Sony BDP-S6700

Više od blu-rej plejera

Iako ne reprodukuje izvorne 4K UHD diskove, BDP-S6700 donosi „sledeću najbolju stvar“ u vidu konverzije svakog video-materijala na nivo približan 4K kvalitetu, uz obilje drugih funkcija i po sasvim pristupačnoj ceni.

Poput svih drugih fizičkih medija, optički diskovi prodaju se sve slabije, dok kupovina i striming sadržaji preko interneta iz godine u godinu obaraju sve rekorde. Ipak, veliki broj korisnika i dalje uživa u fizičkim medijima i svemu što oni donose – od otpakivanja novog diska do čitanja bukleta – ili jednostavno imaju velike i raznovrsne audio-video kolekcije, kojih ne žele da se odreknu. Stoga će optički mediji još dugo biti među nama, uprkos padu potražnje, pa veliki proizvođači i dalje razvijaju i predstavljaju nove modele. Jedan od njih je i Sony, koji trenutno samo na našem tržištu nudi sedam blu-rej plejera, a mi vam ovom prilikom predstavljamo model BDP-S6700.

It`s a Sony
Za razliku od moćnije serije UBP, koja stiže u kućištu pune hi-fi širine (430 mm), BDP-S6700 je upakovan u znatno kompaktniji gabarit, što ga čini veoma praktičnim i nezahtevnim za smeštanje. Na prvi pogled, dizajn je prepoznatljivo sonijevski, uglast i po mnogima neinspirativan, ali nakon dužeg druženja uočavaju se idealne proporcije, koje uređaju daju eleganciju i samosvojni stil. Kako spomenuta elegancija ne bi bila narušena, fioka za disk smeštena je ispod poklopca, koji prekriva oko tri četvrtine prednjeg panela, i na kojoj se nalazi samo veliki logotip proizvođača. Ostatak fronta na desnoj strani iskorišćen je za smeštaj dva savršeno uklopljena tastera (za uključivanje uređaja i otvaranje fioke), a potpuno ravnu površinu narušava samo USB-A port za priključivanje eksternih skladišta.

Sony donosi izrazito jasan i oštar prikaz.

Zadnja strana nastavlja se u jednostavnom i svedenom stilu, pa na njoj nailazimo samo na HDMI i digitalni koaksijalni audio-izlaz, uz mrežni port i priključak za spoljašnje napajanje. Iako malobrojni, prisutni konektori čvrsto su postavljeni i dodatno pričvršćeni zavrtnjima, pa testirani Sony ostavlja dovoljno dobar utisak u pogledu kvaliteta izrade.

U pogledu mogućnosti, BDP-S6700 se predstavlja kao izuzetno svestran uređaj. Optički čitač podržava gotovo sve tipove diskova, a kad su u pitanju video-formati, lista je skoro beskonačna i obuhvata sve što bi vam moglo zatrebati. Isto važi i za audio-formate, pa Sony podržava sve, od kompresovanih MP3 fajlova do visokorezolutivnih FLAC i DSD zapisa.

Kao jedna od najvažnijih opcija, bez kojih se teško može računati na uspeh na današnjem tržištu, prisutno je mrežno povezivanje pomoću kabla ili bežičnim putem. DLNA sertifikat donosi kompatibilnost s ogromnim brojem uređaja i aplikacija, pa se za reprodukciju preko mreže može koristiti bilo koji softver s podrškom za DLNA. Pored toga, multirum opcija dozvoljava povezivanje s drugim Sonyjevim uređajima, poput bežičnih zvučnika, saundbarova ili slušalica, kao i striming audio i video sadržaja u okviru lokalne mreže.

Konačno, na raspolaganju je neizbežni blutut za direktnu vezu i reprodukciju sadržaja s mobilnih uređaja. Iako ne podržava Qualcommov aptX kodek, blutut je oplemenjen Sonyjevom tehnologijom LDAC koja omogućuje striming po znatno većoj bit-rati (do 990 kbps), pa u pogledu krajnjih rezultata konkuriše aptX-HD kodeku. Kao i kod aptXa, za ostvarivanje LDAC prenosa oba uređaja moraju podržavati ovaj kodek.

