iFi Audio xCAN

Snagaš za slušalice

Novi talas uređaja iz ifija je stigao. Pročitajte kako radi najnoviji prenosni pojačivač za slušalice s DAC-om i po čemu je različit od sličnih uređaja ovog proizvođača.

Ova britanska kompanija s high-end pedigreom jedna je od najdinamičnijih na audio-sceni sa svojim zanimljivim i pristupačnim inovacijama i definitivno sve boljim soničnim performansama. Novi prenosni uređaj s oznakom xCAN zamenjuje dosadašnje pojačivače za slušalice Micro iCAN SE i nano iCAN. Kako se pojavio u isto vreme s uređajem xDSD identične spoljašnjosti, otklonićemo eventualnu zabunu: dok je xDSD prenosni DAC i pojačivač za slušalice, xCAN je prvenstveno ovo drugo, i to znatno veće snage, s DAC-om. U ifiju su procenili da je mobilno tržište dovoljno segmentirano da će oba uređaja pronaći svoje džepove u koje će se smestiti.

xCAN ima dva analogna ulaza: klasičan 3,5-milimetarski tropolni za izlaz iz mobilnog telefona ili drugog prenosivog izvora i 2,5 TRRS (četvoropolni) za simetričnu vezu. Pored analognih ulaza, tu je i blutut veza s AptX i AAC kodecima, koja omogućava bežično povezivanje s izvorima poput mobilnih telefona, uz vrlo dobar kvalitet zvuka za ovu vezu. Blutut je SoC, ali on ovde vrši samo ulogu prijema. S njega signal odlazi na ESS Sabre Hyperstream čipset, u kome se obavljaju korekcije džitera u signalu i konverziji i sama D/A konverzija. Analogni signal se kroz ceo uređaj vodi simetrično. Na ulazu se nalazi kolo za analognu atenuaciju W990 VST sa 114 koraka, kojim se upravlja preko beskonačne obrtne kontrole na prednjoj strani. Nakon toga, signal dolazi u ekvilajzer za niski i niži srednji opseg, ovde nazvane XBass II i presence. Ravna karakteristika, posebno na prenosivim slušalicama, nije idealna za slušanje. Ove dve kontrole služe da se odziv u kritičnim opsezima slušalica popravi i bude prirodniji i, umesto DSP-a, rade u analognom domenu. Ova dva filtera se mogu koristiti pojedinčano ili zajedno. Pojačivač je srazmerno velike snage i radi sa slušalicama impedanse od 16 do 600 oma, u koje isporučuje 600 mW preko obične i čak jedan vat po kanalu preko simetrične veze.

Spoljašnjost xCAN-a je ista kao kod xDSD: osetljiva na otiske prstiju, ali solidna u ruci. U kompletu s uređajem se dobija USB C kabl, simetrični/SE adapter, kojim se čak i s običnim slušalicama preslušavanje smanjuje za oko polovinu, čičak za piggy-backing na mobilni telefon i vrećica za čuvanje.

Korišćenje
xCAN je zgodnih dimenzija i ne predstavlja teret tokom nošenja – da biste izbegli prepun džep, udobnije je nositi ga odvojeno od telefona. Bežična veza ga, isto tako, čini pogodnim za prenošenje i slušanje u kući. USB-C konekcija, nažalost, služi samo za punjenje, a ispod nje je mali indikator baterije. Po uključivanju, pritiskom na srednje dugme, blutut ulazi u mod otkrivanja, a o povezivanju vas obaveštava svetlosni indikator koji takođe menja boju u zavisnosti od nivoa glasnoće. Dugme za kontrolu glasnoće se intiuitivno nalazi i kad je uređaj u džepu. Pritiskom na selektor filtera dobijate XBassII (prema podešavanju na zadnjoj strani – bas, srednji opseg ili oba), 3D+, koji izdiže visoki spektar ili oba. Dugim pritiskom na ovaj taster gasi se blutut veza da bi ustupila mesto analognom ulazu. Mali glitch se sastoji u tome što je za ponovno aktiviranje blututa potrebno isključiti i ponovo uključiti uređaj.

xCAN smo prvo testirali sa običnim in-ear slušalicama za iPhone, preko blutut konekcije. Odmah se može čuti znatno poboljšanje u zvuku, pre svega u glasnoći, koja ne iscrpljuje kapacitet telefona i ne uvodi ga u izobličenja. Bez uključenih filtera glasnoća je udružena s čistim i prostornijim zvukom, više basa i više energije, s većim prostorom između kanala. Jasno je da je u xCAN ugrađena veoma ozbiljna elektronika. Mana ovih, ali i mnogih drugih in-ear slušalica jeste to što ni u jednom trenutku ne možete biti sasvim sigurni da li je muzika koju slušate nešto “tanje” snimljena ili su slušalice krenule da lagano isklizavaju. Odlična kompenzacija za inače tanji zvuk in-ear slušalica jesu ponuđeni filteri. Uključivanjem XBassII bas i presence filtera dobija se umereni loudness efekat, a sa 3D+ filterom iskričaviji visoki, koji zbog prvog filtera hoće malo i da se povuku.

Sa slušalicama Koss Porta Pro stvari zvuče sasvim drugačije: bogatstvo detalja, solidan bas, čisti opsezi bez presviravanja i odlična separacija kanala. Tu je i prilična prostornost zahvaljujući dual-mono topologiji. xCAN ima toliko snage da će pri pojačavanju pre ući u zasićene slušalice nego sâm uređaj.

Verovatno najbolji uređaj u svojoj klasi za aktivno slušanje preko slušalica ipak je pokazao i poneku manu: nakon testa kritičkog slušanja autor je imao više propuštenih poziva na mobilnom telefonu. xCAN, naime, ne samo da nema dvosmernu vezu s telefonom koja bi omogućila obavljanje razgovora već ne preuzima ni signalizaciju za poziv; prekid muzike je, naime, jedini znak da vas neko zove. I posle svođenja bombastičnih opisa i naziva za tehnologije koje, po pravilu, koristi ifi na realnu meru, xCAN nudi vrlo transparentan zvuk iz solidnog uređaja.

Zaključak
xCAN je vrlo kvalitetan prenosni pojačivač za slušalice u svojoj klasi i veličini. Sama vrsta uređaja podrazumeva da pre njega postoji izvor, a to će najčešće biti telefon s blututom i analognim izlazom. S oba ulaza xCAN daje vrlo čist i detaljan zvuk jer se njime zaobilaze problemi slušalica direktno u telefonu kao što su distorzija i trošenje baterije. Analogna kontrola boje zvuka popravlja nedostatke većine slušalica.

Jedina mana jeste nedostatak dvosmerne veze s mobilnim telefonom. To znači da nećete imati signalizaciju za poziv kroz slušalice i da ćete morati da ih skinete da biste odgovorili na poziv. Cena ove džepne spravice možda nije za zanemarivanje. Ako ste zaista zaljubljenik u zvuk u pokretu i posedujete odgovarajuće kvalitetne slušalice, cena za ovaj zvuk biće vam prihvatljiva.

iFi Audio xCAN
Analogni ulazi: 3,5 mm TRS, 2,5 mm TRRS balansirani
Digitalni ulaz: blutut (AptX, AAC)
Izlazi: 3,5 mm TRS, 2,5 mm TRRS balansirani
Frekventni opseg: 2 Hz - 200 kHz (±3 dB)
Odnos signal-šum: 121dBA
Impedansa slušalica: 16-600 Ω
Snaga: 600 mW (16 Ω, 3,5 SE izlaz), 1.000 mW (32 Ω, BAL izlaz)
Autonomija: do 8 sati
Cena: 349 evra
www.ifi-audio.com
iFi Audio xCAN
Velika rezerva snage.Čist zvuk.
Nema dvosmernu vezu s mobilnim telefonom.
0.0Overall Score