iFi ZEN One Signature

Pristupačan i odličan

Britanska kompanija iFi Audio već odavno nas je uverila da svi njihovi modeli donose odličan kvalitet izrade i reprodukcije, a sad je pred nama samostojeći D/A konverter kompaktnih dimenzija, koji pruža odličan zvuk po sasvim pristupačnoj ceni.

Kao pripadnici iFi-jeve najbrojnije serije, ZEN uređaji podeljeni su u tri podgrupe: osnovna linija, pristupačnija serija ZEN Air i dodatno poboljšani modeli ZEN Signature. Svi uređaji dele istovetno kućište, koje je veoma kompaktno i dizajnirano u prepoznatljivom retro naučnofantastičnom stilu, sa zakošenim bokovima i zaobljenom gornjom stranom. Visok kvalitet izrade podrazumeva da su gornja, donja i bočne strane izvedene iz jednog komada aluminijuma, debljine dva milimetra, pa se elektronika prilikom otvaranja za potrebe servisiranja mora izvući poput fioke. Prednja i zadnja strana takođe su izrađene od metala, a podserija ZEN Signature prepoznaje se po „mračnoj pojavi“: naime, njihova kućišta eloksirana su u veoma tamnoj nijansi teget boje, koja se primećuje samo pod jakim svetlom, dok je prednji panel izveden u crnoj boji. Na prednjem panelu pronalazimo jednostavnu postavku tastera, koja podrazumeva komandu za uključivanje, selektor ulaza i, u desnom uglu, taster za blutut uparivanje i isključivanje displeja. Pod terminom „displej“ iFi podrazumeva dva okrugla svetlosna indikatora u središnjem delu fronta – veći pomoću različitih boja prikazuje format dolaznog signala, a ujedno sadrži atraktivno integrisani svetleći logotip kompanije, dok manji na isti način pokazuje učestalost uzorkovanja. Ovakvo rešenje podsetilo nas je na znatno skuplje uređaje kompanije Chord Electronics, koje i sami koristimo već godinama, i možemo da kažemo da izgleda atraktivno, ali odavno smo odustali od pokušaja da se setimo šta koja boja označava.

Za razliku od neuobičajenog fronta, zadnja strana u potpunosti je popunjena konvencionalnim priključcima. Na ulazu se nalaze USB-B port, optički i koaksijalni ulaz, a poslednji takođe može da funkcioniše i kao digitalni izlaz. Pretpostavljamo da je ovo predviđeno za situacije u kojima se ZEN One Signature koristi samo kao blutut risiver, dok je konverzija poverena nekom eksternom DAC-u – mada nam je teško da razumemo zašto bi bilo ko koristio ZEN One Signature na ovaj način. Za slanje analognog signala na raspolaganju su single-ended RCA izlaz, ali i balansirani izlaz u formi 4,4-milimetarskog priključka, jednostavno zato što XLR priključci pune veličine nisu mogli da stanu na malu površinu zadnje strane. Postavku kompletiraju antena za prijem već pomenutog blutut signala i priključak za spoljašnje napajanje od pet volti – uz uređaj se isporučuje zidno napajanje osnovnog kvaliteta, ali poznato je da iFi-jevi uređaji odlično reaguju na kvalitetnija napajanja, pa korisnik može da bira između iFi-jeve serije iPower ili još boljih linearnih rešenja.

Tehnologija i mogućnosti

Ostrvska kompanija je tokom godina izgradila ugled, između ostalog, i na upotrebi kvalitetnih elektronskih komponenata ispod poklopca svojih uređaja, a ZEN One Signature nastavlja ovu tradiciju. U njegovoj unutrašnjosti nalaze se komponente kao što su keramički TDK C0G kondenzatori na putu signala i ELNA Japan Silmic II kondenzatori u napajanju, Taiyo Yuden i Murata kalemovi, kao i precizni master klok za eliminaciju vremenske neusklađenosti signala (džiter). I važniji sklopovi takođe su znalački odabrani,

pa je za prijem i obradu digitalnog signala zaduženo 16-jezgarno XMOS kolo, koje obavlja i dekodiranje MQA signala do rezolucije od 384 kiloherca. Za digitalno-analognu konverziju koristi se kolo Burr-Brown True Native – iako tačna oznaka nije zvanično objavljena, iFi Audio iza ove oznake najčešće krije čip DSD1793, ali to treba uzeti s rezervom.

U pogledu mogućnosti, ZEN One Signature se pokazuje kao izuzetno sposoban samostojeći D/A konverter, kome se zaista nema šta dodati. Podržane rezolucije obuhvataju PCM do 384 kiloherca i 32 bita, DSD na frekvenciji do 12,3 megaherca (DSD256) i DXD (352,8 i 384 kHz), kao i MQA dekoder. Za blutut se takođe ne može reći da je tu tek kako bi dodatno popunio promotivni materijal, već mu je fabrika posvetila više pažnje nego većina konkurenata. Ovo podrazumeva Qualcommov čipset serije QCC 5100, koji podržava veliki broj kvalitetnijih kodeka, kao što su aptX, aptX HD, aptX Adaptive i aptX Low Latency, ali i manje rasprostranjeni LDAC i LHDC/HWA.

Upotreba i zvuk

Kao ni u pogledu izrade i mogućnosti, ZEN One Signature nije nas razočarao ni kad je u pitanju kvalitet reprodukcije. Naprotiv – ovaj sposobni DAC odlikuje se zvučnim pečatom karakterističnim za pristupačnije uređaje kompanije iFi Audio, koji podrazumeva izuzetno prijatan kolorit, što je veoma zahvalno za svakodnevno uživanje u različitim muzičkim pravcima bez zamora. Mekani tonovi odlikuju se veoma dobro odmerenom i sasvim diskretnom dozom topline, što, u spoju s fluidnom reprodukcijom, donosi utisak prirodnog i organskog zvuka. Iz tog razloga ZEN One Signature predstavlja najbolji dokaz da tehnologija digitalnog audija napreduje krupnim koracima i da su zrnastost i neprijatan digitalni prizvuk ovakvih uređaja odavno iza nas, čak i u pristupačnim cenovnim kategorijama.

Iako fluidan i pun zvuk obično dolazi nauštrb detaljnosti, ovaj aspekt reprodukcije nije zanemaren. Moramo reći da ZEN One Signature ne spada u šampione uvida u teksturu tona, već je pre stvar u tome da su konstruktori znalački odmerili dozu finese kako bi postigli prezentaciju koja je dovoljno informativna, ali bez gubitka muzikalnosti. Umešnost u podešavanju zvuka ogleda se upravo u tome da testirani DAC uvek zvuči sveobuhvatno i nikada nećete imati utisak da nešto nedostaje, što je verovatno najbolja osobina koju neki pristupačni uređaj može da ima – jer, u ovoj klasi ne treba očekivati čudotvorni vatromet zvuka, i kompromisi su neizbežni.

U nastavku, ZEN One Signature pokazao se kao vrlo uravnotežen uređaj u celom spektru, sa opsezima koji su ravnomerno i bez preglasavanja zastupljeni u zvučnoj slici. Tečan i pun zvuk, koji je prisutan u gornjem i srednjem opsegu, nastavlja se i u niskim tonovima. Najniži opseg prilično je melodičan i donosi odličan osećaj za ritam, a tonovi su oplemenjeni dovoljno dobrom definicijom i pri najzahtevnijim deonicama. Brzina i odsečnost takođe su veoma dobri, dok stabilno i postojano vremensko određivanje tonova donosi dozu trodimenzionalnosti u celokupnu pozornicu. Iako nismo bili u prilici da isprobamo neko kvalitetnije napajanje, poznato je da iFi-jevi uređaji dobro reaguju na poboljšanja na ovom polju, pa vlasnicima preporučujemo da svakako razmisle o tome – investicija je srazmerno mala, a gotovo sigurno će doneti veliki napredak u zvuku.

Zaključak

Naši redovni čitaoci znaju da već godinama testiramo iFi-jeve uređaje, koje smo dobijali direktno od proizvođača. Kako smo upoznati s njihovim kvalitetom i sjajnim odnosom uloženog i dobijenog, posebno nam je drago što je ova kompanija napokon dobila ovlašćenog zastupnika na našem tržištu i smatramo da je to pravi dobitak za sve one koji traže istinski audiofilski ugođaj po prostupačnoj ceni, što se sve teže pronalazi u hi-fi svetu. U tom smislu, testirani D/A konverter ZEN One Signature tipičan je predstavnik kompanije iFi Audio – pristupačan i kvalitetno izrađen uređaj, opremljen svim važnim funkcijama i oplemenjen odličnim zvukom.

iFi ZEN One Signature
D/A konverter: Burr-Brown True Native
Rezolucija: PCM 384/32, DSD256, MQA
Frekvencijski odziv (+/-3 dB): 5 Hz - 80 kHz
Odnos signal-šum: 105 dB(A)
Izobličenja THD+N: <0,002%
Izlazni napon (SE / bal): 2 V / 4 V
Digitalni ulazi: 1 x koaksijalni, optički i USB-B
Analogni izlazi: 1 x RCA i balansirani 4,4 mm
Dodatno: blutut v5.1
Dimenzije (ŠxVxD): 158 x 35 x 100 mm
Masa: 485 g
Cena: 350 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Dizajn i izrada.
Bogate opcije i mogućnosti.
Fluidan i pun zvuk.
Prijatan kolorit.
U apsolutnom smislu, nešto manje detalja.
4.3