JBL Live 770NC

Novi predvodnik

Blutut slušalice Live 770NC donose sve što bi se moglo poželeti u svakodnevnoj upotrebi, uz zadržavanje pristupačne cene.

Ako nas sećanje dobro služi, serija Live predstavljena je pre nepunih pet godina, a trenutno je aktuelna treća generacija. Pored unapređenja postojećih modela, nova generacija donela je i potpuno novu perjanicu, kojoj je zaista teško naći nedostatak u pogledu mogućnosti. Kako bi zadržale manje dimenzije, Live 770NC opremljene su nešto manjim rezonatorima i jastučićima, pa ih svrstavamo u nezvaničnu kategoriju „kompaktnih over-ear slušalica“, koje će neminovno pritiskati ušne školjke po obodu. Ovalni dizajn rezonatora i istureni središnji deo poznati su nam s prethodnih generacija, dok u izradi prednjači plastika solidnog kvaliteta – osim na klizačima, koji su izrađeni od metala. Rezonatori se mogu podešavati po sve tri ose, uz klizače s podeocima koji dosta dobro drže, pa podešavanje obima predstavlja pravo uživanje. Gornji nosač u potpunosti je presvučen tkaninom – na gornjoj strani nešto grubljom kako bi se povećala izdržljivost i sprečilo klizanje, a na donjoj finijom i postavljenom prilično tvrdim ispunom. Nasuprot tome, jastučići su presvučeni nekom vrstom veštačke kože, uz unutrašnjost ispunjenu vrlo mekanom penom.

Već smo naveli da Live 770NC pružaju obilje opcija, a to se potvrđuje pri pregledu rezonatora. Na obodu levog rezonatora smešten je USB-C port za punjenje interne baterije, dok se na desnom nalaze prekidač za uključivanje i blutut uparivanje, tri višenamenska tastera za kontrolu glasnoće, reprodukcije i poziva, kao i komanda za upravljanje ANC sistemom. Postavku upotpunjuje priključak za 3,5-milimetarski audio-kabl, jer se Live 770NC mogu koristiti i u pasivnom režimu. Pored toga, panel desnog rezonatora osetljiv je na dodir i pomoću njega se takođe može upravljati reprodukcijom i pozivima, što predstavlja istinsko iznenađenje u ovoj cenovnoj kategoriji.

S tehničke strane, Live 770NC donose blutut u verziji 5,3, koji podržava LE Audio za manju potrošnju i istovremenu povezanost na dva uređaja. Napredni True Adaptive Noise Cancelling dopušta podešavanje ANC efekta po želji korisnika, kao i opciju Adaptive, kod koje se sistem automatski prilagođava okolnostima, a tu su i Ambient Aware i TalkThru, koji se takođe mogu podešavati. Frekvencijski opseg deklarisan je na 20 herca do 20 kiloherca u aktivnom režimu, dok sa eksternim pojačalom Live 770NC dobacuju čak do 40 kiloherca. Interna baterija od 850 miliamper-sati pruža do 50 sati autonomije uz upotrebu blutut veze i ANC sistema, a puni se za tri sata, uz brzo punjenje od pet minuta za četiri sata rada.

Upotreba i zvuk

Iako smo već navikli da JBL u širokom rasponu slušalica koristi 40-milimetarske jedinice, Live 770NC donose više rafiniranosti u odnosu na pristupačnije modele. Dinamika je veoma dobra, pa testirane slušalice bez problema iznose temperamentan stil i na trenutke prilično agresivnu električnu gitaru Džoa Bonamase na novom albumu “Blues Deluxe Vol. 2”. Atmosfera pojedinačnih numera prikazana je intimno i uverljivo, a Live 770NC, iako ne kreiraju posebno veliku pozornicu, poseduju muzikalnost koja se ne može sakriti – iz tog razloga su savršene za svakodnevno uživanje u muzici. Na prvo slušanje, detalja nema previše, međutim, nakon određenog vremena ustanovili smo da je zapravo sve tu – ili bar sve što je važno za celovit doživljaj muzike – a reprodukcija je ispunjena bogatim, sočnim tonovima. Dobra dinamika i adekvatna amplifikacija u praksi se prevode u živopisnu reprodukciju i snažan prenos emocija – bilo da je u pitanju optimistična “I Want To Shout About It”, vatrena “Lazy Poker Blues” ili klasična gitarska bluščina “Win-O”. Korišćenje ANC sistema u reprodukciju unosi diskretne promene, koje bismo najbolje opisali kao blagi laudnes u celom opsegu, ali je sveukupan kvalitet zvuka samo neznatno umanjen.

Slušalice su lake za kontrolu preko tastera i dobrog odziva na tač-panelu, ali, naravno, za sve opcije neophodno je instalirati aplikaciju JBL Headphones. Pored raznovrsnih podešavanja ANC sistema, ovde pronalazimo desetopojasni ekvilajzer i šest predefinisanih modaliteta, pa se zvuk može skrojiti po želji korisnika. Dodatne opcije obuhvataju Low Volume Dynamic EQ za tiho slušanje bez gubitaka u zvuku, Spatial Sound s režimima za muziku, filmove i gejming, samostalno prepoznavanje sadržaja, definisanje komandi na tač-panelu, automatsko isključivanje i još mnogo toga. Takođe, posebno je zanimljiva tehnologija Personi-Fi, koja na osnovu merenja podešava zvuk u skladu s vašim sluhom i oblikom ušnih školjki. Za proceduru merenja potrebno je odvojiti nekoliko minuta, nakon čega se dobijeni ekvilajzer može uključiti i isključiti po želji – u našem slučaju, korekcije su bile suptilne, ali dovoljno prisutne da poboljšaju reprodukciju. Live 770NC smo na kraju isprobali za telefonske razgovore i pokazale su se kao veoma sposobne u svim uslovima – sagovornici su nas uvek čuli glasno i razgovetno.

Zaključak

Pred završetak ovog teksta stiglo nam je i objašnjenje domaćeg distributera u pogledu izmenjene nomenklature u seriji Live. Naime, 770NC predstavljaju zamenu za 660NC, dok 670NC zamenjuju nekadašnje 460NC – dakle, sve oznake podignute su za stepenicu više, ali uz istovremeno spuštanje cena, što predstavlja zaista sjajnu vest. JBL Live 770NC su se na našem testu pokazale kao izuzetno svestrane slušalice, koje pružaju vrlo dobar zvuk i sve opcije koje bi se mogle poželeti, ali kad ih posmatramo kroz prizmu pristupačne cene, one predstavljaju ponudu koja se teško može nadmašiti.

JBL Live 770NC
Sistem: aktivne
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 40 kHz
Nivo zvučnog pritiska: 95 dB
Impedansa: 32
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
Povezivanje: blutut 5.3
Kapacitet baterije: 850 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 256 g
Cena: 170 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Bogate opcije.
Solidan ANC.
Dinamičan i temperamentan zvuk.
Prijatan kolorit.
Mogu pritiskati ušne školjke pri dužem slušanju.
4