Bluesound PULSE MINI 2i

Bez žica i bez mane

Kao kompanija koja je razvila sve cenjeniju platformu za reprodukciju muzike preko mreže, a ujedno se nalazi pod istim krovom s još cenjenijim proizvođačima hi-fi elektronike i zvučnika, reklo bi se da je Bluesound u idealnoj poziciji da napravi bežični zvučnik bez značajnih nedostataka.

Na prvi pogled recept je očigledan: uzmete sopstvenu, sve popularniju striming-platformu BluOS, dodate joj amplifikaciju bratske kompanije NAD i zvučničke jedinice druge bratske kompanije PSB, i sve to upakujete u moderno i kvalitetno izrađeno kućište. Naravno, sve je to u praksi mnogo teže sprovesti nego što prethodna rečenica sugeriše – potrebno je obaviti brojna merenja, uklapanja i testiranja – a i proizvođač nigde ne objavljuje da je PULSE MINI 2i nastao baš na ovaj način, ali verujemo da je suština nastanka ovog zvučnika upravo takva.

Opis

Bez obzira na to da li birate belu ili crnu boju, PULSE MINI 2i zaista izgleda veoma atraktivno. Kućište šestougaonog paralelnog preseka oplemenjeno je zaobljenim ivicama, uz blago zakrivljenu prednju stranu, koja je u potpunosti ispunjena perforacijama. U vrhu fronta postavljen je logotip kompanije, dok je na gornjoj strani, izveden u crnoj boji kao kontrast ostatku kućišta, postavljen panel s osnovnim komandama. Tasteri su osvetljeni i osetljivi na dodir, a služe za kontrolu glasnoće i upravljanje reprodukcijom na prethodno odabranoj plejlisti. Takođe, ispred panela s komandama nalazi se udubljenje, koje je odlično uklopljeno i ne remeti izgled uređaja, a služi kao ručka za lakše prenošenje.

Crni gornji panel nastavlja se preko središta zadnje strane, a ovde nailazimo na mrežni priključak, USB-A port za povezivanje eksternih skladišta, 3,5-milimetarski kombinovani analogni i optički ulaz, dodatni izlaz za slušalice i priključak za strujni kabl. Iako je PULSE MINI 2i relativno kompaktan uređaj, njegova portabilnost ograničena je na kućnu upotrebu jer ne poseduje ugrađenu bateriju – za napajanje je neophodno uključiti ga u strujnu mrežu.

Iza rupičastog fronta skrivena je dvokanalna postavka zvučničkih jedinica, koja obuhvata dva mid-bas drajvera prečnika 102 milimetra, kao i dva 19-milimetarska visokotonca u donjim uglovima. Za pokretanje je zadužena amplifikacija ukupne snage 100 vati, a proizvođač navodi da je konačan kvalitet reprodukcije poveren sofisticiranom DSP sistemu, te da PULSE MINI 2i pruža zavidan frekvencijski opseg od 45 herca do 20 kiloherca, uz izobličenja od samo 0,03 odsto.

Mogućnosti

Pored mrežnog povezivanja (pomoću kabla ili bežično), PULSE MINI 2i omogućuje povezivanje dodatnog analognog ili digitalnog izvora, kao i uživanje u muzici preko slušalica. Podrška obuhvata sve popularne formate, uključujući FLAC u 192/24 kvalitetu i MQA, koji se mogu reprodukovati preko mreže ili s eksternog skladišta. Mrežna veza takođe podrazumeva pristup onlajn muzičkim servisima i nebrojenim internet radio-stanicama, dok BluOS platforma obezbeđuje multirum funkcionalnost i brojne dodatne opcije, uključujući podešavanje parametara zvuka. Tu je i blutut s podrškom za aptX HD kodek, a posebno je zanimljivo da u pitanju dvosmerna veza – naime, PULSE MINI 2i može reprodukovati muziku s povezanih blutut izvora, ali i proslediti zvuk na druge blutut uređaje, poput zvučnika ili slušalica, kad funkcioniše samo kao strimer. Najzad, ukoliko ne želite da otvarate aplikaciju za svaku komandu, uređaj je opremljen infracrvenim senzorom i može se kontrolisati preko sistemskog daljinskog upravljača RC1, koji se kupuje odvojeno.

Upotreba i zvuk

Bežični zvučnik iz Bluesounda tokom reprodukcije u potpunosti iskorišćava dvokanalnu postavku i smeštaj zvučničkih jedinica pod malim uglom u odnosu na središnju osu kako bi ostvario veoma dobru širinu pozornice. Na udaljenosti od oko tri metra zvučna scena je razvijena dovoljno za primetnu stereo-separaciju, što nije uobičajena osobina zvučnika ovog tipa. Uprkos tome, fokus je zadržan na dovoljnom nivou kako bi tonovi bili prikazani jasno i precizno. Pored solidne disperzije, PULSE MINI 2i se odlikuje dobro odmerenim i veoma prijatnim koloritom. Tonovi su živopisni i zasićeni, prikazani uz odgovarajuću masu i slojevitost koja ih čini uverljivim. Odnos između delova spektra je odličan, uz ravnomeran tonski balans u celom opsegu i bez isticanja ili povlačenja bilo koje grupe tonova.

Zahvaljujući izdašnoj amplifikaciji i odličnom DSP sistemu, PULSE MINI 2i pruža čvrste i lepo uobličene najniže tonove. Basovi su sposobni da postave solidan temelj muzičkog izraza, uz agilne i živahne gornje basove, a makrodinamika je prisutna u dovoljnoj meri da u reprodukciju unese dozu dramatičnosti. Srednji deo spektra deluje angažovano i donosi dobar uvid u finije detalje muzičkog zapisa, ali bez preopterećivanja auditorijuma raščlanjivanjem muzike na najsitnije delove – ovo je ipak bežični kućni zvučnik predviđen za zabavu i uživanje, a ne beskompromisno analitični hi-fi sistem. Ista filozofija zvuka prisutna je i u gornjem delu opsega, koji pruža precizno ocrtane i detaljne tonove, ali, opet, bez preterivanja i u službi muzike. Stoga, može se reći da je PULSE MINI 2i podešen tako da pruži svoj maksimum, ali da uvek ostane u zoni prijatne i pitke reprodukcije.

Poređenje s konkurencijom daje testiranom zvučniku još veću vrednost: u odnosu na Dynaudiov pandan u modelu Music 3 (HF88), PULSE MINI 2i koristi dvokanalnu postavku za kreiranje šire zvučne slike i uverljivijeg stereo-ugođaja. Music 3 je nešto neutralniji, ali Bluesound donosi precizniji prikaz u celom opsegu, kao i subjektivno veću ekstenziju niskotonskog opsega.

Na kraju, nekoliko reči o BluOS platformi. Iako otvoreni sistemi pružaju veću slobodu, moramo da priznamo da oni nemaju šta da traže pored dobro promišljenih i pažljivo realizovanih zatvorenih platformi. Stabilnost u radu, brzina odziva i jednostavnost upotrebe glavni su aduti BluOS platforme, a proizvođač i dalje vredno radi na poboljšanjima i redovno izbacuje unapređene verzije firmvera, softverskog servera i kontrolne aplikacije. Pored osnovnih kvaliteta, BluOS platforma pruža velike mogućnosti prilagođavanja zvuka, kao i praktičnih sporednih opcija, pa ćete veoma brzo zaboraviti na odsustvo DLNA sertifikata i UPnP protokola.

Zaključak

Kao odlično osmišljen i kvalitetno izrađen bežični kućni zvučnik, Bluesound PULSE MINI 2i gotovo da nema dostojnog rivala u datom cenovnom razredu. Fluidna i prijatna reprodukcija obogaćena je prostranom pozornicom i solidnim basovima, a BluOS platforma funkcioniše savršeno, pa je ovom savremenom zvučniku teško naći manu vrednu pomena.

Bluesound PULSE MINI 2i
Ukupna snaga: 100 W
Frekvencijski opseg: 45 Hz – 20 kHz
Izobličenja THD: 0,03%
Topologija: 2x102 mm mid/bas, 2x19 mm visokotonac
Podržani formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, MQA, OGG, WAV, WMA...
Podržana rezolucija: do 192 kHz/24 bita
Audio-ulazi: 1x kombinovani optički/analogni 3,5 mm
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut aptX HD, AirPlay 2, USB-A
Dimenzije (ŠxVxD): 335x172x155 mm
Masa: 3,6 kg
Cena: 600 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Moderan dizajn i kvalitetna izrada.
Besprekorna BluOS platforma.
Fluidna i prijatna reprodukcija.
Prostrana pozornica.
Ništa u klasi.
4.4