Alcatel na CES sajmu

Poznati proizvođač mobilnih uređaja Alcatel, koji se od 2004. nalazi u zajedničkom vlasništvu korporacija Alcatel-Lucent iz Francuske i TLC Communication iz Kine, na nedavno završenom CES sajmu u Las Vegasu prikazao je nekoliko novih modela koje vam ovom prilikom predstavljamo.

One Touch Idol 3 (5,5)
Novi adut kompanije Alcatel u srednjoj klasi telefona jeste One Touch Idol 3, naslednik popularnih modela iz serije Idol. Ovaj telefon je dostupan sa ekranom dijagonale 5,5 inča u Full HD rezoluciji (1.080×1.920) i gustinom prikaza od 401 piksela po inču, a Technicolor tehnologija obezbeđuje živu paletu i prirodan prikaz boja. Okvir ekrana je izuzetno tanak, a proizvođač navodi da Idol 3 ima masu od samo 141 gram, što je najbolji rezultat u kategoriji. Dizajn telefona je jednostavan i moderan, sa metalnim okvirom i atraktivno obrađenom zadnjom stranom, a ponuda boja obuhvata soft gold, metallic silver i dark grey. Kamera na zadnjoj strani ima rezoluciju od 13 megapiksela i sočivo sa pet odvojenih elemenata kako bi se postigla bolja preciznost, kao i funkciju brzog fokusiranja lica, dok prednja kamera ima osam megapiksela. Operativni sistem je Android Lollipop, a za brz rad svih aplikacija stara se osmojezgarni Qualcomm Snapdragon 615. Telefon raspolaže sa dva gigabajta RAM memorije i 16 ili 32 gigabajta memorije za skladištenje, uz mogućnost proširenja mikro SD karticom od najviše 128 gigabajta. Ipak, najatraktivnija osobina novog Alcatel telefona jeste simetrična postavka prednjeg panela, što znači da je u većini slučajeva svejedno kako držite telefon – prikaz na ekranu će se okrenuti na odgovarajuću stranu. Kako bi se ovo postiglo, Idol 3 je opremljen mikrofonom i zvučnikom sa obe uže strane prednjeg panela, što omogućava vođenje razgovora bez obzira na koju stranu je telefon okrenut. Proizvođač je iskoristio postojanje dva zvučnika od po 1,2 vata, pa je u saradnji s kompanijom JBL ponudio stereo reprodukciju sa Clari-Fi sistemom za poboljšanu jasnoću tonova.

Pixi 4 (6)
Drugi novitet na polju telefona namenjen je korisnicima kojima nije neophodan vrhunski hardver, ali žele veliki ekran sa kvalitetnim prikazom. Novi Pixi 4 opremljen je ekranom dijagonale šest inča u HD rezoluciji (720×1.080), sa gustinom prikaza od oko 245 piksela po inču. Dizajn telefona je dopadljiv i funkcionalan, a debljina kućišta iznosi 8,3 milimetra. Za pokretanje operativnog sistema Android 6 Marshmallow i svih aplikacija upotrebljen je četvorojezgarni čipset Qualcomm Snapdragon 210 sa grafičkim procesorom Adreno 304. Korisniku je na raspolaganju jedan gigabajt RAM memorije i osam gigabajta memorije za skladištenje, koja se može proširiti mikro SD karticom kapaciteta do 32 gigabajta. Na zadnjoj strani nalazi se kamera rezolucije osam megapiksela, dok prednja ima pet mega piksela. Treba naglasiti da je Alcatel kod ovog modela obratio posebnu pažnju na fotografisanje, pa je softver za kameru razvijen u saradnji s kompanijom Polaroid i pruža veliki broj filtera za naknadnu obradu fotogafija. Pored toga, i prednja kamera opremljena je blicem, što se ne sreće tako često, pa Pixi 4 omogućava pravljenje veoma kvalitetnih selfi-fotografija i u uslovima smanjenog osvetljenja. Novi Pixi 4 se očekuje na tržištu u prvom kvartalu tekuće godine, a proizvođač ističe da će korisnici imati brojne opcije prilagođavanja sopstvenom ukusu pomoću izmenljivog zadnjeg panela u različitim bojama.

DSC_6350

Pixi 4 (7)
Još jedan novitet u seriji Pixi jeste tablet Pixi 4 sa ekranom dijagonale sedam inča, rezolucijom od 600×1.024 piksela i gustinom od oko 170 piksela po inču. Poput telefona sa istim imenom, pripadnost seriji Pixi vidljiva je u čistom i savremenom dizajnu kućišta. Brz rad uređaja obezbeđen je ugradnjom četvorojezgarnog čipseta Mediatek MT8321, a sistem raspolaže jednim gigabajtom RAM memorije i osam gigabajta prostora za skladište. Interna memorija može se proširiti mikro SD karticom kapaciteta do 32 gigabajta. Tablet Pixi 4 opremljen je zadnom kamerom rezolucije dva megapiksela, kao i prednjom VGA kamerom za video-pozive, dok ugrađena baterija ima kapacitet od 2.580 miliamper-sati. Karakteristika koja izdvaja Pixi 4 od većine konkurentskih proizvoda jeste prihvatanje SIM-kartice, čime se ovaj tablet pretvara u mobilni telefon i omogućava obavljanje telefonskih razgovora. Novi Pixi 4 tablet će se pojaviti u prodaji tokom prvog kvartala ove godinepo ceni koja još uvek nije poznata, ali proizvođač tvrdi da će biti veoma atraktivna.

DSC_6353

Xess
U kategoriji tableta Alcatel je predstavio još jedan prilično moćan uređaj – u pitanju je Xess. Ovaj tablet opremljen je ekranom dijagonale čak 17,3 inča (44 cm), a zarad lakšeg prenošenja na gornjoj strani se nalazi elegantna ručka. Pored toga, u zadnji panel je integrisano postolje koje može podupirati tablet pod uglom od 75, 50 ili 30 stepeni, u zavisnosti od trenutnih potreba korisnika. Veliki IPS ekran izveden je u Full HD rezoluciji (1.920×1.080), a u unutrašnjosti se nalazi osmojezgarni procesor sa radnim taktom od 1,5 gigaherca, kao i dva gigabajta RAM memorije. Xess je zamišljen kao višenamenski tablet za celu porodicu, koji će pomoći u obavljanju svakodnevnih obaveza i pretraživanju interneta, ali i prilikom odmora i uživanja u filmovima i muzici. Pored uobičajenih aplikacija u okviru Android operativnog sistema, proizvođač je opremio tablet pogodnostima kao što je kontrola pokretom, koja omogućava upravljanje i dok su vam ruke zauzete pripremanjem hrane, pa će ekran ostati čist. Za dobar zvuk staraju se dva JBL zvučnika snage po tri vata, koji obezbeđuju potpuni stereo- ugođaj. Kako je Xess još uvek u fazi prototipa, početak prodaje, kao i kompletne specifikacije, još uvek nisu poznati, a mi se nadamo da će se ovaj veliki tablet što pre naći na tržištu.