Elac Discovery

Prvenac za jubilej

Pod punim nazivom Discovery Series DS-S101-G nemački proizvođač poznat po izradi zvučnika predstavio je muzički server predviđen za reprodukciju preko mreže i sa eksternih skladišta.

elacelac12

Prvog septembra ove godine renomirana kompanija Elac proslavila je 90. rođendan na najbolji mogući način – zvaničnim predstavljanjem potpuno novih serija zvučnika Debut i Uni-Fi, gramofona Miracord 90, integrisanog pojačala Element i muzičkog servera Discovery. Kao prvi uređaj ovog tipa iz kompanije Elac, Discovery je izazvao mnogo pažnje u audiofilskim krugovima, a interesovanje je dodatno poraslo kad je objavljeno da se za kontrolu koristi softver kompanije Roon Labs.

Opis
Discovery server se odlikuje veoma kompaktnim dimenzijama i bez problema se može smestiti iza većih sprava na audio-video polici, čemu u prilog ide odsustvo bilo kakvih komandi na uređaju. Ipak, bila bi šteta da stoji u pozadini jer je njegovo kućište veoma lepo i moderno. Dizajn po principu fioke podrazumeva gornju, donju i bočne strane izrađene iz jednog komada brušenog aluminijuma debljine oko pet milimetara, dok se na poziciji prednjeg panela nalazi čvrsta plastika sa efektom ogledala i hromiranim okvirom. Kao što smo već naveli, tasteri i komande ne postoje, a izdvajaju se samo veliki, ugravirani logotip proizvođača na gornjoj strani i sitna oznaka modela u uglu prednjeg panela. Jedini vid komunikacije s korisnikom predstavlja LE dioda na sredini donjeg dela okvira, koja signalizira status uređaja.

Količina detalja i preciznost tonova dodatno se uvećavaju prelaskom na visokorezolutivne zapise.

Pored kvalitetnog kućišta futurističkog izgleda, Discovery pruža solidnu količinu priključaka na zadnjem panelu. Za prijem digitalnog audio-signala predviđen je eternet port, kao i USB-A priključak za povezivanje eksternih hard-diskova i prenosivih skladišta, dok se na izlazu nalaze dva digitalna (koaksijalni i optički) i dva analogna RCA priključka. Dakle, D/A konverzija se može poveriti Elacovom serveru, ali i proslediti eksternom DAC-u. Spisak kompletiraju taster za resetovanje i priključak za eksterno napajanje, poput onih za mobilne telefone.

dsc_8034-copy

O spoljašnosti Discovery servera ne može se ispričati mnogo toga, ali ispod poklopca stvari stoje drugačije. Kućište je u potpunosti ispunjeno štampanom pločom i elektronikom, a za pokretanje sistema zadužen je četvorojezgarni procesor ARM9 s taktom na 1,2 gigaherca. Korisničko okruženje bazirano je na operativnom sistemu Linux, za koji je predviđeno 512 megabajta memorije, uz dodatnih osam gigabajta fleš-memorije za metapodatke. Kao drugi važan deo uređaja ističu se D/A konverteri, a proizvođač se opredelio za dva 24-bitska kola Cirrus Logic CS4398, od kojih je svako upotrebljeno za jedan kanal. Konverterska kola opremljena su zasebnim linearnim napajanjem, a operacioni pojačivači potiču iz kompanije Texas Instruments. Ipak, proizvođač navodi da koaksijalni i optički digitalni izlazi zapravo predstavljaju jedan izlaz sa dve mogućnosti priključivanja (single output) – dakle, nije moguće istovremeno slanje signala na dva uređaja. S druge strane, dva analogna izlaza funkcionišu zasebno i slanje signala na dva uređaja jeste omogućeno.

Test
Povezivanje Discovery servera krajnje je jednostavno, a potrebni su samo po jedan mrežni i analogni RCA kabl. Ipak, donekle iznenađuje da wi-fi i blutut povezivanje nije podržano, pa je bežična veza omogućena samo putem Apple AirPlay tehnologije. Nakon povezivanja neophodno je instalirati program Roon Essentials, koji postoji u verzijama za Android, iOS, Mac i Windows. Ovaj program predstavlja izdanje Roon softvera namenjeno korisnicima Discovery servera, a licenca se nalazi u samom uređaju i za aktivaciju je potrebno samo registrovati nalog na Roon serveru. Ukoliko dođe do promene korisnika ili vlasnika, dovoljno je da se prethodni korisnik odjavi, a novi da se prijavi sa sopstvenim nalogom, i to je sve.

roon01

Dizajn aplikacije je, sada se već može reći, uobičajen i vidi se da Roon nije imao nameru da izmišlja toplu vodu, već su primenjena dokazana rešenja u organizaciji i kontroli. Prikaz muzičkih sadržaja obogaćen je omotima albuma, a po želji korisnika s neta mogu biti preuzeti tekstovi pesama, kratki tekstovi o autoru ili čak o muzičkom pravcu. Takođe, proizvođač navodi da Discovery podržava bazu od ukupno 15.000 pesama, kao i da se uskoro očekuje firmver koji će udvostručiti ovu brojku. Iako mobilni telefon s većim ekranom može biti dovoljan za komotno krstarenje lokalnim i onlajn izvorima muzike, za pun komfor preporučujemo upotrebu tablet računara.

U pogledu kvaliteta reprodukcije, Discovery server se pokazuje kao sasvim dobar izbor za sve muzičke pravce. Visok stepen detalja i transparentnost zvuka prisutni su u celom opsegu, a D/A konverteri obavljaju odličan posao i u pogledu homogenosti i celovitosti zvučne slike. Pozornica je odlično rekreirana po visini i širini, uz solidan nivo pozicioniranja po dubini. Niskotonski segment je čvrst i ubedljiv, ali ga Discovery postavlja u fokus samo u retkim prilikama, kad to muzička numera zahteva. Količina detalja i preciznost tonova dodatno se uvećavaju prelaskom na visokorezolutivne zapise, ali treba reći da testirani server podržava fajlove rezolucije do 192 kiloherca i 24 bita. Ipak, s obzirom na to da upotrebljeni Cirrus Logic konverteri podržavaju DSD, možda se u budućnosti može očekivati novi firmver koji će omogućiti reprodukciju sve popularnijeg DSD formata.

dsc_8038-copy

Prelazak na suptilnije muzičke pravce, poput vokalnog džeza i klupskih svirki, potvrdio je utiske veoma detaljnog zvuka ovog uređaja. Visoki tonovi su izuzetno precizno ocrtani i potpuno čisti, a Discovery ih zadržava u zoni nenapadnog zvuka. Srednji deo spektra bogat je tonovima, ali uz nešto suvlju prezentaciju – mi bismo rado žrtvovali malo preciznosti i detalja za dozu topline i plemenitosti, ali DS-S101-G ostaje dosledan potpuno otvorenom zvuku i gotovo klinički čistom prikazu. Stoga, kao idealan spoj preporučujemo pojačala nešto toplijeg kolorita, koja će se odlično uklopiti sa Elac uređajem na poziciji izvora. Takođe, ukoliko već posedujete eksterni D/A konverter s tonskim karakterom koji vam odgovara, možete iskoristiti digitalne izlaze, a Discoveryju prepustiti funkciju mrežnog audio-servera.

Zaključak
Bez obzira na to da li ga koristite samo kao server ili i kao D/A konverter, novitet iz Elaca predstavlja se kao veoma efikasno rešenje za reprodukciju s mreže i eksternih skladišta. Pored dobrog kvaliteta zvuka, veliki deo upotrebljivosti dolazi od pripadajućeg Roon softvera, koji je pregledan, jednostavan i brz u radu, pa se Discovery nameće kao odličan izbor za uživanje u muzici preko mreže.

PLUS
Futuristički dizajn.
Sjajna Roon aplikacija.
Transparentan i detaljan zvuk.
Čvrst i ubedljiv bas.

MINUS
Ne podržava DSD.
Nešto suvlji srednji tonovi.

Podržani formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, OGG, WAV
D/A konverter: Cirrus Logic CS4398
Digitalni ulazi: eternet, USB-A, AirPlay
Digitalni izlazi: 1x koaksijalni i optički
Analogni izlazi: 2x RCA
Dimenzije (ŠxVxD): 210x48x109 mm
Masa: 0,9 kg
Cena: 1.099 evra
www.elac.de
Reader Rating0 Votes
0
0
Ocena čitalaca