HTC One A9

U svemu bolji

Odavno jedan pametan telefon nije podigao toliko prašine na internetu i društvenim mrežama koliko HTC One A9. Prevelika dizajnerska sličnost sa iPhone telefonima izazvala je toliko pažnje da ovo možemo protumačiti samo kao odličan poslovni potez tajvanske kompanije.

htc-one-a9-hero copy

Pre nekoliko godina izbor pametnog telefona bilo je daleko jednostavniji. Sve kompanije su imale po jedan top-model i izbor je bio dosta sužen. Danas svi proizvođači imaju nekoliko, barem dva, flegšip modela, pa je kupcima posao odabira uveliko otežan. Nedavno smo saznali da će Sony ponudili Xperia Z5 model u čak pet verzija (Mini, Compact, Standard, Plus i Ultra), a po svemu sudeći, i Samsung ima slične planove za naredni Galaxy S7. LG je isto tako predstavio vrhunski model V10, pored aktuelnog G4, koji takođe dolazi u više izvedbi, a ne treba zaboraviti ni zakrivljeni G flex 2.

Kad je u pitanju tajvanski HTC, njegova One linija uvek je imala posebnu publiku i mnogi analitičari tvrde da je HTC pronašao svoju nišu. Nažalost, na tržištu potrošačke elektronike globalnih razmera to nije dovoljno da se ostvare pozitivni finansijski rezultati. Zbog toga smatramo da je HTC napravio fantastičan iskorak predstavljanjem telefona One A9.

Opis
U pitanju je telefon s dijagonalom ekrana od pet inča, Full HD rezolucije, koja ima Corning Gorilla Glass zaštitu od oštećenja. Ekran je izrađen u AMOLED tehnologiji, koja zaista ima prijatan kolorit i veran prikaz. U čemu je onda problem? Kad postavite iPhone 6S na ekran i HTC One A9 pored njega, ova dva telefona gotovo su identična. A9 je malo viši, ali ima iste zakrivljene ivice i isti raspored dve linije na vrhu i dnu, koje su zapravo antene. Kamera je na A9 postavljena na sredini, dok je kod 6S pomerena u stranu. Kad bi na HTC neko postavio logotip zagrižene jabuke, čak bi i okoreli fanovi Appleovih proizvoda olako pogrešili. Čak je i raspored priključaka veoma sličan. Na dnu je otvor za zvučnik, microUSB priključak i 3,5-milimetarski džek. S leve strane nalaze se otvori s poklopcima za nano-SIM karticu i microSD karticu. S desne strane imamo samo power taster i kontrolu glasnoće.

HTC One A9_Aero_6V_CarbonGrey

Kad okrenemo A9 i 6S na prednju stranu, na oba telefona primetićemo crno staklo koje se savršeno nastavlja na metalno kućište. Umesto okruglog skenera za otiske prstiju, HTC se odlučio da na tom mestu postavi svoj logotip i da skener bude nešto pljosnatiji.

Upotreba
Kad prvi put uzmete A9 u ruku, dopašće vam se njegova izrada i metalno kućište. Ipak, moramo priznati da je ovaj telefon pomalo klizav, te da ćete se verovatno odlučiti da ga stavite u futrolu. HTC je proizveo dve vrste futrola, prva je takozvana Clear Shield, tanka, providna futrola u kojoj telefon zadržava svu eleganciju. Druga vrsta futrole je Dot View, koja potpuno zatvara telefon s prednje strane, ali ostavlja sitne otvore poput tačkica kako bi telefon mogao da prikaže važne informacije i dok je zatvoren. Inače, A9 je prvi telefon koji ne pripada Nexus familiji, na koje je instaliran najnoviji Android 6.0 Marshmallow. Iako je neobično to što je HTC primenio AMOLED tehnologiju ekrana, moramo pohvaliti ovaj potez. Jačina osvetljenja je odlična, pa vam neće smetati ni jače sunce, dok je crna boja zaista bogato crna, što se jasno vidi na odabranoj pozadinskoj fotografiji.

Softver
Telefon ne dolazi s desetinama preinstaliranih aplikacija, što nam se posebno dopalo. Prisutne su naravno sve poznatije Google aplikacije (Chrome, Docs, Drive, Gmail, Hangouts, Keep, Maps, Photos, Play Music, Play Store, Sheets i Slides). HTC je obogatio telefon s File managerom, Flashlightom, zaboravljenim FM radiom, ali svoje aplikacije je postavio u vidu predloga (Suggestions) u posebnom folderu. A9 se pravi u dve verzije s dva gigabajta RAM memorije i 16 gigabajta memorije za skladištenje, odnosno s tri giga RAM i 32 giga skladišta. Podsetimo da Android Marshmallow dozvoljava da se SD kartice proglase za „nativno“ skladište, pa se i aplikacije mogu instalirati na eksternu memoriju.

HTC Sense ne donosi mnogo toga što bi nas preterano oduševilo, osim zanimljive opcije menjanja „home“ ekrana u zavisnosti od vaše lokacije. O tome smo već pisali, ali pomenimo da HTC prepoznaje vašu lokaciju – da li ste na poslu, kod kuće ili negde napolju, pa tako možete promeniti set aplikacija koje su vam dostupne na glavnom prozoru. Prisutan je i BlinkFeed, poseban prozor na kojem se kombinuju vesti i novosti s društvenih mreža. Nama se BlinkFeed nije posebno dopao i nismo sigurni da pronalazi veliku publiku koja ga koristi.

Sigurni smo da će svaki korisnik primetiti koliko je rad sa A9 brz i gladak. Iako nema najjači procesor, izbor Snapdragona 617 s čak osam jezgara doprinosi stabilnosti, te nam se telefon nijednom tokom testiranja nije zaustavio.

Zanimljivosti
HTC je u podešavanjima dodao opciju „Glove mode“, odnosno režim rada u kojem se osetljivost ekrana povećava i samim tim korišćenje telefona je lako iako nosite rukavice. Mi smo ovo zaista isprobali s tanjim, vunenim rukavicama i preciznost je bila zadivljujuća. Mogli smo da pišemo SMS kao i bez rukavica, bez greške. Ako otvorite podešavanja pod stavkom „gestures“, primetićete i da možete otključati telefon s duplim tapkanjem po ekranu, slično kao kod LG telefona.

Treća opcija koja nam se posebno dopala jeste povezivanje s televizorom putem takozvanog HTC Connecta. Korisnik telefona može da prevuče tri prsta na ruke po ekranu i HTC će se povezati na neki striming uređaj koji je na istoj wi-fi mreži. U našem slučaju to je bila prva verzija Google Chromecast uređaja.Bili smo u mogućnosti da pregledamo fotografije i video-klipove na televizoru, i to s minimalnim kašnjenjem. Fotografije smo okretali, zumirali, a sve što smo radili na telefonu ponavljalo se na TV-u s kašnjenjem manjim od pola sekunde. Fantastičan i lak način da pregledate fotografije i video-snimke sa ostalim ukućanima na velikom ekranu, apsolutna pohvala!

Skener
Ako ne volite da vam neko neovlašćeno koristi telefon, skener otisaka prstiju mora vam se dopasti. U podešavanjima je moguće snimiti do pet otisaka prstiju, pa se nadamo da nećete pokleknuti i skenirati i prst voljene osobe. Skener radi veoma dobro i nije nas nervirao. Sve što se od vas zahteva za otključavanje jeste da prstom pokrijete celu površinu skenera kako bi telefon imao dovoljno informacija za otključavanje. Alternativno možete koristiti PIN kod.

Kamera
HTC se odlučio da prednja kamera bude Ultrapixel kamera od četiri megapiksela. Rezultati koje smo dobili zaista su bili odlični, ali predlažemo da isključite opciju „live makeup“ jer teško da će vas softver napraviti mnogo lepšim nego što jeste. Zadnja kamera daje takođe dosta dobre rezultate, a HTC je tu još jednom ušao u trku sa iPhone telefonom jer je implementirao mogućnosti snimanja u režimima kao što su „HyperLapse“ i „slow motion“. Ako se razumete u fotografiju, oduševiće vas „Pro“ režim, gde sami možete podešavati parametre fotografije. Prisutan je i HDR režim snimanja, ali korisnik ga može uključiti i isključiti, te nedostaje automatski HDR režim, koji imaju vrhunski telefoni. Sa obe kamere bili smo zadovoljni, a kreiranje HyperLapse snimaka posebna je vrsta zabave.

HTC One A9_Aero_PerRight_CarbonGrey

Baterija
Kapacitet baterije je 2.150 miliamper-sati, što jeste više nego što ima voljeni iPhone, ali dosad smo već više puta prikazivali telefone sa 3.000 miliamper-sati. Nama je A9 uspevao da izdrži ceo dan, ali sa umerenim korišćenjem. Dopalo nam se što tehnologija brzog punjenja zaista dobro radi, pa ako imate punjač pri ruci, priključite se barem na nekoliko desetina minuta.

Zaključak
HTC One A9 je telefon koji nam se zaista dopao, što svojim izgledom, ali i nekim nevidljivim takmičenjem sa Appleom. Korisnik čak može promeniti i sistemski font i uključiti Helveticu, a tek je onda sličnost sa iPhoneom neverovatna. Ako bismo ocenjivali operativni sistem, onda bi pobedu zasigurno odneo iOS, ali ipak ovde smo da testiramo hardver koji je po svim specifikacijama bolji od najnovijeg, najpametnijeg i najnaprednijeg iPhonea dosad. Što se nas tiče, A9 ima mnogo prednosti i od nas dobija odličnu preporuku, ali problem nastaje s politikom cena. Naime, operatori nude ovaj telefon bez obaveze po apsolutno neprihvatljivim cenama, tako da jedina realna opcija ostaje kupovina ovog telefona uz neki manji paket, gde cena drastično pada. HTC One A9 u Nemačkoj košta oko 540 evra, a kod nas ga možete dobiti i za 460 evra, ali uz paket od nešto više od hiljadu dinara. Ako vam ne smeta da budete vezani za operatora, onda problema i nema. Bravo HTC!

PLUS
Odličan kvalitet izrade i dizajn.
Dobar AMOLED ekran.
Android Marshmallow.
HTC Connect za deljenje multimedije.
„Glove“ režim.

MINUS
Visoka cena.
Prevelika sličnost sa iPhone telefonima.

Displej: 5,0 inča, 1080x1920 px, 441 ppi
Procesor: Qualcomm Snapdragon 617, osam jezgara 4x1,5 GHz + 4x1,2 GHz
Operativni sistem: Android 6.0 Lollipop sa HTC Sense
Memorija (RAM/skladište): 2 GB/16 GB
Ulaz za microSD: da, do 2 TB
Kamera prednja/zadnja: 4 MP/13 MP
Baterija: 2.150 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 70,8x145,7x7,3 mm
Masa: 143 g
Cena: oko 750 €
Reader Rating4 Votes48
48
Ocena čitalaca