JBL Control X Wireless

Bežični stereo

Zaista širokoj ponudi blutut zvučnika za sve prilike i za svačiji džep američki JBL je dodao još jedan sposoban stereo-komplet iz renomirane serije Control.

Još uvek nije poznato da li će se nedavna promena vlasničke strukture u korporaciji Harman odraziti na proizvodni program i generalni pravac u kom se JBL, kao ćerka-kompanija, kreće, ali neosporno je da ona trenutno predstavlja jednog od vodećih proizvođača u kategoriji blutut zvučnika. Lepeza proizvoda zaista je velika i obuhvata sve cenovne razrede, od veoma pristupačnih modela GO i Clip, pa do moćnih sprava serije Authentics, a ponuda je nedavno obogaćena stereo-kompletom Control X Wireless, koji se ovom prilikom našao na našem testu.

Opis
Po spoljašnjosti, Control X Wireless su gotovo istovetni sa zvučnicima Control X, čiji test možete pročitati u 68. broju magazina Hi-Files. Pored bolje disperzije zvuka, zakrivljena prednja strana doprinosi prepoznatljivosti ovih mini-monitora, a u spoju sa zaobljenim vodoravnim rubovima čini da zvučnici deluju sofisticirano i moderno. Prednja i zadnja strana uokvirene su gumenim ivicama, koje su diskretno postavljene i neznatno izdignute od površine kabineta, pa uspešno štite zvučnike od grebanja prilikom postavljanja na podlogu, uz zadržavanje vizuelnog sklada. Prednja strana u potpunosti je prekrivena čvrstom metalnom mrežicom, dok se na zadnjoj strani nalaze omanji pravougaoni otvor za bas-refleks, prihvatnik za zidni nosač, priključak za strujni kabl, dodatni 3,5-milimetarski audio-ulaz i par prekidača, koje ćemo opisati kasnije. Zvučnici na našem testu izvedeni su u crnoj boji, a u ponudi su još u crvenoj i beloj verziji.

Srednjetonski opseg je pun i bogat, pa reprodukcija odiše životom i energijom.

Iza mrežice na prednjem panelu, koja se pričvršćuje na uobičajen način, nalaze se dve zvučničke jedinice. U donjem delu postavljen je srednjetonsko-niskotonski drajver prečnika 133 milimetra, koji je opremljen polipropilenskom membranom s dodatnom grafitnom ispunom za veću krutost. Iznad njega smešten je visokotonac promera 25 milimetara, s membranom u CMMD Lite (Ceramic Metal Matrix Diaphragm) tehnologiji. Visokotonac je postavljen u veliki usmerivač u HDI tehnologiji (High Definition Imaging) i opremljen dodatnom, fiksnom rešetkom, koja štiti membranu čak i kad je metalna mrežica skinuta. Dakle, postavka je sasvim uobičajena, a Control X Wireless se od standardnih zvučnika razlikuju samo po maloj LE diodi, koja je postavljena između visokotonca i mid-basa.

product-image-jbl-control-x-wireless-black-pair_top_rt

Unutar kabineta primenjena tehnička rešenja ukazuju na to da proizvođač nije želeo mnogo da eksperimentiše. Za bežično povezivanje predviđen je blutut v2.1, uz dodatak analognog ulaza u 3,5-milimetarskoj formi, a za amplifikaciju upotrebljeni su moduli D-klase od 30 vati po kanalu. Kako se Control X Wireless mogu koristiti i bez strujnog napajanja, u unutrašnjosti se nalazi baterija kapaciteta 2.600 miliamper-sati, koja dopušta do četiri sata uživanja u muzici. Konačno, fabrika navodi da se frekvencijski opseg zvučnika kreće od 62 herca do 20 kiloherca, uz odnos signala i šuma od preko 75 decibela.

product-image-jbl-control-x-wireless-black-back_ver_rtTest
Nakon povezivanja s redakcijskim D/A konverterom Pro-Ject DAC Box DS2 Ultra preko analognog ulaza, testirani zvučnici zasvirali su praktično u istom maniru kao pasivni model Control X. Ovo podrazumeva izuzetno dobar niskotonski opseg, koji će zaista briljirati u manjim prostorijama ili near-field monitoringu. Veoma čvrsti i još bolje definisani tonovi spuštaju se prilično nisko i kreiraju odličnu osnovu za upečatljiv muzički izraz, koji je dopunjen prilično širokom scenom zahvaljujući HDI usmerivačima. Iako se može pohvaliti solidnom širinom, pozornica je nešto plića, ali se to ne može zameriti kad su u pitanju kutije ovih gabarita.

Ipak, glavni deo testa podrazumeva bežično povezivanje putem blutut veze, kad Control X Wireless preuzimaju i ulogu D/A konvertera. Pojačala D-klase od 30 vati po kanalu očigledno su odlično odabrana i predstavljaju optimalan izbor za ove zvučnike jer s lakoćom pokreću drajvere u svim režimima i ne posustaju ni tokom najzahtevnijih deonica. Srednjetonski opseg je pun i bogat, pa reprodukcija odiše životom i energijom, a tonovi su suptilni i mekani. Isti pristup reprodukciji prisutan je i u gornjem opsegu, gde vladaju baršunasti i veoma prijatni tonovi, pa se može reći da Control X Wireless žrtvuju deo detalja zarad nešto toplijeg balansa i izuzetno prijatnog zvuka. S druge strane, moramo da primetimo da kvalitet reprodukcije preko blutut veze nije na nivou analognog ulaza, što je zasluga tvrdoglavog odbijanja proizvođača da počne da primenjuje aptX kodek, koji omogućava nekompresovani prenos audio-signala preko blututa. Ovo je prava šteta, jer su na taj način Control X Wireless sprečeni da pokažu sve što umeju u svim režimima.

U pogledu povezivanja i kontrole, Control X Wireless su se pokazali kao veoma svestrani, ali i jednostavni uređaji. Veza između dva zvučnika ostvaruje se bežičnim putem i funkcioniše na razdaljini do 30 metara, a na zadnjoj strani nalaze se dva prekidača kojima se određuje položaj zvučnika u prostoru (stand/on-wall) i u sistemu (Left/Right/Left+Right). U prvom slučaju, interni DSP prilagođava parametre zvuka zadatoj poziciji, dok se u drugom zadaje željeni kanal ili zvučnici prebacuju u mono-režim – zgodno ukoliko želite da uživate u istoj muzici u dve prostorije. Tokom reprodukcije preko blututa sve komande dostupne su preko aplikacije, ali se kontrola može obavljati i preko zvučnika. Naime, na gornjoj strani jednog od zvučnika postavljen je gumirani panel sa osnovnim komandama, koje obuhvataju uključivanje, aktivaciju blututa, kontrolu reprodukcije i podešavanje glasnoće. Takođe, na oba zvučnika nalazi se niz od pet sitnih LE dioda, koje prikazuju nivo glasnoće i napunjenost baterije. Ovde se krije još jedna specifičnost ovih zvučnika – sposobni su da rade na struju, ali i pomoću interne baterije, što dozvoljava da jedan zvučnik ponesete na izlet ili letovanje.

Zaključak
Iako su se već pokazali kao veoma svestrane sprave, Control X Wireless ovde se ne zaustavljaju, već pružaju još više opcija. Naime, zvučnici se mogu pozicionirati uspravno ili vodoravno, a proizvođač je mislio čak i na detalje poput logotipa na metalnoj mrežici, koji se mogu okrenuti za 90 stepeni kako bi uvek stajali pravilno. Pored toga, u sistem je moguće povezati do četiri zvučnika, koji mogu biti postavljeni u moćnu stereo-postavku (2+2), standardnu stereo-postavku u dve prostorije (2×2), ili četiri mono-zvučnika u različitim prostorijama (4×1). Naravno, podrazumeva se da se zvuk može simultano reprodukovati s jednog izvora! Na ovaj način, JBL Control X Wireless pokazuju se kao jedni od najsvestranijih blutut zvučnika s kojima smo se sreli i odličnom zvuku dodaju veliki broj zaista upotrebljivih opcija.

PLUS
Robusna izrada.
Odličan zvuk.
Čvrst i snažan bas.
Praktičnost i funkcionalnost.

MINUS
Nedostaje aptX.

Snaga ugrađenog pojačala: 2x30 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 62 Hz - 20 kHz
Topologija: 1x133 mm bas/srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Povezivanje: blutut v2.1, mini-džek 3,5 mm
Interna baterija: 2.600 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 165x235x159 mm
Masa: 2,95 kg
Cena: 490 evra
AVL projekt, 021/4751-777
AVL Shop - www.avlshop.rs
Reader Rating1 Vote100
100
Ocena čitalaca