Bluesound POWERNODE 2i

Budućnost je stigla

Mlada kompanija Bluesound usmerena je ka stvaranju savremenih hi-fi uređaja s mrežnim povezivanjem koji objedinjuju više funkcija. Pred nama je POWERNODE 2i, integrisano pojačalo s dodatkom D/A konvertera i mrežnog plejera, koji je dostupan po veoma primamljivoj ceni.

Bluesound je odnedavno je prisutan i na našem tržištu, a u svetskim razmerama poznat je po izradi naprednih i elaboriranih hi-fi sprava koje sadrže najsavremenija tehnička rešenja. Ponuda kompanije nije posebno velika i trenutno obuhvata tri elektronske komponente, tri aktivna zvučnika, saundbar i sabvufer. Pored karakterističnog dizajna, uređaji dele mogućnost bežičnog povezivanja i centralizovane kontrole (multirum) – kombinacije su praktično neograničene, dozvoljavajući da svako osmisli sistem koji mu odgovara, bilo da je u pitanju sobna stereo-postavka, opremanje cele kuće ili poslovnog prostora.

Opis
Kao prvi model na našem testu našao se POWERNODE 2i, koji objedinjuje mrežni plejer, D/A konverter i integrisano pojačalo. Dizajn Bluesound komponenti je unificiran i uređaji se praktično razlikuju samo po visini. Osnov kućišta od 22×19 centimetara, uz visinu od svega sedam centimetara, čini ovaj uređaj izuzetno kompaktnim, a jednostavan dizajn u formi kvadra oplemenjen je zaobljenim uspravnim rubovima kako bi se izbegao kutijast izgled. Monotoniju ravnih i matiranih površina razbija vodoravni usek koji se proteže oko celog kućišta i izveden je u crnoj boji visokog sjaja – ovaj upušteni deo manje je upadljiv na uređaju crne boje, ali je na beloj verziji veoma efektan. Kućište je izrađeno od veoma kvalitetne i besprekorno obrađene plastike, koja deluje izdržljivo i trajno, ali predstavlja pravi magnet za otiske prstiju. Ipak, koncept ovog uređaja je takav da ćete ga, jednom kad ga postavite na mesto i povežete s ostatkom sistema, retko dodirivati, pa ovo ne treba shvatiti kao poseban nedostatak.

Iznenadila nas je veoma prostrana i precizno postavljena pozornica.

Za razliku od tradicionalne postavke kod koje su svi tasteri postavljeni na prednji panel, kod POWERNODE 2i se na frontu nalaze samo 3,5-milimetarski izlaz za slušalice i sasvim diskretan logotip kompanije, dok su komande smeštene na gornjoj strani. Centralni deo gornje strane zauzela je metalna mrežica za hlađenje, a u njenom središtu nalazi se panel sa pet osnovnih komandi koje su osvetljene i osetljive na dodir. Iako može delovati nepraktično jer, u teoriji, onemogućuje smeštanje uređaja na tesnu policu male visine, ovakvo rešenje zapravo je sasvim u skladu s „postavi i zaboravi“ filozofijom proizvođača, gde je kao primarni vid kontrole predviđena aplikacija.

Na zadnjoj strani, ipak, nailazimo na konvencionalnu postavku i priključke koje će svaki audiofil prepoznati. Iako je mala površina metalnog panela prouzrokovala relativnu zbijenost, svi konektori su dovoljno pristupačni, a ujedno i veoma čvrsto postavljeni. U središnjem delu nalaze se terminali za jedan par zvučnika, koji su izvedeni u kombinaciji pozlaćene metalne osnove i kvalitetne plastične oplate, a prihvataju sve popularne vidove povezivanja (gole žice, viljuške i banana-priključke). Ostatak priključaka smešten je na levom i gornjem delu, a tu su prisutna dva kombinovana 3,5-milimetarska ulaza, koji služe kao analogni ili digitalni ulazi (pomoću adaptera), zatim eternet i USB-A port, kao i izlaz za aktivni sabvufer. Garnituru kompletiraju IR izlaz, mini-USB port za servisnu primenu i IEC priključak za odvojivi strujni kabl.

Mogućnosti
Kao što smo već naveli, POWERNODE 2i u sebi sadrži kompletno integrisano pojačalo. Kako je sprava sastavljena tako da nismo mogli da je na jednostavan način otvorimo i zavirimo unutra, moramo se osloniti na relativno skromne dostupne podatke, kao i na činjenicu da Bluesound pripada Lenbrook grupi i da su pojedina rešenja preuzeta od bratske kompanije NAD. Amplifikacija izvedena u HybridDigital tehnologiji, koja se može sresti i u novoj generaciji NAD uređaja, pruža kontinualnu snagu od 60 vati po kanalu, pri otporu od osam oma. Patentirani HybridDigital sklop u digitalnom domenu objedinjuje i D/A konverter, koji može biti iskorišćen preko digitalnih ulaza ili za konverziju digitalnih fajlova strimovanih preko mreže.

Striming predstavlja drugu, jednako značajnu osobinu ovog uređaja, jer je kvalitetu reprodukcije preko mreže posvećena velika pažnja. Kao i preko digitalnih ulaza, POWERNODE 2i prihvata fajlove rezolucije do 192 kiloherca i 24 bita preko mreže, uz podršku za FLAC, WAV, MP3, ALAC, MQA i druge popularne formate. Pored reprodukcije s postojećih audioteka u lokalnoj mreži, podržan je zaista veliki broj onlajn muzičkih servisa, kao i internet radio-stanica, a mobilni uređaji mogu se povezati direktno, pomoću blutut veze sa aptX-HD kodekom. Osim toga, na raspolaganju su i dva linijska ulaza, pa se na POWERNODE 2i mogu povezati analogni izvori – pretpostavljamo da nakon njih sledi A/D konverzija jer se pojačanje signala obavlja u digitalnom domenu. Konačno, tu je USB-A port za reprodukciju s prenosivih memorija, dok frontalni izlaz pruža uživanje u muzici preko slušalica.

Test
Tokom slušnog testa veoma brzo postaje jasno da su stručnjaci iz NAD-a i te kako učestvovali u stvaranju ovog uređaja jer je zvuk veoma blizak novim modelima poznate kanadske kompanije. Reprodukcija deluje sveobuhvatno i homogeno, a posebno oduševljava da takav zvuk izlazi iz ovako male, pa uz to i višenamenske kutije. Dakle, ukoliko smo pomislili da je u kategoriji pojačala vreme stalo i da nema napretka – prevarili smo se.

Reprodukcija je izrazito fluidna, što doprinosi muzikalnosti testiranog Bluesounda. Sveukupni kolorit prezentacije odlično je izbalansiran, uz dobro odmerenu ravnotežu između preciznosti i topline, informacija i emocija. Tonovi su izuzetno čisti u celom opsegu, što je očekivano za uređaj ovog tipa, ali iznenadila nas je veoma prostrana i precizno postavljena pozornica. Ovo se posebno odnosi na pozicioniranje po širini jer POWERNODE 2i kreira zaista lepo razvučenu scenu, uz nešto slabiju rekreaciju po dubini.

Iako ne pruža ultimativnu masivnost i neobuzdan udarac u najdubljim tonovima, Bluesound donosi precizne basove, odlične definicije i fokus. Veoma brzi gornji basovi prepliću se s lakoćom, uz potpuno zadržavanje forme i jasne vremenske odrednice u trajanju tonova. Najniži deo spektra takođe je prisutan, ali neznatno povučen i sklonjen iz prvog plana, pa na taj način testirani uređaj sebi olakšava reprodukciju najzahtevnijih niskih nota.

Dinamičke vrednosti su veoma dobre, pa muzika zvuči živo i angažovano, ali nikada van kontrole. Naime, POWERNODE 2i čak i tokom najžešćih deonica zadržava određenu dozu odmerenosti i elaboriranosti, što ide u prilog prethodnoj tvrdnji o dobro usklađenoj reprodukciji. Ovo se može odlično čuti na albumu „Accident and Insurgency“ basiste Arnieja Somogyija i njegovog benda Ambulance: uvodna numera na pojedinim, slabijim uređajima može zvučati prilično haotično, ali Bluesound uspeva da očuva hijerarhiju i jasnoću prikaza bez gubitaka u temperamentu i izrazu umetnika.

U srednjem delu opsega tonovi su prirodni, što se može čuti u verodostojnom zvuku klavira i izraženoj gradaciji jačine i trajanja nota, uz jasnu separaciju odjeka. Bluesound uspeva da zadrži prirodan timbar i odbrani se od pada u kvalitetu prezentacije, čak i tokom veoma zahtevnih orkestarskih deonica, a jedino se može primetiti povremeni gubitak fokusa na ekstremima. Vokali su prikazani jednako verno i uz finese koje donose individualnost, a POWERNODE 21i s jednakim intenzitetom prenosi žestok, amplifikovani vokal na stadionskom koncertu i suptilnu, intimnu klupsku džez svirku.

Savremenost testiranog uređaja dolazi do izražaja i u pogledu kontrole, koja je bazirana na operativnom sistemu BluOS. Kontrolna aplikacija je zaista sveobuhvatna i pruža sve što se može poželeti, od pristupa lokalnim audio-fajlovima, preko onlajn servisa i internet radija, pa do multirum povezivanja i tonskih kontrola. Navigacija je jednostavna, a svi meniji pregledni i logično raspoređeni. Isto važi i za BluOS kontrolni panel za PC, uz napomenu da je tu situacija još preglednija usled većeg ekrana.

Zaključak
Kao veoma upotrebljiv uređaj, POWERNODE 2i prihvata praktično sve popularne izvore i uz to donosi obilje opcija, a sve to u kompaktnom i diskretnom pakovanju. Pored odličnog zvuka, Bluesound je posvetio jednaku pažnju lakoći upotrebe, pa se za sasvim prihvatljivu svotu novca dobija talentovana hi-fi sprava sa user-friendly interfejsom i podrškom za visokorezolutivne formate.

Bluesound POWERNODE 2i
Kontinualna snaga: 2x60 W na 8 oma
Izobličenja THD: 0,005%
Odnos signala i šuma: 110 dB
D/A konverter: 192 kHz/32-bit
Podržani formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, MQA, OGG, OPUS, WAV, WMA
Audio-ulazi: 2x kombinovani optički/3,5 mm
Mrežno povezivanje: LAN, wi-fi
Izlazi za zvučnike: 1 par
Izlaz za slušalice: 3,5 mm
Dodatno: USB-A, blutut aptX-HD, subwoofer out
Dimenzije (ŠxVxD): 220x70x190 mm
Masa: 1,72 kg
Cena: 900 evra
4Audio, 011/770-4320
Bluesound POWERNODE 2i
Kompaktno i diskretno kućište.Odličan BluOS.Fluidna i muzikalna prezentacija.Odmeren i detaljan zvuk.
Ne podržava DSD.
4.5Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac