Drop + Hifiman HE4XX

Planarne slušalice za svačiji džep

Tehnologija planarno magnetnih drajvera uglavnom asocira na egzotične i ne tako pristupačne slušalice. Pred nama se našao model koji teži da to promeni.

Kompanija Hifiman je osnovana u Njujorku 2007. godine, a ime brenda je, uprkos širokoj lepezi proizvoda, koja uključuje prenosive plejere i pojačala za slušalice, postalo prepoznatljivo zahvaljujući upravo planarnim slušalicama. Kao i svi drugi modeli dosad, HE4XX koriste drajvere koje je kreirao osnivač kompanije dr Fenga. Ono što je specifično za model koji imamo na testu jeste saradnja brenda sa internet prodavnicom Drop, što se ogleda i u samom nazivu. Fokus te saradnje bio je na spuštanju troškova proizvodnje i predstavljanju modela koji je pristupačan što širem broju audiofila.

Neutralan zvučni potpis ne favorizuje nijedan opseg, pa će jednako rado isporučiti duboke, ali odsečne bas-note, kao i iskričave tranzijente akustičnih instrumenata.

Upotrebljeni materijali ostavljaju vrlo dobar utisak, a uključuju metal na nosećim šinama, čvrstu matiranu plastiku i veštačku kožu. Slušalice su osrednje težine i sa svojih 370 grama nisu preveliko opterećenje, ali svakako ni najlakše koje smo isprobali, pa bismo ih radije koristili kod kuće nego u pokretu. U pogledu komfora, zadovoljni smo udobnim jastučićima s debelim slojem memorijske pene, delimično presvučenim eko-kožom, a delimično velurom na delu koji se oslanja na slušaoca. Podešavanje visine trake za glavu izvedeno je pomoću metalnih klizača i bez jasno obeleženih koraka. Iako funkcionalno, ovo rešenje zahteva nešto snažniji pritisak da bi se mehanizam pokrenuo i nije idealno za situacije u kojima bi slušalice često prelazile iz ruke u ruku. Sila stezanja je inicijalno prilično velika, pa smo prvih dana osećali zamor tokom upotrebe. Nakon nekog vremena korišćenja stisak će ipak popustiti, a ni zagrevanje ušiju nije izraženo, pa možemo reći da slušalice ostaju komforne čak i tokom dužih slušačkih sesija.

U pogledu tehnologije, HE4XX su slušalice otvorenog tipa, pa je izolacija od okolne buke praktično nepostojeća, a ono što slušate biće podeljeno s drugima. Upotrebljeni su planarni drajveri impedanse 35 oma, koji su sposobni za reprodukciju opsega od 20 herca do 35 kiloherca. Osetljivost je, po navodima proizvođača, skromna 93 decibela. Priloženi kabl je dugačak metar i po i odvojiv je od slušalica pomoću 3,5-milimetarskog konektora na svakoj školjci ponaosob, što omogućuje korišćenje balansirane veze uz nabavku adekvatnog kabla.

Test

Iako jedan od promo slogana glasi da se HE4XX mogu koristiti direktno s računara ili telefona, mi to ipak ne bismo preporučili. Zvuk će zaista biti dovoljno glasan čak i prilikom takve upotrebe, ali uz neprihvatljive gubitke definicije i ekstenzije kako niskih, tako i visokih tonova. Situacija se osetno popravila korišćenjem Dragonfly Black stika, koji je uneo preko potrebnu živost i energiju u zvuk. Iako je obezbedio ispravan tonalitet i zadovoljavajuću količinu detalja, mališa ipak nije uspeo da ukroti planarne drajvere, što se najviše ogledalo u slaboj kontroli nižih registara, koji su zvučali oteklo i tromo, podebljavajući i usporavajući i ostatak zvučnog spektra.

Upotreba cenovno prikladnih uređaja poput D/A konvertera i pojačala za slušalice EarMen TR-Amp ili kombinacije Topping E30 konvertera i Schiit Magni 3 pojačala omogućila je da HE4XX demonstrira svoj pravi potencijal. Tonovi unutar kompletnog zvučnog opsega postali su osetno precizniji, a bas-note drastično bolje definisane. Neutralni zvučni potpis ne favorizuje nijedan opseg, pa će jednako rado isporučiti duboke, ali odsečne bas-note, kao i iskričave tranzijente akustičnih instrumenata. Prirodni i neobojeni vokali tonalno su bogati, ali ne zvuče kao da su „na uvce“, već su prezentovani u nešto relaksiranijem maniru, sa solidnim osećajem prostornosti. Ovo uostalom važi i za sve ostale instrumente i tonove, koji su predstavljeni u skladnoj i glatko zvučećoj celini. Blago odstupanje od pomenutog karaktera mogu predstavljati nešto razigraniji najviši tonovi, koji u slučaju svetlije zvučećih izvora mogu privući pažnju na sebe. Ova pojava, međutim, nije pretetano izražena, pa se uz pravilno uparivanje s neutralnim ili nešto toplijim komponentama pretvara u pozitivno živahan i otvoren gornji registar.

Zaključak

Iako nismo ljubitelji mehanizma za podešavanje visine, izrada i izgled su na nas ostavili vrlo pozitivan utisak. Uparene s prikladnim izvorom, Hifiman HE4XX su u stanju da pruže izbalansiran i detaljan zvuk bez ijednog ozbiljnog nedostatka. Situacija je još bolja kad se u obzir uzme i cena, što ih stavlja u sam vrh modela koje bi trebalo uzeti u obzir ako ste u potrazi za kućnim slušalicama, što HE4XX svakako jeste uprkos drugačijim marketinškim porukama.

Drop + Hifiman HE4XX
Sistem: planarne
Tip: otvorene
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 35 kHz
Osetljivost: 93 dB
Dužina kabla: 1.5 m
Masa: 370 g
Cena: 180 $
www.drop.com
Drop + Hifiman HE4XX
Kvalitet materijala i izrade.Utegnut i izbalansiran zvuk.Relaksirana i prostrana prezentacija.
Nepraktičan mehanizam za podešavanje visine.
4.0Overall Score