Panasonic RP-HTX80B

Bežični retro

Iako mnogi proizvođači dodaju svojim uređajima retro elemente u dizajnu, Panasonic je novim slušalicama RP-HTX80B u potpunosti podario izgled prestižnih modela iz zlatnog doba hi-fija.

Zaobljeni i pomalo izduženi rezonatori izrađeni su od plastike, dok se na unutrašnjoj strani nalaze jastučići s penastim ispunom, presvučeni imitacijom kože. Nosač slušalica ima metalnu osnovu koja je obložena tankim tapaciranim slojem, a spoj s rezonatorima izveden je pomoću takih metalnih okvira, koji ujedno služe kao klizači za podešavanje obima. RP-HTX80B dostupne su u četiri boje, a primerak na našem testu bio je u crnom finišu, s nekoliko gunmetal detalja i hromiranim površinama s logotipom kompanije. Osim sjajnog vizuelnog utiska, ove slušalice donose veoma solidan kvalitet izrade: spojevi su čvrsti i precizni, a podešavanje obima odvija se potpuno glatko.

RP-HTX80B reprodukuju veoma dobro uravnotežene niske tonove.

Ipak, svaka sličnost sa slušalicama od pre više decenija završava se na dizajnu jer RP-HTX80B raspolažu savremenim tehničkim rešenjima. Unutar rezonatora smeštene su zvučničke jedinice prečnika 40 milimetara, koje su opremljene neodimijumskim magnetima, dok je za povezivanje predviđen blutut u verziji 4.1. Tasteri za kontrolu glasnoće i reprodukcije postavljeni su na desnom rezonatoru, a ujedno služe za blutut uparivanje i upravljanje telefonskim pozivima jer su RP-HTX80B opremljene mikrofonom. Neposredno uz tastere smešten je i USB port za punjenje interne baterije kapaciteta 430 miliamper-sati.

Test
Tokom upotrebe slušalice iz Panasonica veoma brzo pokazuju zavidnu udobnost, čemu doprinosi relativno mala masa. Generalno, iako se svrstavaju među over-ear slušalice, RP-HTX80B su dovoljno kompaktne da se mogu lagodno koristiti u pokretu, a jedini nedostatak ogleda se u nemogućnosti preklapanja.

Za razliku od većine savremenih slušalica (naročito s blutut vezom), koje često pružaju prenaglašen bas, RP-HTX80B reprodukuju veoma dobro uravnotežene niske tonove. Iako će mlađe generacije možda zameriti odsustvo udaračkog basa, koji nadglasava sve ostalo, mi smo zaista uživali u odlično odmerenim niskim tonovima. Ovo je zasluga Acoustic Bass Control filtera, koji usaglašava basove s ostatkom spektra i pruža dovoljno čvrste i precizne, a ujedno prijatno mekane najniže note.

Srednji tonovi donose uspešan kompromis između preciznosti i prijatnih, toplijih nota. Prezentacija je jasna i čista, čemu doprinosi odlična zvučna izolacija iako sistem za aktivno suzbijanje buke okruženja izostaje. Iste osobine prenose se na najviši deo opsega, koji je pre plemenit nego prodoran. Količina detalja dovoljna je za kreiranje prostrane pozornice, pa reprodukcija ostavlja utisak celovitosti.

U pogledu nedostataka, tokom svakodnevne upotrebe najviše nedostaje mogućnost sklapanja kako bi se slušalice lakše spakovale u torbu ili ranac. Takođe, istinski audiofili poželeće prisustvo standardnog audio-ulaza, koji bi omogućio povezivanje ozbiljnijeg headampa kako bi se mogućnosti ovih slušalica iskoristile u potpunosti tokom kućne upotrebe. S druge strane, RP-HTX80B ovo nadomešćuju izdašnom baterijom, izraženim komforom i, konačno, odličnim zvukom, što ih čini izuzetno dobrim izborom u klasi.

Panasonic RP-HTX80B
Sistem: aktivne
Tip: zatvorene
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
Povezivanje: blutut v4.1
Interna baterija: 430 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: oko 190 g
Cena: oko 100 evra
www.panasonic.com/rs
Panasonic RP-HTX80B
Sjajan retro dizajn.Izuzetan komfor.Prijatna i celovita prezentacija.Odlično odmeren bas.
Ne mogu se sklopiti.Samo blutut povezivanje.
4.1Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac