Atoll Electronique IN400se

Made in France

Pre 24 godine dva brata iz Francuske pokrenula su kompaniju Atoll Electronique s namerom da naprave pristupačne hi-fi komponente. Danas u ponudi imaju čak sedam integralnih pojačala, a mi predstavljamo najjači model.

Za audiofilsko ime Atoll mnogi nisu ni čuli, ali bi se prijatno iznenadili kad bi saznali da najpristupačnije pojačalo ove firme košta samo 400 evra. Zajedničko za celu gamu pojačala je da koriste MOS-FET tehnologiju, a da ih, pored toga, odlikuju visoki kvalitet izrade i svestranost, jer korisnik može odabrati pojačalo s MM/MC i DAC modulom ili bez njega. Moramo još reći da Atoll ima i tri pretpojačala i tri pojačala snage, pa je pred korisnikom zaista mnogo opcija.

Atoll IN400se se odlično snašao, a kako i ne bi uz toliku rezervu snage.

Kad već pominjemo francuske proizvođače audio-opreme, moramo naglasiti da su njihovi proizvodi jako cenjeni na svetskom, ali i domaćem tržištu. Pomenimo samo Devialet, Focal i Triangle, i već vidimo u jednoj ruci čašu dobrog crvenog vina, a u drugoj selekciju sireva.

IN400se

Kao što smo istakli, serija 400 predstavlja vrh ponude ovog proizvođača, te smo na test uzeli integrisano pojačalo, koje zapravo predstavlja drugu iteraciju. Prvi model IN400 je lansiran oko 2010. godine, dok je unapređeni model IN400se predstavljen pre tri-četiri godine. Pojačalo je smešteno u čelično kućište debljine dva milimetra, dok je prednji panel izrađen od aluminijuma i debeo je čak 10 milimetara. Počeli smo s opisom baš od prednjeg panela jer je veoma specifičan i nismo viđali slične oblike dosad. Ako na ovo pojačalo postavimo CD plejer CD400, onda ćemo dobiti jednu skladnu, zaokruženu celinu, i tek tada ćemo razumeti ideju proizvođača. Bočno se nalaze zanimljivo oblikovani hladnjaci, koji imaju veliku površinu disipacije.

Prednji panel poseduje samo dva velika kružna kontrolera, od kojih je jedan potenciometar glasnoće, a drugi selektor izvora. Iza njih se mogu primetiti crvena i plava boja karakteristična za boje francuske zastave. Prisutni su još i priključak za slušalice i matrični displej u plavoj boji. Zadnji panel poseduje jednostruke WBT terminale za zvučnike koji podržavaju sve konekcije. Tu je još i pet linijskih ulaza, jedan ulaz za by-pass, jedan XLR ulaz i jedan ulaz za DAC (USB-B). DAC podržava 24 bita i 196 kiloherca.

Atoll IN400se ima čak 160 vati snage na osam oma i 300 vati na četiri oma i napravljen je, naravno, u dual-mono konstrukciji. Izlazni tranzistori su MOS-FET i ima ih osam po kanalu, dok su ugrađeni Mundorf kondenzatori sa 93.400 mikrofarada. Pojačalo je konstruisano tako da prvih deset vati radi u klasi A, te da tek nakon toga ulazi u režim rada u klasi AB. Sada vam je jasnije zašto IN400se ima ovako velike hladnjake. Interesantno je da se kontrola glasnoće vrši putem atenuatora kompanije Texas Instruments, i to modela LM1972. Tranzistori su postavljeni po ivicama pojačala, uz same hladnjake, dok je sredina pojačala rezervisana za torusni transformator od 1.015 volt-ampera. Iza torusa su pomenuti kondenzatori, čak 12 komada. U kompaniji objašnjavaju koliko su važna brza napajanja – kad se postavi veliki kondenzator, on ima veliki potencijal za smeštanje struje, ali nedostatak se ogleda u gubljenju harmonika. Zbog toga su u Atoll IN400se postavili više kondenzatora s manjim kapacitetom i vezali ih paralelno.

Daljinski upravljač koji se isporučuje uz ovo pojačalo je univerzalni i možete ga koristiti i za ostale Atollove uređaje, poput CD plejera, tjunera ili DAC-a. Moramo još napomenuti da je kompletno pojačalo izrađeno od delova nabavljenih u Evropskoj uniji, pretežno u Francuskoj.

Test
Za potrebe testa, Atoll IN400se smo povezali na zvučnike Elipson Legacy 3210, a kao izvor smo koristili cocktail Audio X45 Pro, a za analognu vezu smo koristili WireWorld interkonekte. Za razmrdavanje poslušali smo numeru “So What” Marcusa Millera sa albuma “A Night In Monte-Carlo”. Ova fanki izvedba daleko sporije originalne numere Milesa Davisa dobila je potpuno novo ruho na Fender Jazz basu gospodina Millera. Međutim, nama su se posebno dopale duvačke sekcije koje je Atoll izvukao do najfinije preciznosti. Da nas smesti blizu pozornice, svakako je zaslužan i odlični Elipson.

Sledeća numera na repertoaru uskoro postaje punoletna, a u pitanju je prva pesma na albumu “Matt’s Mood” britanskog benda po imenu Matt Bianco. Iako mnogi misle da je Matt Bianco ime frontmena benda, ovo je samo alijas, a numera “Ordinary Day” se često mogla čuti na našem sajmu audio-video tehnike. Još jednom, obratite pažnju na fantastične perkusije, kao i na tople vokale koje svaki dobar hi-fi sistem mora verno da prikaže. Atoll IN400se se odlično snašao, a kako i ne bi uz toliku rezervu snage.

Zaključak

Atoll Electronique je kompanija koja odoleva modernim vremenima i koja se uspešno izborila da sačuva svoju proizvodnju u matičnoj zemlji. Pored konvencionalnih pojačala, sposobna je i da napravi odlične strimere, a jedan all-in-one model imali smo prilike da testiramo u novembru prošle godine – SDA200 Signature. Ono što je sigurno jeste da iz široke lepeze Atollovih proizvoda možete odabrati nešto što odgovara vašem ukusu i dubini džepa. Što se tiče dizajna proizvoda, možda se neće dopasti svima, ali moramo im skinuti kapu i pohvaliti njihovu hrabrost i inovativnost. Model IN400se ima puno snage, veoma je brzo i britko pojačalo, te ga preporučujemo u ozbiljnijim sistemima, jer će lako izaći na kraj i sa zahtevnijim zvučnicima.

Atoll Electronique IN400se
Kontinualna snaga: 2x160 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 5 Hz – 100 kHz
Izobličenja THD: 0,05%
Analognih ulaza: 5+XLR
Broj izlaza za zvučnike: 1
Dimenzije (ŠxVxD): 440x130x370 mm
Masa: 16 kg
Cena: 4.500 evra
M-Kabl, 066/000-966
Mnogo snage u rezervi.
Kvalitet izrade i smeli dizajn.
Odličan odnos cene i kvaliteta.
Dizajn se ne dopada baš svima.
4.5