LG SN8Y

Okruženi zvukom

Pored velikog tržišnog aduta u vidu podrške za Dolby Atmos, novi komplet donosi mnoge druge praktične opcije kao što su automatska kalibracija i optimalno podešavanje zvuka u svim okolnostima.

LG-jev novi saundbar nosi oznaku SN8Y i zapravo predstavlja komplet sačinjen od glavne jedinice i dodatnog bežičnog sabvufera. Glavna jedinica odlikuje se jednostavnim i neutralnim dizajnom kako bi se što bolje uklopila uz različite modele televizora, a njena širina idealno je odmerena za ekrane dijagonale 42 inča i veće. Pravilna forma kućišta oplemenjena je zaobljenim uspravnim ivicama, dok je gornja strana izrađena od čvrste plastike u imitaciji brušenog aluminijuma. Ovde nailazimo na pet komandi osetljivih na dodir, koje su diskretno postavljene u središtu gornje strane i služe za uključivanje, odabir izvora, kontrolu glasnoće i aktivaciju wi-fi veze. Pored toga, na krajevima gornje strane smeštene su dodatne zvuničke jedinice, koje su usmerene nagore i predviđene za reprodukciju Dolby Atmos i DTS:X formata.

Prostornost je nešto u čemu SN8Y zaista briljira – bez obzira na to da li gledate film, koncert ili sportski događaj, pozornica je ogromna.

U vreme pisanja ovog teksta detaljne informacije o postavci zvučničkih jedinica nisu bile poznate, pa tako znamo samo da su glavni drajveri postavljeni na prednjoj i bočnim stranama, ispod čvrste metalne mrežice koja se proteže sve do zadnje strane. Na zadnjoj strani takođe se nalazi garnitura priključaka koja obuhvata HDMI ulaz i izlaz s podrškom za eARC, kao i dodatni optički audio-ulaz.

Kao drugi deo testiranog kompleta, aktivni sabvufer odlikuje se relativno kompaktnim dimenzijama i takođe diskretnom pojavom. Niskotonska jedinica smeštena je na prednjoj strani, ispod crnog platna koje se proteže i preko bočnih strana. Povezivanje sa saundbarom je bežično i odvija se automatski po uključivanju, jer su uređaji upareni još u fabrici. Na zadnjoj strani nalazi se bas-refleks otvor većeg prečnika, kao i taster za resetovanje bežične veze ukoliko nešto krene naopako.

Mogućnosti

Pre nego što pređemo na praktični deo testa, pozabavićemo se mogućnostima ovog kompleta. One su zaista velike i obuhvataju podršku za sve popularnije formate Dolby Atmos i DTS:X. Osnovna postavka podrazumeva 3.1.2-kanalnu konfiguraciju, ali se sistemu mogu dodati bežični zadnji zvučnici SPK8 kako bi se dobio još bolji surround doživljaj.

Pored povezivanja kablom, na raspolaganju je wi-fi veza s podrškom za Chromecast striming-platformu, uz prihvatanje FLAC formata u rezoluciji do 192 kiloherca i 24 bita. Kako bi se na jednostavan način izvukao maksimum iz 3.1.2 kanala i 440 vati snage, AI Room Calibration obavlja automatsku kalibraciju sistema u odnosu na okruženje, dok AI Sound Pro nadzire reprodukovani sadržaj i u realnom vremenu prilagođava parametre zvuka za optimalni ugođaj. Drugim rečima, SN8Y će prepoznati da li slušate muziku, gledate film ili pratite vesti i automatski će podesiti ekvilajzere za najmuzikalniji prikaz, najbolji surround doživljaj ili najrazgovetnije dijaloge.

Kad je u pitanju slika, treba naglasiti da SN8Y omogućuje propuštanje 4K Ultra HD materijala, dok Dolby Vision sertifikat garantuje podršku za HDR i Wide Color Gamut sadržaje.

Najzad, ne treba zaboraviti da SN8Y pripada seriji ThinQ i funkcioniše kao Google asistent, što znači da mu možete zadavati glasovne komande, kao i da preko njega možete upravljati drugim pametnim uređajima u kući.

Test

Očekivano, puštanje ovog sistema u rad sasvim je jednostavno, ali za punu funkcionalnost potrebno je prvo povezati SN8Y na platformu Google Home, a zatim instalirati aplikaciju LG Wi-Fi Speaker. Kalibracija zvuka obavlja se veoma brzo, a nakon toga je omogućen odabir između predefinisanih modaliteta, kao i podešavanje parametara zvuka po želji.

Ukupna snaga od 440 vati pokazuje se kao sasvim dovoljna da isprati sve zahteve tokom dinamičnih scena, uz moćan i dobro definisan bas. Tonovi su precizni čak i kod najdubljih nota, ali treba imati na umu da sabvufer s bas-refleks otvorom na zadnjoj strani zahteva malo eksperimentisanja oko pozicioniranja za najbolje rezultate, čak i uz primenu kalibracije.

Srednjetonski opseg je prilično bogat tonovima koji su veoma precizno prikazani i sjajno raspoređeni u prostoru. Zapravo, prostornost je nešto u čemu SN8Y zaista briljira – bez obzira na to da li gledate film, koncert ili sportski događaj, pozornica je ogromna. Visokotonski deo spektra neosetno se nadovezuje, nastavljajući s prikazom zvonkih i vazdušastih tonova, koji mogu biti veoma prodorni kad zatreba. Drajveri na bokovima, kao i Atmos jedinice usmerene nagore besprekorno obavljaju svoj posao, pa je surround doživljaj uvek prisutan.

Tokom slušanja muzike u dvokanalnom režimu SN8Y se izdvaja od konkurencije zahvaljujući solidnoj stereo-separaciji, uz tonove koji nisu suvoparno analitični, već poseduju dozu topline. Pretpostavljamo da je ovo plod višegodišnje saradnje sa stručnjacima iz kompanije Meridian Audio, koji su notama podarili određenu slojevitost i dubinu. Stoga je testirani komplet sposoban da prikaže razlike između kompresovanog i nekompresovanog audio-zapisa, a najbolji rezultati postižu se s visokorezolutivnim FLAC materijalom.

Zaključak

Nakon što obavite sva podešavanja, SN8Y se predstavlja kao veoma jednostavan komplet za svakodnevnu upotrebu. Surround doživljaj zaista je odličan u svim modalitetima, uz tonove koji su precizno i jasno pozicionirani u trodimenzionalnom prostoru, a velike mogućnosti prilagođavanja garantuju da će svako moći da pronađe zvuk po svojoj želji. Najzad, nadogradnja na punokrvni sistem kućnog bioskopa takođe je sasvim laka i ne posebno skupa, pa se LG SN8Y nameće kao sposoban, fleksibilan i dobrozvučeći univerzalni sistem za kućnu zabavu.

LG SN8Y
Konfiguracija: 3.1.2
Snaga sistema: 440 W
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio ulazi: 1
Formati: AAC, Dolby Atmos, DTS:X, FLAC, LPCM, MP3, OGG, WAV...
Dodatno: USB-A, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 1.060x57x119 mm
Masa: 4,4 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 221x390x312 mm
Masa sabvufera: 7,8 kg
Cena: oko 800 €
www.lg.com/rs
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Diskretna pojava.
Automatska kalibracija.
Odlična 3D scena.
Dobra reprodukcija stereo-formata.
Sabvufer zahteva pažljivo pozicioniranje.
4