Audio Video Show 2022, Varšava

Hi-fi za svakog

Sajam u Varšavi se održava već 25 godina, a u međuvremenu je narastao u drugi najveći sajam u Evropi. Kako je sve počelo, imali smo prilike da čujemo lično od organizatora, koji nas je pozvao u goste.

Photo/Map: Arne Müseler / arne-mueseler.com / CC-BY-SA-3.0 / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.de

U najrespektabilnijem poljskom časopisu Audio pre 25 godina radio je mladi dvadesetogodišnjak po imenu Adam Mokrzycki. Pisao je tekstove u najboljem časopisu u svojoj zemlji, ali to mu nije bilo dovoljno – imao je želju da njegova redakcija napravi hi-fi sajam koji do tada nije postojao. Krenuo je u potragu za hotelima koji bi želeli da izađu u susret i prihvate organizaciju, ali i da razgovara s distributerima i proizvođačima hi-fi opreme koji bi učestvovali na prvom sajmu u Poljskoj. Kad je složio sve kockice, vratio se u svoju redakciju, ali je vlasnik u međuvremenu izgubio interesovanje za tako veliki poduhvat. Vlasnik magazina je bio zadovoljan postojećim biznisom i nije želeo da rizikuje. Preporučio je Adamu da otvori svoju firmu i krene sam u organizaciju, a da će mu magazin pružiti medijsku podršku. Iako se to činilo kao veliki zalogaj za jednog dvadesetogodišnjaka, bio je dovoljno hrabar i očigledno se rizik isplatio. Danas je to drugi najveći sajam u Evropi, odmah posle Minhena, sa čak 170 izlagačkih prostora.

Sajam je prvo počeo u hotelu „Radison Blu Sobiesky“, da bi se mnogo kasnije proširio i na nacionalni stadion, udaljen dvadesetak minuta. Prednost stadiona je bila očigledna, jer pored širokih hodnika tu se nalaze i TV studiji koji su akustički tretirani. Nepotrebno je naglasiti koliko je impresivno biti u nekoj od loža ili TV studija i gledati dole na fudbalski teren. Konačno, prekoputa hotela „Radison Blu“ nalazi se hotel „Golden tulip“, u kojem se nalazi još desetak slušaonica. Iako se sajam održava i u petak, kao i u subotu i nedelju, više od polovine posetilaca se odluči da poseti sajam upravo u subotu. Zbog toga smo mi iskoristili petak da posetimo stadion, a subotu smo ostavili za hotel.

Sony

Da je u pitanju i video-sajam, pobrinulo se nekoliko najvećih proizvođača televizora. Sony je u svojoj prostoriji predstavio mnoštvo novih uređaja, a posebno bismo izdvojili televizor iz serije Z9K. Izrađuju se u dve veličine, od 75 i 85 inča, s cenama nešto nižim od 8.000 i 12.000 evra. Sa 8K rezolucijom i MiniLED tehnologijom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Philips

Centralnu poziciju u Philipsovoj sobi zauzeli su televizor i saundbar, koji su zajedno osvojili ovogodišnju EISA nagradu. Model nosi oznaku 65OLED+937 jer poseduje integrisani saundbar koji je napravila kompanija Bowers & Wilkins, a koji podržava Dolby Atmos u 5.1.2 postavci. Na štandu je bio predstavljen i popriličan broj manjih uređaja, poput slušalica.

JBL

Najveću žurku su naravno priredili u kompaniji JBL, gde su korisnici mogli da vide sve modele Partybox zvučnika, kao i sve manje blutut zvučnike, od malenog Encore zvučnika pa sve do Partyboxa 1000. Na drugoj strani su bili izloženi novi saundbarovi BAR 300, 500 i 800. Muzika je bila izrazito glasna, a atmosfera u prostoriji drugačija od uobičajenih za hi-fi sajmove.

Bowers & Wilkins

Bowers & Wilkins je na sajmu u Varšavi pokazao svim distributerima kako treba da izgleda predstavljanje jedne renomirane firme. U jednoj sali su svirali zvučnici serije 700, a u drugoj serije 800. Ispred sala, u velikom hodniku, bili su još predstavljeni multimedijalni proizvodi, a centralno mesto zauzele su nove slušalice Px8 u posebnoj verziji 007. Posebno interesantno je što sisteme 700 i 800 nisu pogonili samo Roteli, već i Luxman, Hegel, a za izvor su korišćeni HiFi Rose strimer ili Thorens gramofon.

Gato Audio

Danski Gato Audio je napravio narandžastu sobu i time „obojio“ celokupni doživljaj. Svirali su zvučnici sa oznakom FM-30, dok su korišćeni PRE-1 pretpojačalo i PWR-22 monoblokovi. Za izvor je korišćen novi Roon server sa oznakom SRV-1, koji je puštao muziku s lokala i s Tidala. Zanimljivo je da svaki od pomenutih uređaja i zvučnika košta nešto preko 4.000 evra, pa je ukupna cena sistema bila oko 22.000.

Focal & Naim

Jedan od impresivnijih sistema stigao je iz englesko-francuske unije. Za pokretanje velikih Focal Grande Utopis Em Evo zvučnika korišćeno je gabaritno pojačalo Naim Statement, dok su za izvor bili korišćeni Naimov gramofon, kao i strimer. Ovo je bio jedan od sistema koje je bilo teško uslikati jer su se posetioci stalno šetali oko zvučnika i zagledali ih izbliza.

Gryphon & Wilson Audio

Najzanimljiviju prezentaciju držao je Rune Skov kao predstavnik kompanije Gryphon. On je jedne godine bio gost našeg sajma u Beogradu ispred kompanije Nordost, ali sada već nekoliko godina radi za Gryphon. Njegova pojava, kao i izbor muzike uspeli su da zadrže posetioce u ovoj demo-sobi zaista dugo. Kompletan Gryphonov sistem, koji je bio sastavljen od Commander pretpojačala, Apex snagaša i Ethos plejera, pogonio je Wilson Audio zvučnike, model Chronosonic XVX. Ovi zvučnici imaju cenu od oko 350.000 evra. Ovako moćan sistem mogao je da svira i u mnogo većoj prostoriji.

Blumenhofer Acoustics

Još jedni zvučnici s neverovatnom cenom – Blumenhofer Acoustics Gran Gioia 2 x 16 koštaju 270.000 evra! Vlasnik ovog brenda i konstruktor je takođe jedne godine posetio naš sajam u Beogradu, a u Varšavi je uspeo da osvoji srca publike. Sistem je pokretala Ypsilonova elektronika (pretpojačalo i snagaš), zatim Cary DMS-800 mrežni plejer, a za kablove je bila zadužena kompanija Cammino sa svojom Reference serijom. Svakako jedan od tri najbolja sistema koje smo čuli u Varšavi.

Marten & Wadax

Distributer iz Poljske je napravio dosta interesantan sistem, koji su činili zvučnici Marten Coltrane Memento 2, dok su za pojačanje bile zadužene komponente kompanije Tenor. Kao muzički izvor korišćeni su muzički server Atlantis Reference kompanije Wadax i njihov Reference DAC. Ove komponente izazvale su pravu kontroverzu među audiofilima zbog svoje cene, koja kreće od 60.000 evra.

McIntosh & Rockport

Ako biste ušli u prostoriju posvećenu McIntoshu, imali biste osećaj da treba da se izujete, poklonite ili možda čak pomolite ispred ovih komponenti. U mračnoj prostoriji, koju obasjavaju samo plava McIntosheva svetla s displeja, bilo je izloženo desetine proizvoda. Ipak, svirao je sistem koji je bio povezan na zvučnike Rockport Tehnology Signals, koji su primećeni na više mesta na sajmu. Vizuelni dojam – čista desetka!

Triangle & Nuprime

Francuski Triangle je predstavio nove zvučnike Magellan Cello 40th Anniversary, koje je pokretala elektronika kompanije Nuprime. Ova elegantna digitalna pojačala s lakoćom su pogonila ne tako male Triangleove zvučnike. O njihovom razvoju nam je detaljno govorila Élodie Deveau, koja nam je dala intervju prošle godine. Ovaj „match“ između kompanija Triangle i Nuprime posebno nam se dopao.

Monitor Audio & Cambridge Audio

Još jedna interesantna premijera odigrala se u Varšavi – Monitor Audio je predstavio nove zvučnike Platinum serije, i to model 300 3G, s cenom od otprilike 14.000 evra. Sistem su činile i komponente kompanije Cambridge audio, i to Edge NQ pretpojačalo s mrežnim plejerom i Edge M mono-blokovi. Svaka od ovih komponenti košta oko 5.000 evra, što za celokupan sistem iznosi oko tridesetak hiljada. Izbor za kablove pao je na Chord Company. Odličan sistem!

DALI

Danski DALI je predstavio nove zvučnike Kore u Minhenu, ali u trenutku kad smo mi bili u njihovoj demo-sobi, ti zvučnici su bili pokriveni. Kasnije smo jednostavno zaboravili da se vratimo u tu sobu i zbog toga smo ovu nepravdu ispravili u Varšavi. DALI Kore koštaju oko 70.000 evra i sada nam je bilo jasno zašto su izazvali toliku pažnju javnosti. Da sistem bude još zanimljiviji, elektronika koja ih je pokretala bila je iz kompanije Classe Audio (pretpojačalo i dva monobloka), dok se za izvor koristio Marantz CD plejer.

Sonus faber

Jedna od prostorija koja je plenila zvukom bila je Sonus faber demo-soba. U njoj su svirali Sonus faber Nova V zvučnici naizmenično s malenom kutijom Electa Amator III. Pokretali su ih Marantz CD plejer i pojačalo, te je ovo jedan od odmerenijih sistema na sajmu, pažljivo uklopljenih. Veliki Sonusi (Nova 5) koštaju oko 15.000 evra, dok su mali (Electa Amator III) „samo“ 9.000. Italijanski dizajn i zvuk nikada nisu bili jeftini.

Raidho

Jedan od zvučnika koji je jedva uspeo da nam uđe u kadar jeste Raidho TD6 s cenom od 235.000 evra. I ovaj zvučnik je imao premijeru u Minhenu, a ovoga puta pokretala ga je Classe elektronika. Imali smo prilike da detaljnije porazgovaramo s menadžerom Raidha g. Larsom Mollerom, koji je bio naš gost u Beogradu na sajmu, dok je radio za DALI. Slogan kompanije Raidho glasio bi „Pripremite se da budete zapanjeni“, što je sasvim adekvatan savet kad ulazite u njihovu prostoriju. TD6 poseduje čak devet zvučničkih jedinica i težak je 175 kilograma, dok mu visina dostiže malo više od dva metra sa šiljcima.

WAY Cables & Flow by Allegro

Naši drugari iz Way Cablesa napravili su još jedno uspešno pojavljivanje na svetskoj hi-fi sceni. Baš kao i u Zagrebu, udružili su snage s mađarskim proizvođačem pojačala Allegro, koji je prikazao model Flow One. U pitanju je pojačalo s drvenim prednjim panelom, atraktivnog dizajna i s kružnim otvorom za displej. WAY Cables je prikazao svoje flegšip kablove, i to Poetry+ analogne RCA i XLR interkonekte, zatim Mind Ethernet audio-kabl, Libertas USB kabl i Endless X zvučničke kablove. Za strujne kablove odabrani su Core kablovi, kao i Union strujni razdelnik.

Dutch & Dutch

Holandski Dutch & Dutch imao je praktično praznu prostoriju jer su se u njoj našli samo aktivni zvučnici 8C, dok je izvor zvuka bio Grimm Audio MU1 muzički plejer. Dutch zvučnici 8C imaju u sebi, pored pojačala, i DSP, pa je tako moguće prilagoditi njihovu reprodukciju svakoj prostoriji. Iza njih se u ovom slučaju nalazilo veliko staklo s pogledom na fudbalski stadion, ali ih je menadžer i osnivač kompanije Martijn Mensink očigledno odlično kalibrisao. Njihova cena od 11.000 evra čini se visoka, ali kad shvatite šta sve dobijete u paketu i kakav rezultat, cena je sasvim opravdana.

Electrocompaniet & Rockport Technologies

Electrocompaniet se u Srbiji vratio u ruke distributera Vox Tradea, a u Varšavi je još jednom imao uspešnu prezentaciju s Rockportovim zvučnicima. Sistem su činili Electrocompanietovi novi W800M mono-blokovi, EMC-1 MkV CD plejer, EC-4.8 MkII pretpojačalo, kao i ECM1-MkII strimer/DAC. Zvučnici su bili Rockport Avior II, dok su za povezivanje korišćeni kablovi Transparent Audio Reference G6. Zvuk sistema je bio veoma relaksiran, ali ujedno i moćan i poprilično dinamičan. Ovo je svakako jedan od najbolje zvučećih sistema na sajmu.

Zona slušalica

Na nacionalnom stadionu je odabrana jedna velika prostorija posvećena isključivo slušalicama i pratećoj opremi. Na ovom mestu je svoje proizvode prikazalo više od 50 kompanija, uključujući naše EarMen i RAAL-requisite. Od poznatijih brendova pažnju su ukrali iFi Audio i HiFiman, kao i poljski Ferrum. Ova prostorija je bila ispunjena toliko dobrom atmosferom i toliko je dobro bila posećena da je mogla i da bude organizovana samostalno. Veoma impresivno!

Metaxas & Sins

Jedna od najinteresantnijih osoba koje smo sreli u Varšavi jeste šarmantni Kostas Metaxas, koji je izložio svoje ekstravagantne trakaše. Došli smo u zabačenu prostoriju, u kojoj su se u tom trenutku namotavala dva trakaša, i odmah su nas impresionirala svojim dizajnom i, naravno, bojama. Za njihovu prezentaciju korišćeni su maleni zvučnici, pa je bilo jasno da se na ovom sajmu nije išlo na impresioniranje zvukom. Predstavljene su dve reel-to-reel mašine, i to Tourbillon s cenom od 35.000 i Papillon od 55.000 evra. Ko želi trakaš a ima novca, nema dalje šta da traži.