Yamaha YSP-1600

Surround bez muke

Pre dve godine, u broju 56, testirali smo pristupačni sound projector YSP-1400, koji nas je obradovao jednostavnom upotrebom i vrlo dobrim zvukom, a sada je pred nama naslednik sa oznakom YSP-1600.

projecteur-sonore-homecinema-yamaha-ysp-1600-noir

Tokom testa prethodnog modela istakli smo atraktivan i nesvakidašnji dizajn, s niskotonskim jedinicama koje su integrisane u masivna postolja saundbara, ali je ovaj koncept napušten, pa se YSP-1600 odlikuje klasičnim izgledom i diskretnom pojavom. Saundbar je izveden u standardnoj formi kvadra, ali uz sitne dizajnerske trikove poput zasečenih rubova i neznatno zakošene gornje površine. Takođe, kvalitet završne obrade je poboljšan, pa YSP-1600 deluje čvrsto, a gornja strana je izrađena od brušenog aluminijuma. Širina od tačno jednog metra ista je kao kod prethodnog modela, ali je zbog odsustva nožica YSP-1600 znatno niži (65 mm), što umanjuje zahtevnost u pogledu smeštanja na policu ili komodu. U središnjem delu prednje strane nalazi se metalna mrežica, koja štiti garnituru frontalnih Beam drajvera, dok je u desnom delu smešteno pet sitnih i duguljastih tastera za upravljanje osnovnim funkcijama. Na istoj poziciji, ali s leve strane, postavljeno je devet diskretnih LE dioda za signalizaciju trenutnih aktivnosti i modeliteta rada. Aluminijumska gornja strana je najvećim delom potpuno prazna, dok se u levom i desnom uglu nalaze metalne mrežice ispod kojih su smeštene dve niskotonske jedinice.

Trodimenzionalni efekti su odlično ocrtani u prostoru.

Pogled na zadnju stranu otkriva garnituru priključaka, ali i dodatne funkcije kojima ovaj uređaj raspolaže. Priključci su smešteni u upušteni deo kako bi mogli da prihvate i masivnije terminale, a na raspolaganju su jedan HDMI ulaz i izlaz, analogni 3,5-milimetarski i digitalni optički audio-ulaz, izlaz za aktivni sabvufer, LAN priključak i USB-A port, koji služi samo za servisne namene i eventualno ažuriranje firmvera. Tu je i omanja antena za prijem wi-fi i blutut signala, kao i optički sklop, koji se prostire gotovo celom širinom zadnje strane, a služi za prosleđivanje signala nekog drugog daljinskog upravljača. Drugim rečima, ukoliko je YSP-1600 postavljen tako da zaklanja prijemnik daljinskog upravljanja na televizoru, ovaj sklop će se pobrinuti da signal ipak stigne do željenog prijemnika. U uglovima zadnje strane postavljeni su bas-refleks otvori, a u pakovanju se isporučuju nosači za montažu uređaja na zid. Kad smo kod toga, treba reći da se YSP-1600 isporučuje sa sasvim solidnom opremom, koja pored zidnih nosača i šrafova obuhvata štampani brzi vodič, MusicCast vodič, korisničko uputstvo na CD-u, digitalni optički kabl osnovnog kvaliteta i daljinski upravljač s baterijama.

DB7CFDD67DD643E0A5E47198353C33A1_12075

Mogućnosti i zvuk
Zahvaljujući diskretnom i svedenom dizajnu, YSP-1600 će se bez teškoća uklopiti u svako okruženje, a jedini uslov je da obezbedite policu dovoljne širine. Povezivanje je jednostavno i može se iskoristiti optički kabl koji se isporučuje u paketu, ali ipak preporučujemo nabavku i povezivanje pomoću HDMI kabla kako bi dodatni audio-ulazi ostali slobodni za priključivanje drugih uređaja u sistemu. U pogledu zvuka evidentno je da YSP-1600 u velikoj meri podseća na svog prethodnika, što je očekivano s obzirom na istu postavku zvučničkih jedinica. Tonovi su besprekorno definisani i jasni, a dinamika veoma dobra čak i pri tišem slušanju. Ipak, zahvaljujući obrnutom usmerenju niskotonskih jedinica (nagore umesto nadole), pozornica je dobila veću širinu, a zvučna slika bolje ispunjava prostor. Iako YSP-1600 pripada prestižnoj kategoriji digitalnih projektora zvuka (Digital Sound Projector), treba naglasiti da je ovde taj sistem pojednostavljen. Naime, uređaj ne obavlja kalibraciju prostora, već su na raspolaganju tri predefinisana režima u zavisnosti od toga da li je sistem postavljen u središtu ili u uglovima prostorije. Nakon tih inicijalnih podešavanja korisniku je na raspolaganju pet režima zvuka – Movie, Music, Sports, Game i TV Program, uz mogućnost podešavanja glasnoće za svaki kanal ponaosob.

Jednom podešen, YSP-1600 ne zahteva više nikakve intervencije, a upotreba je zaista pravo uživanje. Tokom gledanja filmova može se iskusiti istinski surround ugođaj, s vrlo dobro rekreiranim i pozicioniranim zadnjim kanalima. Trodimenzionalni efekti su odlično ocrtani u prostoru i veoma uverljivi, a dijalozi potpuno razgovetni zahvaljujući direktnim i otvorenim visokim i srednjim tonovima. U poređenju sa standardnom konfiguracijom saundbara s dodatnim sabvuferom, YSP-1600 će ostvariti nešto slabije rezultate u niskotonskom području, ali će, s druge strane, pružiti surround efekat o kojem korisnici običnih saundbarova mogu samo da sanjaju. Niski tonovi su odlično definisani i brzi, ali, očekivano, ne idu previše duboko, pa pri reprodukciji zahtevnih scena (eksplozije i sl.) može izostati onaj osećaj potmule grmljavine koja ispunjava prostor. YSP-1600 takođe ostavlja sasvim dobar utisak tokom reprodukcije muzike u dvokanalnom formatu. Reprodukcija obiluje detaljima, a tonovi su sjajno definisani, dok ćete odsustvo najdubljeg basa primetiti samo ukoliko su na repertoaru “bass-heavy” numere. Na drugoj strani, muzikalnost uređaja je izražena, a otvoren i direktan zvuk omogućava istinsko uživanje u muzici.

id453992

Pored razlike u dizajnu i usmerenju niskotonskih jedinica, unapređenja u odnosu na prethodni model odlikuju se u prisustvu HDMI portova i, najviše, u podršci za MusicCast. Ovaj sistem omogućava da svi Yamaha MusicCast uređaji funkcionišu kao deo većeg multirum sistema s mrežnom povezanošću i centralizovanom kontrolom. Pripadajući daljinski upravljač manjih dimenzija odlično obavlja svoju funkciju, ali polako pada u zaborav zahvaljujući odličnoj Yamahinoj aplikaciji za kontrolu preko mobilnih uređaja.

Dostojan naslednik
Na kraju, ne možemo da se ne osvrnemo na cenu, koja je oko 30 odsto viša nego kod prethodnika. Iako poskupljenje nije malo, činjenica je da YSP-1600 ne predstavlja puki fejslift prethodnog modela, već, pored novog dizajna, donosi nekoliko istinskih unapređenja, kao i poboljšan kvalitet završne obrade. Osim jednostavnog podešavanja i bogatih opcija povezivanja, ovaj uređaj pruža veoma dobar zvuk u svim režimima, kao i istinski višekanalni ugođaj. Konačno, ukoliko poželite više basa, vašem YSP-1600 možete dodati sabvufer, dok korisnici običnih saundbarova ni na koji način ne mogu da nadomeste odsustvo surround efekta.

PLUS
Diskretan dizajn.
Velike mogućnosti.
Odličan surround ugođaj.
Veoma dobar stereo.

MINUS
Nešto slabiji najniži opseg.

Broj kanala: 5.1
Ukupna snaga: 76 W
Frekvencijski opseg: 50 Hz - 22 kHz
Topologija: 2x85 mm bas, 8x28 mm beam jedinice
Formati: Dolby Digital, Dolby Pro Logic II, DTS Digital Surround, PCM Stereo
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio-ulazi: 1x optički
Analogni audio-ulazi: 1x 3,5 mm
Izlaz za sabvufer: da
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 1000x65x130 mm
Masa: 4,7 kg
Cena: 550 evra
Reader Rating3 Votes79
79
Ocena čitalaca