iFi xDSD

Generacija X

Pored razvijanja postojećih serija kao što su Micro i Nano, britanska kompanija iFi Audio nedavno je predstavila potpuno novu liniju s oznakom X. Kao prvenac u novoj seriji lansiran je model xDSD, prenosivo pojačalo za slušalice sa D/A konverterom.

Zahvaljujući pripadnosti grupaciji Abbingdon Global, iFi Audio ima finansijsku podlogu za povećanje ponude po horizontalnoj i vertikalnoj osnovi. Pored toga, pod istim krovom nalazi se jedan od najvećih britanskih proizvođača high-end opreme AMR (Abbingdon Music Research), što iFi-ju omogućava pristup naprednoj tehnologiji. Kao najnoviji model u ponudi, xDSD je najbolji primer da iFi još kako koristi navedene pogodnosti.

Dizajn
Po dimenzijama, xDSD je najpribližniji uređajima iz serije Nano, ali nam dizajn govori da je u pitanju skuplja sprava iz klase iznad. Zaista je sjajno što su dizajneri uspeli da ovako malom kućištu podare svež i autentičan izgled, sa zaobljenim bokovima i atraktivnim talasastim površinama na gornjoj i donjoj strani. Proizvođač navodi da je kućište izrađeno od veoma snažne i lagane legure aluminijuma, magnezijuma i silikona s oznakom 6063-T5. Finiš je izveden u modernoj gun-metal nijansi, uz izuzetak zadnjeg dela od crne plastike, kako bi se omogućila komunikacija s internim blutut adapterom.

Uprkos minijaturnim dimenzijama, xDSD u sastavu hi-fi sistema zvukom ne odaje svoj gabarit.

Prednji panel ima debljinu od šest milimetara, s centralno postavljenom komandom za glasnoću, koja je u ravni s frontom i obuhvata deo gornje i donje strane. Komanda pruža odličan osećaj jer ima jasno naglašene korake pri okretanju, dok nazubljena spoljašnja strana obezbeđuje dobro prianjanje čak i kad joj pristupamo iz nezgodnog položaja (u džepu, torbici, rancu…). Pored toga, pritisak na komandu uključuje i isključuje uređaj, a LE dioda u središnjem delu služi kao gruba indikacija stepena glasnoće (zeleno/plavo/crveno). Levo od kružne komande smešten je 3,5-milimetarski priključak, koji funkcioniše kao izlaz za slušalice i linijski izlaz, a pored njega postavljene su diode za prikaz aktivnog ulaza i rezolucije ulaznog digitalnog signala. Na suprotnoj strani desni deo zauzeo je višenamenski taster za aktiviranje sistema 3D+ Matrix i XBass+, sa odgovarajućim signalnim diodama. Uz to, duži pritisak na taster pokreće blutut uparivanje.

 

Na zadnjoj strani nalazi se hibridni optički audio-ulaz, koji se koristi pomoću pripadajućeg 3,5 mm/S/PDIF adaptera, a pored njega je postavljen USB-A priključak, zaštićen gumiranim poklopcem. U desnom delu smešten je prekidač za odabir digitalnog filtera (measure/listen), kao i mikro-USB port, koji služi samo za punjenje interne baterije kapaciteta 2.200 miliamper-sati. Takođe, ispod porta postavljena je dioda koja pomoću različitih boja prikazuje trenutnu napunjenost baterije.

Tehnologija
Već iz opisa jasno je da xDSD predstavlja veoma sposoban uređaj, koji funkciji pojačala za slušalice i D/A konvertera dodaje praktično blutut povezivanje s poželjnim aptX kodekom, ali i ozbiljne dodatke poput digitalnih filtera. Proizvođač ističe da xDSD unutar kućišta sadrži elaborirana rešenja, kao što je Cyberdrive amplifikacija s operacionim pojačavačima OV4627 i digitalnim atenuatorom W990VST. Pored toga, izlaz za slušalice opremljen je ekskluzivnom S-Balanced tehnologijom, za koju se navodi da snižava šum za devet decibela u odnosu na standardnu balansiranu vezu, ali i da podiže kvalitet signala pri nebalansiranoj vezi. Dodatno, korisniku su na raspolaganju pomenuti sistemi 3D+ Matrix i XBass+, koji služe za poboljšanje zvučnog ugođaja preko slušalica.

Naravno, dobar zvuk u bilo kom režimu ne bi bio moguć bez moćnog „srca“ u vidu DAC kola Burr-Brown DSD1793, uz dodatak preciznog kloka i inteligentnog bafera preuzetih od daleko skupljih AMR uređaja. Pored podrške za 768 kHz/32-bitski PCM, xDSD prihvata DSD signal rezolucije do 22,4 megaherca (DSD512), kao i sve popularniji MQA kodek.

Test
Osim dizajnom i kvalitetom izrade, iFi se potrudio da opravda relativno visoku cenu prilično obimnom garniturom prateće opreme. U pakovanju se isporučuju USB kabl s nekoliko adaptera za različite portove, adapter za optički ulaz i luksuzna plišana vrećica za transport uređaja. Pored toga, prisutno je više komada čičak-trake sa samolepljivom pozadinom, koja služi da se xDSD pričvrsti za zadnju stranu telefona ili prenosivog plejera, a pribor kompletira korisničko uputstvo u štampanoj formi.

U prvom delu testa xDSD smo koristili kao pojačalo za slušalice JBL Everest Elite 750NC, uz signal koji je blutut aptX vezom stizao s “audiophile approved” telefona Sony XZ1. Dobro poznati album “Night Train” kanadskog džez pijaniste Oscara Petersona zasijao je u veoma prirodnoj i prisnoj reprodukciji. Verodostojne note klavira bile su postavljene u prvi plan i oplemenjene zvukom koji je odražavao masivno telo instrumenta, uz odlična dinamička svojstva čak i pri tihom slušanju. Ritam-sekcija, sačinjena od kontrabasa i bubnjeva, kreirala je čvrst, ali razigran osnov muzike uz veliku količinu diskretnih, pozadinskih detalja. Tonovi pritom nisu bili klinički čisti, već su posedovali dozu prijatne topline, karakteristične za navedene instrumente. Okidanje žica kontrabasa proizvodilo je pomalo mutne i razmazane tonove sa izraženim odjekom, dok je, s druge strane, svaki prelazak četkicama preko doboša jasno ocrtavao pokrete ruke bubnjara.

Nakon toga smo isprobali funkciju XBass+, koja je donela nešto izraženije najniže tonove. Nama ova opcija nije bila posebno zanimljiva jer može poremetiti tonsku ravnotežu, ali verujemo da će biti omiljena među ljubiteljima moćnog basa. Ali, 3D+ Matrix je već druga stvar: ova funkcija donosi diskretno, ali primetno povećanje pozornice u širinu, a posebno u dubinu, što posledično dozvoljava još bolji uvid u muziku, naročito tokom zahtevnijih instrumentalnih numera. Takođe, treba naglasiti da upotrebom ovog sistema pozornica ne postaje neprirodno velika i ne izlazi iz glave slušaoca, već je zadržana u stvarnim okvirima.

Drugi deo testa postavio je xDSD u ulogu D/A konvertera u kućnom audio-sistemu, s računarom kao transportom i linijskom vezom s pojačalom. Ovaj vid povezivanja premošćava kontrolu glasnoće, kao i funkcije XBass+ i 3D+ Matrix, pa za audiofilsku zabavu ostaje samo odabir između dva digitalna filtera. Uprkos minijaturnim dimenzijama, xDSD u sastavu hi-fi sistema zvukom ne odaje svoj gabarit, već ostavlja utisak pravog i velikog D/A konvertera. Reprodukcija numera u standardnom CD kvalitetu (44,1/16) donosi nešto veći stepen analitičnosti nego kod slušalica, uz manje topline i izraženije fine detalje. Ipak, direktniji i otvoreniji zvuk zadržava svu muzikalnost koju smo prethodno čuli, a xDSD se ne libi da prikaže nesavršenosti snimka.

Prelazak na visokorezolutivni materijal prikazao je testirani uređaj u punom sjaju: obilje finesa sasvim je jasno prikazano, a ujedno besprekorno uklopljeno u tok muzike. Sjajna separacija tonova prisutna je od vrha do dna, a xDSD ne posustaje ni tokom reprodukcije zahtevnih orkestarskih dela. Testiranje D/A konvertera najnovije generacije uverilo nas je da su neželjene pojave u vidu „digitalne nervoze“ stvar prošlosti, što i ovaj uređaj potvrđuje – zvuk je plemenit i prirodan, a ograničenja postavljena samo dometima produkcije. Pozornica je ispunjena fluidnim i odlično ocrtanim visokim tonovima, dok se na suprotnom kraju nalaze brzi, masivni i veoma dobro definisani basovi.

Na kraju, kratko poigravanje s digitalnim filterima potvrdilo nam je ono što proizvođač navodi. Prebacivanje na “Measure” donosi još jasnije tonove i izraženiju definiciju, ali nauštrb muzikalnosti i ujednačenosti reprodukcije. Stoga, pri dužem slušanju više nam je odgovarala pozicija “Listen”, ali savetujemo da svakako isprobate i sami odredite šta više prija vašim ušima.

Zaključak
Kao izuzetno dobar mobilni audio-uređaj, xDSD pruža veoma visok kvalitet reprodukcije, pa preporučujemo uparivanje s jednako kvalitetnim izvorom i slušalicama. Interna baterija pruža šest do osam sati rada, ali treba imati u vidu da proizvođač ne preporučuje punjenje tokom upotrebe – iako je ovo moguće – jer povećano zagrevanje može skratiti radni vek komponenata. Sve navedeno važi i tokom upotrebe u kućnim uslovima, kada se xDSD predstavlja kao veoma sposoban i ozbiljan D/A konverter odličnog zvuka. Ukupno, kao jedini potencijalni problem ovog uređaja vidimo veoma opasnu i stalno rastuću konkurenciju u klasi, predvođenu Chordovim modelom Mojo i uređajima dalekoistočnog proizvođača FiiO.

iFi xDSD
D/A konverter: Burr-Brown DSD1793
Izobličenja THD: <0,005%
Izlazna snaga (16 Ω): 500 mW
Digitalni ulazi: optički i USB-A
Analogni izlazi: 3,5 mm mini-džek
Izlaz za slušalice: 3,5 mm mini-džek
Dodatno: blutut aptX
Kapacitet baterije: 2.200 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 65x19x95 mm
Masa: 127 g
Cena: oko 450 €
www.ifi-audio.com
iFi xDSD
Dizajn i izrada.Višestruka upotrebljivost.Odličan spoj detaljnosti i muzikalnosti.Tonski uravnotežen zvuk.
Žestoka konkurencija u klasi.
4.5Overall Score
Kvalitet izrade.
Funkcionalnost.
Zvuk.
Vrednost za novac.