Apple AirPods Pro

Budite Apple profesionalac

Šta je to što ima oznaku “pro” u nazivu, ima “pro” cenu, a nije za profesionalce? To su najnovije bežične slušalice iz Applea.

Pre nekoliko godina internetom je kružio mim u kome je glumac Džejk Džilenhol s belim bežičnim slušalicama u ušima konačno “pojeo” kablić čiji je jedan kraj uvek držao u ustima. Apple AirPods su učinile kraj njegovim mukama i uvele Apple na već raznovrsno tržište bežičnih portabl slušalica, kojim su dominirali JBL, Sennheiser, Sony, Panasonic i bezbroj bezimenih proizvođača i legalnih imitatora s veb-sajta Džeka Maa. Dok smo se navikavali na neobičan prizor sa dva bela štapića koji vire iz ušiju, ponosni vlasnici su se navikavali na sve više cene, kojima je Apple Tima Kuka, bitno drugačijeg brenda od onog koji je izgradio i ostavio iza sebe Stiv Džobs, vrednovao dodatke s logotipom jabuke jer AirPods nisu bile standardna oprema ni uz jedan uređaj.

Inovacija ili kaskanje

Da odmah demistifikujemo naziv ovih slušalica: “pro” nije više naziv za Apple uređaje namenjene produktivnosti ili profesionalcima, kao što je ranije bio slučaj s kompjuterima Mac Pro; sada on jednostavno označava top-modele. Šta je to što čini ove “pro” slušalice deblje forme i s kraćim drškicama, s cenom od oko 270 evra (u Srbiji oko 360 evra), boljim i u odnosu na prethodnika?

Aktivno poništavanje buke jedva da je novina, ali kod ove vrste slušalica ono odskače kvalitetom. Često se dešava da Apple poslednji uvede u svoje proizvode razne inovacije, kao što je bio slučaj sa USB-C vezom ili NFC tehnologijom, ali kad se to desi, to je po pravilu urađeno gotovo najbolje u klasi. AirPods Pro su najmanje i najlakše slušalice s ANC funkcijom. Da bi ona funkcionisala, potrebna je dobra akustička izolacija ušnog kanala, zbog čega AirPods Pro imaju silikonske umetke u tri veličine. Kako ovo zaptivanje može da stvori neprijatan pritisak u ušima, za izjednačavanje se brine poseban uski kanal koji vodi ka spolja. Produžeci na krajevima slušalica imaju ugrađene spoljne mikrofone. Dodirom na slušalice menja se mod između ANC i razgovora s nekim ko stoji blizu, bez potrebe da se skidaju slušalice. U unutrašnjosti kanala još dva mikrofona upoređuju zvuk i prosleđuju ga u čip s oznakom H1, koji ima višestruku ulogu: pojačanje, korekciju frekventnog odziva u ušnom kanalu u niskom i srednjem opsegu i kontinuirano praćenje poništavanja buke. Uzorkovanje se događa 300 puta u sekundi, a pridodata mu je i funkcija glasovne aktivacije “hej, Siri”. U praksi ne samo da ANC odlično funkcioniše u dinamičnom okruženju već i bitno unapređuje slušno iskustvo.

Kutijica za slušalice služi kao mali priručni punjač koji se vezuje za izvor preko USB-C kablića. Za razliku od konkurencije, ova je malih dimenzija i komotno staje u džep farmerki. Pored toga, ona ima i funkciju “prvog kontakta” za povezivanje s mobilnim uređajem: prinošenje telefonu ostvaruje prepoznavanje preko NFC veze i automatsko uparivanje. Za povezivanje s uređajima bez ove tehnologije dovoljno je pritisnuti dugme na zadnjoj strani kutijice i slušalice se povezuju običnim blutut uparivanjem, koje s novim H1 čipom ide prilično brzo. Uz doplatu možete dobiti kutijicu za bežično punjenje. Inače, Apple nudi svim kupcima besplatnu personalizaciju kutijice po želji. Dirljivo, zar ne.

Slušalice rade na protokolu blutut 5.0 i s kodekom AAC, koji nudi vrlo dobar kvalitet zvuka, ali bez aptX kodeka ove slušalice ostaju ograničene na SD kvalitet kako kod Apple, tako i kod Android korisnika.

Kvalitet zvuka je za svaku pohvalu. Nismo baš sigurni da su u stanju da reprodukuju visoku definiciju, ali poseduju vrlo jasan zvuk i dobru separaciju kanala, što se prevodi kao široka pozornica. Iako imaju aktivnu korekciju frekventnog odziva, nešto jači gornji bas-opseg ostaje karakterističan zvučni potpis.

Konačno, treba pomenuti i vodootpornost ovih slušalica klase IPX4, i to na znoj, kišu i kapi vode, a nikako na potapanje ili na mlaz iz česme.

Autonomija

Trajanje punjenja na in-ear bežičnim slušalicama jeste očekivano kratko, jer je veličina baterija ograničena njihovim fizičkim dimenzijama, i u praksi je kraće od deklarisanih šest, odnosno osam sati. Ukoliko se koriste samo za telefoniranje, AirPods će bez teškoća izdržati ceo dan. Kod slušanja muzike na srednjoj glasnoći trajanje punjenja je oko pet sati bez poništavanja buke, odnosno oko četiri sa uključenom ANC funkcijom napolju, dakle, oko pola sata kraće od običnih AirPods, ali s dodatom funkcijom. Dobra okolnost je to što petnaestak minuta dopunjavanja slušalica u kutijici daje oko sat vremena funkcionisanja.

Zaključak

Nekadašnja kompjuterska kompanija danas je telefonski gigant koji ostvaruje preko 60% prometa na mobilnim uređajima. Posledično, kompjuteri, koji predstavljaju desetak procenata biznisa Applea, poslednjih godina su u trećem planu, sa sve više hardverskih problema i novim operativnim sistemima koji postaju platforme za multimedijalnu zabavu. Performanse mobilnih uređaja zaostaju oko godinu dana za konkurencijom, a ažuriranja softvera sada već po pravilu pokvare nešto što je ranije besprekorno radilo, kao što je najnovije ažuriranje firmvera za ove slušalice poremetilo ANC performanse.

AirPods Pro je možda najbolji komad hardvera koji je Apple lansirao u poslednje vreme. Zvučno vrlo dobre slušalice, sa odlično implementiranim poništavanjem buke (najmanje i najlakše), zaista je zadovoljstvo slušati ih. Zahvaljujući novoj ergonomiji, praktično su neosetne za nošenje i ne izazivaju zamor i potrebu da ih se oslobodite. S druge strane, ostaje pitanje cene: čak i ako se apstrahuje njihova neobjašnjivo visoka cena u Srbiji (stotinak evra u odnosu na evropske zemlje), AirPods ostaju skup komad opcione opreme, koji verovatno najviše cilja na “najreligiozniji” deo Apple tabora, koji svoju vernost brendu plaća u vidu sve viših cena i sve većih kompromisa, često na sopstvenu štetu.

Apple AirPods Pro
Princip rada: dinamičke, in-ear
Topologija: jednosistemske, 6 mm
Frekvencijski opseg: 12 Hz – 20 kHz (-10 dB)
Masa: 5,4 g po slušalici
Cena: oko 370 €
www.apple.com
Apple AirPods Pro
Kompaktnost i udobnost.Odlično implementirano aktivno poništavanje buke.
Nekompatibilnost s HD protokolima.Nema kontrole glasnoće.
4.5Overall Score