Hegel H95

Veliko srce najmanjeg Hegela

Poznati norveški proizvođač sredinom prošle godine predstavio je osveženje na poziciji najpristupačnijeg integrisanog pojačala, kad je model H90 zamenjen novim H95. Dizajn je ostao nepromenjen, ali su poboljšanja ispod poklopca značajna.

Kompanija Hegel već duži niz godina nema u ponudi uobičajena integrisana pojačala, već svi modeli, pored amplifikacije, sadrže mrežni plejer i D/A konverter. Najmanji, H95, u ovom pogledu ne predstavlja izuzetak – naprotiv, jedan od njegovih najvećih aduta jeste upravo digitalna sekcija. Interni DAC preuzet je od znatno skupljeg modela H190, dok unapređena mrežna platforma podržava DLNA i UPnP protokole, uz mogućnost ažuriranja firmvera i naknadnog dodavanja novih mogućnosti.

Prepoznatljiv dizajn

Pri pogledu na novi model postaje jasno zašto je spoljašnjost ostala nepromenjena – Hegelov kućni dizajn, koji ima korene u skandinavskoj svedenosti, odličan je primer praktičnog minimalizma. Masivna prednja ploča od brušenog aluminijuma sadrži veliki OLED ekran u središtu, a levo i desno od njega nalaze se dve kružne komande, koje služe za odabir ulaza i kontrolu glasnoće. Simetriju narušava samo 6,35-milimetarski izlaz za slušalice na desnoj strani, a sveukupna pojava oplemenjena je blago zaobljenim frontom, pa će se H95, zahvaljujući nepretencioznoj eleganciji i savršeno odmerenim proporcijama, odlično uklopiti u zaista svako okruženje.

Zvučna slika zadržava celovitost pri velikim glasnoćama, bez promene tonskih karakteristika.

Pri pogledu na raspored priključaka na zadnjoj strani, testirano pojačalo pokazuje veliku sličnost sa skupljim modelom H120, a jedina razlika ogleda se u odsustvu balansiranih XLR ulaza. Ovde su na raspolaganju dva linijska RCA ulaza i jedan varijabilni izlaz za povezivanje eksternog izlaznog pojačala ili sabvufera, koji su smešteni u levom delu. Sredina je rezervisana za masivne zvučničke terminale, izvedene u kombinaciji pozlaćene metalne osnove i oplate od providne plastike. Uprkos masivnosti, terminali su postavljeni tako da omogućuju relativno lako priključivanje i glomaznih kablova, koji mogu biti povezani preko bananica, viljuški ili golih žica. U nastavku nailazimo na digitalne priključke, koji obuhvataju tri optička i po jedan koaksijalni i USB-B ulaz, kao i RJ45 mrežni priključak, dok se u desnom uglu nalazi IEC utičnica za odvojivi strujni kabl.

Pored aluminijumskog prednjeg panela, ostatak kućišta takođe je izrađen od metala – tačnije, od odlično obrađenog dvomilimetarskog lima, koji uređaju daje zavidnu masu i monolitnu čvrstinu. Posebno nam je drago što Hegel nije odstupio od sopstvenih principa kako bi što više spustio cenu početnog modela u ponudi, pa ispod poklopca pronalazimo dva torusna transformatora u patentiranom spoju koji proizvođač naziva DualPower. Napajanje je smešteno na levoj strani, dok se neposredno iza prednjeg panela nalazi aluminijumski hladnjak, uz koji su postavljena dva para izlaznih tranzistora. Poput skupljih modela, H95 je opremljen sistemima kao što su SoundEngine i DualAmp u amplifikaciji, koji obezbeđuju umanjenje izobličenja, povećan dinamički opseg i čistiji signal. Digitalna sekcija postavljena je u zadnjem delu, a ni tu se ne može primetiti štednja. Upravo suprotno, Hegel je opremio H95 digitalnom sekcijom preuzetom od skupljih modela, vodeći se idejom da danas većina korisnika upotrebljava digitalne izvore muzike, pa je važno da ovaj segment bude što kvalitetniji. U srcu digitalnog dela nalazi se tehnologija SynchroDAC, koja obavlja potpuno balansiranu obradu signala i potpomognuta je optimizovanim klokom za umanjenje vremenske neusklađenosti signala (džiter), a posebna pažnja posvećena je i USB portu za direktnu vezu s računarom.

Upotreba i zvuk

Iako se pri pogledu na svedenu spoljašnjost to ne bi naslutilo, H95 zapravo raspolaže solidnom količinom dodatnih opcija. Kroz sistem menija mogu se dobiti informacije o hardverskoj i softverskoj verziji uređaja, kao i o mrežnim parametrima, uz mogućnost provere i ažuriranja firmvera. Tu je i opcija automatskog odlaska u stendbaj modalitet, koja se takođe može podesiti kroz menije. Svim opcijama pristupa se samo preko pripadajućeg daljinskog upravljača s oznakom RC10, pa budućim vlasnicima savetujemo da ga brižljivo čuvaju.

U sastavu audio-sistema H95 potvrđuje svoju diskretnu pojavu, ali ujedno zrači prikrivenim autoritetom. Veliki OLED ekran izuzetno je pregledan i s veće udaljenosti, a krupna slova sasvim su čitljiva i nama koji se pravimo da nam ne trebaju naočare. Kako bi obezbedio dobar protok vazduha sa svih strana, proizvođač je postavio H95 na tri prilično visoke nožice, a tu je i Hegelov specijalitet u vidu tastera za stendbaj na donjoj strani kućišta. Ovaj taster smešten je neposredno ispod prednjeg panela i toliko je veliki da ga je nemoguće promašiti, pa predstavlja šarmantno i efektno rešenje za očuvanje minimalističkog fronta.

Iako pruža 15 vati manje po kanalu od modela H120, testirano pojačalo od samog početka se predstavlja kao čistokrvni Hegel. Pojedinačni tonovi veoma su čisti, ali ne i sterilni, pa H95 donosi vrlo dobru teksturu i uverljivo dočarava prepoznatljive akustičke odrednice različitih instrumenata. Tonska ravnoteža izuzetno je dobro odmerena, uz podjednaku zastupljenost svih delova spektra, ali još više od toga nas je oduševila dinamika. Iako 60 vati po kanalu na papiru ne deluje mnogo, Hegelova implementacija i prisustvo brojnih rešenja iz skupljih modela učinili su da se H95 ponaša potpuno linearno pri povećanju glasnoće: zvučna slika zadržava celovitost pri velikim glasnoćama, bez promene tonskih karakteristika, dok, s druge strane, tiho slušanje ne dovodi do gubitaka detalja i povlačenja bilo kog opsega.

Najniži tonovi su čvrsti i utegnuti, bez naznaka gubljenja definicije u najnižim registrima i uz zadržavanje prirodne boje tona, koja se tokom reprodukcije preslikava u basove koji imaju telo i masu. Nasuprot tome, svestrana priroda pojačala sposobna je za brz i odsečan prikaz gornjih basova, solidan atak i neosetno uklapanje sa srednjim opsegom. Srednji tonovi donose izuzetan spoj detaljnosti i prirodnosti, prezentujući muziku na fluidan, a ujedno veoma informativan način. Gornji deo spektra odiše detaljima koji su prikazani precizno i uz obilje vazduha, tvoreći pozornicu izdašne širine i – ukoliko uparite H95 s dovoljno sposobnim zvučnicima – dubine.

Iako smo Hegelov interni DAC uspeli da nadmašimo pomoću konvertera koji košta kao 2/3 testiranog uređaja, stoji činjenica da je H95 opremljen odličnom digitalnom sekcijom, koja je sasvim dorasla i – što je još važnije – odlično usaglašena sa amplifikacijom. Baš poput pojačala, njegov zvuk je precizan i detaljan, a zrno organske topline daje tonovima masu i prirodnost. Reprodukcija preko računara dodatno je pojednostavljena jer je u pitanju takozvani driverless DAC, za koji nije potrebno instalirati drajvere, već je automatski prepoznat od novijih operativnih sistema – mi smo se u ovo uverili uz Windows 10, ali ne znamo kako bi se H95 ponašao sa starijim sistemima. Slična jednostavnost odlikuje i mrežni plejer, koji podržava DLNA i UPnP protokole, što znači da se za reprodukciju može koristiti bilo koja DLNA i UPnP aplikacija. Tokom testiranja, kao i uvek, koristili smo softverski server Serviio i kontrolnu aplikaciju BubbleUPnP, i sve je funkcionisalo bez greške. S druge strane, treba napomenuti da je interni DAC, za današnje prilike, pomalo ograničen rezolucijom do 96 kiloherca i 24 bita za optički i USB ulaz, odnosno 192/24 preko koaksijalnog i mrežnog priključka, te da izostaje podrška za izvorni DSD ili MQA. Ovi formati se, naravno, mogu reprodukovati, ali tada softverski plejer (u našem slučaju Foobar2000) obavlja downsampling na najveću podržanu rezoluciju.

Moralni pobednik

Na kraju, moramo da priznamo da nam je najmanji Hegel za relativno kratko vreme prilično prirastao za srce: iako za broj skuplji H120 pruža više u apsolutnom smislu, H95 se tokom testa pokazao kao veoma srčana sprava, a razlika u snazi u korist jačeg modela doći će do izražaja samo kod znatno zahtevnijih zvučnika. S druge strane, potpuno ista digitalna sekcija i brojna zajednička tehnička rešenja čine H95 moralnim pobednikom, koji donosi izvanredan audiofilski užitak po znatno povoljnijoj ceni i pruža izuzetnu i dugoročnu vrednost za uložen novac.

Hegel H95
Kontinualna snaga: 2 x 60 W na 8 oma
Frekvencijski odziv: 5 Hz - 100 kHz
Damping faktor: >2000
Odnos signal-šum: >100 dB
Izobličenja THD: <0,01%
Analognih ulaza/izlaza: 2/1
Digitalnih ulaza/izlaza: 5/0
Broj izlaza za zvučnike: 2
Izlaz za slušalice: da
Dodatno: LAN, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 430x100x350 mm
Masa: 10,6 kg
Cena: 1.800 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Tradicionalno dobar kvalitet izrade.
Napredna tehnička rešenja.
Izuzetno uravnotežen zvuk.
Muzikalnost i definicija tonova.
Ništa vredno pomena.
4.6