Slika i zvuk
Ipak, više od impresivnih mogućnosti, BDP-S6700 oduševljava kvalitetom reprodukcije. Kao uređaj kod kojeg su slika i zvuk na prvom mestu, Sony donosi izrazito jasan i oštar prikaz, koji ne gubi na kvalitetu i tokom veoma zahtevnih i dinamičnih scena. Boje su živopisne i prirodne, uz dubok i slojevit prikaz tamnih tonova i potpuno neprimetno nijansiranje. Prezentaciji boja doprinosi i patentirana Triluminos tehnologija, koju Sony razvija već godinama. Odličan i veoma veran prikaz finih detalja, poput teksture materijala, posebno dolazi do izražaja na većim ekranima, pa testirani plejer predstavlja sjajnog partnera za televizore velike dijagonale.

Iako ne doseže visine izvornog Ultra HD materijala, 4K Upscaling tehnologija pravi razliku u odnosu na Full HD, čineći sliku bolje definisanom, detaljnijom i jasnijom. Ali, ova tehnologija pokazuje se u još boljem svetlu uz materijale niže rezolucije, pa će udahnuti novi život već zastareloj kolekciji DVD filmova. Pored toga, ukoliko posedujete televizor sa 3D opcijom, treba reći da je BDP-S6700 osposobljen za konvertovanje svakog materijala u trodimenzionalni prikaz.

Kad je u pitanju zvučna podloga, Sony je takođe na visini zadatka. Surround zvuk je jasan i detaljan, s precizno prikazanim efektima, pa predstavlja savršenu pratnju za dešavanja na ekranu. Na kraju testa rešili smo da se poigramo, pa smo stavili BDP-S6700 u ulogu audio-strimera, koji koaksijalnim kablom prosleđuje digitalni signal eksternom D/A konverteru. Rezultati su bili neočekivano dobri, s lepo uravnoteženom zvučnom slikom, solidnom količinom detalja i zrnom topline koja muzici daje emocije. Očekivano, krajni kvalitet reprodukcije umnogome zavisi od kvaliteta materijala, ali Sony pruža sasvim pitak i prijatan zvuk i iz kompresovanih formata zahvaljujući tehnologiji Digital Music Enhancer.

Pored odličnog kvaliteta slike i zvuka, BDP-S6700 nas je obradovao tečnim radom i brzim odzivom, što je zasluga dvojezgarnog procesora u srcu sistema. Meniji su pregledni i dobro organizovani, a interfejs jednostavan i intuitivan pri upotrebi. Isto se može reći i za Sonyjevu aplikaciju SideView, koja sliži za upravljanje i reprodukciju preko mobilnih uređaja.

Zaključak
Ukoliko vam nije neophodan plejer s podrškom za izvorni 4K i ako ne tražite uređaj koji će privlačiti pažnju svojom pojavom, Sony BDP-S6700 predstavlja istinskog favorita iz senke. Ovaj uređaj će vam pružiti sjajnu sliku i zvuk uz nepregledan spisak mogućnosti i dodatnih opcija, brz rad u svim režimima i jednostavnu kontrolu svih funkcija, a sve to po sasvim pristupačnoj ceni.

Sony BDP-S6700
Mediji: BD, DVD, CD, SACD
Video-formati: 3GP, ASF, AVI, FLV, M2TS, MKV, MP4, MOV, MPEG, WMV
Audio-formati: AAC, AIFF, ALAC, APE, Dolby Digital, DSD, DTS, FLAC, LPCM, MP3, OGG, WAV, WMA
Digitalni izlazi: HDMI i koaksijalni
Mrežno povezivanje: LAN i wi-fi
Dodatno: USB-A, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 255x39x192 mm
Masa: 0,9 kg
Cena: oko 130 evra
www.sony.rs
Sony BDP-S6700
Ogromne mogućnosti.Precizna i detaljna slika.Živopisne i prirodne boje.Odličan zvuk.
Samo prosečan kvalitet izrade.
4.3Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Reprodukcija
Vrednost za novac