JBL Tune 500BT

Blutut za svaki dan

Novi adut kompanije JBL u kategoriji pristupačnih blutut slušalica nosi oznaku Tune 500BT i donosi udobnost pri upotrebi i veoma jednostavno rukovanje, uz izbor od četiri boje.

Između velikog izbora bežičnih bubica, nove serije Endurance, prestižne linije Everest i mnogih drugih blutut modela, JBL ne zaboravlja kategoriju jednostavnih on-ear slušalica za svakodnevnu upotrebu. Za sve one koji traže slušalice s većim zvučničkim jedinicama, ali ne žele da šetaju ulicom s glomaznim over-ear slušalicama na glavi, američki proizvođač nudi testirani model kao odličan kompromis.

Opis
Nakon upoznavanja, sa sigurnošću se može reći da Tune 500BT ne donose ništa posebno novo, ali u tome nema ničeg lošeg. Slušalice se odlikuju lepim dizajnom, ali i neupadljivom pojavom, pogotovo ako su u crnoj boji. Nosač slušalica ima prosečnu širinu i tapaciran je u središnjem delu donje strane. Podešavanje obima obavlja se u koracima i dovoljno je precizno, a rezonatori se mogu zaokretati i preklapati radi lakšeg transporta u rancu ili tašni. Rezonatori prate ukupni vizuelni stil, sa okruglom formom i bez posebnih dizajnerskih bravura, dok je veliki logotip proizvođača izveden u istoj boji, pa je stoga sasvim diskretan. Na unutrašnjoj strani rezonatora nalaze se jastučići presvučeni istim tipom materijala kao na nosaču – nekom vrstom veštačke kože s veoma mekanim ispunom.

Donji deo spektra predstavlja jedan od glavnih aduta.

 

Donji deo desnog rezonatora iskorišćen je za smeštaj komandi koje su sad već potpuno standardizovane. Izduženi jednodelni taster sadrži tri komande za podešavanje glasnoće i upravljanje reprodukcijom, dok je u nastavku postavljena komanda za uključivanje s diodom za signalizaciju statusa. Pored toga, tu je smešten i integrisani mikrofon, a pomoću istih tastera može se upravljati telefonskim pozivima.

Unutar rezonatora nalaze se zvučničke jedinice prečnika 32 milimetra, koje pružaju pun frekvencijski opseg (20 Hz – 20 kHz). Povezivanje je moguće samo preko blututa, a odsustvo povezivanja kablom nadoknađeno je baterijom koja pruža do 16 sati rada. Pored brzog punjenja od nula do 100 odsto za dva sata, proizvođač navodi da će Tune 500BT nakon samo pet minuta punjenja omogućiti čitav sat uživanja u muzici.

Test
Uprkos on-ear dizajnu, kad rezonatori neminovno naležu na ušnu školjku, Tune 500BT se tokom upotrebe pokazuju kao prilično udobne i za višesatno korišćenje. Pored dobro odmerenog pritiska, važnu ulogu igra srazmerno mala masa – slušalice se gotovo ne osećaju na glavi, a prianjanje je bezbedno i nema opasnosti od spadanja.

Zahvaljujući Pure Bass tehnologiji, donji deo spektra predstavlja jedan od glavnih aduta i zvuči zaista impozantno za slušalice ove kategorije. Bez obzira na to da li treba prikazati najdublje tonove velike mase ili brze i kompleksne pasaže u gornjim basovima, Tune 500BT će u ovom pogledu zadovoljiti i veoma izbirljive korisnike. Jedini problem može nastati pri glasnijem slušanju moderne produkcije, koja već ima naglašen bas, pa postoji mogućnost da niski tonovi budu previše istaknuti.

Stingov glas u numeri “Murder by Numbers” zvuči verodostojno i prepoznatljivo, s dozom prigušene hrapavosti. Ritam-sekcija prikazana je veoma moćno, sa snažnim tonovima i izraženim udarcima palice u doboš. Bas-gitara je odlično definisana, s osetnom vibracijom u tonovima, a zvučnu sliku kompletira dovoljno istaknuta ritam-gitara.

Prelazak na Queen i album “Jazz” potvrdio je da Tune 500BT pružaju odličan prikaz vokala, kao i veoma bogat srednjetonski deo, pun živopisnih i prirodnih tonova. Najviši deo spektra pruža baršunaste tonove solidne definicije, ali nešto topliji ukupan balans može ih povremeno staviti u drugi plan.

Zaključak
Jednostavnost kao imperativ dodatno je naglašena odsustvom namenske aplikacije, dok, s druge strane, testirane slušalice podržavaju glasovne komande za Apple Siri i Google Now. Ukupno, JBL Tune 500BT pružaju prijatan i na trenutke zaista sjajan zvuk, uz intuitivnu upotrebu, bez ikakvih nelogičnosti i nepoznanica, kao i visok stepen udobnosti, a sve to po više nego povoljnoj ceni.

JBL Tune 500BT
Sistem: aktivne
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 32 mm
Povezivanje: blutut v4.1
Kapacitet baterije: 300 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 155 g
Cena: 50 evra
AVL projekt, 021/4751-777
JBL Tune 500BT
Udobnost.Jednostavna upotreba.Moćan bas.Odlični vokali.
Povučeni visoki tonovi.
4.2Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac