Bluesound POWERNODE EDGE

Novo poglavlje

Kompanija Bluesound oduvek neguje moderan i svež dizajnerski pristup, ali POWERNODE EDGE podiže letvicu još više i predstavlja se kao istinski lajfstajl uređaj.

Iako ne postoji dugo, kompanija Bluesound stekla je reputaciju proizvođača koji tržištu nudi uređaje napunjene savremenim tehnologijama i upakovane u kompaktna i lepo oblikovana kućišta. Kao njihov najnoviji proizvod, POWERNODE EDGE donosi sve to, ali i određeni zaokret u dizajnu, koji ga čini još atraktivnijim – a mi se nadamo da će i ostali modeli slediti ovaj put.

Moderan dizajn

Po gabaritu, novitet je najsličniji već poznatom mrežnom plejeru NODE, a sličnosti se takođe ogledaju u snažno zaobljenim uspravnim ivicama i kućištu od čvrste plastike. Ipak, POWERNODE EDGE izveden je iz jednog komada, koji obuhvata gornju i sve četiri uspravne strane, što ga čini zaista monolitno čvrstim pod prstima. Pored već spomenutih oblina na ivicama, kutijasti oblik uspešno je izbegnut zasečenim prednjim delom gornje strane, pa uređaj deluje veoma skladno. Kao oličenje minimalizma, POWERNODE EDGE ne sadrži nijedan taster – nizak profil prednje strane iskorišćen je za postavljanje logotipa kompanije u srednjem delu, kao i infracrvenog senzora. Na pregibu gornje strane postavljen je veći panel crne boje, koji je na našem belom primerku doneo odlično odmeren kontrast, dok je na crnoj verziji gotovo neprimetan. Zadnji deo ovog panela izveden je kao saćasta mreža za hlađenje uređaja, dok je prednji iskorišćen za komande osetljive na dodir – ove komande ne mogu se videti sve dok se uređaj ne uključi, kad postaju osvetljene i aktivne. Ovaj osnovni vid kontrole obuhvata središnji taster za pokretanje i zaustavljanje reprodukcije, koji ujedno služi i kao indikator statusa uređaja (pomoću različitih boja i načina rada), dok se levo i desno od njega nalaze komande za prebacivanje na sledeću i vraćanje na prethodnu numeru. Na krajevima panela nalaze se komande za podešavanje glasnoće, koja se jednim dodirom menja u koracima od jednog decibela, dok se dužim držanjem postiže veće povećanje ili umanjenje glasnoće.

Na zadnjoj strani situacija postaje znatno zanimljivija, pre svega zato što nailazimo na zvučničke terminale. Naime, uprkos vrlo kompaktnim dimenzijama, POWERNODE EDGE je, kao što mu naziv sugeriše, integrisano pojačalo s funkcijom D/A konvertera i mrežnog plejera. Terminali su solidnog kvaliteta i sasvim primereni cenovnoj klasi, a izvedeni su od pozlaćene metalne osnove i plastične oplate, uz mogućnost prihvatanja svih tipova povezivanja. Ostatak zadnjeg panela u pomalo stešnjenoj postavci donosi mrežni priključak, kombinovani 3,5-milimetarski konektor koji objedinjuje analogni i digitalni ulaz (uz priloženi optički adapter), HDMI eARC, USB-A port, izlaz za aktivni sabvufer, ulaz za eksterni infracrveni senzor i priključak za odvojivi strujni kabl. Usled malog paralelnog preseka uređaja, donja strana ne sadrži uobičajene nožice, već blago ispupčeni središnji deo služi kao veliko i stabilno postolje, dok su zakošeni delovi ispunjeni prorezima za hlađenje.

Tehnologija i mogućnosti

Već smo naveli da je POWERNODE EDGE u osnovi integrisano pojačalo, a tehnologija amplifikacije preuzeta je od sestrinske kompanije NAD. Ovo podrazumeva patentiranu tehnologiju DirectDigital, koja pruža 40 vati po kanalu, uz integraciju konverterskog kola s podrškom za 192 kHz / 24-bitske zapise. Operativni sistem BluOS, koji je zadužen za striming i upravljanje celokupnim uređajem, iza sebe ima četvorojezgarni procesor ARM Cortex-A53, koji obezbeđuje brz odziv i funkcionisanje bez zastoja. Od veza koje se ne vide, POWERNODE EDGE donosi dvopojasni wi-fi, ali i dvosmerni blutut aptX HD, koji se može koristiti za reprodukciju direktno s mobilnih sprava ili za slanje signala na blutut slušalice ili zvučnike. HDMI eARC omogućuje direktnu vezu s televizorom, uz opciju automatskog pobuđivanja kad uređaj registruje signal na ulazu, a sve je obogaćeno podrškom za Dolby Digital. Posebno je zanimljivo prisustvo infracrvenog senzora (mada ne i fabričkog daljinskog upravljača), koji dopušta da bilo koji daljinski upravljač nauči Bluesoundove kodove i da se nakon toga koristi za upravljanje uređajem. Na kraju, kao opcija koja se retko sreće, POWERNODE EDGE može se montirati uspravno na zid pomoću priloženog nosača, kako ne bi zauzimao prostor na polici.

Upotreba i zvuk

Kako je maleni POWERNODE EDGE all-in-one uređaj, za formiranje prilično sposobnog stereo-sistema potrebno je samo dodati zvučnike. Za ovu namenu iskoristili smo regalske trosistemce ELAC Uni-Fi UB52, koji se po specifikacijama i cenovno odlično uklapaju s testiranom spravom. Iako najnoviji Bluesound poseduje dodatne ulaze, smatramo da je njegov glavni izvor ipak mreža, pa smo za testiranje koristili Tidal, Spotify i lokalne audioteke. Usled prisustva amplifikacije koja vodi poreklo od kanadskog NAD-a, POWERNODE EDGE nas je već na početku podsetio na pristupačne modele ovog proizvođača, pružajući dobro izbalansiran i relativno neutralan zvuk. Detaljnost je na visokom nivou i donosi upečatljiv uvid u finese muzičkog materijala, čemu doprinosi odlična separacija kanala, kao i pojedinačnih tonova. Uz precizne zvučne kutije, kakve su navedeni ELAC-i, POWERNODE EDGE sposoban je za zaista impresivan prostorni prikaz, uz pozornicu koja je odlično postavljena po svim osama. Trodimenzionalnost je izražena zahvaljujući veoma jasnim i čistim visokim tonovima, koji balansiraju na samoj granici oštrog prikaza, ali nikad ne postaju neprijatni – obilje vazduha i određena živopisna, gotovo plemenita crta uvek su prisutni, čineći ih neutralnim i verodostojnim.

Srednji tonovi neosetno se nadovezuju na gornji opseg i pružaju vrlo prirodan ugođaj, naizgled bez primetnih koloracija, pa se u početku može učiniti da su malo suvlji. Ipak, brojni detalji i postavljenost u istu ravan sa ostatkom spektra ukazuju da je POWERNODE EDGE zapravo prilično neutralna i uravnotežena sprava, a takav zvuk zahteva određeni period privikavanja. Oduševljenje na prvi ton izostaje, pa ovo nije uređaj za instant fascinaciju, već za posvećenog slušaoca i zaljubljenika u muziku, koji će u reprodukciji moći da pronađe detalje koje do tada možda nije čuo. Iako nema veliku deklarisanu snagu, Bluesoundovih 40 vati po kanalu u praksi deluje prilično zdravo, ostavljajući utisak snažnijeg pojačala. Ovo se potvrdilo u drugom delu testiranja, kad smo povezali znatno veće i skuplje kutije PSB Passif 50, a POWERNODE EDGE je pokazao veoma dobru kontrolu niskotonskog opsega. Basovi su krupni i čvrsti, uz adekvatnu masu i jasno ocrtano telo, a definicija je zadržana do donje granice čujnosti. Gornji basovi su izuzetno brzi i precizni, a odličan tajming i vremenska određenost tonova pružaju sjajan osećaj za ritam. Takođe, prelaskom na druge zvučnike izgubili smo ultimativni trodimenzionalni prikaz ELAC-a, ali smo dobili živopisnije i sočnije tonove, koji su oplemenili reprodukciju u celom spektru. Dakle, ukoliko želite zvuk po svojoj meri, POWERNODE EDGE traži malo pažnje u odabiru zvučnih kutija.

Već smo naveli da novi all-in-one iz Bluesounda podržava upotrebu daljinskih upravljača, ali kao glavni vid kontrole predviđena je aplikacija BluOS. S ovom aplikacijom, kao i s celom BluOS platformom, sreli smo se već mnogo puta i svaki put nas oduševi stabilnošću, intuitivnošću, brzim radom – ukratko, sveukupnom promišljenošću. Pored upravljanja reprodukcijom i pristupa svim tipovima sadržaja (striming servisima, internom radiju, lokalnim skladištima…), BluOS omogućuje tonska podešavanja, multirum povezivanje i sporedne opcije, poput tajmera. Takođe, pored aplikacije za Android i iOS, prisutne su verzije za PC, MacOS i Kindle, čime su pokrivene sve popularne hardverske platforme. Nenadmašna stabilnost dolazi iz činjenice da je BluOS zatvorni sistem i ne podržava DLNA, UPnP i slične univerzalne protokole, već se za sve moraju koristiti namenske aplikacije. Ipak, ni ovo više nije bauk, jer kompanija neumorno radi na razvoju platforme i konstantno dodaje nove funkcionalnosti, pa je danas teško zamisliti situaciju u kojoj BluOS ne bi bio na visini zadatka.

Zaključak

Proizvođač je odlično odmerio mogućnosti ovog uređaja, postavivši ga na izuzetno pouzdanu BluOS platformu, uz savremen i lajfstajl dizajn. Kao pristupačan uređaj, koji u kompaktnom kućištu objedinjuje amplifikaciju, D/A konverter i mrežni plejer, Bluesound POWERNODE EDGE se predstavlja kao savršeno rešenje za audiofile koji tek ulaze u svet hi-fija, ali i za sve one koji žele da uživaju u kvalitetnom zvuku preko brojnih popularnih striming servisa.

Bluesound POWERNODE EDGE
Kontinualna snaga: 2 x 40 W na 8 oma
Izobličenja THD+N: 0,008%
Odnos signal-šum: 91 dBA
D/A konverter: 192 kHz/24-bit
Podržani formati: AAC, ALAC, Dolby Digital, FLAC, MP3, MQA, OGG, WAV, WMA...
Audio-ulazi: 1 x kombinovani digitalni/analogni i HDMI eARC
Mrežno povezivanje: LAN, wi-fi
Izlazi za zvučnike: 1 par
Dodatno: USB-A, blutut, subwoofer out
Dimenzije (ŠxVxD): 219 x 44 x 193 mm
Masa: 2,62 kg
Cena: 700 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Moderan dizajn.
Operativni sistem bez mane.
Neutralna i uravnotežena prezentacija.
Dovoljno snage i za veće kutije.
Ne podržava DSD.
4.2