Filipescu

Članovi
 • Content Count

  1,885
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

About Filipescu

 • Rank
  Audiofil
 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  all along the watchtower

Contact Methods

Recent Profile Visitors

5,641 profile views
 1. Ево једног теста Луксмана за доконе : http://www.stereomojo.com/Luxman L507u review/LuxmanL507uAmpReview.htm#:~:text=It is nice to be,and those super cool Meters.
 2. Јасно је из твојих претходних писања, да ти наступаш из угла неког ко има довољно знања, али те ово не качи или не тангира, па бираш да те баш брига. Уколико те закачи, имаћеш довољно знања да се према било чему из широке лепезе наметнутих решења одредиш и поставиш. Али већина коју исто тако "баш брига", па на прву изгледа да су у истој линији са тобом, ''+*/-+!"$$%%()"". Кад се у медијима прича о "паметним" технологијама, за човека се практично увек каже, корисник. Нпр. корисника "паметних" технологија има толико и толико. Чиме нам се јасно даје до знања шта смо ми у том ланцу. Ко год мисли да су речи које се користе у званичним наративима случајне, па ебига. Све пише у новинама, ко може да прочита. Мене у суштини само депримира недостатак вере у живот. До те мере, да људи инсталирају неке апликације и да им страх кроз технологију одређује одлуке, мисли итд. Баш јбг... П.С.: у Србији, где власт купује кинеске камере и систем за препознавање лица, било каква мобилна апликација је слажем се мањи проблем.
 3. Уопште не постоји параноја да неко баш мене именом и презименом прати, тако да "погрешне представе о себи" нема. Човек се прати (кретање, обрасци понашања итд.) пре свега као јединка чопора и као такав проматра. На основу свега прикупљеног, људи се категоризују и стављају у одређене фиоке. Наравно да то не ради неки Пера Перић, већ исто обављају супер-компјутери. Да се то ради у данашње време, нема потребе о томе полемисати. Мене ипак забрињава број људи који према томе немају никакав критички осврт. Где се то објашњава прагматичношћу и чињеничним стањем. А чињенично стање не мирује, већ се корак по корак помера ка одузимању сваког вида слободе. Па има ли граница, чије прелажење није за релативизовање?
 4. Сљушах јучен опет и све је тако колеза како си написао. У принципу, са Луксом се тек чује шта ови звучници могу. Тако да је овај апгрејд система, заправо у сврси откривања потенцијала звучника, што са претходним прелазним решењем није било могуће. Свакако, рећи да је нека појединачна компонента боља од претходне је практично немогуће. Једино бих за дак рекао да је бољи него АДИ2 (што ћемо можда једном имати прилике да упоредимо ). С' друге стране, у претходном систему сам имао меркјури/џемини каблове на ифи микру, што више немам, па је АДИ2 чак добијао и бољи сигнал од АРЕС-а.. Потврдило ми се у слушању да су димензије сцене веће него икада до сада, звук је отворенији горе и бас је нешто бржи него у прошлом систему. По слободној процени, већина аудиофила би изабрала звук овог система пре него прошлог.
 5. Ово је врло честа реакција на ове ствари, а иста је резултат скуваних жаба које смо сви постали. Ради се о томе, да они који се баве свим облицима надзирања, познају људску психологију боље од сваког просечног човека. Човек, који зна да је надзиран, се аутоцензурише. Једноставан пример је, да у лифту у ком видиш камеру, сигурно нећеш копати нос, почешати доопе или штатијазнам. Такође постоје дуготрајни ефекти на психологију оних који су надзирани, а последице по генерације које се рађају у свеобухватно-надзираном систему ћемо тек видети. Капирам ја шта тамо пише. Добровољно обавештавање околине итд. Разумем да то неко посматра као чин друштвене одговорности, али ја то видим као даље кување жаба, иза ког следи неки следећи корак, па следећи итд... У комунизму нпр. су људи потказивали комшије, мужеве жена које се свиђају неком партијском доушнику, али ово је нови левел. Овде човек треба сам себе да пријављује (аутоцензура). Људи су на жалост потпуно неинформисани о информационим-мрежним-сајбер ратовима (којима се баве само неки људи из уских безбедоносних кругова и о чему се информише по неки залуђеник), у које смо практично умочени као лакмус папир, па онај који нас мочи, прати како мењамо боје. Цела ова ствар се може посматрати из два угла. Генијалности разрађених планова и доследности којим се исти примењују, и последица по нас заморчиће... Како год, не желим да распирујем неку даље расправу у овом правцу, да тема не би била закључана. Нека свако одлучи за себе.
 6. Zexx, борићу се за твоје право, а можда и потребу, да те надзире ко год те о томе не обавести. Уколико случајно нешто о томе сазнаш, подржаћу те у твојим напорима да прочиташ њихове дисклејмере. Очекујем ништа мање од тебе онима, који исто никако не желе.
 7. Цењено форумско пучанство, неки од вас можда већ знају, али за мене је то данас било негативно изненађење. Гугол је на свим андроид телефонима, без питања и обавештења, инсталирао апликацију за праћење друштвених контаката. Иста се аутоматски активира уколико су локација и блутут на телефону укључени. За проверу просто одете на подешавања, гугл и воила. Одавно ми је било јасно да ће ме гугл пре или касније погурати у правцу нокије 1210, само је било питање како. Претпостављам да ни епл неће заостати по овом питању. Добродошли у врли нови свет.
 8. Такое . Имамо дак, појачало и звучњаке који су се тек упознали и тек треба да се заволе. Имаш истину . Чим стигнем, ке се позабавим сас рестлови.
 9. Filipescu

  Napojni kabal!

  Истина је негде на пола пута. Користе се класични већ излапели аргументи километара водова пре утичнице итд. Кад каже да је током година узео "бројне" скупе струјне каблове и да нема разлике у мерењима, показује само да са тим кабловима није могао да измери промену и ништа друго. То не значи да нема каблова са којима разлика не би била мерљива. Чак иако усвојимо да не постоји струјни кабел где би разлика била мерљива, то и даље не значи да нема чујне разлике. Испада да би он чуо, да може да измери, а пошто не може, онда ни не чује. Више пута сам присуствовао слепим тестовима, где су каблови јако брзо мењани, нпр на цд плејерима и разлике су биле јасно чујне. Конкретно у једном случају мењања 3 кабела, са првим је био дубљи бас и имао је више ваздуха, други је био пискав у високима, а трећи танак у басу. Колико год да смо вртели, не трећем је буквално фалио тон од доле, други је био напорнији за слушање и никако нису могли да се помешају. До сада сам послушао 50ак струјних каблова. Моје искуство је да постоје јефтинији и безвезе каблови којима не треба мењати кинеске који долазе са уређајима. Jефтинији, а добри струјни каблови, скупљи, а просечни или чак лоши, и скупи и јако добри. Дакле цена није никакав гарант. Такође, конектори утичу потенцијално и више од саме жице. Колико се коме исплати и даје пара за то, кад исто није неопходно за слушање музике, треба свако за себе да одлучи. П.С.: да се разумемо, нисам религиозан по питању хифија и нек свако троши паре како хоће. Ено Амир измерио онолико дакова, гомила њих сличних и истих мерења, чују се различито. Уколико неко не чује, благо њему.
 10. Тешко је за рећи јер су системи потпуно различити... Имао сам 1200AS2 који је сјајан. Када се узме у обзир нпр. цена балансираног преампа BAT VK3i у комбинацији са 1200AS2, па 2 струјна кабла, нове цеви, догура се до цене за коју се продаје Луксман. Онда ту опет има више непознатих и звук ће више зависити од преампа, јер је 1200AS2 неутралан. Опет, свака Д класа има карактеристичан звучни потпис, тј. може се препознати у директном поређењу са добром А или АБ класом према мом искуству. Иако је то код нових Д класа далеко боље него раније, и даље мислим да им је презентација благо на хладнијој страни, са извесном благом рупом у нижем средњем опсегу. Али, зато се то преампом може надоместити. Ово је сад преувеличано да би направио неку дистинкцију, тј. терање мака на конац. У пракси то звучи јако добро. Како већ рекох, Луксман ме подсећа на Бенчмарк, што никако није лоше. Рекао бих да никако није лошији од пређашње комбинације. Вероватно ћу кад га дуже будем слушао моћи прецизније да се одредим...
 11. Стиг'о Лукс. Поштар га донео док сам био на послу, сигурно ми се наспомињао уже и шире породице док је пакет од 31,5 кила попео на 2 спрат... Још док сам га отпакивао, три кутије једна у другој, гумирана памучна врећица за појачало, даљински... Перверзија... Ниво педантерије у изради превазилази све што сам до сада имао. Овде је просто све за шта се ухватите савршено. Човек ипак схвати зашто то мора толико да кошта. Чак и пинови иец конектора су позлаћени. Мој конкретно комад је стар 7 година, али је практично као нов. Нема ни једну тачкицу. Ово ми је на неки начин убило две муве једним ударцем. Винтиџ изглед задовољава и колекционарску потребу, представља украс у соби и човек може и само да га гледа. А ву-метри седам језика говоре . Требало је мало времена да се све испремешта и повеже, па је кренуло слушање. Требало је послушати и дак (сада и преко балансиране везе) и грам, а времена има до поласка на посао, не мора се сваки дан спавати. Поређење са QUAD-ом нећу правити, није фер. Пустих нешто преко дака, и већ на прву се може рећи да је звук појачала јако добар. Појачало је истовремено префињено, неутрално, бас нисам чуо бољи у својој соби још. Оно што посебно привлачи пажњу је начин на који презентује компликоване деонице, са више инструмената, пиковима у гласноћи. Звук остаје толико релаксиран и неусиљен, да је то немогуће не приметити. Појачало се не да збунити. Онда дође неки вокал, и природна рескост и треперење гласних жица заустави време. Бас деонице су одличне. Све остаје максимално контролисано, а свира јако дубоко. Сада ми је ОС мод био бољи од НОС мода дака. Рекао бих да су се појавиле читаве деонице дубоког баса које су пре тога биле пригушене, а простор и ниво детаља се повећао драстично. Песма за песмом и искачу неки нови моменти. Гласовир звучи баш како треба, личи на праву ствар. Има нешто у звуку што ме подсећа на Бенчмарк комбинацију. Начин на који су нижи средњи ослобођени колорације... Покушавам да се одупрем западању у фанатичност, па брзо пребацих на фоно. Овде ми је меродаван звук који сам имао на прошлом систему у његовом врхунцу, на неколико плоча које јако добро познајем. Како Луксманову фоно секцију пореде са неким врхунским засебним претпојачалима, очекивања су ми била висока. Прошли систем је свакако имао и доста другачији звук, пре свега због Блуменхофер звучника, који су гајили непосредну, лајв презентацију. Рекао бих да су АРА звучници аудиофилскији и префињенији, детаљнији су поготово у највишем опсегу, али не бих рекао бољи, просто другачији. Иако је промењен цео систем, па је тешко проценити шта је до чега, одмах је јасно чујно да је количина "ваздуха" између инструмената већа, него што сам до сада имао прилике да чујем код себе. Звук превазилази димензије собе за коју додатну стопу у односу на пређашње комбинације. Како време пролази и систем се загрева, ово постаје све више изражено. Рекао бих да је звук крајње неутралан, брз, одсечан кад треба, а опет префињен на један крајње релаксиран и природан начин. Појачало просто има велик звук, без тога да покушава да има велик звук. Неке ствари човек примети и осети тек када чује боље/другачије. Ово су неки први утисци, после пар сати слушања. Задовољан сам! Ако се са Луксом не пензионишем, нећу ни са чим, тј. нема ми помоћи... Размишљао сам и о некој полици, али сам се тренутно уморио од набавки ...
 12. Filipescu

  Lepe vesti...

  Наручио га и себи. Јавим утиске...
 13. Filipescu

  INNUOS

  Колико видим, 2500кЕ. Цена права ситница .
 14. Овде се ради о bi-wire, а не bi-amp повезивању, не? једно појачало, а засебни каблови за ниске/средње и високе? bi-amp би било са два посебна појачала? Или сам ја нешто пресисао?
 15. Биће добар овај ресет на крају стварно. Уштедеће се и даље незанемарљива сума, а звук ће у најмању руку бити једнако добар, само мало другачији. Додуше, испао сам из 5К система, тј. ближе сам 8К (не малопродајне цене него шта мене изађе), али и даље има разлога за задовољство . Није лоше понекад се одузети па опет сабрати.