Jump to content


Кутије за уземљење и слично


Filipescu

Recommended Posts

Колеге, на већ више места читах о разним кутијама и геџетима за уземљење, па реко да приупитам да ли неко од чланова већ има искуства са сличним производима, тј. да ли је можда неко нешто и сам правио? Сада већ има доста произвођача на тржишту који нуде сличне геџете као нпр:

https://www.entreq.com/products/ground-boxes-17667704

http://www.acoustic-revive.com/english/rgc24/rgc24_01.html

итд...

Неки који живе у кућама су водили додатно уземљење до неке металне штангле/арматуре коју би закопали у дворишту. Елем, ови нови геџети користе мање више сви некакве специјалне кристале, да би тиме надокнадили то што ти кућни уређаји ипак морају да буду малих/умерених димензија? Корисници оцењују утицај на звук од умереног до великог, али сам на више места нашао да утицај није моменталан, већ да је потребно да прође пар дана. Али, кад се после "усвиравања" уземљење раскачи, моментално се примети да је ефекта и те како било. Ефекат се најчешће описује као смањење шума, односно већ чувено зацрњење сцене тј. појачање тишине из које звукови израњају. Неко?

Link to comment
Share on other sites

Meni je u zgradi za sad izuzetno dobro uzemljenje (novogradnja), pa nisam imao potrebe da pravim (generalno). Ali ima logike za zgrade gde ljudi imaju bas problema sa uzemljenjem, i tu sigurno ima efekta. Ko zivi u kuci i dalje je bolja varijanta nekoliko kolceva duboko u zemlju. 

Edit: Kad mi stigne materijal da napravim miks, mogao bih napraviti pa da se proseta po sistemima i vidi. Vrlo moguce da bi na gramofonskom interkonektu radilo najbolje posao. 

Link to comment
Share on other sites

34 minuta ranije, Filipescu said:

Овде се ради о геџетима, додатном уземљењу компоненти ван стандардног уземљења преко струјних каблова...

Isto tako sam i rekao, da je taj gedzet dobar za stanove koji nemaju kvalitetno uzemljenje. I da je nepotreban ako se zivi u kuci gde je izvuceno krsteno uzemljenje. 

Nesto tako slicno je imao kum muzicar, i uredjajima je radio dodatno uzemljenje preko toga davnih dana. 

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, brijac said:

Nesto tako slicno je imao kum muzicar, i uredjajima je radio dodatno uzemljenje preko toga davnih dana. 

Možda će nam te kutije doboro doći u svemirskim stanicama i letelicama na Mars, gde drage nam zemljice "ni za lek" neće biti. :rolleyes:

Kako li NASA rešava taj problem za silnu elektroniku i RF/EMI zaštitu od kosmičke tuče po sofisticiranoj elektronici?

Link to comment
Share on other sites

11 minuta ranije, Filipescu said:

Мислим да је ствар ипак далеко од тако једноставне :).

Stvar je izuzetno jednostavna. To je miks elemenata koji imaju razlicita svojstva, koja pretvaraju frekvencije u neki vid energije. Ako uzemljenje ima visak frekvencija koju zadrzava a ne odnosi u zemlju, ova kutija to kupi. (zemlja je odlicna jer ima dovoljno vlage da sprovede elektricitet, a ima gomilu minerala i metala da pokupi nezeljene frekvencije). Ako nije dovoljno duboko i dovoljno dobro sprovedeno uzemljenje, imas probleme, ovo moze da ih iscisti do neke mere putem navedenih svojstava materijala koji se nalaze u kutiji. 

@Father ne bih znao reci sta nasa koristi, svakako nije dostupno nama smrtnicima sta god to bilo :D 

Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, Filipescu said:

Овде се ради о геџетима, додатном уземљењу компоненти ван стандардног уземљења преко струјних каблова...

Mislim da ne. U prvom linku su uglavnom reka bih samo kvlitetni hand made kablovi od dobrih materijala i ubaceno je drvo kao komplementrani materijal metalu u smislu vibracija i ostalog. Svedjni imaju vrhunskog kvaliteta i drvo i metale... Vidi se i da nema konektora i spojeva nego je konektor ustvari napravljen od samog materijala provodnika? Sto mislim da je dobro. (Jedino ce mozda u Ssrbiji malo krace trajati zbog nebrojenih savijanja i maltretiranja pri zvucnm testovima?) U svako mslucaju povrsan pogled na sajt odaje utisak da su to vrlo dobri proizvodi.

U box-ovima je verovatno slicna stvar. I siguno donosi poboljsanja U smislu rezolucije cistoce itd. ALI u sistemima koji namaju fundament i "holesterol" ce mozda biti losiji efekat jer ce nedostatak prave rezolucije i transparentnosti u lowmid regionu jos vise doci do izrazaja?

.

Ovi drugi su ukazali na problem NE-prekidanja i voda mase kod selektora recimo na prampima. Pa nude resenje u smislu kada vec nije prekinut ulaz koji se ne koristi i dolazi do ground loopa prako voda uzemlenja shuccko-a barem da ga opteretimo ili na neki nacin ucinimo manje stetnim. da ne "lebdi" u vazduhu i na nekom potencijalu izigravajuci i antenu u ground loopu... I ovi proizvodi deluju kvalitetno i solidno.

I u pravu su  ijedni i drugi...

Kada vec proizvodjaci godinama ne mogu da se udostojie da prekinu pored live zice i masu ulaznog uredjdja koji nije selektovan i koji ne radi... A diy zajednici nije dovoljno jasno ni kada nacrtaju konkretno sta se desava...

Ja bih prvo recimo krenuo od mreze sa dodatkom standardnog sklop za detekciju ground brejka? Tako nesto. Izgleda kao automatski osigurac ali ima ovu drugu funkciju.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Filipescu said:

Овде се ради о геџетима, додатном уземљењу компоненти ван стандардног уземљења преко струјних каблова...

Te izolovane kutije nemaju nikakvu vezu sa zemljom. Ako uređaj ima IEC konektor odnosno šuko konektor, to znači da je uzemljenje kabla vezano na šasiju uređaja. U tom slučaju ne sme se ta veza prekidati i uzemljavati na neke drvene kutijice jer može biti opasno po život. Gde nije predviđeno uzemljenje, tu može da se eksperimentiše, mada ne vidim baš svrhu toga, to definitivno nije uzemljenje jer rekoh već nema vezu sa zemljom, a šta je ne znam. Unutra su nekii minerali, kamenčići, kristali ima raznoraznih.

Link to comment
Share on other sites

Капирам да није ни замишљено да се развезује стандардно уземљење. Овде се ради о повезивању кутија уређаја са рецимо слободног - рца конектора, наравно само масе или преко завртња за повезивање грамофона итд... Назив уређаја је Grounding blocks. Ево рецимо и Synergistic Research:

https://www.synergisticresearch.com/isolation/ground-isolation/grounding-block/

Link to comment
Share on other sites

12 minuta ranije, Filipescu said:

Tek to mi nije jasno, gomila GND žica od raznih uređaja na jednu bakarnu sabirnicu, a svi ti uređaji su opet međusobno povezani kablovima koji moraju imati uzemljenje, to je onda višestruki ground loop.

Link to comment
Share on other sites

28 minuta ranije, Filipescu said:

Nisam čitao, ali na prvi pogled, zar oni ne uzemljavaju nešto unutar kablova? Na primer RF/EMI šildove ne vezuju na centralni zidi GND, nego na ovo njihovo aktivno uzemljenje?

Link to comment
Share on other sites

21 minuta ranije, Filipescu said:

Изгледа да ћу морати да се "жртвујем" за форумску заједницу и први пробам нешто од овога :D.

Mali off topic :   da mi je upoznati nekoga ko se za ovo "žrtvovao"   , 1600eur za 18 "čarobnih" absorbera .                            Izuzetan WAF :blah

                              

,                               Harmonix.jpg.d451ac894cbe9bf9e362cdd4453c5050.jpg  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...