JBL Boombox 3

Za nove generacije

Kao JBL-ov najveći prenosivi zvučnik, Boombox u svakoj novoj generaciji donosi sve veću snagu i bolji zvuk, ali i izdržljiviji dizajn.

Iako znamo da „uvek ima neko jači“ i da najveći prenosivi zvučnici američkog proizvođača zapravo pripadaju seriji Partybox, njihov gabarit i masa su takvi da ih nije lako transportovati, pa smo ovu nezvaničnu titulu dodelili seriji Boombox, koja je još uvek dovoljno kompaktna da se može staviti u prtljažnik i poneti na odmor. Boombox je sada stigao do treće generacije, ali je zadržao dizajnerski stil prepoznatljiv za ovu seriju, ali i za mnoge druge JBL-ove blutut zvučnike. Ovo podrazumeva oblik cilindra, uz masivnu ručku za prenošenje na gornjem delu. Zapravo, sve na ovom zvučniku deluje veoma robustno i pomalo predimenzionirano, što mu daje grub i izdržljiv izgled – jednostavno, Boombox 3 izgleda kao da je spreman na sve. Najveći deo kućišta prekriven je tkaninom s krupnim čvorovima i hrapave teksture, dok su bokovi ojačani čvrstom plastikom i, na samim rubovima, zaštitnim gumiranim površinama. Tasteri su smešteni u gornjem delu i izvedeni u već poznatom stilu, u vidu simbola funkcije. Ovde pronalazimo komande za uključivanje i blutut uparivanje – koje su dodatno osvetljene, kao i tastere za podešavanje glasnoće, kontrolu reprodukcije i PartyBoost uvezivanje zvučnika u veći sistem. Na prednjoj strani postavljen je veliki logotip kompanije, a ispod njega se nalazi diskretna LED traka, koja prikazuje napunjenost baterije. Donja strana ojačana je gumiranom podlogom, koja obezbeđuje stabilnost i zaštitu od grebanja, dok se na okruglim bokovima, već uobičajeno, nalaze dodatne pasivne membrane za bolji bas. Postavku kompletiraju priključci na zadnjoj strani, koji su smešteni ispod gumenog poklopca, a obuhvataju analogni 3,5-milimetarski ulaz, konektor za odvojivi strujni kabl i USB-A port za punjenje drugih uređaja.

Uprkos zadržavanju praktično istog gabarita, Boombox 3 donosi znatno ozbiljniju postavku drajvera i daleko veću snagu od prethodnika. Topologija podrazumeva dva visokotonca, prečnika 20 milimetara, i par 80-milimetarskih srednjetonaca, dok je za najniži deo spektra zadužen jedan niskotonac, s racetrack membranom dimenzija 189 x 114 milimetara. Povećana snaga podrazumeva 180 vati kad je uređaj priključen na strujnu mrežu, dok se tokom baterijskog napajanja ona smanjuje na 136 vati. Kućište je takođe dodatno ojačano sertifikatom IP67, što znači da je Boombox 3 otporan na prašinu, kao i da može izdržati 30 minuta pod vodom dubine do jednog metra. Pored drajvera i amplifikacije, unutar kućišta smeštena je baterija kapaciteta 10.000 miliamper-sati, za koju je navedena autonomija od 24 sata uz punjenje za šest i po sati. Bežično povezivanje povereno je unapređenom blututu u verziji 5.3, koji omogućuje istovremenu povezanost na dva izvora, kao i druge opcije preko tehnologije PartyBoost.

Upotreba i zvuk

Iako smo dosad testirali veliki broj JBL-ovih prenosivih zvučnika, američki proizvođač uvek nas iznova iznenadi snagom i udarcem koji uspeva da spakuje u srazmerno mala, kompaktna kućišta. Priznajemo da Boombox 3 ne predstavlja ideal portabilnosti, ali grmljavina koju proizvodi daleko premašuje njegov gabarit, pa su basovi zaista moćni i ostavljaju upečatljiv utisak. Zahvaljujući unapređenjima u postavci drajvera, zvuk je sada još bolje uravnotežen i niskotonsko područje, iako je veoma snažno, ne preglasava ostatak spektra. Brzina i preciznost na nivou hi-fi uređaja ovde se ne mogu očekivati – Boombox 3 jednostavno nije napravljen za to – ali je definicija basova i dalje vrlo dobra. Proizvođač navodi da je donja granica spuštena na 40 herca, što predstavlja sjajan rezultat, a rekli bismo da ga Boombox zaista ostvaruje u praksi – basovi su duboki i masivni, bez izobličenja i pri velikim glasnoćama.

Kao druga prednost u odnosu na prethodnike, povećana snaga primećuje se u celom spektru u vidu relaksirane i odlično kontrolisane reprodukcije. Pozornica je prilično široka za ovaj tip uređaja, pa Boombox 3 ostvaruje određeni stereo-efekat i prostorni ugođaj. U najboljoj tradiciji JBL-a, srednji deo spektra je zasićen i živopisan, uz tonove koji stavljaju prijatnu, baršunastu toplinu ispred finih detalja. Ali stvari se menjaju i na ovom polju, pa testirani uređaj pruža sasvim solidnu količinu informacija i određeni uvid u složenija muzička dela. Visoki tonovi su dobro prikazani, ali takođe u prvi plan ističu punoću tona, pa se može stvoriti utisak da su pomalo povučeni i stidljivi. Ipak, proizvođač je ispravio još jednu stavku koja je nedostajala prethodnim generacijama i opremio Boombox 3 aplikacijom JBL Portable. Ova jednostavna aplikacija ne donosi previše toga: na raspolaganju su PartyBoost povezivanje dva zvučnika u stereo-par ili sinhronizacija više zvučnika, ažuriranje firmvera i – kao najznačajnija stavka – tonske kontrole. Ove kontrole izvedene su u vidu tropojasnog ekvilajzera, bez predefinisanih modaliteta, ali i to je dovoljno da Boombox 3 prilagodite sopstvenom ukusu i zauzdate njegov moćan bas kad produkcija muzičke numere to zahteva.

Zaključak

Na kraju, drago nam je što američki proizvođač nije previše eksperimentisao s novom generacijom Boomboxa. Promene u dizajnu su minimalne, jer za njima nije ni bilo potrebe, dok se prava poboljšanja kriju tamo gde je najvažnije – u unutrašnjosti. Proširena konfiguracija drajvera praćena je daleko većom snagom i podešavanjima zvuka, pa JBL Boombox 3 sada predstavlja zaista kompletan blutut zvučnik, sposoban da se izbori s najrazličitijim željama i potrebama korisnika.

JBL Boombox 3
Ukupna snaga: 180 W
Frekvencijski opseg: 40 Hz - 20 kHz
Topologija: 2 x 20 mm visokotonac, 2 x 80 mm srednjetonac, 1 x 189 x 114 mm niskotonac
Odnos signal-šum: >80 dB
Povezivanje: blutut v5.3, mini-džek 3,5 mm
Kapacitet baterije: 10.000 mAh
Dodatno: USB power bank
Dimenzije (ŠxVxD): 482 x 256 x 199 mm
Masa: 6,7 kg
Cena: 720 €
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Uravnotežen zvuk.
Moćan i kontrolisan bas.
Velika autonomija.
Robustna izrada.
Relativno siromašna aplikacija.
3.9