Yamaha MusicCast VINYL 500

Vinil bez kablova

Upravo lansirani uređaj iz Yamahine MusicCast serije na jednom kraju ima gramofonsku iglu, a na drugom bežični zvučnik ili Amazon Alexa asistenta.

Softverska i hardverska integracija nije mimoišla ni gramofone, ta divna stvorenja koja već neko vreme više nisu samo kutija s motorom, ručicom i zvučnicom. Međutim, raznovrsnost integracija i funkcija koje ona omogućava nameću da za svaku vrstu i podvrstu uređaja izmislimo novi naziv kako bismo tačno znali šta on radi. Ponekad se desi da krštavanje uređaja ne može da stigne tempo kojim se inovacije pojavljuju. I dok smo u prošlom broju imali integrisani gramofonski sistem, sad je pred nama još jedna novost: striming-gramofon koji, osim na 33/45 obrtaja kao i svaki tradicionalni gramofon, radi i bežično na 2,5 i pet gigaherca.

MusicCast VINYL 500 je u osnovi mrežni plejer i strimer s gramofonom. Kao mrežni plejer, povezuje se preko eterneta ili wi-fi konekcije (radi i na pet gigaherca, koji je čistiji opseg za bežični striming) i s lokalne mreže može vući muziku s NAS-a, kompjutera, kao i s raznih internet striming-servisa: Spotify, Tidal, Dezeer i Qobuz, za koje ima integrisanu podršku, a preko AirPlay protokola može se povezati i s Apple uređajima. Digitalni formati koje podržava su brojni i obuhvataju PCM do 24/192, kao i DSD 11,2 megaherca. Preko blutut veze, VINYL 500 prima strimove u ACC i SBC formatu. Ovako primljene signale uređaj dalje prosleđuje u analognom ili digitalnom formatu: preko linijskog činč-izlaza u pojačivač ili s gramofonskog izlaza u RIAA sekciju. Na drugom kraju, VINYL 500 se pojavljuje kao izvor koji preko wi-fi mreže može strimovati muziku na bežične zvučnike i druge uređaje u celom domu, pod uslovom da su kompatibilni s MusicCast multirum protokolom.

Sad dolazimo do gramofona, kome je podređen ceo dizajn ovog uređaja. Nema sumnje da je namera Yamahe bila da VINYL 500 spolja izgleda kao tradicionalni gramofon, i to je sve što ćete videti na njemu: baza lakirana u crno na četiri nožice, aluminijumski tanjir s gumenim matom i kaišnim pogonom, prava ručica s podešavanjem VTA i antiskejtinga, komande za uključivanje i izbor brzine. Međutim, odmah tu se pojavljuju selektor izvora i indikatori za wi-fi i blutut, koji otkrivaju mnogostruke funkcije uređaja. Ipak, spoljašnjost je zadržana gramofonski svedeno, bez drugih kontrola.

Upravljanje čitavim sistemom povereno je aplikaciji MusicCast Controller. Pored toga, MusicCast je integrisan s Amazonovim glasovnim asistentom, koji funkcioniše i u Srbiji, tako da se sistemom može komandovati i preko zvučnika Echo, Dot, Tap ili Show.

Korišćenje
MusicCast VINYL 500 dolazi u kutiji zapakovan kao gramofon koji je potrebno sklopiti: navući tanjir na osovinu i zakačiti kaiš na motor, kao i priključiti glavu na ručicu preko bajoneta. Priznajemo da smo za povezivanje uređaja morali da upotrebimo korisničko uputstvo.

Za svoju gramofonsku funkciju, VINYL 500 se priključuje jednostavno: na električnu mrežu putem eksternog napajanja od 12 volti i na pojačalo preko priloženih interkonekta, bilo s linijskog ili gramofonskog izlaza. Selektor između terminala onemogućava korišćenje oba istovremeno. Međutim, za druge funkcije potrebno je prvo instalirati CONTROLLER aplikaciju sa App, odnosno Play prodavnice na mobilni uređaj. Ona omogućuje daljinsko upravljanje sistemom, izbor izvora, glasnoću i druge funkcije, kao i logovanje sistema na lokalnu mrežu i striming-servise. MusicCast protokol omogućava automatsko međusobno prepoznavanje, listanje i komunikaciju srodnih uređaja u lokalnoj mreži. Usput, kako je mrežnih uređaja i video i audio striminga u domovima sve više, kvalitetan bežični ruter postaje sve važnija komponenta u savremenim AV sistemima, i to svakako ne treba zanemariti.

Ono što će vas prvo iznenaditi kad odlučite da zvuk s gramofonske ploče strimujete, primera radi, na saundbar ispod televizora, jeste da striming prenosi i šuštanje ploče. U početku je zaista neobično slušati vinil na prenosnom zvučniku ili pomenutom saundbaru, ali ta nesvakidašnjost ubrzo postaje praktična korist.

Yamaha je već odavno dovela mrežni i internet striming do praktično besprekornog funkcionisanja, tako da radi bez ikakvih smetnji ili lagova.

Reprodukcija preko blututa je vrlo korektna, uz prirodno ograničenje ove veze, koja u prospektu navodi opseg od 10 metara, a u praksi znači da mobilni uređaj i Yamaha moraju biti u istoj prostoriji.

Yamaha MusicCast VINYL 500 je, ukratko, opremljena svime što je potrebno za uživanje u digitalnom strimingu, uz gramofon kao analognu opciju za staru ili novu kolekciju ploča. Da li kvalitet zvuka odgovara vašem ukusu, procenićete sami.

Zaključak
Vrteti glavom na gramofon s mrežnim i digitalnim funkcijama isto je kao da sedamdesetih godina niste voleli integraciju radio-prijemnika u hi-fi risivere. Dok s purističke tačke ovo gledište može imati smisla, od tada je prošlo 40 godina, a ovde govorimo o novoj praktičnosti koja spaja nove formate i povezivanje s tradicionalnim nosačem zvuka. Kako je to često slučaj kod zatvorenih ekosistema, bežični striming je ograničen na MusicCast uređaje.

MusicCast VINYL 500 poseduje ugrađen Yamahin kvalitet izrade, zvuka i korišćenja. Jednostavan je za upotrebu, sa solidnim zvukom s gramofona, ali i s drugih digitalnih formata. Prirodno, analogni izlazi zvuče bolje od striminga. Čak iako na njemu ne budete slušati ploče, ne treba zanemariti estetsku stranu ovog uređaja kao analognog i digitalnog strimera u obliku gramofona, u elegantnom crnom ili belom sjajnom finišu.

Yamaha MusicCast VINYL 500
Povezivanje: eternet, wi-fi, AirPlay, blutut (SBC, AAC)
Digitalni formati: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV, AIFF, DSD
Audio-izlazi: 1x gramofonski, 1x linijski
Odnos signal-šum: >110 dB (IHF-A)
Dinamički opseg: >100 dB
Brzine: 33, 45
Pogon: kaišni, DC motor
Tanjir: aluminijumski, 300 mm
Ručica: prava
Efektivna dužina ručice: 223,5 mm
Zavijanje i podrhtavanje: 0,2%
Dimenzije: 450x136x368 mm
Masa: 5,7 kg
Cena: 600 €
4Audio, 011/770-4320
Yamaha MusicCast VINYL 500
Uređaj jedinstven na tržištu.Yamahin kvalitet izrade, zvuka i korišćenja.Praktičan kao srce sistema ili kao dodatak postojećem bežičnom sistemu.
Ograničenost wi-fi striminga na MusicCast kompatibilne uređaje.
0.0Overall Score