Philips Fidelio FB1

Švajcarski perorez kućne zabave

Holandski proizvođač poznat je po inovativnom pristupu, a kod novog saundbara inovacije se nalaze pod haubom.

Iako se i u kategoriji saundbarova sve češće mogu videti maštovite kreacije koje izlaze iz uobičajenih dizajnerskih okvira, Philips je ovog puta rešio da zaigra na sigurno – bar kad je u pitanju spoljašnji izgled. Kao novi saundbar visoke klase iz prestižne serije Fidelio, model FB1 dolazi u prilično konvencionalnom dizajnu – u pitanju je izduženi kvadar crne boje, koji se ničim posebno ne ističe. Ipak, ako obratite pažnju na detalje, primetićete zasečene rubove koji su obloženi mekanom kožom, dok je ostatak kućišta – što podrazumeva prednju, gornju i bočne strane – u potpunosti prekriven čvrstom metalnom mrežicom. Izdvaja se jedino omanji panel u središtu gornje strane, koji je iskorišćen za smeštaj tastera osetljivih na dodir, a ovde pronalazimo komande za uključivanje, odabir izvora, glasnoću i upravljanje reprodukcijom. Zadnja strana je izrađena od čvrste plastike i opremljena jednim manjim otvorom za bas-refleks, kao i prihvatnicima za montažu na zid, dok se u upuštenom delu nalazi garnitura priključaka, kao i konektor za odvojivi strujni kabl. Kao glavni vid povezivanja predviđeni su po jedan HDMI ulaz i izlaz s podrškom za eARC, kao i dodatni digitalni optički ulaz. USB-A port koristi se za reprodukciju s prenosivih memorija, a tu su još taster za wi-fi WPS i ulaz za kalibracioni mikrofon.

Kao što smo naveli, glavne zanimljivosti nalaze se u unutrašnjosti ovog uređaja. Ovo podrazumeva ništa manje nego 7.1.2-kanalnu postavku, za koju je upotrebljeno čak 15 zvučničkih jedinica. Za centralni, prednje, bočne i gornje kanale zaduženo je ukupno deset širokopojasnih drajvera, uz dodatak po jednog visokotonca za prednje kanale i centralni kanal, dok se za donji deo spektra staraju dva niskotonca prečnika 89 milimetara. Pokretanje je povereno amplifikaciji u klasi D, koja raspolaže sa ukupno 310 vati, dok frekvencijski opseg iznosi od 40 herca do 20 kiloherca. Iako dolazi u formi saundbara, Fidelio FB1 zapravo je mnogo više od toga – on je istinski centar kućne multimedije i podržava sve što bi vam moglo zatrebati. Pored navedenih vidova povezivanja, na raspolaganju je wi-fi za povezivanje na lokalnu mrežu, kao i nezaobilazni blutut i AirPlay 2. Podrška za DTS Play-Fi i Chromecast omogućuje striming muzike s različitih lokalnih izvora i onlajn servisa, uz integrisani Spotify Connect, dok podržani surround formati obuhvataju najnovije Dolby Atmos i DTS:X kodeke.

Upotreba i zvuk

Kao i većina Philipsovih proizvoda, Fidelio FB1 postiže sjajne rezultate u pogledu osnovne funkcije – drugim rečima, njegov zvuk je odličan u svakoj situaciji. Za razliku od dalekoistočnih rivala, koji neguju precizan, ali ponekad previše oštar zvuk, novitet iz Holandije pruža dovoljno definisanu, a ujedno izuzetno prijatnu reprodukciju. Kolorit je na neznatno toplijoj strani, ali bez zamućivanja pojedinačnih tonova i gubljenja rezolucije. S druge strane, tonovi su vrlo lepo uobličeni i uverljivi, punog tela i jasnog prikaza. Dinamika je veoma dobra, što je osnova za atraktivan višekanalni zvuk, ali takođe se primećuje tokom reprodukcije dvokanalnog materijala. Zahvaljujući širini od 120 centimetara, Fidelio FB1 je veoma dobar pri reprodukciji muzike i kreira dovoljno široku i lepo razvijenu poziciju, uz primetnu separaciju kanala. Muzikalnost i osećaj za ritam takođe su prisutni, a najniži tonovi izuzetno su odlični za uređaj ovog tipa, uprkos odsustvu sabvufera. Fini detalji prisutni su najviše u gornjem delu spektra, gde Philips kreira prostranu sliku, punu vazduha i lepršavosti. Sve navedene tonske osobine prenose se i na reprodukciju višekanalnog materijala, uz živopisne i katkad sočne tonove, koji su postavljeni u veliki trodimenzionalni prostor. Iako se nijedan saundbar ne može meriti s čistokrvnim surround sistemom, Fidelio FB1 kreira prilično uverljiv višekanalni doživljaj, uz jasno predstavljanje detalja i prostorno pozicioniranje. Rezultati su vrlo dobri već na osnovnim podešavanjima, ali za najbolje rezultate preporučujemo automatsku kalibraciju – naime, Fidelio FB1 stiže s kalibracionim mikrofonom, a postupak je veoma jednostavan i traje samo nekoliko minuta.

