Bowers & Wilkins PX

Pristupačni luksuz

Kad je 2006. britanski Bowers & Wilkins predstavio svoj prvi blutut zvučnik pod imenom Zeppelin, bilo je jasno u kom pravcu se kreće hi-fi industrija. Usledila je bežična verzija ovog zvučnika, kao i brojni modeli slušalica. Model PX mogao bi da bude nova prekretnica.

Bowers & Wilkins su počeli s proizvodnjom slušalica s kablom, a bežične slušalice u njihovom programu su novost. Pored modela P3, P5 i P9, samo su P5 odnedavno predstavljene u bežičnoj verziji. Novi model sa oznakom PX ima potpuno drugačiju konstrukciju i prefinjeniji dizajn. Da odmah budemo jasni, njihova cena je 399 evra, što ih čini prilično skupim za naše prilike, iako na svetskom tržištu postoje i daleko skuplji modeli.

Vizuelno, PX izgledaju veoma luksuzno, naročito u šampanj boji (soft gold), dok verzija slušalica u sivoj boji (space gray) ne odaje utisak skupocenosti. Mi smo na test dobili upravo šampanj slušalice, koje izgledaju daleko bolje od cenovno sličnog konkurenta Bose Comfort 35. Za razliku od prethodnih Bowersovih modela, PX se ne pravi od kože niti skaja, već od balističkog najlona, materijala koji je mnogo otporniji na habanje. Ovaj najlon najviše liči na pletenu tkaninu, ali se već pod prstima može primetiti njegova robustnost. Klizni sistem izvlačenja rezonatora iz rajfa veoma je gladak i uliva poverenje da će PX preživeti duži niz godina. Nažalost, rezonatori se mogu zarotirati oko vertikalne ose, i to za skoro 180 stepeni, ali se ne mogu približiti rajfu, što znači da su ipak nezgodne za transport. U paketu ćete dobiti i torbicu za nošenje, ali slušalice samo možete spakovati da budu pljosnatije, a ne i tako da zauzmu manje prostora.

Oblik školjki je neobičan, ali ima jasne prednosti jer ostavlja dovoljno prostora za hlađenje ušnih školjki. Ako skinete sunđere sa slušalica, primetićete da zvučničke jedinice nisu paralelne sa slušalicama, već su zaokrenute kako bi bile paralelne s vašim ušima. Ovo rešenje je već viđeno na top-modelu P9, a smatramo ga veoma pametnim.

Tehnologija i kontrola
Svi priključci i komande nalaze se na desnoj školjci slušalica. Prisutno je nekoliko tastera: jedan za uključivanje i blutut uparivanje, drugi za uključivanje aktivnog sistema za potiskivanje buke i trostruki taster za kontrolu glasnoće i pauziranje i pokretanje reprodukcije. Isti trostruki taster koristi se i za kontrolu telefoniranja. Implementiran je blutut u verziji 4.1, koji radi sa standardima dekodiranja kao što su: aptX, aptX HD, AAC i SBC. Nažalost, blutut uparivanje se ne može vršiti lakše putem NFC funkcije jer nije ugrađena.

Zanimljiva za audiofile je opcija povezivanja ovih slušalica USB vezom na računar. Ugrađeni USB DAC će uraditi upsampling signala na 24 bita i 768 kiloherca bez obzira na to koji signal dobije na ulazu. Inače, ovo su praktično prve slušalice koje imamo na testu koje imaju USB-C priključak. Iako je ovaj standard predstavljen još 2014, tek u 2017. videli smo njegovo masovno korišćenje, pre svega na mobilnim telefonima. Pored toga što više ne morate da mislite na koju stranu da gurnete kabl, USB-C ima i prednost zbog daleko bržeg punjenja baterija. Ugrađena baterija u Bowers & Wilkins PX slušalicama ima 850 miliamper-sati, što teorijski pruža čak 22 sata reprodukcije. Ovo vreme se produžava ako ne koristite blutut i sistem za potiskivanje buke. Čak i 22 sata rezultat je kojim retko koje slušalice mogu da se pohvale, što znači da možemo da ih slušamo neprestano na svim letovima i presedanjima do Las Vegasa.

Kad je reč o sistemu za potiskivanje buke, kompanije su počele da implementiraju sisteme s više nivoa potiskivanja. Jači nivo potiskivanja buke neminovno dovodi i do slabljenja kvaliteta reprodukcije, a očigledno je da su korisnici postali zahtevniji po tom pitanju. Bowers & Wilkins je predvideo tri nivoa potiskivanja, koje su marketinški stručnjaci lepo nazvali: Office, City i Flight. Za potrebe potiskivanja buke PX slušalice imaju čak četiri mikrofona, dva usmerena napred i dva usmerena pozadi.

Inteligencija
Jedna od najfascinantnijih funkcija koje PX slušalice imaju jeste automatska kontrola reprodukcije. Naime, u školjkama slušalica nalaze se senzori za pokret koji prepoznaju da li su vam slušalice na glavi ili ste ih skinuli i spustili na neku podlogu. Ako vam se neko obrati, dovoljno je da podignete jednu školjku sa uha i reprodukcija će se pauzirati. U slučaju da su vam slušalice suviše osetljive na pokret i počnu da pauziraju reprodukciju i kad ne treba, Bowers & Wilkins su napravili aplikaciju kojom se ova podešavanja mogu kontrolisati. Takođe, u aplikaciji možete menjati i režim sistema za potiskivanje buke. Još jedna prednost ugrađenih senzora pokreta jeste to što će se slušalice, kad ih ne koristite, automatski isključiti, pa ne morate brinuti o potrošnji baterije.

Reprodukcija
Kvalitet reprodukcije PX slušalica uslovljen je vezom koju koristite. Ne treba zaboraviti da, ako želite da uživate u aptX HD kodeku, i vaš telefon mora da podržava ovaj blutut standard. Na listi sajta www.aptx.com nalazi se nekoliko top-modela telefona iz LG-ja, Huaweia, HTC-a i Sonyja, dok Samsunga i Applea nema. Tako smo u redakciji imali Sony Xperia XZ1, koji ima podršku za ovaj kodek, te smo PX poslušali u najkvalitetnijem bežičnom režimu. Zvuk je imao punu dubinu, bez prenaglašavanja bilo visokog, bilo niskog spektra. Reprodukcija je bila veoma dinamična, a slušalice nam nisu smetale ni pri dužem slušanju. Kad se aktivira sistem za redukciju buke, kvalitet se blago degradira, pa preporučujemo da ovaj sistem koristite samo kad je to zaista neophodno. Preporučujemo i da se poigrate aplikacijom i izvršite dodatna podešavanja.

Ako vam je kvalitet reprodukcije na prvom mestu, preporučujemo da isprobate USB vezu s telefonom ili računarom. Tek tad će zvuk biti puniji i verodostojniji.

Zaključak
Bowers & Wilkins su napravili luksuzne slušalice napunjene vrhunskom tehnologijom za samo 399 evra. Zaista smatramo da je ova cena opravdana jer je kod PX slušalica sve na najvišem nivou, za razliku od konkurenata sa sličnom cenom poput modela Beats Studio3 Wireless. Dobra stvar je da ove slušalice možete kupiti i u Srbiji po istoj ceni. Od nas PX dobijaju najvišu ocenu.

Bowers & Wilkins PX
Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 20 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
SPL: 111 dB
Impedansa: 22 Ω
Povezivanje: blutut 4.1, USB-C
Kapacitet baterije: 850 mAh
Dodatno: 4 mikrofona
Masa: 335 g
Cena: 399 evra
www.bowers-wilkins.eu
Bowers & Wilkins PX
Luksuzni izgled i premijum materijali.Tri nivoa aktivne redukcije buke.aptX i ostali kvalitetni kodeci.Senzor pokreta.
Nedostaje samo NFC.
0.0Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac