Yamaha R-N800A

Švajcarski nožić hi-fija

Nakon lansiranja mrežnog risivera više klase R-N2000A, Yamaha je obnovila i pristupačniji deo ponude, koji donosi osveženi dizajn i funkcionalnost bez premca.

U hi-fi svetu Yamaha spada među retke proizvođače koje nije potrebno posebno predstavljati – nakon 136 godina postojanja, teško je zamisliti da postoji ljubitelj dobrog zvuka koji za nju nije čuo, a mnogi od nas započeli su svoje audiofilsko putovanje ili su u nekom trenutku posedovali uređaje ove japanske kompanije. Uprkos nemerljivom ugledu i uticaju, Yamaha se i dalje nalazi na prvoj liniji borbe za dobar zvuk, neumorno razvijajući uređaje koji idu ukorak s vremenom, a ponekad i predstavljaju vesnike hi-fi budućnosti.

Prepoznatljiv dizajn

Za razliku od ranijih modela, koji su zbog velikog displeja na prednjoj strani već na prvi pogled odavali da nisu u pitanju obični dvokanalni pojačavači, nova generacija vizuelno je izmenjena, tako da ju je teško razlikovati od integrisanih pojačala. Nekada istaknuti displej sada je skriven u donjem delu fronta, koji je izveden od crnog akrila, pa se novi R-N800A lako može zameniti za integrisano pojačalo A-S701, recimo. Ostatak prednjeg panela izrađen je od aluminijuma i sasvim je jednostavnog izgleda, bez posebnih dizajnerskih ukrasa, pa testirana Yamaha ostavlja nenametljiv utisak – naročito u crnoj boji. U skladu s retro izgledom koji Yamaha neguje već godinama, frontom dominiraju rotacione komande, koje predvodi velika komanda za glasnoću u desnom delu. Sledi višenamenska kružna komanda za kretanje kroz menije, a za njom su postavljene četiri vitke i izdužene komande za podešavanje visokih i niskih tonova, balansa i varijabilnog laudnesa. Centralna postavka završava se kružnim selektorom aktivnog ulaza, a preostali tasteri prilično su sitni i diskretni, ali ništa manje značajni. Pored komande za uključivanje, na levoj strani prisutan je taster za odabir parova zvučnika, dok se u desnom delu nalaze komande Preset i Return, kao i Yamahin specijalitet – Pure Direct, koji isključuje sva nepotrebna kola i prethodna podešavanja, obezbeđujući najkraći put signala i zvuk najbliži izvornom zapisu. Postavku upotpunjuju 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i priključak za YPAO mikrofon, kojim ćemo se više baviti kasnije.

Već letimičan pogled na zadnju stranu dovoljan je da ukaže na izuzetnu funkcionalnost ove Yamahe. Na levoj strani smeštena su četiri analogna RCA ulaza, od kojih je jedan opremljen gramofonskim pretpojačalom za MM zvučnice, a tu je i izlaz za eksterna pojačala snage. Za digitalne izvore predviđeno je ukupno pet ulaza – po dva koaksijalna i optička, kao i USB-B port, dok su ispod njih smešteni priključak za radio-antenu i izlaz za aktivni sabvufer. Jedan od najznačajnijih aduta ovog uređaja jeste mrežno povezivanje, koje se može obaviti putem kabla ili bežično, a tu je i nezaobilazni blutut. Ako bismo želeli da cepidlačimo, mogli bismo da zamerimo odsustvo sve popularnijeg HDMI eARC porta, koji omogućuje jednostavnu integraciju televizora i drugih video-izvora u audio-sistem, ali R-N800A to nadoknađuje obiljem drugih priključaka. Središte zadnje strane zauzelo je osam zvučničkih terminala, koji se mogu koristiti za povezivanje dva para zvučnika ili za bi-wire vezu. Terminali su obloženi plastikom osrednjeg kvaliteta, ali se ispod nje nalaze priključci od čistog mesinga, koji prihvataju sve tipove terminacije – preporučujemo bananice, jer prostora nema previše. Konačno, na desnom delu smeštena je IEC utičnica za odvojivi strujni kabl.

Komponente i mogućnosti

S obzirom na to da R-N800A pripada donjem delu ponude, kućište je izvedeno uobičajeno, ali dovoljno kvalitetno. Jednodelni poklopac obuhvata gornju i bočne strane i opremljen je velikim brojem proreza za hlađenje, a ispod njega nailazimo na čvrstu šasiju od dvomilimetarskog lima, s dodatnim nosačima za pojedine elemente i središnjom uzdužnom prečkom za dodatno ukrućenje. Levi deo unutrašnjosti zauzela je sekcija napajanja s EI transformatorom, dok se u središtu nalazi izlazni stepen. Proizvođač navodi da je amplifikacija izvedena u simetričnoj ToP-ART postavci, a primećujemo odvojene aluminijumske hladnjake i komplementarne parove izlaznih tranzistora Sanken A1694 i C4467 – i to dva para po kanalu. Zadnji deo kućišta prilično je gusto popunjen s više štampanih ploča, na kojima se nalaze digitalna sekcija, mrežna platforma, gramofonsko pretpojačalo i drugi elementi, pa nismo uspeli da otkrijemo sve važne komponente. Ipak, na gornjoj ploči pronašli smo DSP kolo iz kompanije Texas Instruments, kao i čip za D/A konverziju ESS ES9080Q.

Kad su u pitanju mogućnosti, pojačavački deo testiranog uređaja pruža 100 vati po kanalu u punom opsegu. Digitalna sekcija podržava PCM u rezoluciji do 384 kiloherca i 32 bita, kao i DSD256 (11,2 MHz), a mrežna platforma je, naravno, MusicCast, koji Yamaha razvija već dugi niz godina. Ova platforma integriše praktično sve što bi vam moglo zatrebati, uključujući Spotify, Tidal i mnoge druge onlajn muzičke servise, a ujedno omogućuje upravljanje uređajem, kao i multirum uvezivanje više kompatibilnih uređaja u centralizovani audio-sistem. Nakon amplifikacije, D/A konvertera i strimera, tu je tjuner za FM, DAB i DAB+ radio-stanice sa 40 memorijskih mesta, a u dodatne opcije ubrajamo blutut povezivanje, MM gramofonsku sekciju i pojačalo za slušalice. Dakle, koji god tip izvora da koristite, R-N800A će ga podržati – potrebno je samo da povežete zvučnike.

Upotreba i zvuk

Na početku praktičnog dela testiranja na R-N800A smo priključili regalske kutije Triangle Esprit 40th Comčte, a zatim je došao na red Yamahin specijalitet, u vidu patentirane kalibracije YPAO-R.S.C. (Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer – Reflected Sound Control). Ova tehnologija postaje jedan od Yamahinih specijaliteta, jer kod svake nove generacije funkcioniše sve bolje i srećemo je u sve većem broju uređaja. Postupak je sasvim jednostavan, a potrebno je samo priključiti YPAO mikrofon i postaviti ga na poziciju za slušanje. Merenja traju manje od jednog minuta, nakon čega se uređaj automatski podešava prema dobijenim rezultatima, a YPAO optimizacija može se po želji uključiti i isključiti kroz aplikaciju. Trenutno je aktuelna peta verzija aplikacije MusicCast, kod koje su već sve dečje bolesti preležane i koja pruža brz odziv i besprekornu stabilnost. Veliki broj funkcija neminovno donosi složeniju postavku, pa je potrebno malo vremena kako bi se zapamtile sve opcije koje se često koriste, ali, i pored toga, smatramo da je Yamaha obavila odličan posao u pogledu preglednosti i intuitivnosti.

U prvom delu testiranja R-N800A smo koristili kao pojačalo i DAC preko USB veze, dok je kao transport služio PC muzički server. Zvuk ove Yamahe je generalno na nešto svetlijoj strani skale, ali bez prelaska u neprijatnu oštrinu i tonove oštre poput žileta. Zapravo, note su prilično suptilne, a R-N800A je nešto svetliji prikaz uspešno preokrenuo u svoju korist kako bi što bolje prikazao detalje. Finese su stoga predstavljene prilično dobro, čak i kad su u pitanju veoma diskretne pozadinske note ili ambijentalni tonovi. Uz kvalitetan snimak, Yamaha će pružiti odličan uvid u pojedinačne tonove – ne toliko u pogledu slojevitosti, ali zato kroz upečatljivo prostorno pozicioniranje, jasnu ocrtanost i vremensku tačnost. Suptilan pristup najbolje se primećuje u gornjem delu spektra, koji obiluje veoma finim, gotovo lirskim notama, ali prijatan kolorit ne znači i umanjenu masu. U ovom smislu, note su prilično realno odmerene, što testiranu Yamahu predstavlja kao uređaj verodostojnog kolorita, koji je ujedno prilično pitom i zahvalan za dugačke slušne sesije.

U srednjem opsegu R-N800A se predstavlja kao vrlo svestrana sprava, koja je sposobna za analitičan prikaz, ali i za oštriji, čvršći zvuk. Ovo je potvrdio i prelazak na ELAC Uni-Fi UB52 – iako su manji od Triangle bukšelfova, ovi zvučnici su malo siroviji i žustriji, pa su nam pružili bolji uvid u rokerske sposobnosti testirane Yamahe. Srednji opseg je precizan i čist, tonski prilično neutralan i, opet, bez previše slojevitih tonova, ali uz jasan oblik i masu pojedinačnih nota. R-N800A je takođe reagovao na promenu zvučnika kroz razlike u pozornici, pa je scena s ELAC-ima postala nešto uža, ali uz povećanu dubinu i izraženiji trodimenzionalni prikaz. Pitoma energičnost zamenjena je za agresivniji, povremeno brutalan pristup, koji bez teškoća prezentuje distorzične gitare ili prodornu trubu, a isto tako jasno prikazuje nedostatke u produkciji muzičkog materijala. Dakle, iako potiče iz donjeg dela ponude, R-N800A se pokazuje kao istinska audiofilska sprava koja je još kako sposobna da prikaže razlike kod ostatka sistema.

Iako se u hi-fi sistemima više klase obično podrazumeva sve veći stepen separacije uređaja, kod Yamahe smo dobili odličan primer onoga što dobra integracija može da ponudi. Naime, prelazak na integrisani strimer nije doneo nikakve razlike u zvuku – naravno, kad se koriste iste verzije albuma. Poređenje istih zapisa s računara preko USB veze i kroz mrežu, kad je isti računar prvo transport, a zatim server, pokazalo je da je mrežni plejer savršeno integrisan, a odsustvo eksternih kablova i višestrukih spojeva svelo je mogućnost neželjenog zagađenja signala na najmanju meru. Reprodukcija je stoga nastavljena u istom maniru, uz lepo uobličene i precizne tonove. Donji deo spektra donosi vrlo prijemčiv spoj snage i nenametljivosti, pa se može reći da Yamaha gradi temelj zvuka koji je uvek prisutan, ali nikad ne nadglasava ostale opsege. Snaga amplifikacije dovoljna je da zatrese prozore bez gubitka definicije, dok su u gornjim basovima prisutni brzina i odsečnost. Dobra makrodinamička svojstva podržana su odličnom mikrodinamikom, pa u niskim tonovima ne nedostaje detalja.

Zaključak

Japanski proizvođač po ko zna koji put pokazuje zašto je i dalje u samom vrhu, naročito kad su u pitanju pristupačnije kategorije. Njihovi uređaji možda ni u čemu nisu najbolji, ali su u svim disciplinama vrlo dobri, što ih čini sjajnim rešenjem za raznolike audiofilske potrebe. Sve opcije su odlično promišljene i funkcionišu bez pogovora, a kvalitet reprodukcije pružiće dugogodišnje uživanje u hi-fi zvuku. Zbog svega toga Yamaha je jedan od prvih proizvođača koji nam pada na pamet kad nas sapatnici koji tek ulaze u hi-fi pitaju za preporuku – a nakon testa novog mrežnog risivera R-N800A, znamo da će tako biti i ubuduće.

Yamaha R-N800A
Kontinualna snaga: 2 x 100 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Damping faktor: >240
Izobličenja THD: 0,07%
Analogni ulazi: 4
Digitalni ulazi: 5
Broj izlaza za zvučnike: 2 + 2
D/A konverter: ESS ES9080Q
Rezolucija: PCM 384/32, DSD256
Formati: AIFF, DSD, FLAC, MP3, PCM, WAV, WMA
Izlaz za slušalice: da
Daljinski upravljač: sistemski
Tjuner: FM/DAB/DAB+, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: YPAO, LAN, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 435 x 151 x 395 mm
Masa: 11,4 kg
Cena: 1.100 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Velike mogućnosti.
Odlična integracija mrežnog plejera.
Detaljan i suptilan zvuk.
Verodostojan kolorit.
HDMI eARC upotpunio bi funkcionalnost.
4.2