Chord Mojo

Napraviti DAC iz početka

Da nije istinita izreka da nema ničeg novog pod kapom nebeskom (ili digitalnom), svedoči i najmanji član nove generacije Chordovih DAC-ova.

Otkad postoje, svi digitalno-analogni konverteri nastaju na praktično isti način: proizvođač odabere jedno od postojećih DAC kola prema karakteristikama, nameni i tonskom potpisu i zatim oko njega gradi okruženje koje čine napajanje, filteri, analogna sekcija i druge komponente, nastojeći da maksimalno iskoristi potencijal samog kola – a nekada u konačnom proizvodu može i da ga upropasti. Gotova DAC kola nisu loša stvar. Naprotiv, ima ih zaista fantastičnih, ali ih audio-brendovi upotrebljavaju iz jednostavnog razloga što su projektovanje i proizvodnja novih integrisanih kola višemilionske investicije izvan njihovog domašaja. Međutim, razvoj elektronskih kola i pojava programabilnih čipova omogućili su ugrađivanje različitih funkcija, pa i digitalno-analogne konverzije. Chord je prvi krenuo tim putem u audio-svetu.

FPGA je akronim za integrisano kolo koje se može programirati nakon proizvodnje za najrazličitije namene: od kompjuterskog procesora do upravljanja roverom na Marsu. Ovo kolo ima oko 500 puta veću procesorsku snagu od današnjih DAC čipova visoke rezolucije. Kako je ona ovde iskorišćena? Chordov glavni inženjer Rob Watts je fokus stavio na interpolaciju, čiji je zadatak da rekonstruiše nepostojeće delove analognog signala između dva digitalna uzorka. Da ne bude zabune, te međuvrednosti računaju svi DAC-ovi pomoću posebnog filtera, ali sa određenim ograničenjima, kao što su procesorska snaga i raspoloživa memorija. Chord FPGA ima više od 1.500 puta veću rezoluciju ovog filtera kako u frekvencijskom, tako i u vremenskom domenu, čime znatno poboljšava talasni oblik tranzijenata i, posledično, sve što oni znače u reprodukciji muzike. Tako je Chord zapravo programirao konverziju iz početka, tačnije digitalni deo obrade signala: FPGA nema analogni izlaz, što se naknadno postiže u diskretnoj tehnologiji, o kojoj proizvođač ne iznosi više detalja.

Kao što samo ime označava, Mojo (Mobile Joy) prenosivi je DAC i headamp sa ovom tehnologijom u čipu Xilinx Artix 7 male potrošnje, u dopadljivom aluminijumskom kućištu veličine paklice cigareta, koje krije mnoga iznenađenja. S jedne strane su digitalni ulazi: koaksijalni s mini-bananom, TOSLINK i mikro-USB (drugi USB priključak služi samo za punjenje interne baterije). U zavisnosti od ulaza, rezolucija koju prima Mojo je PCM 32/768, odnosno DSD256. Uređaj sam odabira ulaz, pri čemu je USB prioritet i potrebno je da se fizički iskopča da bi se koristila ostala dva. Tri dugmeta u vidu klikera koji menjaju boje jedine su komande. Kad se uključi pritiskom na glavno dugme i kad izlazni relej cakne, uređaj osluškuje ulaze i označava posebnom bojom svaki format i frekvenciju. Druga dva dugmeta služe za regulaciju glasnoće, s takođe promenljivim bojama, a ako držite oba dugmeta pritisnuta dok se uređaj uključuje, biće podešen izlazni nivo od tri volta, koji Chord naziva linijskim. S druge strane su dva 3,5-milimetarska džeka za slušalice, oba varijabilna. Osim što igra s promenjivim bojama daje dimenziju gedžeta (a šarenih LED-ova i klikova ima još), ubrzo se po njima lako prepoznaju frekvencija, glasnoća i nivo baterije. Kako navodi uputstvo, baterija bi trebalo da traje do 10 sati, mada na testu s pretpojačivačem i SD materijalom nije izdržala duže od pet sati.

Iako je Mojo mobilni DAC i headamp, nismo skloni da ga vidimo kao deo setapa u pokretu zbog njegove mase i posebno zbog cene koja nameće kvalitet izvora i, naročito, slušalica, zbog čega će vaše slušanje muzike u pokretu vredeti oko hiljadu evra.

Slušni test
Situacija je bila ovakva: Mojo DAC i pojačivač za slušalice od 500 evra trebalo je testirati s mobilnim izvorom i slušalicama visoke klase preko džeka od 3,5 milimetara. Scenario u kome ćete ulicom šetati setap od oko 1.000 evra (bez cene telefona) ili iz fotelje slušati isti taj sistem preko USB kabla od nekoliko metara, malo je verovatan. S druge strane, Mojo je sa svojom cenom daleko od usamljenog među DAC-ovima, i zato smo odlučili da ga testiramo kao konvencionalni DAC.

Kao i većina DAC-ova, Mojo je jednostavan za povezivanje i upotrebu, uz manje nevolje: potrebno je da ga napunite (punjenje traje oko četiri časa za oko šest sati reprodukcije), kao i da imate kvalitetan kabl s mini-džekom. Mojo smo povezali u sistem pomoću Audioquest Golden Gate s fabričkom terminacijom. Proizvođač, inače, ne preporučuje punjenje tokom reprodukcije. Takođe, Mojo s kompjuterom automatski “pregovara” konekciju 32/768, što smo spustili na frekvenciju materijala od 44,1 kiloherc – bit padding ostaje fiksiran, ali bez uticaja na zvuk.

Dobro snimljena barokna muzika, koja je gusta i isprepletena, odličan je ispit za toliko hvaljene osobine ovog DAC-a: Hendlovi koncerti za orgulje, Op. 4 i 7 (Karl Richter, Teldec 1959). Uprkos već stečenom refleksu da na testu odmah pokušamo da uhvatimo ono što nije dobro ili nam se ne dopada, relaksirao nas je sasvim neočekivan, potpuno sređen i organizovan zvuk. Odavno smo navikli da digitalni uređaji ove klase imaju težište zvuka premešteno u gornji opseg, gde rezolucija najviše dolazi do izražaja, ali ne i Mojo: duboki, najdublji tonovi velikih crkvenih orgulja zvuče teško i imaju zapreminu tačno onoliku koliko treba. Iza njih su mali piskovi visokih tonova s jedva čujnim šištanjem vazduha, u besprekornom tajmingu. Tranzijenti svih instrumenata su toliko jasni da nestaje određena zamućenost snimka kao posledica snimanja u katedrali, što daje i jasnije izdiferencirane instrumente i njihove pojedinačne tonske boje. Nikad ranije nismo mogli da u ovoj klasi, pa i iznad nje, ako ćemo iskreno, čujemo toliko prostora oko svake note, čak i na nervoznom i brzom čembalu: početak, kraj i odjek tona, s mnogo detaljnijim mikrodinamičkim dešavanjima u pozadini.

Čak i poslovično nezanimljivi i tanki snimci Jethro Tulla zvuče slojevitije i dublje: na albumu “Minstrel in the Gallery” (1975) analogni snimci nalaze u Moju svog odličnog partnera, a za to postoji razlog. Visoki opseg zaslužuje posebnu pažnju. Što ga ne pominjemo na samom početku (“digitalna vervoza”) znači da je s njim sve u redu – u najmanju ruku: bez ikakve naznake zrnatosti i sibilanata u vokalima, on je fluidan i prirodan kao zvuk papira koji kao da nije ni prolazio nekakve konverzije. Zaista, teško je ne zaključiti da je reč o tek otpakovanom vinilu na besprekornom gramofonskom sistemu.

Svu muziku koju vrlo dobro poznajemo Mojo predstavlja u novom, jasnijem svetlu i otkriva neke nepoznate, vrlo suptilne detalje.

Kao usputnu opservaciju, treba napomenuti da nas Mojo nije uverio da je potpuno neutralan – to, uostalom, potvrđuje i sâm konstruktor Rob Watts kad kaže da je fluidniji i topliji zvuk podešen za ugodnije slušanje na slušalicama. Prema tome, ako ste u potrazi za apsolutno neutralnim doživljajem, nemojte verovati prvom utisku o novoj muzici s Moja – ali ćete zato sasvim izvesno biti zadovoljni zvukom koji iz njega dolazi. FPGA nije reinvencija digitalnog zvuka, već samo veliki korak bliže njegovom analognom originalu.

Zaključak
Chord Mojo je jedna od onih promena u zvuku sistema s kojima vam cela kolekcija muzike zvuči kao nova. Iako nismo sasvim sigurni u njegovu tonsku neutralnost, muzikalnost, dinamika i detaljnost koje nudi su izuzetne. Pored toga, retko je čuti DAC koji je toliko ravnomerno posvećen celokupnom opsegu i samo ponekad može da neznatno pogreši u basu. S tehničke strane, više je nego opremljen za blisku budućnost. Iako je osmišljen kao prenosivi DAC za slušalice, svojom cenom ulazi u srednju klasu kućnih konvertera, gde može naći svoje mesto. Ukoliko audiofilsku pažnju možete da preusmerite s njegovih malih džekova, aktivnog pretpojačivača i baterije isključivo na muzikalnost i detaljnost, shvatićete da Mojo s lakoćom pobeđuje sve DAC-ove u svojoj kategoriji.

Chord Mojo
D/A konverter: Chord FPGA DAC
Podržani formati: PCM do 32/768, DSD256
Ulazi: 1x SPDIF (3,5 mm), 1x TOSLINK, 1x USB B
Izlazi: 2x varijabilni analogni
Dinamički raspon: 122 dB
Harmonijska izobičenja: -103 dB
Odnos signal-šum: 120 dB
Separacija kanala: 125 dB na 1 kHz
Izlazna impedansa: 0,075 Ω
Nivo izlaza: 3 V (0 dB FS)
Napajanje: baterija 5 V, mikro-USB B
Dimenzije (ŠxVxD): 82x22x60 mm
Masa: 180 g
Cena: 500 evra
AV Impuls, 011/7622-139
Chord Mojo
Jasan, detaljan i dinamičan zvuk.Neosetljiv na različitu vrstu muzike.
Napajanje zahteva dodatno ulaganje.Izbor ulaza nije dobro rešen.
0.0Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac