Alcatel na IFA sajmu

Francuski brend Alcatel predstavio je veliki broj noviteta na nedavno završenom IFA sajmu u Berlinu, a mi smo imali priliku da se upoznamo sa njihovim uređajima različitih kategorija.

uvod

Kao deo moćne grupacije TCL, Alcatel je prisutan u preko 170 zemalja i trenutno zauzima šestu poziciju u globalnom nadmetanju proizvođača mobilnih uređaja. Na IFA sajmu predstavio je tri nova modela iz serije POP 4, novi smartfon SHINE LITE, seriju uređaja za nošenje pod nazivom MOVE, kao i kolekciju uređaja za virtuelnu realnost.

POP 4
U kategoriji tablet-računara i mobilnih telefona Alcatel je prikazao značajno proširenu seriju POP 4. Ranije predstavljenom petoinčnom smartfonu pridružio se phablet sa ekranom dijagonale šest inča, kao i dva tableta sa dijagonalama od osam i 10 inča. Najveća verzija opremljena je osmojezgarnim procesorom Qualcomm Snapdragon 430 MSM8937, srednji model poseduje četvorojezgarni MediaTek MT8735, dok se u najmanjem modelu nalazi osmojezgarni MediaTek Helio P10 MT6755. Sva tri procesora pripadaju najnovijoj LTE generaciji i omogućavaju striming filmova u visokoj rezoluciji, igranje najatraktivnijih igara i veliku brzinu preuzimanja sadržaja sa mreže. Šestoinčni model, kojeg proizvođač naziva i XL Smartphone, i veći model tableta opremljeni su Full HD IPS ekranom, dok je tablet od sedam inča izveden u HD Ready rezoluciji (720p).

pop4

Kao model koji spaja mobilne telefone i tablete, POP 4 6″ 4G opremljen je modernim 2.5D staklom displeja, sa zakošenim stranicama. Selfi-kamera ima rezoluciju od pet megapiksela, dok se na zadnjoj strani nalazi kamera od 13 megapiksela sa dva blica. U unutrašnjosti je smeštena baterija kapaciteta 3.500 miliamper-sati, koja može da obezbedi lagodnu upotrebu tokom celog dana.

 

Kako bi uređajima podario što bolji kvalitet zvuka, Alcatel se udružio sa kompanijom Waves Audio, koja je poznata po razvoju DSP softvera i audio-efekata za profesionalnu primenu. Njihova MaxxAudio tehnologija našla se u tabletu od 10 inča, pa, uz dva prednja zvučnika, POP 4 10″ pruža odličan kvalitet zvuka i isporučuje sjajnu zvučnu podlogu za filmove, igre i druge zabavne sadržaje.

 

SHINE LITE
Predstavljen kao pametni telefon premijum dizajna po kompetitivnoj ceni, novi SHINE LITE namenjen je korisnicima koji žele funkcionalan uređaj i intuitivno korišćenje, uz obilje zabave, ali i bezbednost. Telefon je izveden u simetričnom dizajnu i opremljen modernim 2.5D staklom displeja, uz metalni okvir kućišta i čitač otisaka prstiju na zadnjoj strani. IPS ekran ima dijagonalu od pet inča i izveden je u 720p rezoluciji, a čitač otisaka prepoznaje do pet prstiju, kojima se može pokrenuti odabrana funkcija ili aplikacija direktno iz standby režima (pozivanje broja, otvaranje foldera sa dokumentima, aktiviranje kamere…). Prednja selfi-kamera opremljena je blicom, što omogućava pravljenje dobrih fotografija i u uslovima smanjene osvetljenosti, dok je uz zadnju kameru rezolucije 13 megapiksela postavljen dvotonski blic, koji pruža bolji balans i prirodnije svetlo na fotografijama. Pored toga, aplikacija Split Catcher omogućava istovremeno snimanje s obe kamere i pravljenje kolaža. Alcatel SHINE LITE je u ponudi u čak pet boja – Pure White, Prime Black, Satin Gold, Gold Duo i Silver Duo.

pop4-2

shinelite

MOVE
U skladu s rastućim zahtevima tržišta, Alcatel je predstavio novu seriju MOVE, koja sadrži pametne uređaje koji se mogu nositi. Kao prva aktivna narukvica iz Alcatela, MOVEBAND omogućava praćenje svih dnevnih aktivnosti. Pomoću zasebnih aplikacija, korisnici mogu nadzirati svoju fizičku aktivnost (pređena udaljenost, brzina, vreme, kalorije itd), kao i navike tokom spavanja. Pored toga, MOVEBAND omogućava praćenje poziva, elektronske pošte i tekstualnih poruka. Fluidan dizajn upotpunjen je modernom paletom boja, a vreme punjenja interne baterije iznosi manje od dva sata.

moveband

Sledeći u seriji jeste pametni sat MOVETIME WiFi Watch, veoma praktičan pomagač u ispunjavanju svakodnevnih obaveza. Ovaj sat omogućava korisnicima da obavljaju telefonske pozive, čitaju elektronsku poštu i SMS poruke, kao i podsetnike, pravo sa ručnog zgloba. Kao i narukvica MOVEBAND, MOVETIME WiFi Watch može obavljati nadzor fizičkih aktivnosti, kao što su broj koraka, pređena udaljenost, vreme, brzina i rad srca. Osim toga, korisnik može dodati parametre o unosu vode i kafe, što omogućava praćenje fizičke sprenosti u punoj meri pomoću odgovarajuće aplikacije. Inovativni sistem kontrole podrazumeva upravljanje pomoću jednostavnih pokreta, pa je jedan dodir ekrana dovoljan da pauzira ili ponovo pokrene reprodukciju muzike, dok se okretanjem zgloba obavlja prelazak na sledeću ili vraćanje na prethodnu numeru, kao i aktiviranje kamere. Kako bi se uklopio uz svaki stil i odevnu kombinaciju, MOVETIME WiFi Watch je dostupan u srebrnoj, tamnosivoj i zlatnoj boji.

movetime

Za izbegavanje nezgodnih situacija, poput izgubljenog prtljaga, predviđen je minijaturni GPS tracker pod nazivom MOVETRACK. Sa masom od samo 33 grama, ovaj uređaj ne predstavlja opterećenje u torbi, a može se zakačiti i na privezak, patent-zatvarač ili čak na ogrlicu kućnog ljubimca. Interna baterija omogućava do četiri dana praćenja u realnom vremenu, a namenska aplikacija Virtuel Fence pruža obaveštenja kad MOVETRACK izađe ili uđe u ranije određenu zonu.

movetrack

Nakon predstavljanja pametnog sata GO WATCH prošle godine, Alcatel sada ide korak dalje i predstavlja model MOVE Track&Talk. Ovaj pametni sat predviđen je za najmlađe, o čemu svedoče vesele kombinacije boja, kao i izuzetno intuitivna upotreba. Posebna aplikacija omogućava pozivanje, slanje poruka i govorne pošte na MOVE Track&Talk sa bilo kog pametnog telefona, dok sam uređaj može zapamtiti pet brojeva za brzo pozivanje i još 10 kontakata za vanredne slučajeve. Pored toga, kombinacija GPS, GSM i wi-fi povezivanja omogućava precizno lociranje uređaja u roku od 90 sekundi. Pored veselog i zabavnog dizajna, MOVE Track&Talk je udoban za nošenje, a ugrađena baterija može trajati do četiri dana.

tracktalk

VR uređaji
Pored tablet-računara, pametnih telefona, satova i GPS trackera, Alcatel je na IFA sajmu predstavio dva uređaja za virtuelnu realnost. Prikazan kao prvi mobilni all-in-one VR uređaj u pristupačnoj cenovnoj kategoriji, VISION omogućava komfornu upotrebu u trajanju od dva do tri sata, što je dovoljno za gledanje filma ili virtuelni obilazak muzeja. Takođe, visok nivo udobnosti dodatno je poboljšan mogućnošću da se sistem koristi s naočarima. Kako bi obezbedio dobar provod za sve korisnike, od zaljubljenika u muziku do predanih gejmera, Alcatel je u saradnji s kompanijama Jaunt VR, Magic Interactive Entertainment i Fraunhofer razvio softverske i hardverske elemente koji omogućavaju upečatljiv doživljaj i uživanje od samog starta. Jaunt VR se pobrinuo za ekskluzivni video-doživljaj koji obuhvata krug od 360 stepeni oko korisnika, a Magic Interactive Entertainment je dodao VR video-igru BattleBlock, virtuelni frizbi koji podržava igranje za dva igrača. Kako bi ugođaj bio kompletan, Fraunhofer je razvio rešenje za VR audio, pa se zvuk u realnom vremenu prilagođava i savršeno uklapa u dešavanja u virtuelnom svetu.

vision01

Drugi VR proizvod nosi naziv 360 Camera, a ponuđena su dva modela. Oba uređaja opremljena su sa dva širokougaona objektiva, koji obuhvataju 210 stepeni. Dimenzije su veoma kompaktne, pa pravougaoni model ima veličinu polovine kreditne kartice, dok je sferični model otprilike prečnika novčića. Takođe, uređaji su izuzetno lagani, a plug-and-play rešenja omogućavaju veoma jednostavno snimanje i deljenje snimaka na pametnim telefonima. Kamere se povezuju sa pametnim telefonom putem mikro-USB veze i omogućavaju snimanje fotografija od 360 stepeni i grupnih selfija, kao i VR video-zapisa u kojima se kasnije može uživati pomoću VISION VR uređaja. U dizajniranju ovih kamera učestvovale su kompanije 360fly, ALLie Camera, Arashi Vision (Insta 360 4K) i Primesom (Nico360), koje su obezbedile osobine kao što su otpornost na udarce i funkcija neprestanog snimanja.

360camera