Već smo naveli da Philipsov saundbar pruža sve što bi vam moglo zatrebati, a ovo podrazumeva povezivanje na lokalnu mrežu i kontrolu preko aplikacije. Chromecast omogućuje reprodukciju s lokalnih skladišta, a u našem slučaju uređaj je bez problema prepoznavao audioteku na Plex serveru, iako u uputstvu nije navedeno da podržava DLNA. U sopstvenom stilu, Philips je malo zakomplikovao stvari, pa Fidelio FB1 podržava aplikaciju Philips Music, ali takođe platformu DTS Play-Fi, kao i posebnu aplikaciju PS Fine Tune za detaljno podešavanja zvuka. Funkcionalnost je izuzetna jer Philips Music služi i kao audio-plejer, te objedinjuje raznovrsne lokalne i spoljašnje izvore, muzičke servise i internet radio, uz brz rad, intuitivni raspored i veoma informativni ekran za reprodukciju. PS Fine Tune može se koristiti za detaljna podešavanja zvuka, dok DTS Play-Fi obezbeđuje multirum mogućnosti i kreiranje jedinstvenog audio-sistema u celoj kući. Pored toga, testiranom saundbaru možete dodati Philipsov bežični sabvufer i zadnje zvučnike, čime ćete formirati istinski surround sistem za još bolji doživljaj višekanalnih formata. Konačno, prisutan je i USB-A port za reprodukciju muzike s prenosivih skladišta, a fajlovi se prikazuju u aplikaciji, pa je kontrola sasvim jednostavna. Od nedostataka, tokom testiranja pomalo nas je nervirao skriveni displej ispod frontalne mrežice. Naime, Fidelio FB1 se može podešavati i preko daljinskog upravljača, ali displej od svega pet znakovnih mesta čini to praktično nemogućim jer je teško kretati se kroz menije i očitavati parametre. Uobičajena postavka, sa osam mesta, učinila bi stvari mnogo jednostavnijim, a i prikaz trenutne funkcije bio bi elegantniji.

Zaključak

Poput švajcarskog peroreza za kućnu zabavu, Fidelio FB1 sve zadatke obavlja prilično dobro – bilo da je u pitanju reprodukcija muzike, surround tokom gledanja filmova ili samo poboljšanje zvuka tokom TV programa. Njegov diskretan dizajn, kvalitetan zvuk i sjajne dodatne opcije učinile su da se svi naši ukućani veoma brzo naviknu na njegovo prisustvo, pa ga preporučujemo kao univerzalno rešenje za uživanje u različitim sadržajima i vidovima upotrebe.

Philips Fidelio FB1
Konfiguracija: 7.1.2
Snaga sistema: 310 W
Frekvencijski opseg: 40 Hz - 20 kHz
Topologija: 10 x širokopojasni, 3 x visokotonac, 2 x 89 mm niskotonac
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio-ulazi: 1 x optički
Formati: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, DTS:X, DTS-HD Master Audio...
Dodatno: USB-A, wi-fi, blutut
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 1.200 x 73 x 125 mm
Masa: 7,2 kg
Cena: oko 800 evra
www.philips.rs
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Diskretan i elegantan dizajn.
Uverljiv surround ugođaj.
Odličan stereo-zvuk.
Brojne opcije i mogućnosti.
Mali displej.
4.7