Honor 70

To je čast

Honor 70 je ove godine osvojio EISA nagradu za best-buy telefon. Kakve ga osobine krase i zašto ga smatramo najboljom kupovinom, saznaćete do kraja ovog testa.

Novi Honor 70 je osnovni model u gami „sedamdesetica“, jer se iznad njega u ponudi nalaze 70 Pro i 70 Pro+. Ova serija je naslednik „pedesetica“, koje se kod nas još uvek negde mogu naći u prodaji – sličnosti su velike, ali unapređenja sasvim solidna. Iako je Honor 70 najavljen krajem maja, u prodaji se u Evropi našao tek početkom septembra (tokom IFA sajma u Berlinu). Kao članovi EISA žirija, imali smo priliku da ovaj telefon dobijemo na test daleko pre ostalih novinara, ali smo ipak morali da sačekamo sa objavom testa do zvaničnog predstavljanja.

Opis

Honor 70 je elegantni telefon velike dijagonale, od 6,67 inča, ali je dovoljno uzak, tako da veoma lepo leži u ruci. Ivice ekrana su zaobljene, što dodatno poboljšava vizuelni utisak. Zadnja stranica telefona ima reljef u obliku romboida, koji se presijava na svetlu na zaista interesantan način. U paketu se dobijaju brzi punjač, USB kabl, kao i silikonska maska. Punjač ima snagu od 66 vati, ali se proizvođač ipak odlučio na kabl koji na jednom kraju ima USB-A i na drugom USB-C. Zašto se sporo prelazi na obostrani USB-C, nije nam najjasnije. Telefon je lagan, tako da vam neće opterećivati prste pri dužoj upotrebi, a ovo smatramo pravim napretkom jer Honor 70 ima solidno veliku bateriju od 4.800 miliamper-sati. U odnosu na Honor 50, to je uvećanje od čak 500 miliamper-sati a da se telefon nije nimalo „ugojio“. Brzi punjač omogućava punjenje baterije oko 70 procenata za 30 minuta, što je odličan rezultat. Da biste napunili telefon od nule do sto, biće vam potrebno skoro 50 minuta.

Kakve su još prednosti novog modela? Novi model je dobio blago unapređeni čip, a i ekran je malo uvećan. Najveće promene su zapravo nastale kod kamera, ali o njima nešto kasnije. Podržane su tehnologije poput: 5G, Wi-Fi 6, NFC i Bluetooth 5.2. Moramo još reći da se telefon pravi u nekoliko verzija. Sa osam gigabajta RAM memorije telefon dolazi sa 128 ili 256 giga, ali ako korisnik želi 12 gigabajta RAM memorije, može birati između 256 i 512 gigabajta. Ovaj telefon nema mogućnost proširenja putem mikro-SD kartica. Pored otvora za SIM kartice i USB-C ulaz, nalazi se i zvučnik. Tu dolazimo do jednog nedostatka, koji nama audiofilima ipak smeta – Honor 70 ima samo jedan zvučnik, tako da je stereo-reprodukcija nemoguća.

Ugrađeni ekran ima odličnu rezoluciju od 1.080 x 2.400 piksela i osvežavanje od 120 herca. Kako je u pitanju AMOLED ekran, poseduje i desetobitnu dubinu boja i podršku za HDR10+. Nažalost, ekran nema adaptivnu frekvenciju osvežavanja, već je „zaključan“ na 120 herca, odnosno 60 herca kad koristite Chrome pretraživač, igrate igre ili gledate Netflix.

Softver

Honor 70 dolazi sa operativnim sistemom Android 12, koji je presvučen korisničkim interfejsom Magic u verziji 6.1. Ovaj interfejs će vam omogućiti zaista veliki izbor podešavanja – od menjanja ikonica, izgleda Always-On Displaya, pa do mogućnosti izvlačenja aplikacija iz „fioke“. Takođe, velika se pažnja posvetila zaštiti podataka, pa je korisnik u mogućnosti da zaključa aplikacije, foldere, slike i video-zapise. Sve se to može zaštititi i otiskom prsta, a čitač radi perfektno, jedino što može zasmetati jeste njegova pozicija skroz dole na ekranu. Honor je najavio izlazak MagicOS 7.0, koji će ponuditi bolji nivo saradnje među uređajima, pa ćete tako moći da prevlačite dokumenta s telefona na Honor laptop ili tablet, ili da pišete tekst na telefonu pomoću tastature laptopa. Čitava ideja je bazirana na vezi IoT uređaja, Android uređaja i PC računara i njihovoj integraciji u radu.

