Burson Playmate

Snaga u malom pakovanju

Od australijskog proizvođača Burson na test smo dobili Playmate, kombinaciju D/A konvertera i pojačala za slušalice. Zbog prisustva digitalne atenuacije Playmate se po potrebi može koristiti i kao pretpojačalo.

Uređaj je, u duhu industrijskog dizajna, smešten u kućište pravih i oštrih ivica. Prednju i zadnju stranicu čine paneli od brušenog aluminijuma, dok je ostatak kućišta izrađen od nešto tanjeg aluminijumskog profila. U želji da uređaj učine privlačnim i mlađim naraštajima, u Bursonu su odlučili da se celo kućište može smestiti u neiskorišćen 5.25” slot vašeg PC-a. Za takvu vrstu upotrebe na zadnjem panelu se, pored uobičajene utičnice za zidni ispravljač, nalazi i Molex konektor. Još jedan detalj posvećen takvoj upotrebi jeste i ulaz za mikrofon. Od digitalnih konekcija na raspolaganju su nam USB tipa B i optički TOSLINK ulaz na poleđini, dok se na prednjem panelu nalazi USB tipa C za konekciju mobilnih uređaja. Izlazni signal se može proslediti na par RCA konektora ili na 6,35-milimetarski izlaz za slušalice.

U srcu uređaja smešten je ES9038Q2M D/A konverter firme Sabre, dok se za prihvat USB signala koristi XMOS rešenje. Playmate će prihvatiti PCM format do 32 bita i čak 768 kiloherca, DXD, kao i native DSD format do maksimalnih DSD512. Napajačka sekcija je nazvana MCPS (Max Current Power Supply) i proizvođač s ponosom ističe nizak nivo šuma i količinu energije koju je ovo napajanje u stanju da isporuči. Sudeći po dostupnoj dokumentaciji, rekli bismo da je reč o vrsti prekidačkog napajanja. Jedna od posledica ovakvog rešenja jeste neobično snažno pojačalo za slušalice, koje je u stanju da isporuči do dva vata snage. Pritom, operacioni pojačivači unutar uređaja rade u klasi A, pa je kućište poprilično toplo na dodir prilikom rada. Digitalna atenuacija nivoa glasnoće koja je upotrebljena za slušalice takođe se može primeniti i na RCA izlazima, što daje mogućnost da DAC preuzme ulogu pretpojačala.

Uređaj se kontroliše pomoću jednog točkića i dva dugmeta. Daljinski upravljač je dostupan, ali se dokupljuje odvojeno i pritom podržava samo najosnovnije funkcije poput kontrole glasnoće i “mute” funkcije.

Test

Pre kritičkog slušanja poigrali smo se s nekoliko opcija koje se nalaze u podešavanjima uređaja, a pomenućemo nekoliko najznačajnijih. Pre svega, moguće je odabrati da Output bude u režimu rada “low” ili “high”, a funkcija utiče istovremeno na izlaz za slušalice kao i na linijski izlaz. Nama je zvuk dobijen u “high” režimu uvek delovao punije i življe, pa “low” režim preporučujemo samo ako koristite vrlo osetljive slušalice, niske impedanse, pa čujete pozadinski šum. Druga, jednako važna opcija naziva se DPLL. Reč je o nivou suzbijanja šuma (jitter) iz digitalne veze i može se podešavati nezavisno za PCM i DSD signale. Fabrički je postavljena na “high”, što predstavlja najstabilniju vezu sa izvorom signala, ali mi smo odabrali “low” podešavanje i nismo imali problema u konekciji. Kao rezultat, bili smo nagrađeni nešto transparentnijim i življim zvukom. Finalno, proizvođač je ostavio mogućnost izbora digitalnih filtera, od kojh većina unosi suptilne promene. Nama se najviše svideo Linear Fast Roll-off, ali smatramo da se svako treba poigrati i odabrati filter po svom ukusu.

Nakon inicijalnog podešavanja i priključivanja uređaja na integrisano pojačalo i zvučnike, u ulozi DAC-a bez atenuacije glasnoće, zavrteli smo nekoliko poznatih numera. Pažnju su nam, pre svega, privukli bogati vokali. Mnoštvu detalja pridružen je osećaj prirodne boje i težine, pa su Sade i Susana Baca zvučale vrlo prisutno i realno. Prateći instrumenti imali su svoje jasno mesto u pozornici, vrlo zadovoljavajuće širine i pristojne dubine. U numeri “Time To Rest Your Weary Head” izvođačaJacoba Colliera uživali smo u intimnoj atmosferi, vrlo jasno prenesenim nijansama njegovog glasa i prevlačenju prstima po žicama akustične gitare. Slušanje smo nastavili uz nešto dinamičniji materijal, od hitova Beatlesa do Deep Purplea, a DAC je odlično držao ritam. Bas-note su pune, ali agilne, pa smo imali odličan uvid u brze bravure na bas-gitari. Uprkos svojoj energičnoj i istaknutoj prezentaciji, Playmate odbija da ikada zvuči grubo i sirovo. Nijedan deo zvučnog opsega ne odskače iz celine i ne skreće pažnju na sebe, pa možemo reći da je zvuk ovog uređaja zasta dobro izbalansiran i celovit.

Ako se, ipak, rešite da koristite internu digitalnu atenuaciju signala, zvuk će poprimiti nešto drugačiji karakter. Bas-note u tom slučaju bivaju blago zaobljene, a glasovima i instrumentima se dodaje doza topline. Visokofrekventni spektar će pritom postati za nijansu mekši i izgubiti nešto od svoje energičnosti i detaljnosti. Atenuacija, dakle, u zvuk unosi dozu topline i euforije, ali nauštrb definicije i rezolucije. Stoga smatramo da ovakav vid korišćenja nije dostojna zamena za kvalitetno namensko pretpojačalo.

Pojačalo za slušalice

Prolazeći ponovo kroz poznate numere, ali ovoga puta sa slušalicama, utvrdili smo da je osnovni karakter zvuka očuvan. Dobar balans koji smo primetili na linijskom izlazu prenosi se i na pojačalo za slušalice. Zvuk je direktnog i živahnog karaktera, ali celovit i bez delova frekventnog opsega koji bi vam privlačili pažnju. Pojačalo raspolaže zaista pozamašnom rezervom snage i ne stiče se utisak da ikada ostaje bez daha. Dinamika i odsečnost tona su zato uvek bile na nivou zadatka, bez obzira na muzički žanr. Detalj za koji smatramo da je mogao biti bolje izveden jeste deljena kontrola glasnoće. Naime, linijski izlaz i izlaz za slušalice dele isto podešavanje glasnoće, pa je prilikom promene izlaza neophodno voditi računa da ne biste pokrenuli slušalice pri zabrinjavajuće visokim glasnoćama.

Zaključak

Pre zaključka pomenućemo da za sve one željne avanture postoji i opcija izmene operacionih pojačivača. Proizvođač nudi nekoliko konfiguracija istih prilikom kupovine uređaja, ali je takođe obezbedio lak pristup podnožjima i uputstvo za naknadnu zamenu. Imajući u vidu da su diskretni operacioni pojačivači Burson V5, V6 itd. zapravo najprepoznatljiviji proizvodi kompanije, posvećenost tjuniranju i nadogradnji nas ne začuđuje. Naravno, mogu se koristiti i kompatibilni modeli drugih proizvođača.

Testirani model je osnovna varijanta sa NE5532 operacionim pojačivačima firme Texas Instruments i mi se u njihovu zamenu nismo upuštali. Burson Playmate ima takvu konfiguraciju da predstavlja uređaj koji nudi zaista puno za svoju cenu. Podrška formata prevazilazi realne potrebe većine korisnika, dok detalji posvećeni PC igračima ne znače da se ispod haube ne krije rasni audio-uređaj. Iako ga ne bismo koristili u ulozi pretpojačala, Playmate može poslužiti i u tu svrhu. Svoje prave talente ipak pokazuje tek u ulozi D/A konvertera, kao i pojačala za slušalice.

Burson Playmate
D/A konverter: Sabre ES9038Q2M
Podržani formati: PCM, DXD, Native DSD
PCM: do 32 bit / 768 kHz
DSD: do DSD512
Ulazi: USB-B, USB-C, optički Toslink
Izlazi: RCA / 6,35 mm za slušalice
Frekventni odziv: ±1 dB 0–35 kHz
THD: <0,002%
Izlazna impedansa (pojačalo za slušalice): <2 oma
Izlazna snaga (pojačalo za slušalice): 2 W na 32 oma, 0,1 W na 300 oma
Izlazna impedansa (RCA): 15 oma
Podržani OS: Win XP, 7, 8, 10 Mac OSX
Mobilni OS: iOS, Android (OTG)
Dimenzije (ŠxVxD): 210x145x45 mm
Cena: 399 $ + troškovi dostave
www.bursonaudio.com
Neutralan, bogat i direktan zvuk.
Potentno pojačalo za slušalice.
Mogućnost nadogradnje.
Daljinski upravljač se doplaćuje.
Boji zvuk u ulozi pretpojačala.
4