Triangle Esprit 40th Anniversary Comète

Pristupačna avangarda

Iako na fotografijama mogu delovati uobičajeno poput još jednih bukšelfova u nizu, Esprit 40th Comète prilično su daleko od običnih zvučnika – verujte nam na reč ili, još bolje, iskoristite prvu priliku da se i sami uverite.

Tokom protekle dve i po godine, koliko je Triangle ponovo prisutan na našem tržištu, kroz nekoliko testova upoznali smo se sa istorijatom ove francuske kompanije. Njena dobra reputacija u svetskim okvirima utemeljena je u stalnom istraživanju i razvoju novih tehnologija i rešenja, kvalitetnoj izradi, povoljnoj cenovnoj politici i odličnom zvuku. Ponuda hi-fi zvučnika obuhvata četiri osnovne serije, ali je Triangle za proslavu četrdesetog rođendana predstavio najpopularnije modele iz serije Esprit u unapređenom izdanju – pred nama je Esprit Comète u jubilarnoj verziji, koja nosi dodatnu oznaku 40th Anniversary Limited Edition.

Tehnologija i luksuz

Iako nas je Triangle navikao da i od njihovih najpristupačnijih modela očekujemo vrlo dobru završnu obradu, jubilarni Comète bukšelfovi već na prvi pogled prevazilaze najsmelija očekivanja. Finiš od prirodnog furnira uklopljen je apsolutno savršeno i dodatno oplemenjen višeslojnim lakom visokog sjaja, čija dubina ukazuje na pažljivo ručno poliranje. Za razliku od mnogih konkurenata, kod kojih visoki sjaj seže do granice kiča, Triangle je jedan od retkih proizvođača koji je ovo primenio sa ukusom – ili bar onako kako se nama sviđa, dodajući ovim jednostavnim kutijama dozu istinskog luksuza. Primerci na našem testu bili su izvedeni u novom Golden Oak finišu, a na raspolaganju su još Santos Rosewood i Blond Sycamore. Kabinet ima oblik kvadra i odlikuje se čistim linijama i ravnim površinama, ali treba imati u vidu da Esprit 40th Comète, s visinom od 40 centimetara, spadaju među nešto veće regalske zvučnike.

Prednja strana udomila je dvosistemsku topologiju, koju predvodi visokotonac sa oznakom TZ2520MG. Ovaj drajver prilično je duboko usađen u veliki usmerivač – hornu, uz istureni špicasti deo, koji poboljšava disperziju i ujedno štiti membranu. Kalotna membrana prečnika 25 milimetara izrađena je od magnezijuma anodizovanog u ružičastozlatnu boju, a iza nje se nalazi zasebna kompresiona komora. Ispod visokotonca smeštena je srednjetonsko-niskotonska jedinica sa 165-milimetarskom membranom od celuloznih vlakana, koja je prepoznatljiva po beloj boji i hromiranom prstenu. Ova membrana opremljena je gumenim vešanjem, dok se u središtu nalazi poklopac za prašinu. U dnu fronta smeštena su dva bas-refleks otvora manjeg prečnika – ovo nas je posebno obradovalo jer ukazuje na to da bi Esprit 40th Comète, uprkos većim dimenzijama, mogli da budu manje zahtevni u pogledu prostora. Pregled zadnje strane otkrio nam je veliki panel od četkanog aluminijuma, takođe u ružičastozlatnoj nijansi, na kom je smešten jedan par terminala. Zvučnički terminali su vrlo kvalitetni i dovoljno razmaknuti za prihvat krupnih kablova i svih tipova priključaka. U donjem delu navedeni su osnovni tehnički podaci i serijski brojevi zvučnika, ali i oznake jubilarne serije i numeracije – jer će Esprit 40th Comète biti proizvedeni u ograničenoj seriji od 2.000 parova.

Triangle na ovim zvučnicima primenjuje oprobana tehnička rešenja, pa je kabinet izrađen od MDF medijapana povećane gustine, koji je preuzet iz skupljih serija Signature i Magellan. Zidovi imaju debljinu od 20 do 23 milimetra, a u unutrašnjosti su postavljena brojna ojačanja na ključnim mestima. Skretnica je izvedena od probranih komponenti, kao što su zavojnice motane na vazduhu, kondenzatori od metaliziranog poliestera i keramički otpornici. Interno ožičenje takođe je unapređeno po ugledu na seriju Signature i sadrži kablove s dva međusobno izolovana provodnika od bakra oslobođenog primesa kiseonika, koji su smešteni u dodatni PVC omotač. Najzad, uz Esprit 40th Comète su ponuđeni namenski stalci S04, koji omogućuju pričvršćivanje zvučnika pomoću šrafova kako bi se cela konstrukcija dodatno ukrutila. Ovi stalci takođe se mogu napuniti materijalom po želji da bi se dodatno umanjile vibracije, a za smeštaj kablova predviđen je skriveni kanal. Za kontakt s podlogom mogu se koristiti aluminijumski šiljci ili gumirane stope – s mogućnošću podešavanja visine u oba slučaja.

Slušni test

Uprkos nešto većem gabaritu, Esprit 40th Comète su se u praksi pokazali kao prilično nezahtevni u pogledu prostora, ali i jednostavni za pozicioniranje – nepunih 40 centimetara od zadnjeg zida i blaga zaokrenutost ka idealnoj poziciji za slušanje (toe-in) bili su dovoljni da zvučnici prodišu punim plućima. Nismo sigurni da li su naši primerci već radili ili su bili potpuno novi, ali smo ipak primetili određena poboljšanja kako je vreme odmicalo. Ovo se najpre čulo u najnižem delu spektra, koji je u početku zvučao nedovoljno masivno i pomalo šuplje. Poput drugih Triangle zvučnika koje smo testirali, Esprit 40th Comète nisu šampioni čvrstih basova, ali su tokom testiranja zvučali sve bolje i bolje u ovom segmentu, da bi na kraju pružili više dubine i masivniji, snažniji bas. Dakle, basovi se ne spuštaju posebno nisko i od kutija ove veličine obično očekujemo više, ali su nam je imponovale zaista sjajna detaljnost i preciznost dubokih tonova. Više od toga, Esprit 40th Comète donose retko izražajne duboke tonove, kod kojih se mogu uočiti jasne razlike u koloritu, materijalu instrumenta ili, recimo, poziciji na kojoj je palica udarila bubanj. Druga značajna stvar jeste fluidnost – ovi zvučnici izrazito su muzikalni i to uspevaju da prikažu čak i u donjem opsegu, koji je toliko razigran da će vam sigurno izmamiti osmeh, a ponekad i naterati da ustanete i zaigrate.

Ipak, prava snaga ovih zvučnika krije se u srednjim i, naročito, visokim tonovima. Zahvaljujući elaboriranim rešenjima, visokotonac TZ2520MG kotira se veoma visoko na našoj listi visokotonskih jedinica, ne toliko zbog detalja – koji su svakako prisutni – već pre svega zbog fantastično jasnog prikazivanja najfinijih razlika u boji tona. Živopisni i izražajni prikaz, koji smo već naveli za basove, ovde je prisutan još mnogo više, pa su Esprit 40th Comète istinski šampioni verodostojnog kolorita. Njihova reprodukcija veoma je prirodna, a sve finese prikazane su na jedan relaksiran i neopterećujući način, nikada ne gubeći iz vida muziku kao jedinstvenu celinu. Zaista, ovi bukšelfovi omogućiće vam da na prilično ozbiljan, audiofilski način analizirate kvalitet tonskog zapisa, a da pritom sve vreme uživate u muzici. Kao spona između gornjeg i donjeg ekstrema, srednji tonovi jednako su raspevani i prezentuju svaki muzički materijal poletno, s velikom dozom entuzijazma, ali i uz zadržavanje verodostojnog kolorita.

Pogled na tehničke karakteristike, poput osetljivosti od 90 decibela i nominalne impedanse od osam oma, koja se spušta najniže do 4,2 oma, obećavao je da su Esprit 40th Comète nezahtevni za pogon. Ovo se potvrdilo u praksi, pa ih je naš Exposure 3010S2 pokretao prilično lako i, reklo bi se, do granica njihovih mogućnosti. Uz dobru amplifikaciju ovi zvučnici pružiće prilično prostranu pozornicu, koja je odlično razvijena po širini, ali i uz vrlo solidno dubinsko pozicioniranje. Veliki usmerivač visokotonca obavlja svoju ulogu veoma dobro, pa su pojedinačni tonovi ocrtani jasno, ali opet ne oštro – čak ni onda kad se to očekuje od muzičkog materijala. Jednostavno, ovi zvučnici napravljeni su pre svega za suptilnu i veoma prijatnu reprodukciju, koja stavlja dobroćudnu razigranost ispred agresivnosti i brutalne sile.

Zaključak

Poput istinskog komada francuske avangarde, Esprit 40th Comète pružaju brojne kvalitete i poneku manu. U ovom slučaju, nedostaci se svode na nešto slabiji bas. Međutim, ukoliko na prvo mesto stavljate verodostojan kolorit, izražajne finese i zarazno zabavnu reprodukciju, ovi regalski zvučnici, u potpunosti dizajnirani i izrađeni u Francuskoj, pružiće vam beskrajno uživanje.

Triangle Esprit 40th Anniversary Comète
Preporučena snaga pojačala: 90 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 47 Hz - 22 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 90 dB
Nominalna impedansa: 8 oma
Topologija: 1 x 165 mm mid-bas, 1 x 25 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 4 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 200 x 400 x 324 mm
Masa: 8,8 kg
Cena: 1.350 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Luksuzna izrada.
Nezahtevnost u pogledu amplifikacije i prostora.
Muzikalna i razigrana reprodukcija.
Prikaz nijansi u boji tona.
Slabiji bas.
4.5