Dynaudio Contour 30i

Definicija muzike

Aktuelna generacija Dynaudiove dugovečne i popularne serije Contour prošle godine je podvrgnuta tretmanu finih unapređenja kako bi postala još bolja.

Nakon pet generacija i više od 30 godina prisustva na tržištu, Dynaudiova serija Contour stekla je veliki ugled i brojne poklonike među audiofilima širom sveta. Poznati danski proizvođač nesumnjivo je svestan toga, kao i činjenice da je konkurencija žestoka, te da ne može sebi da dopusti spavanje na lovorikama. Zbog toga je prošlog proleća, nakon četiri godine tržišnog života, aktuelna serija Contour osvežena diskretnim, ali efektnim unapređenjima u unutrašnjosti, koje su obeležene dodatnim slovom i na kraju oznake.

Spolja i iznutra

Kako smo već spomenuli da su zvučnici iz nove serije Contour doživeli promene samo u unutrašnjosti, to podrazumeva da su dizajn i sveukupna pojava ostali nepromenjeni. Contour 30i stoga i dalje predstavljaju srednji model u seriji – u pitanju su podnostojeći zvučnici vitke siluete i visine 114 centimetara, koje će se odlično snaći u prostorijama srednje i nešto veće površine. Zaobljene ivice kabineta predstavljaju otklon od nekadašnjeg Dynaudiovog dizajna oštrih uglova i zasečenih rubova, ali je ovo prilagođavanje trendovima današnjice izvedeno na jedan diskretan i svrsishodan način. Contour 30i iz tog razloga i dalje predstavljaju oličenje svedene skandinavske elegancije, uz zadržavanje pojedinih tradicionalnih vrednosti, kao što su bokovi koji se sužavaju ka zadnjoj strani kako bi se umanjila pojava stojećih talasa u unutrašnjosti.

Kabinet unapređenih Contour zvučnika nije promenjen, što znači da je izrađen od medijapana srednje gustine, s bočnim zidovima od 16 milimetara, zadnjom stranom od 26 milimetara i prednjom debljine 38 milimetara. Očekivano, unutrašnjost kabineta opremljena je ojačanjima na ključnim mestima, uz unapređene površine za dampiranje, kod kojih je upotrebljeno znanje stečeno tokom konstrukcije novih serija Confidence i Evoke. Kako ništa ne bi prepustio slučaju, proizvođač je na gornji deo prednje strane, gde su smeštene zvučničke jedinice, postavio dodatno ojačanje u vidu besprekorno uklopljene aluminijumske ploče debljine 14 milimetara. Uzana i visoka zadnja strana udomila je dva bas-refleks otvora – u gornjem i srednjem delu, koji se protežu gotovo celom širinom panela. Metalna pločica s jednim parom WBT zvučničkih terminala vrhunskog kvaliteta pomerena je nagore i sada se nalazi neposredno ispod donjeg bas-refleks porta. Najzad, na kvalitet spoljašnjosti ne treba trošiti previše reči: Contour 30i dostupni su u finišu od prirodnog furnira oraha ili sivog hrasta, kao i u crnoj boji visokog sjaja, uz najviši stepen finalne obrade i savršenu uklopljenost do poslednjeg detalja.

Za razliku od neizmenjenih kabineta, zvučničke jedinice su druga priča i one zapravo donose najveće razlike u odnosu na prethodni model. Najveća pojedinačna promena jeste potpuno nova visokotonska jedinica Esotar 2i – ovaj poznati drajver, koji je tokom godina stekao veliki broj poklonika širom audiofilske populacije, i dalje je opremljen kalotnom tekstilnom membranom prečnika 28 milimetara, ali je smešten u veću komoru unutar kabineta. Iza membrane nalazi se kupola Hexis, koja služi za umanjenje unutrašnjih rezonancija kako bi se dodatno umanjila izobličenja i poboljšao odziv. Contour 30i izveden je u dvoiposistemskoj topologiji, što znači da se ispod visokotonca nalaze dve istovetne srednjetonsko-niskotonske jedinice. Ovi drajveri opremljeni su MSP (Magnesium Silicate Polymer) membranama prečnika 180 milimetara, s vidljivim prorezima za hlađenje na centralnom poklopcu i dvostrukim magnetima za pokretanje. Unutrašnja konstrukcija mid-basova dobila je poboljšani aluminijumski kalem dugog hoda, kao i potpuno novi Nomex centrator od aramidskih vlakana. Očekivano, izmenjene zvučničke jedinice uslovile su promene na skretnici: ona je i dalje drugog reda, s reznim frekvencijama na 300 i 2.200 herca, ali Dynaudio navodi da je dodatno zaravnjena kriva frekvencijskog odziva omogućila uklanjanje kola za korekciju impedanse, čime je celokupni dizajn postao jednostavniji, a put signala kraći.

Slušni test

Kako su se uređaji kanadskog proizvođača Simaudio već odavno dokazali kao odličan izbor za uparivanje s Dynaudio zvučnicima, za testiranje smo upotrebili integrisano pojačalo MOON 700i v2, dok se na poziciji izvora našao CD plejer kompanije Metronome, a sve je bilo povezano Transparent kablovima. Pokretani snažnom i stabilnom amplifikacijom, Contour 30i pokazali su, pre svega, fantastičnu trodimenzionalnu pozornicu, koja je povremeno izlazila daleko izvan okvira koje su zadale fizičke pozicije zvučnika i bila na tragu dobrog višekanalnog sistema. Na albumu „Amused to Death“ Rogera Watersa, koji se odlikuje velikom količinom sporednih ambijentalnih zvukova, ali i vrhunskom produkcijom, bez teškoća smo čuli tonove koji su bili pozicionirani sasvim sa strane u odnosu na zvučnike, stvarajući gotovo opipljivu prisutnost muzike u prostoru. Ništa manje izuzetno nije bilo ni dubinsko pozicioniranje, pa je, u saradnji s impresivnom mikrodinamikom, bilo veoma lako sasvim tačno odrediti položaj svake pojedinačne note. Impresivna separacija i definicija zasebnih nota dozvoljavaju jasan uvid u njihove fiziološke karakteristike, a savršeno precizno formirani alikvotni tonovi imaju za rezultat izrazito verodostojan prikaz. Drugim rečima, Contour 30i će sasvim jasno prikazati razlike između dva ista instrumenta, veoma bliskog kolorita, pritom se ponašajući kao da je to najlakša stvar na svetu.

Vratimo se na dinamiku: uz jednako dobro pojačalo, Contour 30i prikazaće makro i mikro dinamičke kvalitete koji brišu razlike između podnostojećih i regalskih zvučnika, donoseći savršenu jasnoću najtananijih finesa, kao što su pokreti usana, a u isto vreme će sve to podvući potmulom grmljavinom u pozadini. Nakon određenog vremena provedenog u slušanju, detalji poput udaljenosti pevača od mikrofona, sibilanata i načina izgovora pojedinačnih glasova počinju da se podrazumevaju, jer Dynaudio to obavlja na jedan sasvim nepretenciozan način, a beskrajna definicija probudiće nesvesnu želju za stalnim povećavanjem glasnoće – ovi zvučnici pravo su uveličavajuće staklo koje zadržava celovit i neizobličen prikaz i pri velikom pojačanju. Jednaki kvaliteti prisutni su i u makrodinamici, pa Contour 30i stvaraju snažne, ali smirene niske tonove, koji su besprekorno uobličeni. Čvrst temelj muzike prisutan je u ritam-sekciji, koja ima volumen i udarac pravih bubnjeva, uz precizno odmeren odjek i potpuno tihu podlogu između tonova.

Ipak, sve što smo dosad naveli ne bi bilo ni približno toliko značajno kad Contour 30i ne bi umeli da od svih tako savršenih tonova stvore muziku. Zahvaljujući skandinavski nenametljivoj prezentaciji, njihova muzikalnost nikad nije dovedena u pitanje, a detaljnost nikad ne prelazi u suvoparan i naporan prikaz. Reprodukcija je veoma fluidna, a tonovi se nadovezuju u neraskidivoj povezanosti, bez obzira na muzički pravac i zahtevnost materijala. Pored toga, ne bi bilo dovoljno reći da Contour 30i tokom reprodukcije sasvim ravnomerno i uravnoteženo prikazuju sve delove spektra: više od toga, oni imaju sposobnost naglašavanja bilo kog instrumenta ili vokala, u skladu s namerama tonskih inženjera. Stoga vokal u pojedinim numerama može biti jasno istaknut i isturen ka auditorijumu, a nakon njega primat može preuzeti instrument koji se nalazi u uglu pozornice, ali je, bez obzira na to, jasno izdvojen. Contour 30i takođe ima sposobnost koju smo i ranije sreli kod skupljih Dynaudio zvučnika, a koja se najbolje može opisati kao višestruki fokus – u pitanju je mogućnost istovremenog izdvajanja više instrumenata ili njihovih grupa, što je naročito izraženo tokom reprodukcije orkestarskih dela klasične muzike.

Od audiofila za audiofile

Iako nam je isprva delovalo nemoguće da će prethodni zvučnici Contour 30 biti nadmašeni u okvirima svoje klase, novi Contour 30i uspevaju u tome, i to u nekoliko disciplina. Posebno imponuje što je danska kompanija čitav posao obavila takoreći gratis, odnosno uz zadržavanje potpuno iste krajnje cene zvučnika – na današnjem tržištu, gde profit vodi glavnu reč, ovo je zabrinjavajuće redak slučaj. Kako bi pružili svoj maksimum, testirani zvučnici zahtevaju najmanje jednako kvalitetan ostatak sistema, ali njihov gabarit je takav da će moći dobro da funkcionišu i u prostorijama srednje veličine, pa stoga predstavljaju primamljivo rešenje i za nas koji živimo u stanovima. Stoga, ukoliko tragate za zvučnicima koji su napravljeni od audiofila za audiofile, postarajte se da vam Dynaudio Contour 30i budu pri vrhu liste.

Dynaudio Contour 30i
Preporučena snaga pojačala: do 300 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 32 Hz - 23 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 87 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 2x180 mm bas, 1x28 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 215x1.140x360 mm
Masa: 31,4 kg
Cena: 7.000 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Dinamički kvaliteti.
Verodostojan kolorit.
Precizna 3D pozornica.
Bolji zvuk po istoj ceni.
Zahtevaju jednako kvalitetan ostatak sistema.
4.5