Jump to content


4K Sony Alpha A6300


Father

Recommended Posts

Naprosto nisam mogao da odolim, a da ne kupim 4K Sony Alpha A6300 . :rolleyes:

u_10144377.jpg

Spucao sam celu prethodnu nedelju za upoznavanje i male tajne snimanja i color korekcije i danas snimio jedan mali filmić u kome sam želeo da isprobam par stvari. Nadam se da sam uspeo u tome. :)

Svakako je na ekranu daleko bolje nego ovaj podignut na youtube, ali osim oštrine i stamenosti slike, veći izazov mi je bilo snimanje u S Log2 profilu i upoznavanje sa svim potrebnim podešavanjima u toku snimanja, pa i posle u postprodukciji oko kolor korekcije u Premiere Pro CC.

Snimak je u HD kvalitetu, a već neki naredni ide pravo u 4K ….

Video: 1920 x 1080 XAVC-S, 23.976 fps / 50mbps

Audio: 48000 Hz - Stereo

Picture profile: S Log2_S-Gamut3.Cine, ISO 1600

Grading: Moje Custom Natural LUT podešavanje

Music: Kamaal Williams - Medina ( https://kamaalwilliams.bandcamp.com/t... )

 

 

Zahvalio bih se kolegama @NShappy i posebno @Chieftec na izvanrednom navođenju na ovako krupan kvalitativni iskorak kućnog filmovanja. :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

On 24.11.2018. at 20:05, Father said:

Naprosto nisam mogao da odolim, a da ne kupim 4K Sony Alpha A6300 . :rolleyes:

E, čestitam na kupovini, i povratu u videografske vode.

Sada još da uvijaš po koji objektiv (ja sam na nekoliko fotografskih oglasnika kod nas nahvatao sve što mi treba od Sony optike, za manje od godinu dana), i ako već specijaliziraš video, vidi i neki motorizovani gimbal/steadicam... Kinezi čuda prave za (relativno) male pare.

Živeli!

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, NShappy said:

... i ako već specijaliziraš video, vidi i neki motorizovani gimbal/steadicam... Kinezi čuda prave za (relativno) male pare.

Hvala!

:D Taj Three-Axis Motorized Gimbal Stabilizer mi je baš must have da ga izvadim negde na ulici i glumim turistu. :P Ne znam da li sam dobro shvatio, ali objektiv koji stiže sa A6300 nema sposobnost steady shot stabilizacije, pa bi to eventualno mogao da imam kupovinom nekog objektiva sa tom sposobnošću, ili grešim.

Svakako najveći problem koji vidim kod ove kamere je odsustvo steady shot kontrole drhtanja ruku ili brzih švenk pokreta, pa je i to bila jedna od akcentovaijih stavki koje sam isprobao tokom snimanja namerno snimajući jako brze kretnje ispred objektiva koji deluju dosta flickery!?

Ako imate ideju kako to ublažiti ili aktivirati neku kontrolu drhtanja bilo bi od velike koristi. U snimku od 120fps na početku filmića sam usporio snimak 5X i tu nije problem, ali pri snimanju 24fps dosta se primećuje flicker u pokretu, čak i na sporijim švenk pokretima na levo ili desno i možda nešto manje na gore-dole. Probaću i PAL 50fps, moguće je da će se flicker u dobroj meri umanjiti, tako da progressive scan može lakše da isprati pokret.

Zanimljivo je da sam probama ustanovio da je najmanje zrno u tamnijim zonama sa većim ISO-m. Ovaj video sam snimio sa ISO 1600 i ima tu itamo malo nois-a iako je dan. S Log2 je izuzetan pic profil za kasniju color korekciju i neverovatno je koliko ostavlja prostora za dobijanje najboljeg odnosa tamnog i svetlog u gkadru. Zapravo dinamički opseg je moguće sjajno iskontrolisati prilikom snimanja da ne dolazi do klipinga ni crne ni bele, samo treba voditi računa o neophodnono većem nivou eksponiranosti i moguće je zaista lepo kasnije u postu tonirati snimak. Ima jedan kadar u kome sam baš to probao da sačuvam, gde preko ulice snimam kontra sunca u oblacima i uspešno je zadržana tekstura oblačnog neba, neizbežno sunce je u full highligtu-u, ali su ulica, žbunje i drveće jasno definisani.

Link to comment
Share on other sites

Objektiv koji si dobio uz A6300 (predpostavljam 16-50 OSS) ima stabilizaciju. OSS kod Sony-ja znači OpticalSteadyShot. Svi objektivi sa OSS oznakom su stabilisani.

E sada, optička stabilizacija može biti problem baš kod videa, jer sistem ne zna da li ti se ruka neželjeno mrdnula, ili si krenuo da švekuješ. Zato ponekad ima tih seckanja. Kreneš švenk, objektiv misli da si se slučajno pomerio, opire se tvom pomeranju, onda ukapira da si se previše pomerio, te trgne nazad u osu objektiva.

U principu, stablizacija bi trebala drugačije da radi kada se pravi fotografija, a drugačije kada se snima video. Ne znam da li Sony menja logiku rada OSS-a u slučaju da snima video, u odnosu na fotografiju. Ne bavim se videom (iako najviše solim pamet ovde... B):P)

Probaj i da držiš isključenu stabilizaciju, bar kada su široki kadrovi u pitanju.

...i zbog toga je gimbal nezamenjljiv u slučaju videa.

Nemoj biti lenj i da pogledaš brojne YT tutorijale, kako se živi i radi sa savremenom video opremom. Brzo se to danas menja. Kada nahvataš najbolje kanale, mnogo se može naučiti.

Link to comment
Share on other sites

Znači ima OpticalSteadyShot onda je sigurno do frame rate-a snimka. Ima u meniu podešavanje na On ili Off. Naravno ja sam ga uključio, ali sa 24fps izgleda da je problematično.

Kada ponovo ugrabim dan :rolleyes: probaću snimak sa 50fps i slično kretanje kamerom. Tutorijali na youtube-u nisu toliko flickery, iako kažu da snimaju sa istim objektivom, mada većina njih snima sa moćnim Sigma-ma što se odmah vidi i u konačnom snimku.

Rekao bih da sam shvatio dosta stvari oko eksponiranja i color korekcije. Sada ću malo da se zaimam za ovaj flicker problem i pokušam da iznađem neko rešenje, bar za sada dok eventualno ne kupim neki ozbiljniji objektiv.

Ovaj video je dosta ilustrativan oko upoznavanja sa menijima, a izdvojio sam prvu karticu / 8 stranu gde baš govori o aktiviranju SteadyShot asistencije.

 

Link to comment
Share on other sites

Iskopah nešto za moguću probu.

Naime, kažu:

Ako se snima u 24fps, ShutterSpeed mora da bude duplo veći znači podešen na 1/50 i to bi trebalo da osigura mekši pokret bez velikog treperenja.

Kod snimanja Slow Motion kadrova sa 120fps, Shutter Speed treba podesiti na 1/250.

Takođe našao sam i jedan vrlo koristan tip za snimanje daleko mekše video slike pomeranjem Detail podešavanja u PictureProfile podešavanju na -6 ili -7.

Za bolju i precizniju sliku u slow motion videu je bolje da se taj parametar postavi na 0 radi bollje oštrine predmeta u slow motion snimku. Zapravo taj parametar Detail je nivo internog Sharpen-a prilikom snimanja.

U mom testu je detail bio na 0 što je dalo podosta oštrine, a Shutter Speed sam više podešavao za datu situaciju i svetlo, pa nisam vodio računa da bude oko 2 x fps.

Ako je ovo sve tačno, vrlo brzo ću ovladati sa dovoljno potrebnog znanja da se upustim u snimanje Beogradske novogodišnje čarobne ulične rasvete. :P To će biti ultimativni čelndž za Sony 6300 i amaterskog kapetana iza kamere, ... Arr, Aurrrr

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Gruja said:

Nisam nikakav ekspert za obradu videa, ali mi deluje da ti je u nekim kadrovima “pregorelo” lišće na zemlji.

To je do kontrasta na monitoru ili tv-u na kome si gledao, o tome sam maksimalno vodio računa da utrefim kako treba. Pratio sam i dinamički analizator u Premieru i osim na delovima gde uleće nebo nije odlazio u 100% zasićenja ni bele ni crne.

Opet moguće je da se negde omaklo, ovo je prvi i jedini snimak koji sam napravio napolju i po danu u nekih 1h šetnjice u kraju. Problem je jer dolazim kući sa posla uglavnom kada već padne mrak, pa sam ugrabio samo za vikend malo vremena da isprobam neke stvari po danu. Imam ja tu još dosta da učim i praksiram, tako da nije ni čudo da se nađe gomilica greški i loše montaže. :)

Svakako hvala što si pogledao.

Link to comment
Share on other sites

17 sati ranije, Father said:

To je do kontrasta na monitoru ili tv-u na kome si gledao, o tome sam maksimalno vodio računa da utrefim kako treba…

Nije izgorelo nigde :-)
A jako lepo! Sviđa mi se video, naročito dubinska oštrina i boje :-)

Jedino malo smeta podrhtavanje, po negde. Ako bi ovim plutajućim video stativom to rešio, bilo bi taman zaokruženo sve.

 

Link to comment
Share on other sites

@den!s  Najlepše hvala.

Do sada sam uglavnom koristio konzumerske kamere za kućne potrebe i osim sa HDV Sony Handycam HDR-HC7, uglavnom nisam bio zadovoljan snimkom ni sa DV Canon MVX1 ni sa poslednjom Full HD Sony CX280. Sve ove konzumerske kamere su bile skoro full automatic i osim par podešavanja i eventualno manuelnog fokusa nije bilo mnogo za čačkati.

Ideja potekla iz druge teme ovde na forumu i komentara o nemanju sadržaja za gledanje na novim moćnim dijagonalama naših Led / OLed TV-a, ponela me je u ovom pravcu.

Kako sam dosta izgubio interesovanje za obradu snimaka sa poslednja 3 letovanja, upravo zbog lošeg kvaliteta snimka sa CX280 i prevelikog kontrasta i oštrine, depresivnom osećaju su samo dodavali ulje na vatru tragični snimci u noćnim uslovima snimanja. Ta zrnatost i bedni dinamički opseg slike su samo za ne gledanje.

Otkrivši pristupačnost Sony A6300 i lakoću upotrebe, dimenzije i kvalitet koji donosi, samo je bilo pitanje naplate nekog posla i trka u radnju.

Druga strana medalje je ta što je kamera daleko kompleksnija od svega prethodno pomenutog i nije "idiot proof" pa je za neiskusne snimatelje, za koga i sebe smatram, potrebno neko vreme savladavanja brojnih menija i finih custom podešavanja, kako bi snimanje zaista postalo lako i manje opterećujuće.

Važno je da je proces učenja izvanredno interesantan i jedan moj prijatelj koji izvanredno poznaje analognu fotografiju i tehniku koja se oko toga vrtela, ostaje zaprepašćen osetljivošću ovih novih čipova i kako on kaže nivoima blende zabeleženim u jednom kadru.

Dosta se u ovoj igri svodi na objektiv i njegov kvalitet, ali prvenstveno imajući izvanredan osvetljivački čip. Nešto sam istraživao po YT-u i mislim da ću eventualno investirati u jedan objektiv koji će verovatno uvek stajati na kameri, a to bi verovatno bio Sony SELP18105G E Mount APS-C 18-105 mm F4.0 Zoom G Lens ... no to će sigurno da pričeka neku povoljnu cenu ili odličnu priliku za kupovinu.

Za sada ću da se igram sa ovim šta imam (Sony f3.5-5.6, 16-50mm) u nadi da izvučem maksimum od svog znanja i osećaja za kadariranje i kompoziciju snimka uz slobodno mogu reći neverovatnu pomoć ove predivne sprave.

Link to comment
Share on other sites

Iskoristio sam lepo vreme u nedelju i uspeo da u velikoj meri otklonim sve tehničke problem koje sam imao sa prethodnim filmom. Nije savršen, ali je daleko napredniji od prethodnog. Zbog nešto dužeg trajanja odabrane kompozicije, koju sam čak i malo okratio neprimetnom sekiricom, ubacio sam 2-3 kadra koja sigurno ne bih da nisam bio u manjku kadrova.

U ovom kratkom filmu sam provežbao 4K workflow, Free Youtube muzičku kolekciju i upload 4K videa na svoj YT kanal.

Prijatno gledanje vam želi

Pozdrav :thumbsup2

 

Obavezno pogledajte u 2160p4K

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Zamolio bih upoznate sa tematikom da mi daju svoje mišljenje u vezi sa objektivom navedenim u donjem linku. Silno sam nešto istraživao po Youtube-u i pratio poređenja i nekako sam sveo odluku na Sony E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS ili Sony E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE, ali pri upitu o ceni saznajem da su to već stari objektivii usput ovaj LE nema stabilizaciju slike, dok se kod ovog koji ima stabilizaciju, objektiv sam od sebe izvlači ili uvlači pri podizanju ili spuštanju objektiva ako se prethodno ne zaključa, što je baš čudna stvar ako se želi zumirati nešto na sa visine na dole npr.

https://pcfoto.biz/sony-e-pz-18-105mm-f4-g-oss.html

Sony-E-PZ-18-105mm-f4-G-OSS.jpg

Kako krenuh da pitam za cene i postojanje na stanju toplo su mi preporučili objektiv sa gornjeg linka Sony E PZ 18-105mm f/4 G OSS kao najbolju opciju za uloženi novac. Dodatno mu ide u prilog kvalitetnija optika koja krasi Sony-jevu G seriju objektiva i fiksnan f broj f/4. Mišljenja sam da mi je čak i tih 105mm sasvim dovoljno, a iz klipova na YT-u procenjujem da zaista pruža odličan optički kvalitet. Barem gledajući testove i konačne filmove tipova koji su ga koristili u snimanju nekih svojih filmova.

Npr ovaj mi je baš gotivan momak i njegovi tutorijali.

 

Link to comment
Share on other sites

Naravno da ćeš Sony G uzeti pre bilo kojeg Sony "običnog" ultrazoom-a. :P

Ali teško ćeš naći komentar ovde, posebno na HIFi forumu. Retka je to tehnika kod nas.

Od G serije, bolji su im samo oni brandirani od strane Zeiss-a, ali Zeiss nema zumove velikog raspona. Jedini zoom normalnog rapona im je ovaj: https://www.sony.com/electronics/camera-lenses/sel1670z

Taj ja imam, i zaista je veoma veoma dobar za fotografiju. Nije neki perfektni "oštrač", ali kontrast, boje, ujednačenost kroz raspon su jako jako dobri. Ali tebi je vrv nezanimljiv zbog malog raspona. Jel?

Što se tiče 18-200 i 18-200LE, obadva imaju optičku stablizaciju slike, ali ovaj prvi sa aktivnim modom, veoma bitnim za video. Nešto baš ne kontam tačno koja je druga razlika među njima?!? Mislim da ovaj LE ima više plastike u konstrukciji, te je i lakši (zvanično je 65gr lakši).

Ali veruj da će ti taj raspon od 100-200mm jako retko nedostajati. Ne treba patiti od prevelikih zumova. Osim za početni wau! efekat kada se kupi, jako se retko to koristi za realna, upotrebljiva i praktična snimanja. Ja bih apsolutno i uvek išao na G (e sada, da li je stabilizacija sa active modom, prouči..).

edit: E, ako ćeš baš za video, uzmi ovo. Ovakvi neki objektivi nalaze primenu i u Holiwoodu, i u BBC-u, i u NG/Discovery/History video produkciji. Praktično je namenjen Sony broadcast kamerama sa E-mount-om :P

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala za odgovor. To i jeste sumarum mojih misli. Ovaj poslednji G je grdosija i košta opako. Verujem da vredi. Definitivno mi najbolje deluje ovaj G 18-105 f/4 i mislim da je adekvatan mojim potrebama.

Ima vrlo kvalitetnu aktivnu stabilizaciju i dosta bolju od ove koju sada imam u kit lensu 16-55mm. Ok mislim da se sa ovim neću prevariti i da će mi pokriti sve potrebe mojih snimanja. Eventualno nabavim neki 35mm f/1.8 za loženje i art, ali to ću tek u nekim momentu nadogradnje znanja u snimanju...

Hvala. :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

@ras

Aha onaj iz Medaka! :)

Ili je lišće pokrilo sramotu, ili mi komšiluk ekološki probuđen. A i Sony ima svog udela. :thumbsup2

..................................................................................

Inače zanimljivost vezana za taj video pa i ostale koje sam snimio u Progressive Scan-u. Kada na UHD LG TV-u uključim TruMotio, koji blenduje framove potpuno se izgubi treperenje na koje sam se ranije žalio, svaki moj film teče besprekorno glatko bez ikakvog treperenja vertikala ili horizontal. Znači tehnički potpuno ispravno, bez manifestacije u vidu "sapunske opera", kako se to obično komentariše.

Ali kada mi je TruMotion aktivan dok gledam Holiwoodski film onda mi sve deluje ne realno klizavo i kao da na momente ubrzava. Na neki način likovi se brže kreću od pozadine i kao da proklizavaju u odnosu na nju...

Dole sam postavio par primera koje sam našao i jedno interesantno objašnjenje šta radi ta opcija u pozadini.

Ako neko ima mogućnost da pogleda ona dva moja filma koja sam postavio na Smart TV-u sa pristupom Youtube-u ili preko Cast opcije da pošalje na TV sa uključenom opcijom za glatku reprodukciju, videće veliku razliku u smislu odsustva treperenja koje me proganja od početka. Meni je ta opcija uvek bila isključenja za normalno gledanje programa. Sada mi je definitivno postala jako interesantna.

Ostaje nejasno zašto Holiwood-ski film koji je cinematic snimljen u 24fpr i prirodno čopuje vertikale i horizontale pri brzim panovima, ne prikazuje prirodnost pokreta kada se ova opcija uključi, već dobija SoapOpera efekat, a u mom slučaju kada snimam Progressive San video u 24fpr, 25fpr ili 50fpr nemam taj proklizavajući efekat, već sve teče prirodno i glatko, kao nekada kada sam snimao sa Interlaced video formatima (VHS, DV, HDV)

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Da proverim nešto sa poznavaocima ove materije.

Nadovezujući se na prethodni post o "Soap Opera efektu", došao sam do zaključka koji želim da proverim da li je ispravan.

Kao što sam već ranije rekao moj snimak iz ruke sniman sa uključenim TrueMotion na LG UHD TV-u reprodukuje prirodno i glatko, odstranjujući problem sa treperenjem koji me je ranije mučio, omogućavajući vrlo glatku i prirodnu reprodukciju brzih poketa, što mom oku deluje vrlo slično ranijem Interlaced HDV snimku.

Kada gledam snimke ljudi sa YouTube koji prave tutorijale ili samo objavljuju autorske radove, a snimaju sa istom kamerom kao mojom, primećujem proklizavanje i Soap Opera efekat, ako njihove snimke gldeam kao svoje sa uključenom TrueMotion opcijom.

Svi oni uglavnom sniamju sa Gimbal nosačem za stabilizaciju drhtanja kamere i ublažavanja drhtanja ruke, ublaživajući brzi pokret. Da li je to uzrok što njihovom snimku nije prvenstveno porteban ovaj TrueMotion da bude aktiviran na TV-u, da bi snimak bio glatko reprodukovan, a njegovim aktiviranjem na TV-u se zapravo dobija lošiji rezultat u prirodnosti pokreta koji se posmatra i zalazi u fenomen Soap Opera effect.

Razmišljam ovako. Kamera ili koristi in body stabilizaciju ili u objektivu zavisno od modela na kome je video rađen (npr. A6300 ili A7 Mark III) i dodatno dobija stabilizaciju i mekoću pokreta kontrolisanu sa Gimbal nosačem. Pretpostavljam da je ova dupla stabilizacija dovoljna da se u čistom Progressive Scan-u dobije gladak pokret sa daleko manjim treperenjem koji ako se dodatno stabilizuje sa TrueMotion frame blandingom u TV-u proizvodi neprijatan efekat proklizavanja slike.

Hvala

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...