Jump to content


Šta �itate dok slušate muziku?


Bujodrag

Recommended Posts

Volim da se zavalim u fotelju,pustim muziku i Äitam.Neki put me pisana reÄ u potpunosti okupira pa zaboravim na muziku,nekad sklopim knjigu i prepustim se zvucima.Ponekad,pak, desi se Äudo,reÄ i zvuk se stope u jedno i savrÅ¡eno se uklapaju,amalgam reÄenice i melodije, i sa podjednakom paznjom pratim i jedno i drugo.Takvi trenuci, iz kojeg god razloga da nastaju,umeju da budu zaista izuzetni.

JoÅ¡ sam bio u osnovnoj Å¡koli kad sam prvi put lutao ligama Tolkinove Srednje Zemlje i otkrivao Benefit Jethro Tull-a.Tada se TO desilo i od tada su knjiga i muzika povezani.Iz nekih knijga sam nauÄio mnogo o muzici,neke pesme su mi pomogle da bolje shvatim knjigu.

Ovih dana to su Koreli i Bah s jedne, i Margerit Jursenar s druge strane.Konkretno:Arcangelo Corelli-Concerti Grossi i J.S.Bach- Mass in B Minor i Kraljica savrÅ¡ene reÄenice-Margerit Jursenar i njena Crna Mena.Možda malo naporna kombinacija ali trud se isplati..

Mada...svojih Äari ima i listanje dnevne Å¡tampe uz neki ljuti rokenrol.

Dakle,imate neki predlog?

Ili.prosto,Å¡ta Äitate dok sluÅ¡ate muziku?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Zavisi sta slusam. Kad slusam Mingusa, ne mogu ni novine da citam. Kad slusam na primer Cal Tjadera ili Oscara Petersona mogu i teska stiva da svarim.

Kad slusam reggae ne citam nista, obicno sam zauzet grickanjem slatkisha i slanisha. Kad pustim afrobeat onda ne mogu ni da sedim a kamoli da citam.

Link to comment
Share on other sites

Zavisi sta slusam. Kad slusam Mingusa, ne mogu ni novine da citam. Kad slusam na primer Cal Tjadera ili Oscara Petersona mogu i teska stiva da svarim.

Uze mi reci iz tastature

Sinergija uredjaja nije nista bitnija od sinergije raspolozenja,trenutne delatnosti sa izborom muzike.Pretera ga sad ;)

Link to comment
Share on other sites

Bujodraže, izvini za offtopic (samo mali offtopic, najmanji ;) )

Tutti (i svi ostali), jel znaÅ¡ možda gde može da se kupi izdanje AstroiÄ‘ani, autor Željko Pahek? Taj strip sam Äitao davno joÅ¡ u srednjoj Å¡koli i to je vrh! Voleo bih da imam to.

Link to comment
Share on other sites

Kontaktiraj ove u Darkwoodu, oni nema sta nemaju, dobro da ne preterujem, ali velika je verovatnoca da ces da nadjes sto ti treba. Inace su kod njih dosta povoljne cene u odnosu na ostale knjizare.

Mislim da je to izlazilo u Yu stripu, nisam siguran.

http://www.stripklub-darkwood.com/

Edit: Astroidjane imam u elektronskoj formi tj. skenove. heheheh.

Link to comment
Share on other sites

haaa imam i ja u el. formi, ali to nije to nikako. Cak sam i pokusao da stampam ali kvalitet skenova je bio katastrofa... Inace, to je radio Strip Art http://www.systemcomics.com/web/content/view/57/111/ bar u poÄetku, koliko se sećam, posle je Paheka izdavao neko drugi. Ako su ti tvoji skenovi dobri, budi drugar pa okaÄi na neki share sajt ;)

Link to comment
Share on other sites

Interesantno,mada mi stripovi nisu jaÄa strana.Mada,voleo sam Stripoteku dok sam bio malac.Vredi probati.Milo Manara i Kate Bush?

@troter svaki iskaz ima beskonaÄno mnogo implikacija tako da offtopic u stvari ne postoji.Veselo!

Link to comment
Share on other sites

Može biti, može biti, Bujodraže, ali administracija ne uvažava ove vrle reÄi mudrosti tvoje ;) . Ma Å¡ta, administracija je kontrolor jednog virtuelnog druÅ¡tva, tako da ni ona ne postoji, Å¡to dovodi do toga da ni mi ne postojimo :roll: Nisam ni ja uopÅ¡te strip znalac (kao Å¡to mi ni filozofija nije jaÄa strana, Å¡to se vidi iz prethodnog :listen ) ali ovi astroiÄ‘ani su apsolutno perfektni likovi! Tu se pojavljuje lik i delo Profesora Kiksmalera. Å ta viÅ¡e reći...

Link to comment
Share on other sites

Kod klasične muzike, veliki orkestar zahteva aktivno slušanje tako da svaka druga umna aktivnost skreće pažnju sa muzike te dolazi do brkanja. Sa kamernom muzikom je drugačije, ona ipak ne zaokuplja u tolikoj meri um (u psihijatriji: okcipitalne i temporalne režnjeve) tako da dozvoljava neku drugu aktivnost. U mom slučaju, čitanje je čitanje a slušanje slušanje. Dok slušam klasičnu mizku, najviše volim da listam kataloge diskografskih kuća i čitam biografije kompozitora koje slušam u tom trenutku.

Link to comment
Share on other sites

@Willi Studer

Nisam primetio da postoji veza izmedju veliÄine orkestra i potrebne pažnje,Bili su mi potrebni meseci sluÅ¡anja da bih ’proÄitao’ Betovenovu devetu ali i niÅ¡ta manje vremena za Bahove ÄŒelo svite.S druge strane,kad sluÅ¡am Stabat Mater Domenika Skarlatija ne mogu ni da diÅ¡em a kamoli da Äitam.

’Kir Avram,pak,najradije Äita po hladnoći,samo u koÅ¡ulji,izlažući svoje telo drhtavici, i samo ono Å¡to se od proÄitanog kroz tu drhtavicu probije do njegove pažnje smatra vrednim da se upamti i obeleži u knjizi.’ Milorad Pavić,Hazarski ReÄnik

Uslovno reÄeno,viÅ¡e će me interesovati epistemoloÅ¡ka nego fizioloÅ¡ka dimenzija kognicije,sadržaj pre nego mehanizam.Zato Äesto sebe moram da opomenem da ’analizu’ ostavim za deseto,petnaesto sluÅ¡anje.PrepuÅ¡tam muzici prvi potez,neka mi sama skrene pažnju,posle toga ja preuzimam i pokuÅ¡avam aktivno da sluÅ¡am.Ponekad,taj doživljaj muzike se nekako složi sa neÄim drugim,Äitanjem u ovom sluÄaju, i izraste u neÅ¡to,možda,viÅ¡e.Ti trenuci su mi interesantni i otud ova tema.

Još interesantnije bi bilo ispitati u kojim uslovima nas muzika u potpunosti okupira kao i šta sve radimo( u kakvim smo stanjima) dok slušamo muziku i kada nam muzika služi samo kao pozadinski šum (popunjava praznine), ali nemam potrebu (ni sposobnost) da sve to naguram u jednu temu. :evil:

@box

Hadrijan je car,a kad car govori moram da sluÅ¡am, bezpogovorno.Nema muzike za mene kod Hadrijana.Crna mena je drugaÄija,Zenon se manje nameće a i vremenski je bliže.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...