JBL Bar 2.1 Deep Bass

Garancija dobre zabave

Pored višekanalnih sistema i sve većeg asortimana pametnih zvučnika, američki proizvođač i dalje ima u ponudi jednostavne audio-komplete, oslobođene suvišnih opcija i predviđenih samo da pruže dobar zvuk i još bolju zabavu.

Već iz naziva kompleta može se zaključiti mnogo toga: JBL Bar 2.1 Deep Bass je saundbar s dodatnim sabvuferom za 2.1-kanalnu postavku, posebno prilagođen reprodukciji dubokog basa. Uprkos nešto manjoj širini, centralna jedinica nas je dizajnom podsetila na Link Bar, koji smo testirali krajem prošle godine. Osnovna forma je jednostavna i pravilna, a metalna mrežica prednjeg panela nastavlja se preko zaobljenih bokova i završava tek na zadnjoj strani. Ostatak kućišta izrađen je od plastike solidnog kvaliteta, uz gornju stranu u imitaciji brušenog aluminijuma u matiranom finišu. U skladu s idejom o jednostavnosti, na gornjoj strani nailazimo na diskretni gumirani panel s četiri tastera, koji služe za uključivanje, kontrolu glasnoće i odabir ulaza.

U središnjem delu zadnje strane nalazi se duboko upušteni panel s priključcima kako bi se omogućilo povezivanje ako je saundbar montiran na zid. Postavka priključaka takođe je svedena i obuhvata po jedan HDMI ulaz i izlaz, uz dodatni optički audio-ulaz, USB-A port i priključak za strujni kabl. Prilično razočaravajuće, reprodukcija audio-fajlova s USB memorije omogućena je samo kod američke verzije, dok je na svim ostalim tržištima ovaj port ograničen na servisnu primenu.

Niskotonski opseg zaista je prilično moćan, što naročito imponuje tokom kreiranja zvučne podloge za dinamične akcione scene.

Proizvođač navodi da je saundbar opremljen sa četiri širokopojasne zvučničke jedinice racetrack forme, za koje ne daje detaljnije informacije, a mi pretpostavljamo da su u pitanju drajveri dijagonale između 50 i 60 milimetara. Prisutna su i dva dodatna visokotonca prečnika 25 milimetara, a sve je postavljeno u dvokanalnu konfiguraciju i pokretano amplifikacijom snage 50 vati po kanalu.

Kao drugi deo kompleta, u pakovanju se isporučuje aktivni sabvufer relativno kompaktnih dimenzija. Konvencionalna forma ulepšana je zaobljenim rubovima, čime je izbegnut kutijast izgled i postignuto vizuelno uklapanje sa saundbarom. Niskotonska jedinica prečnika 165 milimetara smeštena je na donjoj strani, dok se na zadnjem panelu nalaze bas-refleks otvor, jedan taster sa svetlosnom indikacijom i priključak za strujni kabl. Veza sa saundbarom je bežična, a za pogon je zaduženo pojačalo od 200 vati.

Test

U duhu ideje vodilje, instalacija sistema krajnje je jednostavna i podrazumeva postavljanje uređaja na željene pozicije, povezivanje s izvorima zvuka i uključivanje u strujnu mrežu. Saundbar i sabvufer upareni su još u fabrici, pa se bežična veza ostvaruje automatski. U priboru se isporučuje simpatičan daljinski upravljač manjih dimenzija, koji raspolaže svim opcijama, kao i HDMI kabl i nosači za montažu saundbara na zid.

Iako ne donosi istinski surround ugođaj, Bar 2.1 Deep Bas tokom reprodukcije pruža drastično poboljšanje u odnosu na bilo koji televizor. Tonovi su masivni, punog tela i dobre definicije. Ovaj sistem nije šampion u preciznom ocrtavanju pozornice, ali blago umekšavanje tonova po ivicama čini ih veoma prijatnim za duže slušanje. Glasovi su prikazani sasvim razgovetno, što je posebno bitno tokom gledanja filmova, a srednji tonovi neznatno su istureni u odnosu na visoki deo spektra, pa je zvučna scena dobro popunjena jasnim i živopisnim efektima.

Zahvaljujući dodatnom sabvuferu, niskotonski opseg zaista je prilično moćan, što naročito imponuje tokom kreiranja zvučne podloge za dinamične akcione scene. Tonovi su masivni i snažni, ali je i ovde primetna blaga zaobljenost po rubovima – Bar 2.1 Deep Bass ne pruža savršeno oštru definiciju, ali su basovi dovoljno precizni, a uz to prijatni i s dozom topline.

U standardnom režimu rada, sistem primenjuje predefinisani DSP naziva Smart Mode, koji je predviđen za postizanje optimalne zvučne podloge uz svaki sadržaj. Probali smo da ga isključimo i uverili se da je zaista dobro odmeren, jer bez njega Bar 2.1 Deep Bass zvuči relativno ravno i nezanimljivo. Pored toga, najniži deo spektra može se podešavati u tri stepena – Low, Mid i High, što je veoma korisno. Naime, koliko god moćno zvučao u Mid i High podešavanju uz filmove, bas je pri reprodukciji muzike prenaglašen i potrebno ga je spustiti u Low podešavanje kako bi se zvučna slika izbalansirala.

Dijapazon dodatnih mogućnosti nije posebno bogat, ali su opcije dobro odmerene kako bi se upotrebna vrednost sistema povećala bez komplikacija pri upravljanju. Pre svega, na raspolaganju je blutut veza za direktnu reprodukciju s prenosivih uređaja, koja funkcioniše na već uobičajen način, a uparivanje se aktivira preko daljinske komande. Drugi veoma praktičan dodatak jeste sposobnost uređaja da nauči kodove drugog daljinskog upravljača – od televizora, recimo – kako bi se smanjila gužva na stolu. Za uštedu energije staraju se automatski stendbaj nakon 10 minuta neaktivnosti, a sistem se sam aktivira kad prepozna signal na ulazu ili kad uključite TV. Tokom rada se sve zadate komande očitavaju na numeričkom displeju, koji je skriven iza mreže na prednjem panelu, a svidelo nam se što se displej sam gasi nakon desetak sekundi kako ne bi odvlačio pažnju od dešavanja na velikom ekranu.

Zaključak

Zahvaljujući diskretnoj pojavi i ne previše velikom gabaritu, dvodelni sistem iz JBL-a dobro će se uklopiti u svako okruženje. Jednostavne komande biće razumljive i onima koji se ne razumeju u savremene audio-uređaje, a spisak dodatnih opcija sadrži nekoliko zaista praktičnih dodataka. Konačno, snažan zvuk i masivni basovi garantuju dobru zabavu, bez obzira na to da li gledate film, zabavljate se uz video-igre ili slušate muziku.

JBL Bar 2.1 Deep Bass
Broj kanala: 2.1
Ukupna snaga sistema: 300 W
Frekvencijski opseg: 40 Hz - 20 kHz
Topologija: 2x25 mm visokotonac, 4 x racetrack širokopojasni, 1x165 mm sabvufer
Formati: Dolby Digital
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio ulazi: 1x optički
Dodatno: blutut
Dimenzije saundbara (ŠxVxD): 965x58x85 mm
Masa saundbara: 2,16 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 240x379x240 mm
Masa sabvufera: 5,67 kg
Cena: 310 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
JBL Bar 2.1 Deep Bass
Jednostavna upotreba.Dobro odmerene opcije.Energičan i prijatan zvuk.Snažan bas.
Relativno uzana zvučna scena.
4.1Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac