Honor 8

Pristupačniji i gotivniji

Kineski Huawei je poslednjih godina ozbiljno uzdrmao tržište premijum mobilnih telefona, a sada to radi i u srednjem segmentu svojim podbrendom Honor. Na test smo dobili Honor 8, koji po svemu podseća na Huawei P9. Zanimalo nas je po čemu se razlikuju i gde su napravljene uštede.

Huawei je bez sumnje napravio veliki uspeh sa svojim top-modelom P9. Za vreme trajanja IFA sajma u Berlinu primetili smo da sve prodavnice mobilnih telefona, uključujući i nemačke operatore, u svojim izlozima imaju P9 na najboljim pozicijama. Ipak, cena ovog telefona u slobodnoj prodaji kreće se oko 699 evra, što je mnogima nedostupno, a naročito tinejdž populaciji. Upravo zbog toga Huawei već godinama promoviše svoj podbrend Honor, koji bi trebalo cenovno da odgovara srednjoj klasi smartfona bez prevelikih kompromisa. Honor u svojoj ponudi ima samo četiri modela trenutno aktuelna: 5C, 5X, 7 i model 8, koji je trenutno na testu. Model 5C ima cenu koja je neverovatnih 149 evra u maloprodaji bez ugovorne obaveze, što samo dodatno dočarava o kojem segmentu cena ovde govorimo.

“Osmica”
Honor 8 je smartfon dijagonale 5,2 inča sa ekranom u Full HD rezoluciji, što daje gustinu od odlična 423 piksela po inču. Ekran je izrađen u LTPS tehnologiji, čiji su glavni aduti mala potrošnja energije, kao i mogućnost visokih rezolucija. Inače, LTPS je skraćenica za Low temperature polysilicon. Ostaje nepoznanica koji je nivo zaštite ekrana na “osmici” jer nigde u zvaničnoj literaturi nismo pronašli podatak o tome. Korisnik može samostalno menjati toplinu prikaza boja na ekranu, a može čak i isključiti plavu boju, koja zamara oči. Honor 8 ima gotovo iste dimenzije kao i P9, te je samo deblji za pola milimetra i teži za sedam grama, što niko realno ne može ni da primeti.

Čipset je HiSilicon Kirin 950, koji ima osam jezgara, četiri koja rade na 2,3 gigaherca i četiri koja rade na 1,8 gigaherca. Poređenja radi, P9 koristi Kirin 955, kojem prva četiri jezgra rade na 2,5 gigaherca, što je u praksi skoro isto. Za grafiku je upotrebljen isti GPU sa oznakom Mali-T880 MP4, identičan kao na telefonu P9. Honor 8 dolazi u dve varijante, sa 32, odnosno 64 gigabajta interne memorije, dok je RAM memorija u oba slučaja solidna četiri gigabajta. Memoriju je moguće proširiti mikro-SD karticom tako što se ona postavlja u SIM 2 slot. Proizvođač garantuje podršku rada kartica do 256 gigabajta.

Dizajn
Ivica telefona je izrađena od legure aluminijuma i prekida se samo na gornjem delu, gde se može videti antena. Staklo je po ivicama blago zakošeno, veoma elegantno i neprimetno, i to sa obe strane telefona. U pitanju je takozvano Dual 2.5D staklo. Zadnja strana telefona je izrađena, po rečima proizvođača, u čak 15 slojeva stakla. Mi smo na test dobili “osmicu” u plavoj boji, koja izgleda zaista odlično. Jedinu zamerku možemo uputiti što otisci prstiju uporno ostaju na staklenoj površini, koji korisnicima s manjim OCD-om mogu stvarati osećaj nelagode.

Donji deo telefona poseduje USB-C priključak, otvor za zvučnik i 3,5-milimetarski priključak za slušalice. USB-C omogućava brzo punjenje telefona priloženim punjačem (dva ampera), što u praksi znači da možete napuniti bateriju do 50% za nešto više od 30 minuta. Inače, baterija ima pristojnih 3.000 miliamper-sati i na testu nam je omogućila gledanje video-materijala u trajanju od devet sati.

Na desnom boku imamo power taster, kao i taster za kontrolu glasnoće. Levi bok poseduje samo ulaz za dve SIM kartice, odnosno jednu SIM karticu i jednu mikro-SD karticu. Gornji deo telefona ima dodatni mikrofon za ambijentalne šumove, ali daleko zanimljivije – poseduje infracrveni odašiljač. IR odašiljač jedno vreme bio je zaista bitan na mobilnim telefonima, da bi ga kasnije proizvođači nekako zaboravili. Softverska podrška za pronalaženje programabilnih kodova daljinskih upravljača elektronskih uređaja jeste implementirana, tako da će korisnici lako pronaći svoje zagubljene kućne uređaje.

Za zadnjoj strani telefona primećujemo čitač otisaka prstiju, koji radi solidno brzo – otključava telefon za 0,4 sekunde, a donosi četiri nivoa bezbednosti. Ono što izdvaja Honor 8 od drugih smartfona jeste “otkriće” da je čitač otisaka prstiju ujedno i taster koji se može programirati. Da, pritiskanjem tastera čućete tiho kliktanje i, na primer, uključićete LE diodu kako bi vam telefon obasjao put u mraku. Možete programirati akciju za jednostruki klik, dvostruki klik, kao i za klik i držanje tastera.

Kamere se ne nalaze na posebnoj crnoj traci kao kod P9, već je kod “osmice” bila jasna želja za osećajem glatkoće i skladnog dizajna. Da, P9 ima unibody kućište, ali Honor 8 je vizuelno daleko atraktivniji.

Kamere
Honor 8, baš kao i Huawei P9, poseduje dve kamere, međutim, kod “osmice” kamere nisu potpisane Leica natpisom. Princip rada je isti – jedna kamera ima RGB senzor, dok druga ima monohromatski senzor. Zajedno dobijaju više svetla, te su slike u uslovima niskog osvetljenja daleko kvalitetnije. Ono što nedostaje u odnosu na P9 jeste slikanje crnobelih fotografija impresivnog kvaliteta pri ekstremno niskim nivoima svetla. Obe kamere na “osmici” imaju po 12 megapiksela sa otvorom blende do f/2,2. Senzor je veličine 1/2.9″, odnosno dijagonale od 6,3 milimetra, dok je veličina piksela 1,25 mikrometara. Kamera podržava profesionalni režim rada, kao i HDR, slikanje panorama i tako dalje. Kvalitetu fotografija prilično pomaže i laserski autofokus, kao i dvotonski LED blic.

U radu smo bili zadovoljni kamerom, osim u profesionalnom režimu rada. S obzirom na to da se solidno razumemo u fotografiju, podešavali smo parametre otvora blende, ISO, trajanje ekpozicije, sve dok nismo bili zadovoljni onim što vidimo na ekranu. Kad smo napravili fotografiju, ona je bila drastično drugačija (preeksponirana) u odnosu na onom što smo ranije videli. Baš kao i kod P9, kamera ima opciju naknadnog menjanja fokus tačke i naknadne izmene otvora blende, gde se možemo poigravati s bokeh efektima pozadine. Softverski je moguće menjati otvor blende od f/0,95 do f/16, a moramo priznati da ova opcija radi veoma dobro. Selfi-kamera ima osam megapiksela sa otvorom blende od f/2,4 i veličinom piksela od 1,4 mikrometra, te u praksi pravi prosečne fotografije.

Softver
Ovaj smartfon dolazi za Marshmallow Android operativnim sistemom, koji je presvučen sa EMUI grafičkim interfejsom u verziji 4.1. Ovaj interfejs sretali smo kod telefona Huawei i trebalo nam je neko vreme da se na njega naviknemo. Karakteriše ga nepostojanje tastera za otvaranje liste svih aplikacija, već su one poređane po ekranima. Ako ih želite složiti drugačije, možete ih postavljati u foldere. Telefon nema na sebi preinstalirano previše aplikacija, a ima neke opcije koje smatramo veoma korisnim. Ukoliko želite da sakrijete neku aplikaciju od ukućana (na primer, dece), možete ih zaključati u “menadžeru telefona”. Otključavanje se može vršiti unošenjem PIN broja ili, bolje – čitanjem otiska prstiju. Takođe, možete određene fajlove poput fotografija postaviti u “sef”, te ih niko ne može bez PIN-a ili otiska vašeg prsta otvoriti. EMUI je bogat i grafičkim temama, što je odlično jer, primera radi, možete prilagoditi svoju temu boji telefona koji ste kupili.

Zaključak
Honor 8 ima zaista pregršt opcija o kojima možemo pisati i ne stiče se utisak da zaostaje za flegšip modelima firme svoje majke. Čak ima i NFC i kompas. Gde je razlika? Nama se čini da je najveća zastupljena na ekranu, koji verovatno nema Corning Gorilla Glass ili neku sličnu zaštitu, kao i na celokupnom kućištu. Svakako je i brisanje natpisa Leica brenda uticalo na smanjenje krajnje cene telefona. Na kraju, ostaje samo pitanje da li kupiti ovakav telefon. Prateći cene na EU tržištu, primetili smo da cene flegšip modela nakon određenog vremena umeju drastično da padnu, naročito ako se ta tendencija poklopi s nekom sezonskom rasprodajom poput “crnog petka”. Kod nas, nažalost, prodavci nemaju velike lagere, pa i ne osećaju pritisak da prave velika sniženja. Honor 8 je najavljen s preporučenom cenom od 399 evra, koliko i košta u Nemačkoj, dok je u Srbiji najavljivan s cenom od 430 evra, da bismo mi naleteli i na firmu koja ga prodaje za 480 evra. Zbog toga su mnogi kupci primorani na nepovoljne ugovorne obaveze mobilnih operatora, gde samo imaju lažni utisak da će proći jeftinije. A punu cenu od 590 evra kod operatora ne treba ni da komentarišemo. Nama se Honor 8 zaista dopao, a sigurni smo da će se svideti mlađoj populaciji, koja želi mnoštvo funkcija i vrhunske performanse po pristupačnoj ceni. Ostaje samo želja da se cene i prodavci na našem tržištu upristoje.

PLUS
Dvostruka kamera.
Sveukupno pozitivan utisak.
Kvalitet izrade kućišta.
Klikabilni čitač otisaka prstiju.

MINUS
Tragovi prstiju po staklu.

Displej: 5,2 inča, 1.080x1.920 px, 423 ppi
Procesor: HiSilicon Kirin 950, četiri jezgra 2,3 GHz i četiri jezgra 1,8 GHz
Operativni sistem: Android 6.0 sa EMUI
Memorija (RAM/skladište): 4 GB / 32 ili 64 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 256 GB
Kamera prednja/zadnja: 2x12 MP / 8 MP
Baterija: 3.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 71x145,5x7,5 mm
Masa: 153 g
Cena: 399 evra
www.hihonor.com/rs
Reader Rating1 Vote98
98
Ocena čitalaca