Jump to content


Комплетан А/В систем - кућни биоскоп. Молим за савете и помоћ.


Војвода

Recommended Posts

  • Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Идете из крајности у крајност. Нико не помиње вулгарност, али ако жели атмос звук за филмове и да слуша музику, најбоље је сачекати комплетан буџет и углавити опције. Могуће да ће 990с бити довољан али треба и покретач теме да се појави.

Link to comment
Share on other sites

Мало тешко Атмос у комбинираним простором од 16 квадрата. 

Можда се вреди размислити о стерео рисивером са HDMI улазима типа Marantz NR1200. Слушао код неколико пријатеља, ради са звучним кутијама нове B&W серије 6, заједно са вуферима, и иако лично не бих одабрао те звучнике, сасвим пристојно.

Што се тиче остатка, ја бих размислио о мањем ТВу (која јерес знам), али 55” би требало бити сасвим солидно у том простору, чак и код растојања од 3 метара. 

Link to comment
Share on other sites

Пети пут покушавам да одговорим али живот не да. Притом стижу нови одговори а ви одосте у печурке. Да одмах напоменем, имам своју шуму и волим да одем да берем после кише. Омиљене су ми оне лударе, не знам што их тако у народу зову кад су одличне 🤪

Ако није било јасно одмах, ја сам у свему овоме почетник и моји стандарди су изузетно ниски да не кажем непостојећи. Оно што ви можда не бисте ни у лудилу разматрали, мени ће опет можда вршити посао. Имајте то на уму.

Сад ћу пробати да одговорим појединачно ако Бог да.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, gvlada said:

Који буџет имаш на располагању? Хоћеш добар хифи вишеканални звук, само топ модели авр. Половно можеш проћи испод 1000е за авр али зависи и од потребних опција. 990с је пристојно решење, као мини линија поред хифи система. Такве су цене данас. Ни мени се не свиђа. Добар стерео данас, нов... хаос... ни 1000е по компоненти не гарантује без компромиса. Решење су половно појачало и звучници, дак из кине... цд плејер само ако си сентименталан.

У том простору можеш и 7.2.4 да ставиш и радиће. Звучници ће бити мањи али се да уклопити.

Половно нажалост не долази у обзир. Као што написах, прво што не волим а друго што мора постојати неко предзнање пре куповине. 

После свих ових ваших коментара а и читања на другим местима мени се чини да је много велика разлика између мојих жеља и могућности. Слажем се све за цене и тренутно стање. Сад није баш најбоље за куповину а посебно ове врсте технике али ако бих чекао бољи тренутак, по свему судећи, наредних 20-ак година њега неће бити. 

Да будем потпуно искрен, и замолио бих да моја искреност не буде награђена подсмехом, надао сам се да за око 2.000€ могу да почнем са неким АВР и два звучника. Па да после видим шта и како. То је било пре отварања ове теме.

10 hours ago, srdjan_cvetkovic said:

Delija ima Devialet Expert 440 Pro - dva komada Expert 220 Pro, svaki “vozi” po jednu zvučnu kutiju.

Ja imam daleko skromniji Devialet Expert 200

Njegov ima Core (streamer) fizički, i ja moj koristim kao strimer, ali tako može da radi samo sa aplikacijom Roon, preko drajvera, njegov može sa čime god želi.

Aktivne zvučne kutije su navodno bolja opcija zato što je pojačalo (ili više njih) namenski u fabrici pravljeni za taj tip zvučnika, a još kad je u kombinaciji DAC (ili više njih), sinergija je bolja. Nije pravilo, slušao sam i dobro i loše u obe kombinacije.

Npr. ovo je dobar uređaj, moderan, ima i “korekciju odziva prostorije”, tzv. RoomPerfect:

https://lyngdorf.steinwaylyngdorf.com/lyngdorf-tdai-1120/#reviews

Uz ovo ti trebaju samo zvučne kutije i neki NAS sa muzikom ili neki drugi izvor zvuka. Može da se kači i na TV preko HDMI-a.

 

 

 

Кад сам изгуглао шта је ово што ви имате није ми било добро. Још се нисам у потпуности опоравио. Поштено, сам сам крив кад сам и питао.

И још нешто, сад су ми се ствари искомпликовале и не могу да похватам шта је шта. Превише нових информација а процесор у глави још не зна како да приступи обради података.

Овај уређај што си ми предложио, где би и како могао да се набави? 

2 hours ago, Delija said:

Covek ima dilemu kako da sastavi sistem ili sisteme i za muziku i za filmove. Predlozi su sasvim na mestu :thumbsup2

Na kraju ce, naravno, sam da odluci sta mu je ciniti.

Najbolje bi bilo kad bi mogao da poslusa sve alternative, ali to ce kod nas malo teze ici.

Нажалост, такво је време да нема како ни да се провери. Лично не познајем никога ко се разуме у А/В опрему ама баш нимало. Чак ни људе који су филмофили као ја. Само један другар који гледа тако на лаптопу у било ком квалитету. Кад сам сконтао да гледа филмове и у cam варијантама доживео сам и срчку и мождани удар у исто време. 

Али добро свако своме. Некога не занима, неко не може да приушти итд.

2 hours ago, Delija said:

Нисам имао времена да цело прочитам али ево јесам пар коментара. И слажем се са написаним. Сада је најбитније да се све добије што пре и то на тацни сажвакано. Пажња као у златне рибице. ТикТок и кратки снимци на Јутјубу (shorts) одличан пример тога. А са друге стране када чујем шта овде по комшилуку клинци слушају (Боже какав је ово суноврат друштва и система) контам да је и боље што се не занимају за неку озбиљну причу него слушају на телефонима и бубицама у ушима. Али то је само мејнстрим. То не значи да су кућни биоскопи достигли свој крај. Прочитаћу још, свакако јесте занимљиво.

2 hours ago, gvlada said:

Идете из крајности у крајност. Нико не помиње вулгарност, али ако жели атмос звук за филмове и да слуша музику, најбоље је сачекати комплетан буџет и углавити опције. Могуће да ће 990с бити довољан али треба и покретач теме да се појави.

Позвани корисник тренутно није доступан, молимо покушајте касније. Хвала. 😄

Шта мислиш под тим сачекати комплетан буџет? За некога је довољан буџет 5к€ а за некога 50к€. 

По свему судећи мени се и чини да ће ми, нажалост, Q990C бити довољан како си и сам написао а и колега још на самом почетку дискусије, добро предвидевши како ће се иста и развијати. 

Питах маторог за онај систем из мог детињства и још увек је у функцији иако не и у употреби. У питању је Technics SU-V670 са два Tannoy M15 Series 90 😇🥰

Можда то могу некако да оспособим. 

1 hour ago, InSides said:

Мало тешко Атмос у комбинираним простором од 16 квадрата. 

Можда се вреди размислити о стерео рисивером са HDMI улазима типа Marantz NR1200. Слушао код неколико пријатеља, ради са звучним кутијама нове B&W серије 6, заједно са вуферима, и иако лично не бих одабрао те звучнике, сасвим пристојно.

Што се тиче остатка, ја бих размислио о мањем ТВу (која јерес знам), али 55” би требало бити сасвим солидно у том простору, чак и код растојања од 3 метара. 

Овај твој предлог се не чини лоше ако бих комплет одустао од неке сараунд приче. Вршио би ми посла, рекао бих.

Што се ТВ-а тиче искрено да ти кажем јако сам тешко уклопио однос цене и квалитета (у то рачунам и величину). С обзиром да бих ТВ гледао са једног краја собе на други (по дужини) размишљао сам и о 77" али то никако не могу да приуштим а да обухватим све технологије и стандарде наведене у ОП. Никада нисам имао ништа боље од ТВ-а вредног 400€ и волео бих да сад испробам квалитетан ОЛЕД и да бар неки део тих својих жеља испуним. Мислим да се овај Сонијев А80К модел ту лепо уклапа.

25 minutes ago, InSides said:

То је само зато што сам хтео предложити мањи ТВ и пројектор. :)

Па предложи и образложи ако већ имаш жељу. Увек сам отворен за дискусију и могућност кориговања било чега. Пројектор мислим да се не може уклопити у моје прохтеве а свакако не бих волео да га држим у дневној. Али опет кажем дај неки предлог да погледам и размислим. 

Куда ова тема оде . . . Ја сам добар стручњак за овакве ствари (сарказам). Некако увек успем да направим филозофију и да закомпликујем ствари које би људи завршили за сат времена. Не умем ни чоколаду да купим а де не поразмислим зашто и како. А камоли нешто озбиљније 😕

Link to comment
Share on other sites

Lyngdorf nema kod nas distributera, neka me neko ispravi ako grešim, ali mislim da ne grešim.

Dakle, jedina opcija je da ti neko kupi "napolju" i donese.

Ima u HU, donose ovi "mađari" i te stvari od preko.

Uz ovog "mališu" bi jako lepo čučnule neke lepe bookshelf kutijice, npr. neki fini KEF: https://international.kef.com/products/ls50-meta

Njega već možeš da pogledaš i poslušaš kod nas, ali na žalost, ne u kombinaciji sa Lyngdorf-om.

Link to comment
Share on other sites

Ако мора ново а буџет је до 2к е а жеља је модерна флексибилност, онда је изгледа 990с једино решење. Мој предлог за нови авр је мин око 2к е, да би то било колико толико ок а опет је то више за филмове него ли музику. На то иду нови звучници, субови итд.

Ок, а за музику који буџет имаш или је то то? Опет, ново и 1000е није баш нешто... можда неко има неки предлог.

Link to comment
Share on other sites

On 13.8.2023. at 18:42, Војвода said:

Поздрав свима!

После дуго година мучења са јефтиним звучницима за комп и јефтиним 4к ТВ-ом и саундбаром, коначно сам у могућности да кренем са неком озбиљнијом причом. Већ неко време читам, гледам, слушам - учим али су ми потребни ваши савети и помоћ.

1) Наиме, планирам да купим Сонијев А80К (Ј) 65" TВ (врхунски OLED ТВ са одличном Сонијевом обрадом слике, који подржава HDR10, Dolby Vision, HLG као и обавезни Dolby Atmos и DTS: X. Не желим да размишљам да ли подржава неки формат, кодек итд. Гледање филмова и серија би било преко УСБ-а и евентуално неки стриминг преко компа путем Jellyfin-а и Plex-а уколико је то уопште могуће у овој некој причи. Значи BDRemux ^^

2) Прво сам размишљао о неком квалитетнијем саундбару типа Самсунгов Q990B(C) (молим вас реците ми ваше мишљење о истом или уопштено о том типу квалитетнијих саундбарова који подржавају Dolby Atmos) с обзиром да је то јефтинија варијанта наспрам правог традиционалног система али волео бих да слушам и музику па се већ неко време загревам за озбиљан систем. Звук очевог 2.1 система и грамофонских плоча када сам био клинац никада нећу заборавити

 

 

Lepo ti kupi taj S. i pod tackom 2. A posle ako hoces i muziku i HT, dumaj kako ti kaze novcanik.

Link to comment
Share on other sites

Za pocetak bi sasvim ok bio neki Marantz AV receiver, par zvucnika i eventualno subwoofer ako je neophodan mada mislim da u ovoj fazi razvoja bolesti nije neophodan. Imas pristojne Monitor audio, Focal ili B&W zvučnike da imaju dovoljno basa i receiver da se uklope u zadatu cifru pa čak i da ostane para. Kasnije skupljaš pare i unapređuješ sprave tako što stare prodaješ (na svakoj izgubiš neki iznos) kupuješ nove i tako igranka bez prestanka. Ovo sve do trenutka dok ne shvatiš da ovome nema kraja i podvučeš crtu i kažeš dosta je. Ili ako možeš, odeš u totalno ludilo sa spravama od n desetina hiljada evra za razliku u kvalitetu zvuka za koju se pitaš da li vredi toliko para.

 

Link to comment
Share on other sites

Denon, Marantz... Isti djavo.

Nece taj entry level AVR sa entry level Monitor Audio zvucnicima u filmovima nista bolje svirati od Q990B/C, a kostace bar duplo vise za 5.1 sistem. To je problem koji sam vec pomenuo. Sta vise - ovaj soundbar (takodje i Sonos Arc kojeg sam pomenuo iznad) znacajno bolje zvuci od entry level centralnih zvucnika, a 80% filma nosi centralni zvucnik. Nisam probao novije Monitor Audio Silver centralne zvucnike (znacajno su poskupeli i postali 3-sistemci), ali od RS i RX bolje svira, a to je vec neka pristojna klasa zvucnika - iznad entry level.

Pored toga, filmovi bez subwoofer-a sa (malim) bookshelf kutijama su prilicno osakaceni, a iole solidan subwoofer nije jeftin. Ovaj koji ide uz Q990 je iznenadjujuce dobar i to u vise nego duplo vecem prostoru od njegovog.

Link to comment
Share on other sites

16 minuta ranije, Delija said:

 

Pored toga, 

Juce sam okacio Hisense 205 ispod OLED-a, da ne maltretiram  DY Evoke centralni, nosio 205 do juce. Pazi kad je bolji zvuk, i izgleda fantasticno uz TV. Uzeo nosace za 205.  Za OLED. Povezani medjusobno. Jedino sto sam morao TV da skinem sa nosaca, i da sve uklopim lepo. Nosac Barkin 15 eura.

Soundbar Mount

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, nesone said:

@zoraniusHT bez suba? Tesko....citaj, ne moze.

Nego da te pitam. Jesi li slusao pravi HT integrisan sa stereo? Povezani medjusobno?

Hvala na odgovoru.

Zato sam i napisao eventualno uz sub. Nije nešto preozbiljan HT kod mene povezan sa stereo delom ali meni radi posao: AV Marantz SR5009, Hegel H120 pojacalo, Contour 30i frontovi, Emit 25c centralni i Focal 806 suround. Fali u postavci sub jer sam bas proredio gledanje filmova pa mi nije bilo toliko bitno a frontovi pristojno daju i basa (ne kao sub ali...)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...