JBL Authentics 200, 300 i 500

Autentični zvuk u autentičnom pakovanju

Upravo tako bi mogao da glasi reklamni slogan za najnoviju seriju bežičnih zvučnika iz JBL-a, koja donosi sjajan retro dizajn i savremene funkcije.

Iako se bežični zvučnici pojavljuju gotovo na dnevnom nivou, američki proizvođač uspeo je da osmisli prepoznatljiv i svež dizajn tako što je posegnuo u sopstvenu prošlost, koja je ispunjena uspešnim, pa i legendarnim modelima. JBL već godinama dominira u kategoriji prenosivih blutut zvučnika, ali sada izgleda kao da je rešio da postigne to isto među bežičnim zvučnicima za kućnu upotrebu, i to na najbolji mogući način – ne praćenjem trendova, već pravljenjem sopstvenog puta. Serija Authentics postoji već desetak godina, još od modela L8 i L16, ali sada je pred nama potpuno nova generacija, predstavljena pre samo nekoliko meseci. Modeli Authentics 200, 300 i 500 od predaka preuzimaju elemente dizajna i svestranu upotrebljivost, ali uz integraciju savremenih tehnologija.

Authentics 200

Upoznavanje započinjemo od najmanjeg modela, koji već poseduje sve odlike novog dizajna. Naravno, u oči prvo upada prepoznatljiva maska s kvadratnim poljima, koju JBL naziva Quadrex i koristi još od sedamdesetih godina prošlog veka i modela L100 Century. Karakteristični prednji panel oivičen je zlatnim okvirom od prelepo obrađenog aluminijuma, koji se uklapa s logotipom u levom delu fronta. Bočne ivice su prilično snažno zaobljene, a gornja strana i bokovi kućišta obloženi su veštačkom kožom, koja sjajno izgleda i prijatna je na dodir. Kombinacija kože i aluminijuma, uz crnu boju sa efektnim bledozlatnim detaljima, čini ovaj JBL jedinstvenim komadom retro luksuza, koji će oplemeniti svaki ambijent. Gornja strana integriše neuobičajeni kontrolni panel – za razliku od pomodnih tač-panela i sličnih novotarija, JBL je na svoj zvučnik postavio kružne tonske kontrole za visoki i niski opseg! Naravno, tu je i treća komanda za kontrolu glasnoće, s višenamenskim tasterom za upravljanje reprodukcijom u središtu. Dodatno su prisutni tasteri za blutut uparivanje i Moment, koji poziva ranije definisane parametre zvuka i odabranu plejlistu, kao i mikrofoni za glasovne komande Google i Alexa, koji takođe služe za automatsku kalibraciju. JBL ponovo ne daje nikakve informacije o ovoj funkciji osim da se odvija potpuno automatski svaki put kad se uređaj uključi. Zadnja strana izrađena je od lepo obrađene plastike, u čijem središtu se nalazi upušteni panel sa eternet portom, dodatnim 3,5-milimetarskim analognim ulazom i priključkom za napajanje, a tu je i mehanički prekidač za isključivanje mikrofona.

Pored navedenih vidova povezivanja, Authentics 200 podržava dvopojasni wi-fi, blutut u verziji 5.3 i AirPlay, što ga čini prilično sposobnom spravom. Jednako je zanimljiva postavka na prednjem panelu, koja obuhvata par 25-milimetarskih visokotonaca i jednu niskotonsku jedinicu prečnika 127 milimetara, dok se na izdignutoj donjoj strani nalazi pasivni radijator od 150 milimetara. Authentics 200 je deklarisan kao dvokanalni uređaj, mada bismo pre rekli da je u pitanju 2.1-kanalni sistem, a ukupna snaga amplifikacije iznosi 90 vati. Pored Chromecasta, mrežna platforma podržava Tidal Connect i Spotify Connect, povezivanje dva ista zvučnika u stereo-par i multirum preko sistema Alexa MRM (Multi Room Music). Aplikacija JBL One se pri upotrebi pokazuje kao vrlo stabilna, brza i intuitivna, s pregledno postavljenim funkcijama i menijima. Prisutne su kontrole reprodukcije i korekcije zvuka preko tropojasnog ekvilajzera, uz mogućnost odabira muzičkih platformi koje će se koristiti kroz aplikaciju.

Tokom slušanja Zappine trodelne rok opere “Joe’s Garage” Authentics 200 nas je počastio izvanredno punim i sočnim zvukom, u najboljoj tradiciji američkog proizvođača. Tonski balans bio je približan onome što pamtimo s pravih hi-fi sistema daleko više cene, pa se može reći da testirani JBL pruža prilično verodostojan kolorit. Kad se uzme u obzir gabarit zvučnika, najniži opseg predstavljen je zaista sjajno – tonovi su masivni, a ujedno dovoljno precizni. Količina detalja takođe je sasvim prihvatljiva i Authentics 200 pruža taman dovoljno finesa kako bi začinio reprodukciju, ali zasićeniji tonovi u gornjem delu spektra ne dopuštaju previše zvonkih tonova. Najzad, najmanji zvučnik iz serije donosi i određeno prostorno prisustvo zvuka iako se ne može govoriti o pravoj pozornici u audiofilskim razmerama.

Authentics 300

Kao naredni model u internoj hijerarhiji, Authentics 300 predstavlja uvećanu kopiju manjeg brata. Dizajn uređaja je isti u svakom detalju, a i proporcije su približne, pa na izgled nećemo trošiti previše reči. Jedine primetne razlike nalaze se na gornjem kontrolnom panelu, gde pronalazimo dodatni taster za uključivanje, dok je na bočnim stranama pričvršćena ručka za prenošenje – poput ostatka uređaja, izrađena od punog aluminijuma i presvučena veštačkom kožom. Ove razlike prisutne su zato što je Authentics 300 jedini u seriji opremljen internom baterijom i predstavlja prenosivi zvučnik. Baterija ima kapacitet 4.800 miliamper-sati i pruža do osam sati autonomije, uz punjenje za oko tri i po sata. Postavka zvučničkih jedinica neznatno je izmenjena u odnosu na Authentics 200, pa ovde pronalazimo nešto veću niskotonsku jedinicu prečnika 133 milimetra, kao i snažniju amplifikaciju od 100 vati, što rezultuje spuštanjem donje granice opsega sa 50 na 45 herca (-6 dB).

Usled veoma slične postavke, Authentics 300 se po zvuku ne razlikuje previše od manjeg modela. Zadržan je prepoznatljiv tonski potpis s punim i snažnim tonovima, koji s lakoćom ispunjavaju prostoriju prosečne veličine. Serija Authentics sposobna je za kreiranje veoma glasne reprodukcije bez čujnih izobličenja, a takođe moramo da naglasimo da nismo primetili ikakve razlike u zvuku kad se Authentics 300 napaja preko strujne mreže i interne baterije – glasnoća, kolorit i mala izobličenja zadržani su u svim uslovima. Ipak nešto veći i, pre svega, širi kabinet omogućio je razmaknutiju poziciju visokotonskih jedinica, pa Authentics 300 donosi poboljšanja u pogledu veličine pozornice. Zvučna scena bolje je rekreirana i preciznije postavljena, što se najbolje primećuje na što većoj udaljenosti od zvučnika, a od ovoga su takođe profitirali visoki tonovi. Najviši deo spektra dobio je više prostora na pozornici, pa reprodukcija sadrži više detalja i jasnije čujne finese.

Authentics 500

Sa širinom od nepunih pola metra, najveći model u seriji predstavlja se kao ozbiljan kućni zvučnik, što je potvrđeno uvidom u tehničke karakteristike. Naime, Authentics 500 izveden je u 3.1-kanalnoj postavci, uz znatno veću ukupnu snagu od 270 vati i frekvencijski opseg od 40 herca do 20 kiloherca. Na prednjoj strani postavljena su tri 25-milimetarska visokotonca i tri srednjetonske jedinice prečnika 70 milimetara, dok se na donjoj strani ne nalazi pasivni radijator, već aktivni niskotonski drajver od 165 milimetara. Proizvođač ističe da su visokotonci kvalitetniji nego kod manjih modela i imaju aluminijumske membrane, a na zadnjoj strani nalaze se dva bas-refleks otvora u patentiranom SlipStream dizajnu.

Reprodukcija na najvećem zvučniku donosi znatnije razlike u odnosu na manje modele. Stereo-materijal oplemenjen je znatno višim stepenom detalja, što je verovatno posledica primene aluminijumskih membrana. Visoki tonovi su izraženiji i precizniji, a celokupna pozornica prostranija i vazdušastija. Zasebne srednjetonske jedinice donele su jasniji prikaz srednjeg opsega, koji više nije toliko šarolik i na trenutke prezasićen, ali je dobio na definiciji pojedinačnih tonova. Najniži deo spektra takođe je poboljšan u svim aspektima – znatno snažnija amplifikacija pružila je bolju kontrolu, pa basovi više nisu samo snažni, već i slojeviti i sposobni za prikaz detalja i različite teksture tonova. Preciznost i definicija, uz dodatno spušten donji prag i povećanu širinu pozornice, dozvoljavaju najvećem JBL-u iz serije Authentics da auditorijumu pruži određeni stepen audiofilskog uživanja, pa i da se u nekim disciplinama nadmeće sa skromnijim hi-fi sistemima. Pored toga, Authentics 500 podržava Dolby Atmos i virtuelni surround, ali smatramo da bi ovo bilo još bolje iskorišćeno uz dodatak HDMI eARC porta, kada bi ovaj veliki zvučnik mogao da pomrsi konce i pojedinim saundbarovima.

Zaključak

Uz tek poneku uslovnu manu, zvučnici iz nove serije Authentics pokazuju se kao zaista odlično osmišljene i dizajnirane sprave. Neponovljiv izgled podržan je veoma dobrim zvukom, a sve je ispraćeno sasvim adekvatnim cenama – koji god model da odaberete, uživaćete u velikim mogućnostima i prijatnoj reprodukciji.

JBL Authentics 200
Broj kanala: 2
Ukupna snaga: 90 WFrekvencijski opseg (-6 dB): 50 Hz - 20 kHz
Topologija: 2 x 25 mm visokotonac, 1 x 127 mm niskotonac
Povezivanje: analogno 3,5 mm, LAN, wi-fi, blutut v5.3, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 266 x 171 x 167 mm
Masa: 3,12 kg
Cena: 340 €

JBL Authentics 300
Broj kanala: 2
Ukupna snaga: 100 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 45 Hz - 20 kHz
Topologija: 2 x 25 mm visokotonac, 1 x 133 mm niskotonac
Povezivanje: analogno 3,5 mm, LAN, wi-fi, blutut v5.3, AirPlay
Interna baterija: 4.800 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 342 x 195 x 180 mm
Masa: 4,9 kg
Cena: 540 €

JBL Authentics 500
Broj kanala: 3.1
Ukupna snaga: 270 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 40 Hz - 20 kHz
Topologija: 3 x 25 mm visokotonac, 3 x 70 mm srednjetonac, 1 x 165 mm niskotonac
Povezivanje: analogno 3,5 mm, LAN, wi-fi, blutut v5.3, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 447 x 240 x 255 mm
Masa: 7,8 kg
Cena: 630 €
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Sjajan retro dizajn.
Odličan zvuk u odnosu na gabarit.
Solidan set opcija.
Dobro odmerene cene.
Voleli bismo da vidimo HDMI port na najvećem modelu.
4.3