JBL SoundGear BTA

Lični zvučnik

Kad prvi put ugledate personalni blutut zvučnik koji se nosi kao ogrlica, morate se zapitati čemu zapravo služi. Ako vam kažemo da su Bose, LG i Sony takođe napravili ovakve uređaje, jasno je da postoji niša korisnika koji smatraju da im ovako nešto treba.

JBL je još prošle godine predstavio SoundGear, koji je na IFA sajmu doživeo početak prodaje. Ove godine na CES-u je predstavljena verzija sa oznakom BTA u imenu, koja je osvojila CES Innovation nagradu. U pitanju je zvučnik u obliku potkovice, koji se postavlja oko vrata slušaoca kreirajući „zvučni balon“. Koncept je veoma zanimljiv – s jedne strane, na ovako nešto otkidaju ljubitelji gedžeta, a s druge, mlađi korisnici koji vole da se oko njih čuje muzika kako bi se osetili važnijim u društvu. Međutim, mi vidimo nekoliko dodatnih uloga ovakvog zvučnika. Nama je nekako najvažniji scenario u kojem gledamo televiziju, a ne želimo da smetamo ukućanima, već pomoću ovakvog proizvoda kreiramo zvučnu sliku oko sebe. Drugi zanimljivi scenario je virtuelna realnost, gde korisnik nosi ovaj zvučnik oko vrata dok koristi VR naočare. U razgovoru s menadžerom kompanije Harman saznali smo da SoundGear ima i dodatnu nišu, te da služi kao pomagalo za ljude sa oštećenjem sluha. Kad pogledate koliko primena ovakav zvučnik može da ima, onda se čini da broj potencijalnih korisnika zapravo i nije mali.

Paket
Uređaj dolazi u luksuznom pakovanju, kako smo i navikli za JBL proizvode. U kutiji se, pored samog zvučnika, nalaze i USB kablovi, ali i blutut adapter koji se može povezati na televizor s priloženim optičkim kablom. Dakle, ako vaš televizor nije novije generacije i nema ugrađeni blutut, onda obavezno kupite SoundGear s nastavkom BTA, jer BTA označava da ćete u paketu dobiti blutut adapter. Ovaj maleni adapter podržava aptX blutut vezu koja ima veoma malu latenciju, što znači da vam zvuk neće kasniti u odnosu na sliku. Naš LG TV u redakciji ima ugrađen blutut, tako da samo treba da uključimo SoundGear i TV će nas upitati da li želimo da zvuk pošaljemo na ovaj eksterni zvučnik. Nakon pritiskanja potvrdnog tastera, zvuk će biti odmah preusmeren – veoma kratka procedura.

Opis
SoundGear teži samo 350 grama, pa vam neće smetati njegovo dugo nošenje, što je čest problem koji prati slušalice. Ugrađena baterija kapaciteta 800 miliamper-sati omogućava do šest sati reprodukcije, što je dovoljno za gledanje više od tri filma dnevno. Punjenje baterije traje dva sata, što bi moglo biti i brže. Oblik potkovice je veoma praktičan, ali nećete uspeti da SoundGear navučete preko glave, već ga morate staviti otpozadi, direktno na vrat. On nema mogućnost širenja i fleksibilnost.

Za reprodukciju su zadužene četiri zvučničke jedinice prečnika 31 milimetar, sa snagom pojačala od tri vata po kanalu.

U SoundGear je implementiran i mikrofon, tako da ovaj uređaj možete koristiti i za razgovor putem telefona. Na sebi nema puno tastera, jer mu i ne trebaju – uređaj je krajnje jednostavan, baš kao i svi blutut zvučnici.

Zvuk
SoundGear pravi zvučnu sliku usmerenu na glavu slušaoca i oko nje, te je pogrešno procenjivati kvalitet reprodukcije dok stojite pored slušaoca ili dok SoundGear držite u rukama. Reč je, dakle, o veoma ličnom uređaju, u kojem može da uživa samo jedna osoba. Zvuk je prilično bogat s obzirom na to da dolazi iz malenih zvučničkih jedinica. Nažalost, najdublji bas i nije moguće očekivati jer ove jedinice ne mogu da reprodukuju ništa ispod stotinu herca. Nama se čitav doživljaj svideo jer ne dolazi do zamora pri dugotrajnom slušanju, a ton s televizije možete slušati veoma glasno, a da ne budite ukućane. Već na metar od SoundGear zvučnika zvuk prestaje da bude glasan zbog svoje usmerenosti.

Zaključak
Ako sebe vidite u nekom scenariju gde smatrate da vam ovakav uređaj može biti koristan, mi ga svakako preporučujemo. Ako ipak ne vidite sebe sa zvučnikom oko vrata, sigurno ćete pomisliti kako je to još neka nova glupost koja nikome ne treba. Očigledno je da se, u tom slučaju, samo ne nalazite u ciljnoj grupi.

JBL SoundGear BTA
Snaga: 2x3 W
Frekvencijski opseg: 100 Hz - 20 kHz
Topologija: 4x31 mm
Baterija: Polymer Li-ion, 800 mAh
Masa: 0,35 kg
Cena: 205 evra
AVL projekt, 021/4751-777
JBL SoundGear BTA
Dobar lični saputnik.Jednostavnost korišćenja.Kvalitetan blutut adapter.
Namenjen samo uskoj ciljnoj grupi.
0.0Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac