Harman Kardon Enchant 1300 & Enchant Subwoofer

Očarani zvukom

Iako predstavljaju zasebne modele, pripadnost istoj seriji čini da su Enchant 1300 i Enchhant Subwoofer stvoreni jedno za drugo, uklapajući se u savršenu celinu i pružajući sjajan surround ugođaj.

Kao zamenu za saundbarove serija Sabre i Omni, renomirana prekookeanska kompanija je na proteklom IFA sajmu u Berlinu predstavila potpuno novu liniju pod nazivom Enchant. Nova serija trenutno se sastoji od saundbarova Enchant 800 i Enchant 1300, a oznaka ujedno govori da je reč o modelima sa osam, odnosno 13 kanala. Serija je upotpunjena aktivnim sabvuferom Enchant Subwoofer, koji se odlikuje bežičnim povezivanjem i snagom od 200 vati.

Enchant 1300
S obzirom na to da kod saundbarova, u skladu s njihovom namenom, nema previše prostora za dizajnerske akrobacije, proizvođač je odlučio da kod novog modela zadrži sasvim konvencionalnu formu kućišta. Jednostavan oblik izduženog kvadra dužine čak 112 centimetara ublažen je zaobljenim ivicama, a detaljniji pregled ukazuje da Harman Kardon ovaj model pozicionira u premijum segment. Kvalitet izrade je na veoma visokom nivou, uz besprekorno uklopljene detalje poput hromiranih obruba na kućištu. Enchant 1300 preko svih uspravnih površina ima prevučeno kvalitetno platno, dok je gornja strana izvedena u matiranom finišu, sa četiri tastera i logotipom kompanije u središnjem delu. Pomoću ovih tastera može se uključiti uređaj, odabrati ulaz i podešavati glasnoća. Na zadnjoj strani podeljen na dva upuštena segmenta, nalazi se panel s priključcima. Ovde nailazimo na tri HDMI ulaza i jedan izlaz, uz dodatni analogni 3,5-milimetarski i digitalni optički ulaz, kao i USB-A port za priključivanje eksternih skladišta.

Enchant pokazuje klasu izgledom, ali pre svega zvukom.

Ipak, najmoćnije oružje Enchant saundbara skriveno je od pogleda: u pitanju je garnitura od 13 zvučničkih jedinica, koje su raspoređene na prednjoj i bočnim stranama kućišta. Na levom i desnom delu fronta smeštena su po četiri drajvera prečnika 50 milimetara, dok se u središtu nalaze još dva istovetna drajvera, uz dodatak jednog 20-milimetarskog visokotonca. Pored toga, unutar posebnih usmerivača na bokovima postavljene su još dve visokotonske jedinice prečnika 25 milimetara, a na zadnjoj strani nalaze se tri bas-refleks otvora sa zasebnim transmisionim kanalima unutar kućišta. Harman Kardon navodi kontinualnu snagu od 120 vati – kako detaljnije informacije izostaju, pretpostavljamo da je reč o amplifikaciji u klasi D. Pored toga, naveden je frekvencijski opseg od 71 herc do 20 kiloherca, uz zvučni pritisak od 93 decibela i jedan odsto izobličenja.

U pogledu mogućnosti, Enchant 1300 se predstavlja kao veoma sposobna i, u nekim segmentima, inovativna sprava. Pored navedenih vidova povezivanja, na raspolaganju su wi-fi i blutut, uz podršku za Chromecast – ako ste ikada koristili ovu Google platformu za audio-striming, onda znate da jednostavnije od toga teško da je moguće, što predstavlja veliki plus za Enchant. Pored toga, USB port podržava reprodukciju visokorezolutivnih zapisa do 192 kiloherca i 24 bita. Naravno, kvalitet slike nije zanemaren, pa ovde nailazimo na podršku za 4K rezoluciju i HDR materijal, uz standarde HDCP 2.2 i ARC.

Enchant Subwoofer
Kako u svakom pogledu predstavlja idealnog partnera za Enchant saundbarove, aktivni Enchant Subwoofer izveden je u istom dizajnerskom stilu, s kućištem presvučenim kvalitetnim platnom, zaobljenim ivicama i matiranom gornjom stranom. U čvrstom i akustički umrtvljenom kabinetu nalazi se niskotonska jedinica prečnika 254 milimetra, koju pokreće pojačalo od 200 vati kontinualne, odnosno 400 vati vršne snage, što mu omogućava da se spusti do 35 herca. Pored priključka za strujni kabl, na zadnjoj strani nalaze se samo bas-refleks otvor i taster za bežično uparivanje – kako fizički priključci izostaju, pretpostavljamo da se ovaj sabvufer može koristiti samo sa Enchant saundbarovima.

Test
Komplet iz Harmana već na samom početku testa pokazuje koliko je jednostavan za korišćenje, dozvoljavajući kontrolu glasnoće preko daljinskog upravljača našeg televizora. Usredsređenost na zabavu nastavlja se veoma brzim bežičnim uparivanjem saundbara i sabvufera – jednom povezani, ova dva uređaja nastaviće da funkcionišu kao celina, sa automatskim pobuđivanjem sabvufera od strane saundbara.

Zvuk ovog kompleta zaista je impresivan, pa smo istinski uživali gledajući “First Man” u 4K rezoluciji. Ova dramatična istinita priča ne bi bila tako upečatljiva da nije adekvatne zvučne podloge, a Enchant se pokazao kao savršen izbor. Od potmule grmljavine moćnih raketnih motora, pa do sitnih, škriputavih zvukova oplate letelice u vakuumskoj tišini svemira, sve je prikazano savršeno jasno, uz besprekornu sinhronizaciju i odsustvo neželjenih odjeka. Ovo je naročito važno jer Enchant postiže virtuelni 13-kanalni surround pomoću napredne MultiBeam tehnologije, uz odbijanje zvučnih talasa od zidova prostorije. AMC kalibracija (Automatic MultiBeam Calibration) se, opet, obavlja sasvim jednostavno i potpuno je automatizovana. Dovoljno je pritisnuti taster na daljinskom upravljaču, a Enchant će pomoću zvučnih talasa i integrisanog mikrofona mapirati prostoriju i prilagoditi parametre reprodukcije. Naravno, postupak je potrebno ponoviti pri svakoj promeni pozicije saundbara.

Zahvaljujući MultiBeam tehnologiji, Enchant sistem koristi čitavu prostoriju kao svoje igralište, kreirajući pozornicu koja zaista okružuje gledaoce i stavlja ih u središte zbivanja. Za precizno trodimenzionalno pozicioniranje posebno su zaslužne bočne jedinice, koje bez teškoća šalju efekte u uglove prostorije, pa čak i iza auditorijuma. Pri svemu tome, tonovi su odlično definisani u celom opsegu, bez izobličenja i zamućenja ni tokom veoma zahtevnih sekvenci. Drugim rečima, Enchant pokazuje klasu izgledom, ali pre svega zvukom, koji je potpuno dorastao pristupačnijim surround kompletima tradicionalnog formata – da biste primetili da bi bas katkad mogao biti još dublji, gotovo u supsoničnoj zoni, potrebno je da imate zaista mnogo iskustva sa surround sistemima najviše klase.

Pored odličnog višekanalnog zvuka, Enchant se pokazuje kao sasvim prihvatljiv izbor za uživanje u muzici, čak i ukoliko ste okoreli audiofil. Veliki broj drajvera daje masivan i pun, bogat zvuk, uz zrno plemenite topline, koje odvaja ovaj komplet od pristupačnijih konkurenata. Pored toga, velika širina saundbara rezultira lepo razvučenom pozornicom, uz solidan dinamički opseg zahvaljujući sposobnom sabvuferu. Zvuk se može korigovati pomoću četiri predefinisana režima – Standard, Music, Movie i Voice, dok peti modalitet Personal omogućava podešavanje niskotonskog opsega po želji korisnika.

Zaključak
Pored sjajnih dodatnih opcija kao što su Chromecast i podrška za 192 kHz/24-bitski audio, najveća snaga ovog kompleta ogleda se u MultiBeam tehnologiji, koja ispunjava obećanje o vrtoglavom 13.1-kanalnom zvuku iz samo dva uređaja. Stoga, ukoliko razmišljate o istinskom surround ugođaju bez postavljanja gomile zvučnika i kablova po sobi, Enchant može biti savršen izbor.

Harman Kardon Enchant 1300 & Enchant Subwoofer
Broj kanala: 13.1
Ukupna snaga sistema: 320 W
Frekvencijski opseg: 35 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 1%
Topologija: 1x20 mm + 2x25 mm visokotonac, 10x50 mm širokopojasni, 1x254 mm sabvufer
HDMI ulazi/izlazi: 3/1
Digitalni audio ulazi: 1x optički
Analogni audio-ulazi: 1x3,5 mm
Dodatno: wi-fi, USB-A, blutut
Dimenzije saundbara (ŠxVxD): 1.120x65x125 mm
Masa saundbara: 5,65 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 296x400x296 mm
Masa sabvufera: 14,9 kg
Ukupna cena sistema: 1.725 evra
AVL projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Elegantan i luksuzan dizajn.
Jednostavna upotreba.
Sjajan MultiBeam surround.
Precizan 3D zvuk.
Bas bi mogao biti dublji.
4.7