Harman Kardon Onyx Studio 8

Za kuću i kancelariju

Osma generacija Harmanovog kućnog zvučnika donosi unapređenu kružnu formu, kao i naprednu 2.1-kanalnu postavku ispod kvalitetne tkanine.

Već odavno je poznato da je u Harman korporaciji brend JBL zadužen za izdržljive i pristupačne uređaje za svaki dan, dok se sprave s logotipom Harman Kardona povezuju s luksuznijim lajfstajl proizvodima. Novi blutut zvučnik Onyx Studio 8 najbolji je primer za to – njegov dizajn na granici je avangardnog, a pojava će privući pažnju u bilo kom ambijentu. Kružno kućište izgleda atraktivno iz kojeg god ugla da ga pogledate, a posebno je upečatljiva integrisana ručka za nošenje – takođe u obliku kruga i izvedena od anodizovanog aluminijuma, deluje masivno i luksuzno, dok njen srebrni finiš pruža odličan kontrast tamnoj boji kućišta. Najzad, postavljenost kućišta i ručke pod određenim uglom formira stabilan oslonac uređaja, pa Harmanovim dizajnerima možemo samo da odamo priznanje na sjajnom spoju estetike i funkcionalnosti.

Druga osobina koja se primećuje na spoljašnjosti ovog uređaja jeste svedenost. Kućište je u potpunosti presvučeno tkaninom od recikliranog poliestera, pa je očigledno da Harman Kardon mnogo polaže na ekologiju i obnovljive izvore – tkanina na testiranom primerku bila je tamnoplava, a Onyx Studio 8 dostupan je još u crnoj i beloj boji. Pri vrhu prednje strane postavljene su komande koje su izvedene u obliku simbola funkcije, a ovde pronalazimo tastere za uključivanje, blutut uparivanje, kontrolu glasnoće i upravljanje reprodukcijom i telefonskim pozivima. Za razliku od pristupačnijih blutut zvučnika, Onyx Studio 8 poseduje spikerfon, pa se preko njega može voditi telefonski razgovor. Ispod komandi smeštena je diskretna LE dioda koja signalizira status uređaja, dok se u središnjem delu fronta nalazi logotip kompanije, i to je sve. Zadnja strana takođe je sasvim skromno opremljena i sadrži panel s priključcima, na kom pronalazimo utičnicu za strujni kabl, analogni 3,5-milimetarski ulaz i USB port za servisnu primenu.

Minimalistička spoljašnjost u suprotnosti je s tehničkim rešenjima, jer se ispod tkanine nalazi napredna 2.1-kanalna postavka. Naime, Onyx Studio 8 opremljen je parom visokotonaca prečnika 20 milimetara, koje dopunjuje jedna 120-milimetarska niskotonska jedinica u donjem delu fronta. Ukupna snaga sistema iznosi 50 vati, uz deklarisani opseg od 50 herca do 20 kiloherca. Predviđenost prvenstveno za kućnu upotrebu vidi se po prisustvu strujnog kabla „osmice“ umesto popularnog USB porta za napajanje, ali Onyx Studio 8 ipak spada među prenosive uređaje jer je opremljen baterijom od 3.250 miliamper-sati. Navedeni kapacitet dovoljan je za do osam sati autonomije, dok je za punjenje potpuno prazne baterije potrebno pet sati.

Test

Uprkos reprodukciji iz samo jednog kućišta, usmerenost zvučničkih jedinica i zasebni visokotonci za dva kanala postižu određeni stepen separacije i stereo-efekat na većoj udaljenosti. Pozornica je stoga prisutna, iako nešto manje širine, ali svakako daleko bolja nego kod uobičajenih jednokanalnih blutut zvučnika. Proizvođač navodi da je Onyx Studio 8 opremljen sistemom za automatsku kalibraciju, te da se korekcija obavlja svaki put kad se uređaj uključi, ali nema detaljnijih informacija o načinu funkcionisanja ovog sistema. U svakom slučaju, blutut zvučnik iz Harman Kardona pruža prijatan i lepo uobličen zvuk u celom spektru i, prema našem mišljenju, izvlači zaista mnogo iz kompresovanog blutut prenosa. Tonska ravnoteža dobro je odmerena i opsezi se lepo uklapaju, bez povlačenja ili preglasavanja u bilo kom delu. Najniži deo spektra je – iznenađujuće za prekookeanskog proizvođača – umeren i više precizan nego masivan, ali uz odličnu ritmičnost i, sveukupno, veoma dobro kreiranje muzičke podloge. Srednji i visoki opseg pružaju jasne tonove, koji donose odličan balans između detaljnosti i prijatne topline, čineći reprodukciju dovoljno informativnom, ali i neopterećujućom na duže staze. Kod visokih tonova primećujemo i određenu zvonkost i lepršavost, pa note nisu stešnjene jedna uz drugu, već su okružene vazduhom.

Zaključak

Nakon testiranja jasno je da Onyx Studio 8 nije okrenut ka mlađoj publici, jer je skup njegovih opcija takav da omogućuje jednostavnu upotrebu, bez posebnog angažovanja korisnika. Automatska kalibracija zadužena je za dobar zvuk u svim uslovima, dok spikerfon omogućuje vođenje razgovora u toku radnog vremena, recimo. Dizajn je takav da će oplemeniti svaku kancelariju ili radnu sobu, a ukoliko želite još bolji kvalitet reprodukcije, na raspolaganju je bežično povezivanje dva zvučnika u stereo-par. Ukupno, Harman Kardon Onyx Studio 8 je ozbiljan i sposoban bežični zvučnik, koji donosi dobro promišljene opcije i odličan zvuk.

Harman Kardon Onyx Studio 8
Snaga: 50 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 50 Hz - 20 kHz
Topologija: 1 x 120 mm mid-bas, 2 x 20 mm visokotonac
Povezivanje: blutut v5.2
Baterija: 3.250 mAh
Dodatno: spikerfon
Dimenzije (ŠxVxD): 312 x 275 x 163 mm
Masa: 3,52 kg
Cena: 289 €
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Dobro izbalansiran zvuk.
Prijatan i nenaporan za duže slušanje.
Avangardni dizajn.
Jednostavna upotreba.
Aplikacija bi donela još veće mogućnosti.
4