iFi Pro iDSD

Ispunjenje digitalnog sna

Ukoliko ste oduvek priželjkivali moćan D/A konverter s mogućnošću atenuacije signala, vrhunskim pojačalom za slušalice, dodatnom funkcijom mrežnog plejera i sporednim sitnicama poput obilja digitalnih filtera, upsampling opcija i odabira između tranzistorskog i cevnog izlaza, iFi vam nudi rešenje.

Pored noviteta u portabilnoj seriji nano i lansiranju potpuno nove linije sa oznakom X, britanski proizvođač nastavlja da proširuje ponudu u prestižnoj seriji Pro. Novi iDSD predstavlja istinski svestran audio-uređaj sa obiljem opcija, kod kojeg su sve mogućnosti na visokom nivou.

Spolja
Pri pogledu na spoljašnjost, iDSD se, u osnovi, ne razlikuje od drugih uređaja u seriji Pro. Kućište je izrađeno od aluminijuma, na principu fioke – gornja, donja i bočne strane izvedene su izjedna, a na ovaj okvir dodaju se prednja i zadnja strana. Spoljašnja površina gornje strane i bokova nije potpuno ravna, već je blago talasasta kako bi se povećala ukupna površina i time pospešilo odvođenje toplote. Pored toga, u desnom delu gornje strane nalazi se okruglo staklo s masivnim hromiranim okvirom, ispod kojeg su smeštene vakuumske cevi, a od njega se, u koncentričnoj postavci, šire prorezi za hlađenje koji obuhvataju čitavo kućište.

Upečatljiva je sposobnost testiranog uređaja da zadrži sve konce u svojim rukama i tokom prikaza veoma složenih deonica.

Umesto uobičajenih nožica, iDSD je s donje strane opremljen velikim gumenim podnožjem koje pruža optimalnu stabilnost, a ujedno je dovoljno uvučeno kako bi se postigao utisak da uređaj lebdi u prostoru.

Očekivano, razlike u odnosu na srodnike iz serije Pro primetne su na prednjem panelu. Front je izveden od punog aluminijuma debljine nekoliko milimetara, u brušenom finišu i uz dašak retro dizajna. Iako je prilično popunjen, prednji panel se odlikuje logičnim rasporedom i grupisanim komandama, što olakšava upotrebu u prvim danima. Na levom i desnom delu fronta simetrično su postavljene kružne komande za selekciju ulaza, odnosno kontrolu glasnoće, dok središnju poziciju zauzima okrugli OLED ekran. Uz selektor ulaza smeštena je još jedna manja kružna komanda za podešavanje digitalne filtracije i upsamplinga, a ispod nje je postavljen prekidač za odabir izlaznog stepena (Solid-State, Tube i Tube+). Simetričnu poziciju na desnom delu zauzima 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, dok se ispod njega nalaze 3,5-milimetarski i balansirani 2,5-milimetarski izlaz, kao i prekidač za podešavanje gaina (0, 9 i 18 dB). U samom dnu fronta, uklopljeni u diskretni horizontalni prelaz, smešteni su taster za stendbaj u levom delu, odnosno senzor daljinske komande u desnom delu.

Pored garniture očekivanih priključaka, sadržaj zadnje strane donosi i poneki neočekivan, ali veoma praktičan dodatak. Levi deo rezervisan je za analogne izlaze u formi RCA i balansiranih XLR priključaka, uz obrtni prekidač za odabiranje modaliteta (profesionalni ili hi-fi, fiksni ili varijabilni). Slede galvanski izolovani ulazi u vidu USB-B, AES/EBU i kombinovanog koaksijalnog i optičkog priključka, uz eternet port i wi-fi antenu za povezivanje na lokalnu mrežu. Dodatnu upotrebljivost donosi USB-A port za priključivanje eksternih memorija i prenosivih hard-diskova, kao i – prilično iznenađujuće – slot za memorijsku karticu u mikro-SD formatu. Desni deo zadnje strane rezervisan je za BNC ulaz i izlaz za povezivanje eksternog digitalnog kloka, uz prekidač za odabir režima rada, kao i za ulaz i izlaz za spoljašnje napajanje, što omogućava da dva uređaja serije Pro koriste samo jedno napajanje.

Iznutra
Unutrašnjost iFijeve perjanice u potpunosti je ispunjena štampanim pločama na više nivoa i tu nailazimo na brojne komponente visokog kvaliteta. Motorizovana kontrola glasnoće potiče od renomiranog proizvođača Alps i odlikuje se potpuno balansiranim šestokanalnim dizajnom. U središnjem delu postavljena su četiri konverterska kola Burr-Brown DSD1793, koji funkcionišu u Quad modalitetu, s preplitanjem signala i njegovim kasnijim reklokovanjem. Ovo se obavlja pomoću Global Master Timing tehnologije, preuzete od daleko skupljeg D/A konvertera DP-777 iz roditeljske kompanije AMR.

Ukoliko D/A konverzija predstavlja jednu polovinu moćnog digitalnog srca, druga se nalazi u jednako sposobnom FPGA kolu nazvanom Crysopeia, po ugledu na izraz koji u alhemiji označava pretvaranje u zlato (Chrysopoeia). Pored različitih digitalnih filtera, Crysopeia omogućava remastering ulaznog signala na DSD1024 – što je dosad neviđeno u ovoj klasi – odnosno, bar prema mišljenju proizvođača, sposobna je da svaki signal pretvori u zlato. Za glatko i brzo funkcionisanje digitalnog dela zaduženo je 16-jezgarno XMOS kolo X-Core XU216, sa dve milijarde instrukcija u sekundi i velikim memorijskim baferom.

Kao što smo već spomenuli, u izlazu se nalaze dve zasebne sekcije. Solid-state izlaz u klasi A izveden je u diskretnoj tehnologiji, sa J-FET i MOSFET tranzistorima, dok se u cevnom izlaznom stepenu nalazi par vakuumskih cevi General Electric 5670. Kondenzatori na svim pozicijama su Silmic i Dynacap proizvođača Elna, a putanja signala u potpunosti je balansirana, bez obzira na odabranu konfiguraciju.

Test
Tokom reprodukcije, Pro iDSD pruža prirodan, organski zvuk, uz jasan prikaz, vremenske odrednice i prostornu definiciju svakog pojedinačnog tona. Uprkos tome, reprodukcija ne prelazi u dokumentarni prikaz hronološki nabacanih informacija, već u svakoj situaciji zadržava muzikalnu i fluidnu prezentaciju, omogućavajući zaista dugačke slušne sesije bez zamora. Detaljnost i preciznost prikaza posebno su primetni tokom upotrebe tranzistorskog izlaza, kada Pro iDSD reprodukuje veliku količinu veoma finih detalja. Pored toga, upečatljiva je sposobnost testiranog uređaja da zadrži sve konce u svojim rukama i tokom prikaza veoma složenih deonica simfonijskog orkestra – čak toliko da se stiče utisak da do greške može doći samo usled nedovoljnog kapaciteta drugih činilaca u audio-lancu.

Prelazak na cevni izlaz u verziji Tube+, koji umanjuje negativnu povratnu spregu, donosi nešto mekši i topliji karakter reprodukcije, uz neznatno manji stepen detaljnosti, ali i bogatije, raskošnije tonove. Iako početne razlike u odnosu na tranzistorski izlaz nisu previše velike, one su jasno prisutne i mogu biti dodatno izražene pomoću ostatka sistema. Stoga, mogućnost izbora koji nam Pro iDSD daje predstavlja sjajan način da se uređaj prilagodi karakterima različitih pojačala, zvučnika i slušalica.

Sve dosad napisano odnosi se na reprodukciju audio-fajlova u izvornom formatu i u BitPerfect modalitetu. Ipak, kvalitet reprodukcije može se poboljšati upotrebom Studio Grade remasteringa, koji podiže učestalost uzorkovanja svakog signala na DSD1024 od impresivnih 44,8 megaherca. Ova tehnologija zaista je majstorski implementirana i donosi čujni napredak u jasnoći i definiciji najsitnijih finesa, kao i u veličini pozornice po svim osama. Ali, ovde preti opasnost da zvuk postane previše jasan, čist i detaljan, što ne mora prijati svima, naročito ukoliko se Pro iDSD nađe u sistemu inače visoke rezolucije i detaljnosti. Stoga, kao logično rešenje nametnula se upotreba remasteringa u spoju s cevnim izlazom. Navedena postavka pruža fantastičnu kombinaciju jasnih detalja i prijatne topline, koja je neverovatno prijemčiva i zabavna za slušanje. Pored toga, na raspolaganju su dodatni filteri kao što su BitPerfect+, Gibbs Transient Optimised, Apodising i Transient Aligned, koji donose fine, ali primetne razlike, te omogućavaju audiofilsku zabavu bez kraja. Ipak, ovde treba biti pažljiv jer nam se čini da je testirani uređaj sposoban da povremeno prevaziđe okvire realnog zvuka – nešto poput tehnologije za proširenu stvarnost (Augmented Reality).

Pored svega navedenog, Pro iDSD može preuzeti ulogu strimera i audio-plejera za reprodukciju preko mreže ili sa eksterne memorije/hard-diska. Usled male površine ekrana na prednjem panelu, proizvođač za kontrolu preporučuje aplikaciju MUZO Player, koja pruža jednostavno i združeno upravljanje svim dostupnim audiotekama. Pored toga, podržani su onlajn muzički servisi kao što su Spotify i Tidal, uz mogućnost reprodukcije sve popularnijeg MQA formata.

Na kraju, poređenje s konkurencijom je neizbežno, a nama se kao najžešći rival među testiranim uređajima približne cene nametnuo Hugo 2, takođe ostrvskog proizvođača Chord. Iako donose oprečan dizajn i donekle različit set opcija, ova dva modela pokazuju se kao iznenađujuće bliska kad je u pitanju elementarni kvalitet reprodukcije. Kao osnovne odrednice izdvajaju se gotovo bezgranično jasni, a ujedno verodostojni tonovi, muzikalnost i osećaj za ritam, detaljno rekreirana pozornica i lakoća prikaza emotivnog naboja muzičkog dela.

Zaključak
Iako nije jeftin, Pro iDSD se tokom testa pokazao kao istinski digitalni univerzalac, koji će ispuniti potrebu za D/A konverterom, digitalnim pretpojačalom, pojačalom za slušalice, strimerom i audio-plejerom, a sve to uz obilje mogućnosti za krojenje zvuka po meri i želji korisnika. Uostalom, ako se očekivana maloprodajna cena raščlani na sve činioce ovog uređaja, može se zaključiti da ona zapravo i nije tako visoka, kao i da testirani iFi zapravo vredi i više nego što košta zahvaljujući izuzetno visokom kvalitetu reprodukcije u svim režimima i vrhunskoj izradi. Stoga, smatramo da je prava šteta što uređaji ovog proizvođača još uvek nemaju zvaničnog zastupnika na našem tržištu.

iFi Pro iDSD
D/A konverter: 4 x Burr-Brown DSD1793
Remastering: Crysopeia FPGA
Dinamički opseg: 119 dBA
Izlazna snaga (64 Ω): 4.000 mW
Digitalni ulazi: 1 x koaksijalni/optički, BNC, AES i USB-B
Analogni izlazi: 1 x XLR i RCA
Izlazi za slušalice: 1 x 2,5 mm, 3,5 mm i 6,35 mm
Mrežno povezivanje: LAN, wi-fi
Daljinski upravljač: da
Dodatno: DLNA, USB-A, mikro-SD
Dimenzije (ŠxVxD): 220x63x213 mm
Masa: 2 kg
Cena: oko 2.750 evra
www.ifi-audio.com
iFi Pro iDSD
Izuzetan kvalitet izrade.Svestrana upotrebljivost.Remastering i digitalni filteri.Verna i muzikalna reprodukcija.
Jeftin daljinski upravljač.
4.9Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac