iFi Audio

Momci iz bekstejdža

Predstavljamo vam nekoliko malih dodataka s high-end pedigreom, smeštenih iza ili ispod uređaja, koji otklanjaju hronične probleme u kućnim audio-sistemima.

ifi Audio, ćerku engleske high-end firme Abbingdon Music Research (AMR), ukratko smo predstavili u prošlom broju. Ovde ćemo prikazati nekoliko uređaja iz linije Accessories koji, primenjujući minijaturizovanu tehnologiju AMR-a, rekondicioniraju digitalni signal i filtriraju smetnje iz izvora i napajanja, uz još neke funkcije, neočekivane za dimenzije kućišta iz kojih potiču.

ipowerNapajanje
Počećemo od najslabije karike u mnogim kućnim sistemima, a to je spoljašnje napajanje komponenti oblika i veličine punjača za mobilni telefon, koje se najčešće sreće kod DAC-ova i strimera, ali i kod gramofonskih sekcija. Svičersko ili čopersko napajanje unosi dosta visokofrekventnih smetnji u uređaj (VF smetnje su izvor velikih problema u digitalnim uređajima), ali ih emituje i nazad, u mrežu, i jedini razlog što ga nalazimo uz audio-komponente jesu njegova niska cena (napajanja su često najskuplji deo uređaja) i podnošljiva deterioracija zvuka, koju oni koji nisu audiofili uglavnom ne registruju. U audiofilskoj zajedinici eksterna napajanja u samogradnji kao put ka poboljšanju zvuka predmet su velikog interesovanja i dugačkih tema na forumima, a u ponudi su i kod mnogih nezavisnih konstruktora i proizvođača po ne baš povoljnim cenama. iPower je ultratiho napajanje, oblika i veličine pomenutih “punjača”, s kablom dugim dva metra. I on radi na svičerskom principu, međutim, pored stabilizacije napona, poseduje i integrisani aktivni filter koji spušta šum napajanja u audio-opsegu do jednog mikrovolta. Teško je potvrditi ovaj podatak bez laboratorijske merne opreme, ali, da bismo ga lakše pojmili, to je oko 20 puta tiše od najboljih linearnih (nesvičerskih) audiofilskih napajanja i čak 10 puta tiše od prethodne generacije iPowera. Ovo se postiže kolom od 12 članova na izlazu, koje pojačava nepoželjnu AC komponentu struje, ali u obrnutoj fazi. Na primeru napajanja nalazi se filtersko kolo od šest članova, koje po istom principu sprečava vraćanje smetnji nazad u mrežu. Proizvođač preporučuje upotrebu ovog napajanja i za druge elektronske uređaje, poput laptopova i rutera, gde se takođe mogu očekivati poboljšanja u radu. iPower se proizvodi u verzijama od pet, devet, 12 i 15 volti, a snaga se kreće od 12,5 do 18 vati, u zavisnosti od napona. U pakovanju se nalazi nekoliko adaptera za strujne priključke, kao i invertor polariteta za neke retke uređaje. Preporučena cena u inostranstvu je oko 50 evra.

dcipurifierDC iPurifier je aktivni filter koji se priključuje između napajanja i potrošača. Veličine je upaljača, izrađen od aluminijuma, koji služi i kao RF oklop. U osnovi primenjuje istu tehnologiju aktivne filtracije ulaznog napona i tu ostvaruje impresivne rezultate ako je sudeći po zvaničnim karakteristikama: potiskivanje šuma u audio-opsegu je oko 50 decibela, a u opsegu do 80 megaherca, što pokriva i radne frekvencije digitalnog audija, ide do 100 decibela. DC iPurifier je univerzalni filter za napone od pet do 24 volti i struje do 3,5 ampera. Na njegovom kućištu su LED indikatori prisustva napona i pogrešnog polariteta, a najbolje je priključiti ga direktno na potrošač. Naravno, u pakovanju je i nekoliko adaptera pomoću kojih će se CD iPurifier prilagoditi svakom uređaju. Cena iPurifiera u insotranstvu kreće se do 100 evra.

Uticaji oba uređaja na zvuk su diskretni i suptilni, a poboljšanja su čujnija kod iPowera i najviše dolaze do izražaja kao sveukupno relaksiraniji zvuk, jasniji ambijenti, kao instrumenti i vokali koji se više ističu iz pozadine, posebno oni koji dolaze iz dubine tonske pozornice – dakle, sve ono što vaš DAC ili strimer mogu bolje nego s fabričkim napajanjem.

ipurifier2usb-bSignal
Digitalni signal je predmet još većih napora konstruktora, još dužih diskusija na forumima i beskonačan teren za unapređenja – naravno, to je i lukrativan izvor zarada na raznim dodacima i apgrejdima. USB signal je posebno poglavlje sa svojom problematikom protokola, deljenih resursa u kompjuteru, zagađenog napajanja i mase iz kompjutera i slično. iPurifier 2 je aktivni filter USB audio-signala koji se priključuje između izvora i DAC-a i objedinjuje više funkcija. Prva je filtracija USB napajanja iz izvora s potiskivanjem šuma do 40 decibela u audio-opsegu. Zatim dolazi kondicioniranje samog USB signala, koji lebdi između plus i minus napona, i to iz tri koraka: reclocking (ponovno pravljenje asinhrone povorke bitova), rebalancing (otklanjanje šuma iz signala i uspostavljanje pravilne simetrije) i regeneracije (pojačanja). iPurifier 2 podržava frekvencije do 768 kiloherca i PCM, DSD i DXD formate. Njegova cena se kreće oko 100 evra u inostranstvu, a isporučuje se sa USB A, B, C i mikrokonektorima. Po izgledu i izradi sličan je DC iPurifieru, sa dva LED indikatora prisustva napona i signala. Promene u zvuku sa iPurifierom 2 se čuju: celokupan zvuk je opušteniji, bez digitalne nervoze i zove na duže slušanje. Visoki opseg ima manje reske krajeve, a vokali su zaobljeniji u prostoru. Međutim, kao rezultat može se izgubiti nešto od mikrodinamike, tako da ovaj dodatak svakako treba isprobati u sistemu pre nabavke. U nekim slučajevima izvor i DAC izgube kontakt, to jest više se ne vide kad se umetne iPurifier. Koji god da je od mogućih uzroka, nije garantovano da će raditi u svakom lancu.

ipurifier2usb-aNa kraju, dolazimo i do aktivnog filtera za S/PDIF signal, koji se uglavnom uzima za najsavršeniji i najverniji transfer u digitalnom audiju. Ulaz i izlaz čine koaksijalni priključci, ali, da bi bilo moguće kondicioniranje signala po istoj tehnologiji kao u iPurifieru, potrebno je spoljašnje napajanje. Na ovogodišnjem High-End Showu u Minhenu, gde je predstavljen, SPDIF iPurifier je najavljen u kompletu sa iPower napajanjem od pet volti koje se priključuje sa strane malenog uređaja, istih dimenzija kao i USB filter. S druge bočne strane nalazi se 3,5-milimetarski optički izlaz, što znači da, osim galvanskog razdvajanja i rekondicioniranja, ovaj dodatak vrši i optičku konverziju. S cenom sličnom USB filteru, SPDIF iPurifier može dati različite boje zvuka u različitim sistemima.

Zaključak
Uređaji iz linije Accessories predviđeni su kao dodaci postojećim kućnim sistemima i inteligentno su osmišljeni i ciljani ka onim slabim tačkama u sistemima na koje prozivođači ne obraćaju dovoljno pažnje ili gde AMR tehnologija ima da pruži nešto više i bolje – prema odgovarajućoj ceni, dakako. Nema sumnje da u sistemima srednje i više klase mogu imati pozitivan učinak. Ali, s obzirom na to da intervenišu u tako krucijalnim oblastima kao što je takt signala, uvek postoji mogućnost da su originalni lanac ili tehnologija uređaja bolji. U svakom slučaju, i navedeni i ostali uređaji ifi dobra su tema za razmišljanje, probe i nabavku.

Cena: 50-100 evra
www.ifi-audio.com
Reader Rating7 Votes70
70
Ocena čitalaca