iFi nano iOne

Mali digitalni hab za veliki sistem

Predstavljamo vam poznate i proverene tehnologije u novom uređaju, koji dodatno olakšava povezivanje savremenih digitalnih i bežičnih sistema.

Imali smo prilike da se već upoznamo s engleskom firmom ifi, ćerkom Abbingdon Music Researcha, čije tehnologije digitalne reprodukcije i filtracije napajanja primenjuje u svojim uređajima u znatno pristupačnijoj klasi.

Novitet u fizički najmanjoj seriji Nano jeste DAC iOne, veličine kutije cigareta, ali veoma solidnih hi-fi performansi. Kao što mu ime sugeriše, zamišljen je kao jedini digitalni konverter u sistemu koji će opsluživati kako USB i S/PDIF ulaze, tako i striming preko blututa. U srcu ovog uređaja je Burr Brown čipset visoke rezolucije, koji nativno prima PCM do 32/384, DSD do 12,4 MHz i DXD do 384 kHz. Ove formate prima preko asinhronog USB ulaza ili kombinovanog S/PDIF-a, dok preko blututa prima aptX kodek, odnosno AAC za iOS uređaje. Osim analognih RCA izlaza, nudi i koaksijalni S/PDIF, galvanski odvojen, formata do 24/192, reklokovan i s poboljšanom simetrijom signala.

Čudna alhemija bitova ovde dolazi do izražaja: preko USB ulaza, DAC traži od izvora da paduje digitalnu reč na 32 bita, njegov takt preuzima kontrolisanje povorke, a zatim se za digitalni izlaz reč spušta na 24 bita. U samoj D/A konverziji, prvih šest bitova se konvertuje zasebno da bi se postigao topli i analogni Burr Brown karakter zvuka, dok ostale bitove konvertuje delta sigma modulator sa 256X oversemplingom, za finoću i nijanse nalik na DSD. Korisnik ima izbor dva digitalna filtera: “measurement” (minimalna faza) ili “slušanje” (sporo opadajući). Sâm DSD se ne konvertuje u PCM, već direktno, preko pomenutog modulatora. S obzirom na to da kod DSD-a ne postoji digitalna filtracija, ova dva filtera kod DSD signala rade u analognom stepenu.

Uređaj je smešten u već prepoznatljivo aluminijumsko kućište. Prednja i zadnja strana su od bele plastike (na to ćemo se osvrnuti kasnije): na prednjoj su dugme za uparivanje blutut uređaja, svetlosni indikator izvora, izbor ulaza, kao i izbor filtera. Na zadnjoj strani su USB-A, kombinovani 3,5-mm S/PDIF i RCA izlazi. Uz iOne dobijaju se split USB kabl i jedan stereo-interkonekt. Pored toga, tu je i minijaturni petovoltni adapter za napajanje, odakle napon vodi u ugrađeni aktivni filter, koji šum iz izlaza napajanja poništava u kontrafazi.

Slušni test
iOne se lako povezuje u sistem i startuje. USB napajanje s kompjutera kao da ne narušava zvuk, koji je veoma solidan, utegnut i fluidan, sada već možemo reći s prepoznatljivim potpisom ifi. Pošto je preporučen kao DAC za kućni audio i bioskop, isprobali smo ga na filmskoj muzici Luisa Bakalova za špageti vesterne “Veliki duel” i “Čovek zvani Podne”. Na sjajnom analognom snimku s početka sedamdesetih, bubanj je impresivan: udarac, masa i širina su zaista bez mane. Zvučni efekti su brzi, odsečni i dobro pozicionirani, a oni, opet, ne ometaju mikrodinamiku pozadinske muzike i šumova.

Na kamernim koncertima za obou kompozitora Aleksandra Marčela, iOne pokazuje da nije samo “home” audio-uređaj već i vrlo pristojan za čistu muziku. Fine nijanse u bojama i dinamici instrumenata vrlo se lepo čuju, a visoki opseg ne pokazuje ni najmanje naznake digitalne nervoze. Prebacivanje između dva filtera, za slušanje i optimalnu krivu, ne daje izrazito čujne rezultate (u tome iOneu možda nedostaje još malo rezolucije), ali se izbor filtera oseća nakon dužeg slušanja.

Ukupan zvuk iOnea vrlo je prijatan i uravnotežen, kontrolisan i bez istaknutih opsega. S druge strane, on ne poseduje sposobnost krajnjih detalja niti dubine pozornice, ali to je možda i preterano tražiti u ovoj klasi. U tome, verovatno, leži razlog što je razlika u zvuku između USB i S/PDIF izvora neprimetna. Ipak, u sistemima srednje klase ovaj DAC će učiniti da se digitalno poreklo zvuka zaboravi.

Reprodukcija lossy formata preko blututa otkriva nesavršenosti materijala, ali je zvuk vrlo ugodan zahvaljujući aptX i AAC kodecima. Jedina mana ovog uređaja jeste pouzdanost blutut veze, a razlog leži u kućištu od aluminijuma koje deluje kao oklop. Da bi se omogućio BT prijem, prednja i zadnja strana, kao i bočni prorezi jesu od plastike. Izgleda da ni to nije dovoljno za nesmetan prijem, naročito ako je iOne smešten u policu, pa se prenos prekida čim strimer (na primer, mobilni telefon) iznesete iz prostorije. Takođe, ne znamo da li iOne ima nekakav sleep mode na USB ulazu, ali smo primetili da nakon određene pauze, kad se pusti muzika, uređaj odseče prvi delić sekunde na numeri.

Zaključak
Laka integracija u sistem, dobra implementacija formata i kodeka i ugodan zvuk odlikuju iOne i dobitna su kombinacija za 250 evra. Ako su ranije serije ifi imale “preinženjerisani” prizvuk nauštrb prirodnosti, to je ovde sada u potpunosti otklonjeno. Jednako dobar za filmove i za ozbiljno slušanje muzike, iOne nudi dosta uzbuđenja, informacija i uživanja bez napora. Zvuk je fluidan, spontan i ima toplinu. Zahvaljujući ugrađenoj aktivnoj filtraciji napajanja, prilično je neosetljiv na kvalitet priključenih pet volti. Uprkos ne baš solidnoj BT vezi, koja zavisi i od uređaja s koga se strimuje, iOne zaista nije tek džepni blutut gedžet za brzu i laku integraciju već veoma pristojan DAC, sigurno jedan od favorita koji treba razmotriti u ovoj klasi za dugoročno rešenje “digitalnog pitanja” u vašem sistemu.

PLUS
Fluidan, ritmičan zvuk.
Odličan bas.

MINUS
Domet blututa morao bi biti bolji.

Podržani formati: PCM 32/192, DSD 12,4MHZ, DXD 384kHz
Ulazi: S/PDIF, USB 3.0/2.0, blutut (aptX i AAC)
Izlazi: stereo RCA, S/PDIF 24/192
Dinamički raspon: 109 dB (A filter)
Izlazna impedansa: <50 Ω
Izlazni napon: 2,05V (0 dBFS)
Napajanje: 5 V iz USB izvora sa ANC filtracijom
Potrošnja: <2,5 W
Dimenzije (ŠxVxD): 64x25,5x100 mm
Masa: 122 g
Cena: oko 235 evra
www.ifi-audio.com
Reader Rating8 Votes72
72
Ocena čitalaca