FiiO M7

Nova generacija

Pored stalnog osvežavanja već etablirane serije X, FiiO nastavlja s predstavljanjem noviteta u liniji prenosivih audio-plejera s oznakom M. Novi M7 donosi visok stepen upotrebljivosti u veoma kompaktnom gabaritu, kao i određene tehničke inovacije.

Kao pripadnik nove generacije prenosivih plejera, M7 se odlikuje manjom širinom i izduženom formom kako bi omogućio lakše držanje i korišćenje samo jednom rukom. Kućište je izrađeno iz jednog komada aluminijuma, pa se podrazumeva da pruža apsolutnu čvrstinu bez ikakvog uvijanja i pratećih zvučnih efekata. Na prednjem panelu, ispod zaštitnog stakla, nalazi se kolor-ekran dijagonale 3,2 inča, rezolucije 480×800 piksela. Iako mogu delovati skromno u današnje vreme, navedene vrednosti više su nego dovoljne, pa je prikaz jasan i lako vidljiv – treba imati u vidu da je M7 ipak audio, a ne video-plejer.

Transparentnost i analitičnost prisutni su u celom opsegu.

Pored ekrana osetljivog na dodir, FiiO je zadržao fizičke komande za najčešće korišćene funkcije, što predstavlja sjajnu vest. Na levom boku smešteni su tasteri za upravljanje reprodukcijom, kao i metalni točkić za podešavanje glasnoće koji pruža odličan osećaj pri upotrebi. Gornja strana udomila je taster za uključivanje i 3,5-milimetarski audio-izlaz, dok se na desnom boku nalazi prorez za mikro-SD karticu kapaciteta do 512 gigabajta. Treba reći da M7 raspolaže sa dva gigabajta internog skladišta, koje dobro dođe za prvu pomoć, dok ne nabavite neku memorijsku karticu većeg kapaciteta. Spisak priključaka završava se na donjoj strani, gde nailazimo na USB-C port za punjenje baterije i prenos fajlova s računara, koji može funkcionisati i kao digitalni audio-izlaz za prosleđivanje materijala eksternom D/A konverteru.

Kao prvi FiiO plejer koji koristi Samsungov SoC (System-on-Chip), M7 je opremljen kolom Exynos 7270. U pitanju je dvojezgarni sklop veoma malih dimenzija, koji je izrađen u 14-nanometarskoj tehnologiji i pruža visok stepen efikasnosti. Nakon njega sledi još jedan SoC – u pitanju je ES9018Q2C iz serije Sabre32 renomiranog proizvođača ESS. Ovaj sklop je namenski dizajniran za prenosive uređaje, pa pored D/A konvertera s patentiranom HyperStream tehnologijom sadrži integrisano pojačalo za slušalice. Još jedan važan element u unutrašnjosti jeste baterija kapaciteta 1.880 miliamper-sati, za koju proizvođač tvrdi da pruža 20 sati rada, odnosno 40 dana u stendbaj modalitetu.

U pogledu mogućnosti, treba naglasiti da M7 podržava sve popularne audio-formate, uz reprodukciju 384 kHz/32-bitskih fajlova i DSD materijala u izvornoj formi. Audio-izlaz se može konfigurisati kao fiksni, za povezivanje s eksternim pojačalom, a USB izlaz omogućava da M7 preuzme ulogu digitalnog transporta. Desetopojasni ekvilajzer obuhvata osam predefinisanih modaliteta, kao i opciju podešavanja po želji korisnika. Pored povezivanja pomoću kabla, M7 raspolaže blutut vezom, uz aptX HD i LDAC kodeke koji omogućuju znatno viši kvalitet zvuka. Najzad, ako poželite da predahnete od svoje muzičke kolekcije, na raspolaganju vam je već pomalo zaboravljeni FM radio.

Test
Nakon testiranja gotovo svih FiiO plejera u poslednjih nekoliko godina, možemo reći da ova mlada kompanija polako počinje da izgrađuje sopstveni zvučni pečat. Iako M7 pripada donjem delu ponude, i kod njega se mogu primetiti neutralnost i smirenost u reprodukciji, bez spektakularnih izleta koji će fascinirati slušaoca na prvi ton. Čak i veoma kompleksne, gotovo haotične deonice FiiO prezentuje na jedan staložen način. Ovo ne znači da dinamika izostaje, naprotiv – M7 stvara veoma nizak, gotovo neprimetan šum, pa su i najsitniji detalji jasno čujni.

Iako M7 ne puca od snage poput skupljih FiiO plejera, on i nije predviđen za pokretanje high-end slušalica. S druge strane, njegova amplifikacija biće sasvim adekvatna za većinu slušalica uobičajenih tehničkih karakteristika, naročito onih koje koristimo u pokretu. Prilikom povećanja glasnoće, pojačanje je gotovo linearno, a izobličenja nema ni u naznakama.

Tokom slušanja albuma “The Wall” primetili smo obilje pozadinskih zvučnih efekata, uz tonove punog tela, pa je sve zvučalo upravo onako kako treba. Transparentnost i analitičnost prisutni su u celom opsegu, pa prvi deo numere „Another Brick in the Wall“ zvuči celovito, sa odlično vremenski odmerenim odjekom i čvrstom, ali ne prenaglašenom ritam-sekcijom.

Gornji deo spektra odlikuje se mekšim, ali dovoljno energičnim tonovima, koji ponekad daju nešto ublaženiju sliku, ali obezbeđuju prijatniji zvuk tokom dužeg slušanja. Veličina pozornice, opet, nije spektakularna, ali je veoma dobra i sasvim u skladu s cenovnim razredom testiranog plejera. Srednji tonovi su savršeno uklopljeni i nadovezuju se potpuno neosetno, uz odličan balans između slojevitih, zasićenih nota i direktne, neuvijene komunikacije sa slušaocem. Najniži deo opsega donosi zaista fantastične tonove: bas je veoma dubok i precizan, a ujedno mekan i rafiniran poput daleko skupljih uređaja. M7 zadržava dobar balans i u niskim tonovima, pa basovi nikad ne preglasavaju ostatak zvučne slike. Iako su za nijansu topliji, kako ne bi zvučali sterilno, niski tonovi zadržavaju veoma dobru detaljnost, što je posebno izraženo u gornjim basovima.

M7 se pri upotrebi pokazuje kao dobro promišljen uređaj, koji ne zahteva poseban period privikavanja. Operativni sistem Android 7.0 izmenjen je do neprepoznatljivosti i radi potpuno glatko, uz pregledan i intuitivan sistem menija. Fizičke komande na boku predstavljaju sjajno rešenje za brz pristup najčešće korišćenim funkcijama, a u podešavanjima se može aktivirati zaključavanje svakog pojedinačnog tastera kad je ekran isključen ukoliko korisniku tako odgovara. Na samom početku korišćenja, jedini izvor zabune može biti ekran postavljen uz donju ivicu prednjeg panela, što je u suprotnosti s većinom mobilnih uređaja, pa smo M7 prvih dana redovno okretali naopako.

Zaključak
Zahvaljujući izmenjenim proporcijama, testirani FiiO donosi zaista sjajnu ergonomiju, a zgodniji je i za smeštanje u džep. Kao pripadnik nove generacije plejera, M7 pruža veoma uglađen zvuk u maniru znatno skupljih uređaja, sa odličnom ravnotežom između analitičnosti i muzikalnosti. Ponudu kompletira odlično osmišljen operativni sistem, koji je lak za korišćenje i bogat opcijama, pa FiiO M7 predstavlja odličan izbor za kvalitetan zvuk u pokretu.

FiiO M7
Operativni sistem: Android 7.0
Ekran: TFT 81 mm, 480x800 px
Čipset: Samsung Exynos 7270
D/A konverter: ESS Sabre32 ES9018Q2C
Formati: AAC, AIFF, ALAC, APE, DSD, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Izlaz za slušalice: 3,5 mm
Digitalni izlaz: USB-C
Interna memorija: 2 GB
Eksterna memorija: mikro-SD do 512 GB
Dodatno: blutut aptX HD i LDAC, FM radio
Interna baterija: 1.880 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 52x109x13 mm
Masa: oko 116 g
Cena: 230 evra
4Audio, 011/770-4320
FiiO M7
Ergonomičan dizajn.Odličan OS.Uravnotežen i transparentan zvuk.Sjajno odmeren bas.
Samo 2 GB interne memorije.
4.3Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac