Electrocompaniet ECI 80D

Hi-fi aristokratija

Ugledna norveška kompanija ne predstavlja često nove modele, pa stoga svaki njihov novitet dočekujemo s velikom znatiželjom.

Uprkos relativno skromnoj ponudi i cenama koje se u razvijenim ekonomijama svrstavaju u srednju i visoku klasu hi-fi uređaja, Electrocompaniet već gotovo pola veka uspešno održava veliku popularnost u svetskim razmerama. Razlozi za to u suštini su jednostavni: njihovi uređaji izrađeni su vrlo kvalitetno i najčešće sadrže proverena rešenja, oplemenjena prvoklasnim komponentama. Estetika je prepoznatljiva, funkcionalnost dobro promišljena, a zvuk izvanredan, pa su sprave iz Electrocompanieta vrlo tražene i kao korišćena roba. Ipak, srećni vlasnici retko se odlučuju da ih prodaju, što je i razumljivo s obzirom na sve njihove vrline. U tekstu koji sledi utvrdićemo da li je nakon promene vlasničke strukture Electrocompaniet nastavio dobro utabanom stazom, uz zadržavanje svih poznatih kvaliteta.

Spolja i iznutra

Kao jedan od proizvođača koji već decenijama ne menjaju vizuelni identitet, Electrocompaniet je i najnoviji model izveo u istom stilu. Umesto najčešće sretanog brušenog aluminijuma, prednji panel izrađen je od masivnog i sjajno obrađenog komada stakla, što predstavlja zaštitni znak skandinavske kompanije – i upravo ovo daje uređaju jedinstven šarm. Atraktivna pojava dodatno je obogaćena velikim okruglim tasterima, oznakama i logotipom u zlatnoj boji, pa ECI 80D deluje elegantno i luksuzno poput istinske hi-fi aristokratije. Pored centralno postavljene komande za uključivanje i tastera za kontrolu glasnoće i odabir ulaza u desnom delu, prednji panel sadrži veliki displej na levoj strani. Iako isprva može delovati pomalo nerafinirano i zastarelo usled tačkastog prikaza, ovaj ekran ubrzo se pokazuje kao savršeno rešenje jer veličinom i odabirom fonta omogućuje lako očitavanje i s velike udaljenosti. Najzad, ne možemo zanemariti maštovito rešenje svetlosnog indikatora: naime, LE dioda postavljena je u prednjem delu donje strane i ispod uređaja projektuje precizno ocrtan krug, koji svetli crvenom bojom kad je uređaj u stendbaju, dok se u aktivnom režimu boja menja u plavu kako bi se uskladila sa ekranom.

Ovo pojačalo zaista ima bas bez mane – krupan i snažan, a ujedno precizno definisan do dna.

Kućište novog Electrocompanieta izrađeno je u potpunosti od metala, a masivni poklopac obuhvata gornju i bočne strane, uz veliki broj proreza za hlađenje u prednjem delu. Usled niskog profila kućišta, zadnja strana nije previše prostrana, ali na njoj pronalazimo raznovrsne priključke. Za analogne izvore predviđena su tri RCA ulaza, što uključuje priključak za gramofon – jer ECI 80D ima integrisanu MM gramofonsku sekciju, a proizvođač deklariše preciznost RIAA korekcije od +/-0,1 decibela. Kao integrisano pojačalo s dodatim D/A konverterom, novi Electrocompaniet poseduje digitalne ulaze, i to dva koaksijalna i tri optička, dok ostatak priključaka obuhvata izlaz za eksternog snagaša, ali i dva izlaza za slušalice. Kompanija navodi da je ova sekcija takođe veoma kvalitetna i donosi snagu od 400 milivati na 16 oma, a posebno je zanimljiva mogućnost istovremenog korišćenja oba izlaza – 6,35-milimetarskog i 3,5-milimetarskog. U produžetku nailazimo na terminale za povezivanje jednog para zvučnika, koji su solidnog kvaliteta, izvedeni u kombinaciji pozlaćene metalne osnove i oplate od plastike. Iako su nešto manjih dimenzija, terminali omogućuju sve vidove povezivanja, kao i baratanje krupnijim kablovima. Postavku upotpunjuju trigeri za daljinsku komandu, USB za servisnu primenu i IEC utičnica s pripadajućim prekidačem.

Nakon skidanja masivnog poklopca od dvomilimetarskog lima ukazuje se prilično popunjena unutrašnjost, što je takođe posledica dubine kućišta od samo 26 centimetara. U prednjem delu smešteni su elektronika prednjeg panela i veliki aluminijumski hladnjak, dok se u zadnjem delu nalaze dve velike štampane ploče – za napajanje i elektroniku. Izlazni stepen u klasi AB izveden je pomoću komplementarnih parova MJW3281A i MJW1302A, koji vode poreklo od američke kompanije ON Semiconductor, a za svaki kanal zadužen je po jedan par izlaznih tranzistora. Za prijem digitalnog signala zadužen je transiver AK4118AEQ proizvođača Asahi Kasei, dok je D/A konverzija poverena 24-bitskom kolu Burr-Brown PCM1789. Levi deo zauzelo je prilično veliko prekidačko napajanje, s elektrolitskom filtracijom, ukupnog kapaciteta 13.600 mikrofarada. Sve navedeno dovodi nas do izlazne snage od 80 vati po kanalu na osam oma, a veoma je značajno da se snaga gotovo udvostručuje pri otporu od četiri oma (150 W), što pokazuje da će pojačalo biti stabilno i pri velikim opterećenjima.

Test

U eri amplifikacije u klasi D, kad i bagatelno jeftina pojačala postižu trocifrene vrednosti snage, 80 vati po kanalu ne deluje posebno impresivno, ali ECI 80D na najbolji način pokazuje da unutrašnji dizajn i dobro odabrane komponente i dalje igraju veoma važnu ulogu u konačnom rezultatu. Naime, stabilnost ovog integralca na zavidnom je nivou i ne pokazuje nikakve naznake posustajanja i tokom najzahtevnijih deonica. Pozornica je veoma dobro razvijena i, ukoliko vaši zvučnici i prostorija to dozvole, pružiće vam impresivan uvid u raspored muzičara na živim snimcima. Dubina je takođe izražena, pa se prilično jasno može primetiti da su, na primer, bubnjevi postavljeni iza pevača, dok su instrumenti neznatno povučeni iza prve linije. Pored toga, stepen glasnoće nema praktično nikakav uticaj na pozornicu – raspored i separacija u potpunosti su očuvani i prilikom veoma glasnog slušanja, bez naznaka suženja ili drugih neželjenih efekata. U pogledu tonova, stabilnost se najviše primećuje u niskotonskom opsegu, koji obiluje jasnim i definisanim notama. Čvrsto zauzdan bas ukrotiće i zahtevne kutije, a kontrolisano i precizno vođenje membrana preslikava se u čiste i uobličene tonove, koji poseduju verodostojnu teksturu, ali i puno telo. Masivnost niskih tonova je, prema našem mišljenju, optimalna i ovo pojačalo zaista ima bas bez mane – krupan i snažan, a ujedno precizno definisan do dna.

Kad su u pitanju srednji i visoki tonovi, kao jedna od najupečatljivijih osobina ovog pojačala nameće se neutralnost. Srednji opseg zaista je prelepo predstavljen i tonski veoma bogat, bilo da su u pitanju vokali, akustični ili električni instrumenti. Fini detalji besprekorno su uklopljeni u muzičku celinu i zaista retko izlaze u prvi plan – odnosno, to se dešava samo ukoliko je snimak takav. U svim drugim okolnostima ECI 80D zadržava fokus auditorijuma na fluidnoj i muzikalnoj prezentaciji. I u ovom opsegu Electrocompaniet nastavlja da nas oduševljava svojom neutralnošću, do granice kameleonskog pristupa. Jednostavno, ovo pojačalo kao da nema sopstveni karakter, već na efikasan način pojačava dobijeni signal, naizgled potpuno linearno i bez ikakvih promena u zvuku. Visoki tonovi, koji su veoma zaslužni za trodimenzionalnu pozornicu, reprodukovani su u istom maniru – čisto i precizno, ali bez hladnoće ili sterilnosti. Analitičnost ovog uređaja ne može se osporiti, ali je ona integrisana u zvučnu sliku na jedan plemenit i pre svega diskretan način. Stoga se za ECI 80D može reći da prikazuje detalje na zaobilazan način – on vas nikada neće udariti u čelo vrištećim detaljima koji skreću pažnju sa svega drugog, već ćete nakon malo dužeg slušanja gotovo usputno ustanoviti da čujete pregršt finesa, koje su potpuno glatko uklopljene u celokupnu prezentaciju.

U nastavku testiranja ECI 80D upotrebili smo samo u funkciji pojačala, uz eksterni D/A konverter, što nam je pokazalo da digitalna sekcija ipak nije sasvim dorasla amplifikaciji. Razlike nisu bile velike, ali su se mogle čuti na dovoljno rezolutnim zvučnicima, a ogledale su se najpre u povećanju pozornice po visini i živopisnijim tonovima, s još jasnije izraženim fiziološkim odrednicama instrumenata. Tonovi akustične gitare dobili su dodatno rezonovanje, a celokupan muzički prikaz obogaćen je živim i gotovo opipljivim prisustvom u prostoriji. Naravno, mora se imati u vidu da je do ovih poboljšanja došlo pomoću eksternog konvertera, koji košta kao dve trećine testiranog Electrocompanieta, i ne znači da je interni DAC loš, već samo da veći deo tonskih kvaliteta pripada amplifikaciji. Sve navedene osobine reprodukcije prisutne su i kod pojačala za slušalice, a za testiranje smo upotrebili Sennheiser HD 560S. Ove izrazito neutralne i analitične slušalice zaista su briljirale u spoju sa Electrocompanietom, koji je iz njih verovatno izvukao maksimum, uz zadržavanje prijatne i tečne prezentacije, pa se kao jedina mana može navesti postavljanje izlaza za slušalice na zadnju stranu uređaja – ukoliko ECI 80D nije postavljen na vrh police, jedini način je da kabl bude stalno priključen i da ga odvajate na strani slušalica.

Zaključak

Iako se za 3.200 evra, koliko je potrebno izdvojiti za testirani Electrocompaniet, na tržištu mogu pronaći raznovrsna pojačala, ECI 80D pokazuje da je izrazito moćan tamo gde se to najviše očekuje – u sekciji amplifikacije. Njegova snaga i stabilnost bez teškoća će pokrenuti i zahtevne kutije, uz reprodukciju koja je neutralna, detaljna i muzikalna. Dodatno su na raspolaganju solidan 192 kHz/24-bitski DAC i gramofonsko pretpojačalo, veoma dobro pojačalo za slušalice i dvosmerni blutut s podrškom za aptX HD kodek, pa se Electrocompaniet ECI 80D pokazuje kao odlično rešenje za audiofilski sistem s različitim analognim i digitalnim izvorima.

Electrocompaniet ECI 80D
Kontinualna snaga: 2 x 80 W na 8 oma
Izobličenja THD: <0,005%
Damping faktor: >300
D/A konverter: Burr-Brown PCM1789
Podržana rezolucija: do 192/24
Analognih ulaza: 3
Digitalnih ulaza: 5
Izlaza za zvučnike: 2
Izlaz za slušalice: 6,35 i 3,5 mm
Dodatno: blutut aptX HD
Dimenzije (ŠxVxD): 470 x 90 x 262 mm
Masa: 8 kg
Cena: 3.200 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Neprolazna estetika.
Snaga i stabilnost.
Neutralan i detaljan zvuk.
Dodatne opcije.
Nema USB ulaz.
4.4