TCL C935U

Ray-Danz u novom odelu

Kompanija TCL nastavlja da razvija svoju tehnologiju virtuelnog surround zvuka kroz nove modele saundbarova, a pred nama je najnoviji EISA pobednik u kategoriji Best Buy.

Za razliku od gotovo avangardnog Ray-Danz prvenca, koji je lansiran pre dve godine, novi komplet iz TCL-a donosi znatno konvencionalniji dizajn. Njegov oblik izduženog kvadra uobičajen je za saundbarove, a nekoliko atraktivnih detalja relativno je neprimetno usled crne boje celog uređaja. Najveći deo kućišta, što podrazumeva prednju i gornju stranu, presvučen je tkaninom koja deluje prilično kvalitetno pod prstima, dok su zadnja i bočne strane ispunjene vodoravnim rebrima koja asociraju na hladnjake – ovo je ipak varka, jer su rebra od plastike i imaju samo estetsku ulogu. Svedena spoljašnjost donekle je oplemenjena zaobljenim ivicama, a od detalja se izdvajaju samo tasteri u središtu gornje strane. Komande su izvedene u obliku simbola funkcije, a ovde pronalazimo tastere za uključivanje, odabir izvora, blutut uparivanje i kontrolu glasnoće. Gornja površina sadrži još logotip kompanije, kao i diskretnu oznaku Dolby Atmos u desnom delu, i to je sve. Pored već opisanih rebara, zadnja strana u sredini sadrži upušteni deo, koji je iskorišćen za smeštaj priključaka. Postavku sačinjavaju dva HDMI ulaza u verziji 2.1 i jedan HDMI izlaz s podrškom za najsavremeniji eARC standard, kao i dodatni digitalni optički audio-ulaz. USB-A port predviđen je za reprodukciju muzike direktno s prenosivih skladišta, a garnituru upotpunjuju taster za wi-fi povezivanje pomoću tehnologije WPS i utičnica za odvojivi strujni kabl.

C935U briljira u prikazu gornjih kanala, čineći pozornicu upadljivo raslojenom po visini.

Za razliku od neupadljive spoljašnjosti, unutrašnjost novog saundbara krije napredna tehnička rešenja. Ako smo dobro protumačili pomalo nedorečene specifikacije, C935U na prednjoj strani sadrži dvosistemske postavke za levi, centralni i desni kanal, dok se na krajevima fronta nalaze širokopojasne jedinice za surround kanale. Na gornjoj strani postavljeni su isti drajveri kao za gornje Atmos kanale, što znači da glavna jedinica sadrži ukupno 10 zvučničkih jedinica. Za pokretanje su upotrebljeni moduli klase D i snage 30 vati po kanalu, što u zbiru iznosi 210 vati. Kao drugi deo sistema prisutan je aktivni sabvufer jednako svedenog izgleda i prosečnog gabarita, koji se bežičnim putem povezuje s centralnom jedinicom. Niskotonska jedinica prečnika 203 milimetra postavljena je na boku, a za pogon je zadužena amplifikacija od 180 vati. Kao kod svih kompleta ovog tipa, komande na samom sabvuferu izostaju, već su na zadnjoj strani prisutni samo taster za ručno povezivanje s centralnom jedinicom (ukoliko automatski sistem zataji), LE dioda za signalizaciju statusa, bas-refleks port i priključak za strujni kabl.

Upotreba i zvuk

Pored osnovne funkcije u vidu kreiranja virtuelnog 5.1.2-kanalnog surround ugođaja, C935U obiluje dodatnim opcijama i, poput većine rivala, predstavlja svojevrsni centar kućne multimedije. Podrška za Dolby Atmos i DTS:X samo je početak njegovih mogućnosti, koje se nastavljaju prihvatanjem Ultra HD 60p, Dolby Vision, HDR10 i HLG video-materijala. Wi-fi povezivanje na frekvencijama od 2,4 i pet gigaherca obogaćeno je platformama Chromecast i DTS Play-Fi, koje omogućuju reprodukciju s lokalnih mrežnih skladišta i raznovrsnih internet muzičkih servisa, uz Spotify Connect integraciju. DTS Play-Fi aplikacija takođe omogućuje multirum povezivanje s kompatibilnim uređajima, dok namenska aplikacija TCL Home dopušta detaljna podešavanja zvuka i sporednih opcija. Najzad, na raspolaganju su blutut i AirPlay, kao i glasovni asistenti Google i Alexa, te reprodukcija s USB memorije.

C935U već na osnovnim podešavanjima pruža veoma dobar i uverljiv zvuk, ali za potpun ugođaj potrebno je iskoristiti tehnologiju AI Sonic-Adaptation. Postupak kalibracije sasvim je jednostavan i ne traje dugo, a obavlja se preko aplikacije, nakon čega je uređaj spreman da pruži maksimum. Tokom rada patentirana tehnologija Ray-Danz pokazuje prednosti kalibracije i usmerenih drajvera u odnosu na digitalnu obradu, pružajući upečatljiv virtuelni surround. Ovo je naročito primetno tokom reprodukcije Dolby Atmosa, kad C935U briljira u prikazu gornjih kanala, čineći pozornicu upadljivo raslojenom po visini. Dubina scene je takođe prisutna, pa je prostorni realizam na visokom nivou – ne sasvim kao kod čistokrvnih surround postavki, ali izuzetno uverljiv za dvodelni komplet. Rezolucija tonova veoma je dobra, što se ogleda u jasnim i razgovetnim dijalozima, ali C935U zahteva od korisnika odabir odgovarajućeg režima rada – ukoliko nakon filma pustite muziku, a zaboravite da prebacite predefinisani ekvilajzer u modalitet Music, zvuk će biti ispod proseka. Dakle, modaliteti nisu tu samo reda radi, već se proizvođač zaista posvetio podešavanjima koja će uvek predstaviti C935U u najboljem svetlu. Najniži opseg prilično je moćan – čak i moćniji nego što veličina sabvufera sugeriše – a prisustvo basa, iako imponuje tokom spektakularnih filmskih scena, ponekad može biti i preterano. Slažemo se da je to stvar ukusa, ali mi smo u nekoliko navrata morali da posegnemo za daljinskim upravljačem i primirimo razuzdane basove. U krajnjoj liniji, dobro je znati da pripadajući sabvufer ima više nego dovoljno snage, koju je lako ukrotiti.

Zaključak

Kao jedan od proizvođača koji stoje čvrsto na zemlji, TCL nastavlja da nudi sposobne, jednostavne i pristupačne saundbarove. Predstvljen kao prirodna evolucija prethodnih modela, novi C935U nastavlja započetu tradiciju, zadržavajući se u domenu sasvim prihvatljive cene i nudeći bogat set opcija.

TCL C935U
Konfiguracija: 5.1.2
Snaga sistema: 390 W
HDMI ulazi/izlazi: 2/1
Digitalni audio-ulazi: 1
Formati: Dolby Atmos, DTS:X
Dodatno: USB-A, blutut, AirPlay
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 1040 x 58 x 110 mm
Masa: 2,6 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 240 x 365 x 420 mm
Masa sabvufera: 5,5 kg
Cena: oko 600 evra
www.tcl.com/rs
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Jednostavna upotreba.
Velike mogućnosti.
Uverljiv virtuelni surround.
Odličan Dolby Atmos.
Generički izgled.
4