Kamere

Glavna kamera je svakako najinteresantnija kod Honora 70. U pitanju je kamera od 54 megapiksela, sa odličnim senzorom Sony IMX800 i sa otvorom blende od f/1,9. Iako je ugao objektiva 27 milimetara, nakon kropovanja dobijaju se realna 24 milimetra. Ovo je dosta širok ugao snimanja, a kvalitet koji smo videli zaista je solidan, čak i kad koristimo dvostruki zum. Kamera nema optičku stabilizaciju, već koristi PDAF, tj. faznu detekciju autofokusa. U prevodu, kamera napravi dve fotografije, pa ih upoređuje po pikselima, dok ne dobije dobar fokus. Prednost ovakvog sistema je definitivno brzina fokusiranja.

Druga kamera koristi 50 megapiksela, ima autofokus, ali veoma široki ugao od čak 122 stepena. Otvor blende je solidna f/2,2, dok je glavna prednost ove kamere mogućnost snimanja iz blizine. Makrofotografije je moguće napraviti sa samo 2,5 centimetara udaljenosti. Čini nam se da je ovo rešenje najpametnije do sada, jer su posebne makrokamere pravile fotografije kvaliteta ispod proseka. Treća kamera od dva megapiksela koristi se samo za merenje dubine, pa možete praviti portretne fotke sa zamagljenom pozadinom. Selfi kamera ima 32 megapiksela i radi odlično, ali naš savet je da ugasite veštačku inteligenciju za ulepšavanje ili da je barem smanjite na podnošljivi minimum.

Kad je video kvalitet u pitanju, Honor je dodao neke zanimljive začine. Kamera može snimati 4K na 30 frejmova u sekundi ili 1080p na 60 frejmova. Dok snimate video, možete uključiti opciju pod imenom Solo Cut. Iako će telefon snimati celokupnu horizontalnu scenu, korisnik može odabrati jednu osobu na snimku koju će fokus pratiti. Zatim će telefon iseći taj video tako da prati fokusiranu osobu, ali u vertikalnom snimku. Ovo će se posebno dopasti mlađoj populaciji, koja snima TikTok snimke, jer će telefon zaista držati u fokusu odabranu osobu. Čak će uspeti da nastavi fokusiranje iako ta osoba izađe iz kadra.

Zaključak

Honor 70 sa svojom atraktivnom cenom ulazi u segment u kojem je velika konkurencija. Ipak, podrška Google servisima, kvalitetne kamere, odličan ekran i sveukupni utisak čine da ovaj telefon izbije u sam vrh. Ako niste voljni da potrošite hiljadu evra za vrhunske modele, već ste racionalniji – Honor 70 se nameće kao odlično rešenje i pobednik u best-buy kategoriji. Jedine stvari koje mu nedostaju su drugi zvučnik za stereo-reprodukciju i IP sertifikacija kako bismo bili sigurni da će preživeti polivanje vodom. Sve ostalo što mu treba Honor poseduje.

Honor 70
Ekran: 6,67 inča (1.080 x 2.400 piksela)
Procesor: Snapdragon 778G+ 5G
Memorija 256 GB, 8 GB
Kamera: 54 + 50 + 2 MP, 32 MP selfi
Baterija: 4.800 mAh
Dimenzije i masa: 161,4 x 73,3 x 7,9 mm, 178 g
Cena: oko 680 evra
hihonor.com
Kvalitetan ekran i odličan izgled.
Jako dobre kamere.
5G, WiFi 6, NFC.
Dovoljno memorije.
Nema drugi zvučnik za stereo-reprodukciju.
4.4