HTC U11 life

Jednostavnost pre svega

Tajvanski HTC je prošle godine predstavio nove modele U serije, krenuvši od glomaznog modela Ultra, da bi kasnije napravio U11, kao i manji i pristupačniji model U11 life. Zapravo, life se može preimenovati u lite kako bi bilo jasnije o kakvom telefonu je reč.

Opis
Novi HTC U11 life ima samo 143 grama, što ćete osetiti istog trenutka kad ga uzmete u ruku. Nažalost, postoji razlog za ovako malu masu, a to je plastični poklopac koji samo izgleda kao da je od stakla. Upravo je ovaj poklopac krivac za tragove prstiju na koje se mnoge kolege u testovima žale. Iskreno, mnogi testovi HTC telefona u poslednjih nekoliko godina trpe neopravdane kritike, a po nama, jedino ova zaista stoji – zato smo je odmah pomenuli.

U11 life ima IP67 sertifikat, što retko koji telefon u ovoj cenovnoj klasi poseduje. Ekran je veličine 5,2 inča, što je bila standardna veličina smartfona pre godinu ili dve. Na zadnjoj strani se nalaze glavna kamera i blic, a ispod je HTC logo i logotip Android One. Naime, poznato je da na Android operativnom sistemu mnogi telefoni dugo čekaju na nadogradnju operativnog sistema, a neki ga nikada i ne dočekaju. Telefoni koji su obeleženi Android One logotipom imaju garantovano dve godine unapređenje operativnog sistema.

Upotreba i softver
Najvažnije od svega, telefoni sa Android One nemaju preinstalirane desetine nepotrebnih aplikacija, već samo one osnovne Guglove: Gmail, kontakti, kalendar, Youtube, Play prodavnica, Chrome, Drive, i to je to. To je sve što vam u početku i treba, a garantuje brz i neometan rad operativnog sistema. Treba još reći da je broj telefona sa Android One veoma mali, te da smo ih na sajtu Android.com izbrojali samo 12. Najnoviji su Nokia, a tu su i Xiaomi telefoni.

U11 life ima 32 gigabajta memorije, od kojih je 36 procenata zauzeto operativnim sistemom i aplikacijama, što ostavlja korisniku preko 20 gigabajta. Radna memorija iznosi solidna tri gigabajta. Inače, ovaj telefon se proizvodi i u 64/4 varijanti.

Hardver
Kao što smo pomenuli, ekran je dijagonale 5,2 inča, sa Full HD rezolucijom i Corning Gorilla staklom treće generacije. Procesor je Qualcomm SDM630 Snapdragon 630 sa osam jezgara na 2,2 gigaherca. Podržane su memorijske kartice do 256 gigabajta memorije. Dakle, hardverski spada u sredinu, što i cena opravdava.

Slušalice
U mnogim tekstovima na internetu pročitaćete prigovore na nedostatak mini-džek priključka za slušalice. Očigledno se mnogi nisu potrudili da pročitaju uputstvo i isprobaju kako rade U Sonic slušalice koje se dobijaju u paketu s telefonom. Ove slušalice imaju USB-C priključak i nakon povezivanja s telefonom moguće je izvršiti merenje vaših ušnih školjki i prilagoditi reprodukciju. Proces traje svega nekoliko sekundi, neznatno duže od čitanja uputstva. U Sonic slušalice imaju na sebi mikrofone koji će “odslušati” kratak reprodukovani šum odbijen od vaše ušne školjke i zatim će telefon izvršiti korigovanje frekvencijske krive. Razlika u reprodukciji sa korekcijom i bez nje može se lako čuti uključivanjem i isključivanjem ovog podešavanja.

Kamera
Kamere na U11 life su sasvim prosečnih karakteristika, pa nismo očekivali previše. Rezolucija glavne kamere je 16 megapiksela, dok je otvor blende moguć samo f/2.0. Fazni autofokus radi solidno, međutim, u poređenju s nekim top-modelima telefona, kamera na U11 life ima više šuma, koji je naprimetniji ako slikate, na primer, neki tekst. Selfi-kamera ima iste karakteristike, a zanimljivo je da možete praviti i selfi-panorame – ukoliko slikate veće društvo gde svi treba da stanu. HTC je kreirao takozvani Edge Sense upravo s namerom da se prvenstveno koristi uz kameru. Naime, u donjem delu telefona nalaze se senzori koji osećaju pritisak, te ako stisnete telefon malo jače, kamera će se aktivirati. Dosta zgodna opcija, mada je upitno koliko je zaista i zaživela među korisnicima.

Baterija
HTC U11 life ima bateriju kapaciteta 2.600 miliamper-sati, što je dovoljno da se pregura jedan dan. Pretpostavka je da ćete ga puniti svake noći, tako da nije implementirana tehnologija brzog punjenja. Opet, i po trajanju baterije ovaj model spada u srednju klasu.

Zaključak
Ako vam je potreban telefon solidnih performansi koji nije preterano skup, preporučujemo vam HTC U11 life. Najviše nam se dopao zbog jednostavnosti koju doživite prilikom korišćenja zahvaljujući Android One platformi. Nema duplih aplikacija, nema usporavanja telefona, već sve radi onako kako je originalno Gugl i zamislio. Ako ste početnik u svetu pametnih telefona ili ga kupujete zbog neke starije osobe kojoj tehnika nije najbliža, od nas ovaj telefon ima ozbiljnu preporuku.

HTC U11 life
Displej: 5,2 inča, 1.080x1.920 px, 424 ppi
Procesor: Qualcomm SDM630 Snapdragon 630, Osam jezgara 2.2 GHz Cortex-A53
Operativni sistem: Android 8.0 Oreo, Android One
Memorija (RAM/skladište): 3/32 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 256 GB
Kamera prednja/zadnja: 16/16 MP
Baterija: 2.600 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 72,9x149,1x8,1 mm
Masa: 142 g
Cena: oko 350 €
HTC U11 life
Android One.Pristupačna cena.HTC U Sonic slušalice.
Edge Sense nije toliko zanimljiv.
0.0Overall Score